چالش جدید برای کسبوکارهای نوپا
دبیر انجمن فینتک ایران گفت: الزام دریافت «ای نماد» به عنوان شرط تخصیص درگاه پرداخت به کسبوکارهای نوپا، چالش جدیدی را برای آنها رقم میزند؛ چالشی که رشد اکوسیستم استارتاپی را با کُندی مواجه خواهد کرد.
در روزهای گذشته نامهای از سوی مجموعه «شاپرک» به شرکتهای پرداختیار ابلاغ شد که براساس آن شرکتهای پرداختیار ملزم شدند از مردادماه در حین ثبت اطلاعات پذیرندگان جدید در سامانه جامع شاپرک، ضمن اعتبار سنجی وضعیت نماد الکترونیکی، انطباق هویت پذیرنده با اطلاعات ثبت شده مالک نماد الکترونیکی را نیز بررسی کنند و در صورت عدم انطباق، درگاه پرداختی به آنها تخصیص ندهند.
پس از انتشار این نامه، اظهار نظرهای گوناگونی شکل گرفت که بیشتر آنها پیرامون چالش جدیدی بود که این نامه برای کسبوکارهای کوچک ایجاد میکند.
کسبوکارهای بزرگ از شرکتهای PSP (شرکتهای بزرگ در حوزه پولی و مالی کشور که واسطه بین بانکها و مشتریان تجاری هستند) درگاه میگیرند و بدین ترتیب و با اجرای نامه جدید شاپرک، استارتاپهای جدید باید پس از دریافت اینماد، درخواست درگاه پرداخت کنند.
«مصطفی نقیپورفر» دبیر انجمن صنفی فناوریهای نوین مالی ایران (فینتک ایران)ر این خصوص اظهار داشت: الزامی شدن دریافت اینماد برای کسبوکارها، یک چالش جدید برای شروع کار و رشد در اکوسیستم استارتاپی کشور است.
وی با بیان اینکه فرآیند دریافت نماد الکترونیکی برای کسبوکارهای کوچک بسیار سخت، پیچیده و وقتگیر است، توضیح داد: به عنوان کسی که «منتور» بسیاری از استارتاپها بوده و هستم، باید بگویم، اولین معضل برای راهاندازی استارتاپ، اضافه شدن یک مجوز به مجوزهای دیگری است که باید در همان ابتدای راه دریافت کند. این کار به طورعملی افراد را در همان روزهای نخست شروع فعالیت پشیمان میکند.
دبیر انجمن فینتک افزود: به دلیل همین پیچیدگیها، قانونگذار اعلام کرده بود PSPها به کسبوکارهای بزرگ که دارای اینماد هستند، سرویس پرداخت بدهند. در آن قانون شرکتهای پرداختیار از شرکت های PSP تفکیک شدند تا استارتاپهایی که در مراحل اولیه فعالیت خود هستند هم بدون دریافت اینماد بتوانند درگاه پرداخت گرفته و فعالیت خود را شروع کنند.
این فعال استارتآپی افزود: اگر قرار باشد تمام استارتاپها در همان ابتدای کار علاوه بر مجوزهای دیگری که نیاز دارند، به دنبال مجوز اینماد هم بروند، اصلا شکل نمیگیرند. بارها اعلام شده دریافت اینماد کار سختی نیست اما واقعیت چیز دیگری است.
دبیر انجمن فینتک ایران خاطرنشان کرد: حتی با فرض محال، اگر دریافت اینماد کار سادهای باشد، چرا باید در سال مانعزدایی، یک مجوز به مجوزهای دیگر اضافه شود؟ این الزام به طور عملی یک مانع دیگر بر سر راه کسبوکارهای نوپا است.
به گفته وی، بر اساس این ابلاغیه، هویت پذیرنده با اطلاعات ثبت شده مالک نماد الکترونیکی باید تطابق داشته باشد، این در حالی است که برخی از استارتاپها که تازه فعالیت خود را آغاز کردهاند هنوز به شرکت تبدیل نشدهاند که بتوانند ثبت شده و اینماد دریافت کنند.
نقیپورفر گفت: از میان استارتاپهای نوپا، استارتاپهایی موفق هستند که بتوانند جذب سرمایه کرده و به کار خود ادامه دهند؛ آن زمان است که به راحتی میتوانند شرکت تاسیس کرده و از PSPها درگاه پرداخت بگیرند. این الزام جدید، باعث میشود استارتاپها در همان ابتدای راه دچار مشکل جدی شده و حتی شکل نگیرند. این ابلاغیه به طور عملی مانع رشد اکوسیستم استارتاپی کشور خواهد شد.
وی با غیرمنطقی خواندن تصریح کرد: ما به طور کاملا شفاف چالشهایی را که این ابلاغیه برای شرکتهای استارتاپی ایجاد میکند برای تصمیمگیران مطرح کردیم.
دبیر انجمن فینتک خاطرنشان کرد: کسبوکارهایی که مبادلات مالی آنها از طریق پرداختیار انجام میشود، بیشتر کسب و کارهای خُرد دارای وبسایت رسمی هستند و بسیاری از آنها هنوز در حال دست و پنجه نرم کردن با مشکلات اقتصادی کشور و تلاش برای بقا هستند.
نقیپورفر درباره اینکه مسوولین اعلام کردهاند برای کاهش تخلفات و حفظ حقوق مشتری این ابلاغیه صادر شده است، گفت: راه حمایت از حقوق مصرفکننده نظارت بر بازار است. سال گذشته تعدادی از وبسایتهای دارای اینماد، در حوزه شرط بندی فعالیت میکردند و همگی درگاه پرداخت رسمی از شرکتهای خدمات پرداخت داشتند. این چطور میتواند رعایت حقوق مصرفکننده باشد؟
وی با اشاره به تفکیک صریح پرداختیارها از قانون الزام اینماد برای دریافت درگاه پرداخت، تاکید کرد: امکان شکلگیری کسبوکارهای تازه با تصمیم اخیر شاپرک بسیار دشوار میشود.
این فعال حوزه استارتاپی خاطرنشان کرد که در دو سال گذشته و به دلیل شیوع ویروس کرونا بسیاری از استارتاپها ناچار به تعطیلی شدند و این موضوع چالش دیگری را بر چالشهای قبلی آنها اضافه خواهد کرد.
ارسال نظر