سلطان سیمان هم از راه رسید؟
تنها در ۱۰ روز که برق کارخانجات قطع شده، با فرض اینکه واسطههای سیمان بتوانند تولیدات ۱۰ روز را در انبارهای خود دپو کنند امکان ایجاد حدود ۱۷۰۰ میلیارد تومان رانت در این بازار وجود دارد.
عوامل مختلفی دست به دست هم میدهد تا قیمت سیمان چندین برابر نرخ فروش درب کارخانه، به دست سازندگان مسکن برسد. بعضی وقتها دو برابر میشود. برخی برههها هم مثل شرایط فعلی که برق کارخانجات قطع شده تا پنج برابر افزایش پیدا میکند. در حال حاضر هر پاکت سیمان ۷۰ تا ۱۰۰ هزار تومان و در برخی مناطق دوردست تا ۱۲۰ هزار تومان به دست سازندگان میرسد. اما در شرایط معمولی قیمت سیمان در بازار تقریبا دو برابر قیمت کارخانه است. هر یک از فعالان این حوزه هم سعی میکنند منافع بیشتری را برای خود به دست بیاورند.
واسطهها وجود مافیا در بازار سیمان را رد میکنند. اما تولیدکنندگان مدعی هستند که از ۱۵ سال قبل ۳۰ نفر دلال که مصرف کننده و تولیدکننده را نابود کردهاند در این بازار حضور دارند. سازندگان هم وجود مافیا را تایید میکنند. فرشید پورجاجت ـ دبیر کانون انبوه سازان ـ به ایسنا گفت: ظاهرا از سلطان شکر و سکه به سلطان سیمان رسیدهایم.
البته توزیعکنندگان سیمان مدعی هستند کارخانجات از فروردین امسال میخواستند قیمت هر پاکت سیمان را به ۵۰ هزار تومان برسانند که قطعی برق بهترین بهانه را به دستشان داد. صاحبان کارخانه اما میگویند درآمدهایشان کفاف هزینهها را نمیدهد. البته کارخانجات از یارانههای دولتی و انرژی ارزان قیمت بهره میبرند اما بعضا عنوان میکنند که ۷۷ کارخانه سیمان در کشور به دلیل کمک به مسائل اجتماعی، چندین برابر ظرفیت خود نیرو جذب کردهاند که بخش عمده هزینههای این واحدهای تولیدی را در بر میگیرد. از حق هم نگذریم سیمان در ایران قیمت چندانی ندارد. هر کیلو سیمان تقریبا هزار تومان قیمت دارد که حدود یک دهم یک کیلو ماست است.
پای صحبت یکی از توزیع کنندگان عمده مصالح ساختمانی مینشینیم که از دید خود حرفهای منطقی را مطرح میکند. او وجود دلال و مافیا را رد میکند و میگوید اگر سیمان به اندازه کافی عرضه شود قیمتها به تعادل میرسد و هیچ وقت فضای دلالی شکل نمیگیرد. این فروشنده مدعی است که تولیدکنندگان سیمان بعضا از قطعی برق و گاز، سوءاستفاده می کنند و نرخها را بالا میبرند. حتی اگر نگاه بدبینانه را کنار بگذاریم و فکر کنیم هماهنگی در کمبود انرژی و کاهش عرضه وجود ندارد، صاحبان کارخانجات از قطع برق برای افزایش قیمتها استفاده کرده و در واقع از آب گلآلود ماهی میگیرند.
در سوی دیگر تولیدکنندگان میگویند عمده سود سیمان به جیب دلالان میرود. یکی از راهکارهای تولیدکنندگان این است که سیمان در بورس عرضه شود تا بدون واسطه به دست مصرف کننده برسد. تاکنون حدود ۷۰ درصد شرکتهای سیمانی وارد بورس شدهاند و ۳۰ درصد مابقی نیز به تدریج در حال ورود هستند. اما طبیعی است که واسطهها از بورسی شدن سیمان خوشحال نباشند.
رضا جمارانیان ـ رییس انجمن تولیدکنندگان صنعت سیمان ـ که چند شب قبل از انحصار بازار سیمان در دست ۳۰ واسطه سخن گفته بود، موافق عرضه سیمان در تالار شیشهای است. او میگوید: قبل از ورود سیمان به بورس، دلالان این محصول را پاکتی ۲۲ هزار تومان از درب کارخانه میخریدند و ۶۰ هزار تومان در بازار میفروختند، پس جای تعجب ندارد که نسبت به بورسی شدن سیمان هجمه وارد کنند.
در شرایط فعلی، سیمان به معادلهای چندمجهولی تبدیل شده است. پس از قطعی حدود یک هفتهای برق کارخانجات و رسیدن ظرفیت تولید به ۱۰ درصد، طبق موافقت شرکت توانیر از روز ۳۱ تیر تا سوم مردادماه صنایع سیمان میتوانند به صورت ۲۴ ساعته بدون محدودیت برق و صنایع فولادی از ساعت ۲۴ تا هشت صبح با ۵۰ درصد دیماند مصرفی و از هشت صبح تا ۲۴ شب با ۱۰ درصد دیماند مجاز به فعالیت هستند.
با توجه به وصل شدن کامل برق کارخانجات سیمان برخی فعالان صنعت ساختمان میگویند که حتی اگر سیمان به وفور وارد بازار شود بعید است نرخ آن به کمتر از ۵۰ هزار تومان در بازار برسد؛ همان هدفی که بعضی تولیدکنندگان از ماهها قبل دنبال میکردند.
سال ۱۳۹۹ حدود ۷۰ میلیون تن سیمان در کشور تولید شد که ۱۵ میلیون تن صادر و ۵۵ میلیون تن به مصرف داخلی رسیده است. اگر امسال نیز همین حدود تولید شده باشد ظرف ۱۰ روز که بازار سیمان از قطعی برق رنج میبرد با فرض اینکه تولید ۱۰ روز کارخانجات از قبل توسط برخی واسطهها دپو شده باشد حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن سیمان در انبارها وجود دارد که با توجه به اختلاف قیمت هر پاکت سیمان ۲۴ هزار تومانی درب کارخانه با نرخ بالای ۷۰ هزار تومانی این محصول در بازار آزاد رقمی معادل ۱۷۰۰ میلیارد تومان رانت میتواند فقط در ۱۰ روز به جیب واسطهها برود. با این پول میتوان حدود ۶۰۰۰ واحد اقدام ملی مسکن با نرخ هر متر مربع ۳ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان مطابق آخرین هزینههای اعلام شده احداث کرد.
از لابهلای صحبتهای تولیدکنندگان و واسطهها میشنویم که بغل گوش کارخانجات، دلالان بیتوته کردهاند و حتی کارهای بارگیری کامیون را انجام میدهند. اعدادی هم که در فرآیند واسطهگری بازار سیمان به دست میآید بزرگتر از آن است که برخی به راحتی از آن عبور کنند. پس هرچقدر هم که بخواهیم با خوشبینی، وجود سلطان و مافیا در صنعت سیمان را انکار کنیم، دلمان به این انکار رضا نمیدهد که نمیدهد!
کم کم سلط مرغ هم از راه میرسد. حالاصبرکن !!!
این قانون اصل 42 که به بخش خصوصی بدون کارشناسی واگذار شد این بلا را به سر مردم آورد چرا باید کارخانجات سیمان در مملکت خصوصی باشد که اینهمه سو استفاده بکنند وقتی مملکت نیاز به سیمان دارد چرا صادر میکنید همین العا درمرز ترکمنستان بیایید ببینید تریلربا بار سیمان چه خبره بس کنید خجالت بکشید تمام کارخانه هارا به جای اولش که دولت یا بعبارتی ملت ایران بود برگردانید ملت از دست همه شما خسته شدند باید کاری کنید که قیمت ساختمان به سال 1357 برگردد تامردم کمی از شما راضی باشند
یک سلطان را بیرون کردید هزاران سلطان جور وا جور جایگزین شدند ؟
کشوربه تغییراساسی نیازمنده
سلام
دلال ها باید حذف شوند تا دلال جماعت هرجا پاشو گذاشته اونجا رو داغون ک رده.
حتی واسطه ها هم نقش کلیدی در گران شدن سیمان دارند. قوه قضائیه باید به بخش اهن و شیمان ورود کند. این جماعت تا برخورد بازدارنده نبینند هرگز دست از احتک ار و ظلم به مردم و نظام بر نمیدارند. هما نطوریکه 15 سال است بخش مسکن دچار این بیم اری عفونی شده است یعنی. احــــــتـــــــ ــکار .
مقایسه قیمت سیمان با ماست قیاس مع الفارق . ۹۹درصد مواد اولیه سیمان فقط ارزشش هزین ه ی حملشه وگرنه ارزش آنچنانی ندارد یک در صد دیگرش هم گچ وسنگ آهنه که باز هم به عل ت اینکه معدن گچ وسنگ آهن درهمه شهرها نیس ت وبعدمسافت باعث هزینه حمل ونقل شده علت اصلی ضعف مدیریت توزیع وپخش سیمانه نه هزی نه تولید.
اصولادرایرانهرکسیتولیدکنندهاست درآمد شکفافهزینهها را نمیدهد چونکه تمامی معاملاتماناز جهتشرعی غشدارد ما فقط ادعایمسلمانی داریمازوام بانکیباآن سودهای کذایی گرفته تاقیمت کالاهایتو لیدی شرکتهای داخلیکهبی کیفیتهستند وخداهمبرکت رامیبرد، فردی را دیدم که یک دستگاه خودرویساینا صفربه قیمت۱ ۵۵ میلیون تومن خریده بعدازهزار کیلومت ر استفاده لنت جلو تمامکرده این یعنی تخلفوغشدرمعملهونوعی کلاهبرداری وش یادیبعدانتظارداریمکه درآمدمانبرکت د اشتهباشدخلاصههمهمی خواهیم سر همکلا ه گذاشتهو جیب خودمانپرکنیمفقطشعارد ینداری وفرهنگمیدهیم شهرهایماشدهپرا ز زباله هیچکس رعایت محیط زیسترا نم یکند
بعد از اینکه سلطان سکه اعدام شده سکه مثل پشکل ریخته شده تو بازار فکر کنم برای سی مان هم یه حرکتی انجام بشه بد نیست