|

پرسش بزرگ دلاری در بازار ارز

با توجه به محدودیت منابع نمی‌توان عرضه دلار را برای همیشه در سطوح کنونی نگه داشت و سوال پیش رو این است که اگر کاهش عرضه پیش از افت نرخ اتفاق بیافتد، نرخ دلار چه روندی خواهد داشت؟

اقتصاد

قیمت دلار عصر روز گذشته روی ۲۶ هزار و ۶۶۰ تومان قرار گرفت. نرخ دلار در هفته گذشته به کانال ۲۶ هزار تومان وارد شد و بالای مرز حساس ۲۶ هزار و ۳۰۰ تومان پایدار ماند. به دلیل بیماری کرونا بازار متشکل به مدت ۶ روز از امروز تعطیل است. حجم معاملات بازار آزاد نیز امروز محدود بود و نرخی از بازار آزاد بیرون نیامد.

افزایش نرخ دلار تحت تاثیر متغیرهای متعددی اتفاق افتاد که از مهم‌ترین آنها می‌توان به کمرنگ شدن امیدها به احیای برجام و ناآرامی‌های افغانستان اشاره کرد. علت افزایش نرخ دلار هر آنچه بود، سوال مهم پیش روی فعالان بازار این است که روند عرضه در بازار متشکل با توجه به افزایش اخیر نرخ دلار چگونه رقم خواهد خورد.

محدودیت منابع و روند عرضه در بازار متشکل

متوسط عرضه دلار از هفت فروردین تا امروز ۵ میلیون و ۶۳۱ هزار به‌دست می‌آید. بانک مرکزی تصور می‌کند از طریق عرضه در بازار متشکل در مواقع خاص دامنه نوسان نرخ دلار کاهش می‌یابد، اما محدودیت منابع بانک ممکن است باعث شود، توانانی این بانک برای کنترل نرخ دلار محدود باشد.

متوسط روزانه عرضه دلار در هفته اخیر(که تنها دو روز کاری داشت) ۷ میلیون و ۸۱۲ هزار بود. در هفته گذشته نیز متوسط روزانه عرضه دلار ۷ میلیون و ۹۴۵ هزار بود. هر دو این رقم‌ها به طور معناداری از مقدار متوسط بالاتر بودند. مثلا در هفته اخیر این رقم از مقدار متوسط حدود ۳۹ درصد بالاتر بود. سوال پیش رو این است که اگر نرخ دلار در هفته‌های آتی پایین نیاید، حجم بالای عرضه در بازار متشکل را می‌تواند در این سطوح نگه داشت و اگر عرضه به خاطر محدودیت منابع قبل از افت نرخ دلار پایین بیاید، برای نرخ دلار چه اتفاقی رخ خواهد داد؟

برخی تحلیل گران اعتقاد دارند: اگر فاصله نرخ دلار در بازار رسمی به گونه‌ای باشد که با بازار غیر رسمی فاصله نداشته باشد می‌توان حجم تقاضا را در بازار مدیریت کرد. از سوی دیگر بازارساز می‌تواند با فعال‌سازی نقش خود در معاملات فردایی هیجان و نوسان در بازار غیر رسمی را مدیریت کند.

منبع: اقتصاد نیوز
کدخبر: 192991

ارسال نظر