دلار اوج گرفت
شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه میگیرد، در معاملات امروز با ۰.۵۷ درصد افزایش نسبت به روز گذشته در سطح ۹۰.۵۹۵ واحد بسته شد. یورو و پوند حمایت های مهم خود را در برابر دلار از دست دادند.
عجله ای برای تغییر سیاست های حمایتی فعلی در بین مقامات اروپایی دیده نمی شود و این مساله ممکن است در روزهای آتی فشار بر روی ارز واحد اروپایی را افزیش دهد، مساله ای که به نفع صعود دلار و از دست رفتن کانال های فعلی یورو خواهد شد. کلاس نات- از مدیران بانک مرکزی اروپا- در مصاحبه ای گفته است با توجه به محدودیت ها در سیاست گذاری پولی، لازم است تا سیاست های گذاری های مالی برای سال های پیش رو از انعطاف پذیری لازم برخوردار باشند.
با بهبود وضعیت استخدام ها، در نخستین هفته از ماه ژوئن شمار متقاضیان دریافت مزایای بیکاری در آمریکا با کاهش ۱۶ هزارنفری به ۳۷۶ هزار نفر رسیده که کمی فعالان بازار را نسبت به بهتر شدن وضعیت، حداقل در بازار کار امیدوار کرده است. این کاهش در حالی ثبت شد که انتظار می رود روند متقاضیان صعودی باشد و به ۴۰۰ هزار نفر برسد. بیشترین کاهش در شمار متقاضیان در ایالت های نیویورک، میشیگان، ورمونت و فلوریدا به ثبت رسیده است. از طرف دیگر اما در جورجیا، واشنگتن و ایلینوی روند صعودی حفظ شده است.
فشار تورمی ناشی از احیای سریع تقاضا به طور واضحی در اقتصادهای بزرگ رو به افزایش است. نرخ تورم چین در ١٢ ماه منتهی به می به مثبت ۱.۳ درصد رسید. این نرخ تورم که ۰.۴ درصد بیشتر از تورم ماه قبل و ۰.۲ درصد بیشتر از نرخ پیشبینی شده توسط کارشناسان بوده، بیش از همه تحت تأثیر افزایش تورم بخش حمل و نقل قرار گرفته است. این بالاترین تورم ثبت شده ۱۰ ماه اخیر در چین بوده است. در بیشتر کشورهای اروپایی و آمریکا هم شرایط مشابهی برقرار است و تورم، رو به جلو حرکت می کند.
مرکز آمار اتحادیه اروپا اعلام کرد در سه ماه نخست امسال متوسط رشد اقتصادی ۱۹ کشور عضو منطقه یورو و ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا به ترتیب منفی ۰.۳ درصد و منفی ۰.۲ درصد بوده است که این رشد در مقایسه با متوسط رشد سه ماهه قبل در منطقه یورو ۰.۳ درصد و در سطح اتحادیه اروپا ۰.۱ درصد کاهش پیدا کرده است. هم چنین رشد اقتصادی در دوازده ماه منتهی به مارس در سطح منطقه یورو به طور متوسط منفی ۱.۳ درصد ودر سطح اتحادیه اروپا به طور متوسط منفی ۱.۲ درصد بوده است.
روزهای خوب یوان در برابر اسکناس سبز به لطف تقویت دنباله دار ذخایر ارزی چین ادامه دارد. جدیدترین آمارها نشان می دهد میزان ذخایر ارزی این کشور در ماه می به روند صعودی خود ادامه داده است؛ حتی در زمانی که بانک مرکزی چین در هفته های اخیر دست به تزریق گسترده نقدینگی به بازار زده است. آن طور که دفتر مدیریت ذخایر ارزی چین اعلام کرده، میزان ذخایر ارزی این کشور با ۲۳.۶۲ میلیارد دلار افزایش نسبت به ماه قبل به سه تریلیون و ۲۲ میلیارد دلار رسیده است.
پس از دیدارهای متعدد مقامات آمریکایی و چینی که معامله گران را به آتش بس موقت در روابط دو اقتصاد بزرگ جهان امیدوار کرده بود، تنش های بین دو طرف به دنبال اعمال تحریم های جدید آمریکا بر ضد شرکت های چینی مجددا بالا گرفته است. وزارت خزانه داری آمریکا در بیانیه ای اعلام کرد ۲۸ شرکت دیگر چینی را به دلیل ارتباط با ارتش چین تحریم کرده است تا بدین ترتیب تعداد شرکت های تحریم شده چینی به این دلیل توسط آمریکا به رقم بی سابقه ۵۹ شرکت برسد.
عملکرد نه چندان درخشان دلار در سال ۲۰۲۱، برخی از بانک های مرکزی را در سراسر جهان به واکنش واداشته است تا بدین ترتیب اجازه تقویت بیش از حد آن ها مقابل دلار داده نشود. در چین، برخی از منابع خبری گزارش داده اند بانک مرکزی این کشور با هدف تضعیف عمدی یوان مقابل دلار به بانک ها دستور داده است تا نسبت دلار از سپرده های خود را بالا ببرند. چینی ها نگران اند تقویت بیش از حد یوان مقابل دلار باعث کاهش رقابت پذیری محصولان چینی مقابل همتایان آمریکایی آن ها در بازارهای جهانی شود.
مسیر تورمی در بسیاری از کشورهای اروپایی در حالت نگران کنندهای قرار گرفته است: طبق اعلام مرکز آمار آلمان، نرخ تورم در ماه آوریل به بالای نرخ دو درصدی رسیده است. متوسط بهای مصرف کننده مثبت ۲.۵ درصد بوده که ۰.۵ درصد بیشتر از رقم ثبت شده ماه قبل و ۰.۲ درصد بیشتر از انتظارات فعالان اقتصادی بوده است. این نرخ تورم همچنین بالاترین تورم مثبت ثبت شده در ۱۳ سال اخیر در این کشور محسوب میشود و کار بانک مرکزی را برای اتخاذ رویکرد انبساطی دشوار خواهد ساخت.
فشار فروش روی دلار در هفته های اخیر و پس از رسیدن نرخ تورم آمریکا به بالاترین سطح ۲۹ سال اخیر افزایش قابل توجهی داشته تا جایی که بازدهی دلار در برابر ارزهای مهم در ماه های آوریل و می منفی بوده است. با این حال دیگر رقبای دلار نیز به دلیل وضعیت نامناسب اقتصادی دیگر کشورها در ماه های اخیر نتوانسته اند اختلاف خود را با دلار به طرز معناداری زیاد کنند و این مساله باعث شده است تا برخی از تحلیلگران انتظار افزایش قیمت دلار را در نیمه دوم امسال داشته باشند.
سرانجام پس از حدود یک سال میزان تولید ناخالص داخلی آمریکا از ۲۱ تریلیون دلار عبور کرد. آن طور که مرکز آمار آمریکا اعلام کرده، در ماه می حجم تولید ناخالص داخلی آمریکا در بازه ۱۲ ماهه منتهی به می به ۲۲ تریلیون و ۱۵۷ میلیارد و ۴۹۰ میلیون دلار رسیده که بدین ترتیب، آمریکا جایگاه خود را به عنوان بزرگ ترین اقتصاد جهان حفظ کرده است. همچنین بدهی ایالت های آمریکا دو تریلیون و ۱۲۰ میلیارد و ۴۸۰ میلیون دلار و سهم هر شهروند آمریکایی از بدهی های دولت این کشور معادل ۳۷۱۲ دلار بوده است.
تاکنون بیش از ۱۷۵ میلیون و ۸۲۹ هزار و ۸۲۷ مورد ابتلا به کرونا گزارش شده است که در این بین سه میلیون و ۷۹۵ هزار و ۳۳۱ نفر جان خود را از دست دادهاند. در بین کشورهای مختلف، بالاترین تلفات مربوط به آمریکا با ۶۱۴ هزار و ۱۱۰ نفر، برزیل با ۴۸۲ هزار و ۱۳۵ نفر، هند با ۳۶۷ هزار و ۸۱ نفر، مکزیک با ۲۲۹ هزار و ۵۷۸ نفر و پرو با ۱۸۷ هزار و ۸۴۷ نفر بوده است.
فیلیپ وی- استراتژیست ارشد ارزی در بانک دی بی اس - گفت: مساله مهم پیش روی بازار ارز این است که بانک های مرکزی به ویژه فدرال رزرو تا چه زمانی می خواهند به رویه فعلی ادامه دهند. آن طور که از برخی گمانه زنی ها می توانیم برداشت کنیم این است که به زودی شاهد تغییر ریل سیاست گذاری خواهیم بود. ژانت یلن- وزیر خزانه داری آمریکا- هم تلویحا از افزایش نرخ بهره حمایت کرده چرا که معتقد است این کار به تقویت رشد اقتصادی کمک خواهد کرد.
شاخص دلار
شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه میگیرد، در معاملات امروز با ۰.۵۷ درصد افزایش نسبت به روز گذشته در سطح ۹۰.۵۹۵ واحد بسته شد.
نرخ برابری هر فرانک سوئیس نیز معادل ۱.۱۱۲ دلار اعلام شد. (نرخ های فوق بر حسب ساعت پایانی معاملات بازارهای ارزی نیویورک محاسبه شده است.)
در تازهترین دور از معاملات، پوند با ۰.۶۱ درصد ریزش نسبت به روز قبل خود و به ازای ۱.۴۰۹ دلار مبادله شد. یورو ۰.۵ درصد پایین رفت و با رفتن به کانال ۱.۲۰ به ۱.۲۰۹ دلار رسید.
ارزهای آسیایی
در معاملات بازارهای ارزی آسیایی، هر دلار با ۰.۳۷ درصد افزایش به ۱۰۹.۷۵۲ ین رسید. در برابر همتای استرالیایی، هر دلار آمریکا به ازای ۱.۲۹۹ دلار مبادله شد. همچنین نرخ برابری دلار معادل ۶.۳۹۸ یوان چین اعلام شد.
ارسال نظر