مخالفت سردفتران و وکلا با طرح مجلس / ماجرا چه بود؟
عضو کمیسیون جهش تولید مجلس با اشاره به مخالفت برخی وکلا با ماده ۶ طرح تسهیل مجوزهای کسب و کار گفت: وجود ذینفعان با روحیه انحصارطلبی باعث ایجاد گرههای زیاد در کسب وکارهای مختلف شده است.
محسن زنگنه در گفتگویی درباره انحصار به وجود آمده در عرصه وکالت و نقش کانون وکلای دادگستری در گفتگویی بیان کرد: کانون وکلا در حالی مجوز وکالت به پذیرفته شدگان میدهد که خودش ذینفع است. به همین علت هم در بعضی از سالها ظرفیت پذیرش برای رشته وکالت توسط کانون وکلا باز نمیشد و در سالهایی هم که ظرفیت را باز میکردند در حدود هزار تا هزار و ۵۰۰ نفر پذیرش داشتند.
وی ادامه داد: اکنون هم که فشار افکار عمومی در رابطه با عملکرد کانون وکلا زیاد شده، در نهایت باز هم درصد بسیار کمی مجوز ورود به عرصه وکالت را پیدا میکنند. این قبیل اقدامات از تبعات ذینفع بودن کانون وکلا در پذیرش وکلا است.
زنگنه با انتقاد از کانون وکلا در سهمیه بندی پذیرش فارغالتحصیلان رشته حقوق اضافه کرد: کانون با تعیین سهمیه در پذیرش افراد میزان ورود را به عرصه وکالت بسیار کاهش داده است. در این شرایط حتی اگر با نمره بالایی از دانشگاه و از رشته حقوق فارغالتحصیل شده باشید، فارغ از در نظر گرفتن شایستگی افراد، ظرفیت ورود به این عرصه بسته میشود.
وی با اشاره به اینکه طرح تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار به دنبال حذف محدودیتها است افزود: مجلس در ماده یک این طرح، دولت و سایر دستگاهها و سازمانها را مکلف کرده است که محدودیت تعداد پذیرفته شدگان و یا سهمیه بندیها را حذف کند. اگر دانشگاهها برای پذیرش دانشجو، ظرفیت تعیین میکنند به این دلیل است که تعداد مشخصی صندلی برای پذیرش دانشجو دارند و ظرفیت دیگری برای برگزاری کلاسهای بیشتر ندارند اما چرا باید محدودیت در حوزه وکالت توسط کانون ایجاد شود.
وی وجود ذینفعان با روحیه انحصارطلبی را باعث ایجاد گرههای زیاد در حوزه کسب و کارها عنوان کرد و گفت: این مسئله کار را برای مردم سخت کرده و رتبه کشور را برای سهولت در اعطای مجوز کسب و کار در میان کشورهای دیگر بسیار بالا برده است. وجود روحیه انحصارطلبی و ایجاد وابستگی به دولت باعث شده در همه امور اقتصادی اعمال نفوذ شود به طوری که گرفتن مجوز برای کارخانه ارزش به مراتب بیشتری از واگذاری کارخانه پیدا کند و این مسئله همه به علت وجود تبعیض، انحصار و رانتهایی است که اکنون وجود دارد.
زنگنه تصریح کرد: مجلس دستگاهها را مکلف کرده هر نوع محدودیتی از جمله محدودیت در تعداد و جغرافیای منطقه را حذف کنند. به عنوان نمونه یک کسب و کار در محلهای ایجاد میشود و برای کسب و کار بعدی اجازه فعالیت در آن محدوده را نمیدهند و اعلام میشود فاصله مشخصی برای باید رعایت کند. این موضوع باعث منفعت طلبی شخصی که قبلاً مجوز را دریافت کرده میشود و مجوزش ارزش زیادی از نظر مالی پیدا میکند.
وی با تاکید بر اینکه مجلس به دنبال رقابتی کردن بازار کار است، افزود: اگر نمایندگان به دلیل بررسی این طرح در فشار قرار دارند به دلیل برداشتن محدودیتهایی در عرصه کسب و کارهاست تا تبعیضها و انحصارها حذف شود.
وی با اشاره به عدم تمکین سردفتران از قوانین به خصوص درباره سند رسمی خودرو بیان کرد: اگر بعضی از وکلا و سردفتران دلیل مخالفت خود با طرح مجلس را صیانت از داراییهای مردم و رعایت موارد قانونی اعلام میکنند، اما در نهایت این اعتراضات منشأ اقتصادی دارد. دفاتر اسناد رسمی درآمد زیادی از نقل و انتقال خودرو کسب میکنند و اگر شرط ثبت سند خودرو در دفاتر حذف شود، سود زیادی که در گذشته به دست میآوردند را از دست میدهند به همین علت در مقابل این قانون مقاومت میکنند.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس ادامه داد: سردفتران دلیل مخالفت خود با طرح تسهیل صدور مجوز کسب و کار را این طور توجیه میکنند که عدهای در دفاتر رسمی مشغول به کار هستند و با اجرای این طرح بیکار میشوند، درحالیکه اولویت ما با خدمات رسانی به مردم جامعه است. به عنوان نمونه هنگام آغاز به فعالیت تاکسیهای اینترنتی، آژانسهای کرایه ماشین هم با آن مخالفت کردند زیرا بازارشان کساد میشد درحالیکه کسب و کارها باید خود را به روزررسانی کنند و با شرایط جامعه خود را بازآفرینی نمایند.
زنگنه در پایان سخنان خود با اشاره به اینکه ثبت سند خودرو در دفاتر اسناد رسمی هزینههای زیادی برای مردم به همراه دارد، افزود: مقاومت سردفتران با این طرح به دلیل وجود تعارض منافع است یعنی آنها میان منافع خود و منافع مردم دچار تعارض شدهاند و طبیعی است که هر صنف به دنبال حفظ منافع خود است.
ارسال نظر