|

معامله گران ارزهای دیجیتال جذب دیفای شدند

داده‌های تازه نشان می‌دهد که سرعت رشد قیمت و حجم معاملات توکن‌های غیرمثلی (NFT) رو به کاهش است و سرمایه‌گذاران بازار ارز دیجیتال در حال حرکت به‌سمت پروتکل‌های فعال در حوزه امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) هستند.

اقتصاد

بخش مهمی از فرایند حفظ سود سرمایه‌گذاری وابسته به آن است که بدانیم چه زمانی یک دارایی یا یک بخش خاص از بازار نشانه‌هایی از ضعف را بروز می‌دهد و چه زمانی چرخش میان بخش‌های مختلف در حال شکل‌گیری است.

این موضوع در بازار ارزهای دیجیتال که به‌سرعت در حال تغییر است بسیار اهمیت دارد، چراکه ممکن است در یک چشم‌به‌هم‌زدن مسیر آن تغییر کند و میلیونرهای ارز دیجیتال را به سرمایه‌گذاران افسرده‌ای تبدیل کند که ارزش دارایی آنها پیوسته کاهش می‌یابد.

بیشتر سرمایه‌گذاران می‌دانند که تب و تاب بازار توکن‌های غیرمثلی از ماه ژوییه (تیر) افزایش یافته است و برای برخی از NFT‌های مشهور بازار نظیر کریپتوپانکس (CryptoPunks)، میوتنت ایپ یاچ کلاب (Mutant Ape Yacht Club) و اتر راک (EtherRock) مبالغی ۶ و یا حتی ۷ رقمی پرداخت شده است و در همین حال فروش کل پلتفرم اوپن سی (OpenSea)، بزرگ‌ترین بازار توکن‌های غیرمثلی هم از ۴ میلیارد دلار عبور کرده است.

در حالی که این شرایط تاکنون بسیار هیجان‌انگیز بوده است، پروژه‌های جدید بسیاری در شبکه‌های مختلف راه‌اندازی شده‌اند و کاهش اخیر حجم معاملات می‌تواند نشان‌دهنده تمایل سرمایه‌گذاران برای حرکت به‌سمت دیگر بخش‌های بازار ارز دیجیتال باشد.

در سه‌ماهه اول سال ۲۰۲۱، پروتکل‌های امور مالی غیرمتمرکز و توکن‌های مربوط به آنها، مورد توجه سرمایه‌گذاران بودند. اما تمایل به این بخش در ماه مارس (اسفند) کاهش پیدا کرد، چراکه بازار توکن‌های غیرمثلی اولین صعود گسترده خود را تجربه کرد. اکنون به‌ نظر می‌رسد که تغییر این روند آغاز شده است و سود حاصل از معاملات توکن‌های غیرمثلی در حال بازگشت به بازار آلت کوین‌ها و پلتفرم‌های حوزه امور مالی غیرمتمرکز است.

در ادامه ۵ معیاری را بررسی می‌کنیم که نشان می‌دهد یک چرخش سرمایه از بازار توکن‌های غیرمثلی به‌سمت دیفای در حال شکل‌گیری است.

افزایش قیمت توکن‌های بزرگ‌و‌کوچک دیفای

دیفای پرپ (DeFi Prep) یک توکن شاخصی در صرافی ارز دیجیتال اف‌تی‌ایکس (FTX) است و از سبدی شامل ۲۵ ارز دیجیتال مرتبط با دیفای از جمله میکر (Maker)، پولکادات (Polkadot)، سولانا (Solana)، کرو دائو توکن (Curve Dao Token)، یونی سواپ (Uniswap) و سوشی سواپ (SushiSwap) تشکیل شده است.

داده‌های بازار نشان می‌دهد که قیمت دیفای پرپ پس از رسیدن به کف ۵۳۳۱ دلاری در ۲۰ ژوییه (۲۹ تیر)، ۱۳۸ درصد افزایش یافته و در ۲ سپتامبر (۱۱ شهریور) به اوج ۱۲۷۷۱ دلاری رسیده است.

افزایش قیمت دیفای پرپ به سطح حمایت و مقاومت ۱۲۵۰۰ دلاری، که سطح مهمی در افزایش قیمت این ارز دیجیتال بین ماه‌های فوریه و مه ۲۰۲۱ (بهمن ۹۹ تا اردیبهشت ۱۴۰۰) بوده است، نشان می‌دهد که با کاهش حجم معاملات روزانه و کف‌های قیمتی توکن‌های غیرمثلی، سرمایه معامله‌گران در حال بازگشت به‌سمت اکوسیستم دیفای است.

کاهش تدریجی قیمت توکن‌های غیرمثلی

از آنجا که افزایش سریع قیمت توکن‌های غیرمثلی مهم‌ترین ویژگی‌ای بود که توجه عموم افراد را به این بخش جلب کرد، کاهش قیمت هم نشانه و معیار خوبی برای قضاوت درباره وضعیت کلی این بازار است. نمودار زیر میانگین کف‌های قیمتی روزانه توکن‌های غیرمثلی فروخته‌شده در بازار را نشان می‌دهد، میانگین کف قیمتی در ۲۹ اوت (۷ شهریور) به اوج ۱.۰۲ اتریوم رسید و اکنون به ۰.۵ اتریوم کاهش یافته است.

این واقعیت که NFTها و توکن‌های مربوط به پروژه‌های نوپای این حوزه، که حجم معاملات بالایی هم دارند، با قیمتی‌های پایینی در حال فروخته‌شدن هستند، می‌تواند نشانه‌ای برای اشباع و کاهش سرعت حرکت صعودی اخیر این بازار باشد.

افزایش تعداد کاربران فعال و تراکنش‌های پلتفرم‌های غیرمتمرکز

معیار دیگری که نشان می‌دهد اکوسیستم دیفای همچنان به رشد خود ادامه می‌دهد، افزایش پایدار تعداد کاربران دیفای در طول زمان است و همان طور که از نمودار زیر پیداست داده‌های پلتفرم تحلیلی دیون آنالیتیکس (Dune Analytics) هم این موضوع را تأیید می‌کند.

کاربران جدیدی که با پروتکل‌های دیفای ارتباط برقرار می‌کنند، احتمالاً جذب بازدهی پایدار و بدون دردسر سهام‌گذاری در این پلتفرم‌ها می‌شوند. گزارش‌ها نشان می‌دهد که سرمایه‌گذاران بخش‌های مالی سنتی نیز به آنچه که دیفای ارائه می‌کند علاقه‌مند شده‌اند.

با توجه به اینکه این معیار تعداد آدرس‌های منحصربه‌فرد مرتبط با پروتکل‌های دیفای را بررسی می‌کند و این احتمال هم وجود دارد که برخی از کاربران چند آدرس داشته باشند، بررسی شرایط این بازار به‌تازگی پیچیده‌تر شده است. ماهیت بلندمدت کسب سود در دیفای که عمدتاً از طریق سهام‌گذاری، تأمین نقدینگی یا قفل‌کردن توکن‌ها در پروتکل‌های مختلف است، به کاهش تعداد کاربرانی منجر شده است که دارایی خود را بین چندین کیف پول جابه‌جا می‌کنند و کارمزدهای بالایی هم برای این کار می‌پردازند.

ادامه روند ورود کاربران جدید به حوزه دیفای نشان می‌دهد برخی از افرادی که از توکن‌های غیرمثلی کسب درآمد کرده‌اند، اکنون به‌دنبال قفل‌کردن سرمایه خود در پروتکل‌های دیفای و کسب سود هستند و این در حالی است که تازه‌واردهای بازار هم بیشتر به‌سمت فرصت‌هایی جذب می‌شوند که ریسک کمتری دارند.

۴ هزار دلاری‌شدن اتریوم نشانه‌دهنده چرخش بازار است

یکی دیگر از تحولاتی که می‌تواند نشان‌دهنده چرخش سرمایه‌گذاران به‌سمت دیفای باشد، افزایش قیمت اتریوم است.

داده‌های بازار نشان می‌دهد که قیمت اتریوم نسبت به کف ۱۷۰۶ دلاری خود در ۲۰ ژوییه (۲۹ تیر)، ۱۲۵ درصد افزایش یافته است و رشد ۲۳ درصدی اخیر، قیمت آن را از ۳۱۳۴ دلار در ۳۰ اوت (۸ شهریور) به ۴۰۲۹ دلار در ۳ سپتامبر (۱۲ شهریور) رسانده است.

بیشتر پروتکل‌های برتر حوزه امور مالی غیرمتمرکز بر بستر شبکه اتریوم فعالیت می‌کنند و آلت کوین برتر بازار، یعنی اتر، یکی از اصلی‌ترین ارزهای دیجیتال اکوسیستم دیفای است و به‌طور گسترده در سهام‌گذاری و خرید سایر ارزهای دیجیتال مورد استفاده قرار می‌گیرد.

رکوردشکنی ارزش کل قفل‌شده در پروتکل‌های دیفای

معیار نهایی که نشان می‌دهد یک چرخش به‌سمت دیفای در حال وقوع است، نرخ ارزش کل قفل شده در تمام پروتکل‌های دیفای است. روز ۲ سپتامبر (۱۱ شهریور)، این نرخ رکورد جدید ۱۷۱.۵ میلیارد دلار را به ثبت رساند.

جهش‌های قبلی این معیار تا حد زیادی به‌دلیل افزایش قیمت بیت کوین و اتریوم بوده است، اما افزایش فعلی در حالی اتفاق می‌افتد که هر دو این ارزهای دیجیتال پایین‌تر از اوج قیمتی سال ۲۰۲۱ خود معامله می‌شوند. این یعنی افزایش ارزش کل قفل‌شده در پروتکل‌های دیفای بیشتر به‌دلیل رشد ارزش توکن‌های دیفای و افزایش استفاده از استیبل‌کوین‌ها بوده است.

در حالی که رونق بازار توکن‌های غیرمثلی هنوز به پایان نرسیده، داده‌های متعددی نشان می‌دهد که روند صعودی آن به نقطه فرسایش رسیده است و از طرفی دیگر حرکت صعودی فعلی آلت کوین‌ها و توکن‌های دیفای، نشان می‌دهد که چرخش سرمایه‌گذاران به‌سمت حوزه امور مالی غیرمتمرکز، در مراحل ابتدایی است.

 

منبع: ارز دیجیتال
کدخبر: 197725

ارسال نظر