یورو دیجیتالی چیست و کی میآید؟
با چراغ سبز روز چهارشنبه بانک مرکزی اروپا پروژه عرضه یورو دیجیتال وارد مرحله ارزیابی و آزمایش شد.
همزمان با کاهش استفاده از پول نقد در پی همهگیری ویروس کرونا و افزایش محدودیتهای بانکهای مرکزی جهان برای معاملات رمزارزهایی همچون بیتکوین که سرازیری نرخ آنها چندی است که آغاز شده است.
در واقع یورو دیجیتال که گاهی نیز «ای-یورو»(e-euro) نامیده میشود، نسخه الکترونیکی اسکناس و سکه یورو است؛ نسخهای که برای نخستین بار این امکان را به اشخاص حقیقی و حقوقی میدهد که بر پایه آن مستقیما در بانک مرکزی اروپا سپردهگذاری کنند. مزیت اصلی این سپردهگذاری این است که امنتر از سپردن پول به بانکهای تجاری است که هم امنیت آنها کمتر از بانک مرکزی و هم همواره در خطر ورشکستگی قرار دارند.
بانک مرکزی اروپا به مردم وعده داده که یورو دیجیتال، روشی سریع، آسان و ایمن برای پرداختها و نقل و انتقالات آتی آنها خواهد بود. همچنین ارائه این خدمت از سوی بانک مرکزی اروپا رایگان خواهد بود و توسط کارت یا تلفن هوشمند قابل استفاده خواهد بود.
البته بانک مرکزی اروپا تأکید دارد که یورو دیجیتال «مکمل پول نقد است، نه جایگزین آن.»
یورو دیجیتال همچنین این امکان را برای بانک مرکزی اروپا فراهم میکند تا با شرکتهای امریکایی فعال در زمینه ارائه خدمات پرداخت و نقل و انتقالات دیجیتال مانند ویزا(Visa)، مستر کارت(Mastercard) و پیپل(PayPal) رقابت کند و جای خالی شرکتهای اروپایی فعال در این زمینه را پُر کند.
عرضه یورو دیجیتال نگرانی روزافزون بانک مرکزی اروپا را در مورد رواج خرید رمزارزها از سوی مردم کاهش خواهد داد. در واقع، رواج استفاده از رمزارزهایی که توسط نهادهای خصوصی عرضه میشوند، افزون بر رواج معاملات خارج از نظارت، میتواند کنترل بانک مرکزی اروپا بر امور پولی منطقه یورو را کاهش دهد. رخدادی که زمینهساز بیثباتی اقتصاد ۱۹ کشور حاضر در این منطقه خواهد شد چرا که اتخاذ سیاستهای پولی برای تحقق اهداف اقتصادی منطقه یورو را دشوار میکند و در عین حال، کارآیی آنها را کاهش خواهد داد.
اما بانکهای تجاری نگرانند. نگران از به حقیقت پیوستن کابوس این روزهای آنها مبنی بر استقبال گسترده مردم از یورو دیجیتال و انتقال بخش قابل توجهی از سپردههای نزد این بانکها به بانک مرکزی اروپا برای خرید یورو دیجیتال.
برای جلوگیری از وقوع این بحران، برخی از اعضای هیات مدیره بانک مرکزی اروپا پیشنهاد کردهاند که سقف موجودی یورو دیجیتال برای هر فرد حدود سه هزار یورو تعیین شود.
البته مخالفان عرضه یورو دیجیتال همچنان نسبت به وجود امکان رفع کامل زمینه سوء استفاده از یورو دیجیتال برای پولشویی و دستبرد هکرها به حسابهای دیجیتالی افراد تردید دارند.
البته افزون بر بانک مرکزی اروپا، بانکهای مرکزی چین، بریتانیا و امریکا نیز پروژه عرضه ارز دیجیتالی را کلید زدهاند. در این میان، بانک مرکزی اروپا امیدوار است که تا پیش از سال ۲۰۲۶ بتواند، عرضه رسمی یورو دیجیتال را آغاز کند.
ارسال نظر