بحران قیمت مسکن بازهم ادامه دارد
اطلاعات غیررسمی نشان میدهد بازار مسکن شهر تهران در آذرماه به لحاظ حجم عرضه و تقاضا با تحرک حدود ۳۰ درصد مواجه شده و متوسط قیمتها در عین حال که از کانال ۳۲ میلیون تومان در هر متر مربع فراتر نرفته مقدار اندکی افزایش یافته است.
بررسیها از رونق نسبی بازار مسکن شهر تهران در آذرماه امسال حکایت دارد. طرف تقاضا تحت تاثیر نزدیک شدن به ماههای پایانی سال به عنوان مهمترین عامل محرک در کنار عواملی همچون انتظار برای بهبود وضعیت اقتصادی، مقاومت بازار مسکن نسبت به کاهش قیمتها و ارزیابیها از رسیدن قیمتها به کف، وارد بازار شده و تقاضای بالقوه در آذرماه حدود ۳۰ درصد افزایش یافته است. همین مسئله به افزایش حدود نیم درصدی نرخ نسبت به آبان ماه منجر شده است.
آذرماه امسال اغلب مناطق شمالی تهران با مقدار اندکی افزایش و برخی مناطق جنوبی با کاهش نرخ نسبت به آبان ماه مواجه شدند. نرخهای پیشنهادی هر متر مربع بر اساس اطلاعات بهدست آمده از آگهیهای سامانه کیلید ۳.۴ درصد افزایش یافته و رشد نرخ بر اساس وزندهی به مناطق مطابق معاملات قطعی ۰.۴ درصد بوده است.
بر اساس این اطلاعات، آذرماه ۱۴۰۰ متوسط نرخ هر متر مربع مسکن شهر تهران ۳۲.۹ میلیون تومان بوده که در مقایسه با ماه قبل ۰.۴۳ درصد افزایش یافته است. این در حالی است که میانگین نرخهای پیشنهادی در آذرماه بر اساس آگهیهای سامانه مذکور ۵۱.۷ میلیون تومان در هر متر مربع بوده که نسبت به آبان ماه ۳.۴ درصد افزایش یافته است.
بازار در حالی با تحرک نسبی مواجه شده که عرضه و تقاضا تقریبا به یک میزان افزایش پیدا کرده است. آذرماه امسال تعداد آگهیهای سامانه مذکور ۲۳ درصد افزایش یافته و در سوی مقابل، میزان بازدید از آگهیها با رشد ۳۰ درصدی مواجه شده است. ماه قبل از آن نیز معاملات قطعی در تهران ۳۳ درصد نسبت به مهرماه افزایش پیدا کرده بود.
نمایههای مذکور حاکی از آن است به همان میزان که تمایل برای خرید افزایش یافته، نخستین گروه از سفتهبازان شب عید نسبت به عرضه واحدهای خود اقدام کردهاند. این افراد کسانی هستند که عمدتا آپارتمانهای زیر نرخ را طی یک سال گذشته خریداری کردهاند و با توجه به ثبات نسبی قیمتها در ۹ ماه گذشته چشمانداز جهشی برای بازار نمیبینند. بهخصوص اینکه در یک سال اخیر نرخ مسکن حدود ۴۰ درصد از تورم عمومی عقب مانده است.
تحرک نسبی بازار مسکن در آذرماه
در خصوص وضعیت این روزهای بازار مسکن باید گفت بازار کماکان با یک سوم ظرفیت معمول به کار خود ادامه میدهد. از سوی دیگر با اینکه قیمتها با افزایش چندانی مواجه نشده اما در مقابل کاهش نیز مقاومت نشان میدهد. ظاهرا بازار در کانال ۳۲ میلیون تومان در حال کفسازی است.
جدا از افزایش خریدهای مصرفی در فاصله چهار ماه مانده به پایان سال، به نظر میرسد یک عامل محرک در روزهای پایانی آذرماه بر افزایش تمایل برای خرید مسکن موثر بوده است. روز ۲۳ آذر سال ۱۴۰۰ بانک مسکن هزینه دریافت وام اوراق که هماکنون تا سقف ۴۸۰ میلیون تومان در تهران است به نصف کاهش داد. به دنبال این خبر، نرخ هر برگه اوراق تا میانگین ۱۱۱ هزار تومان افزایش یافت اما در ادامه کاهش پیدا کرد و روز یکم دی ماه به ۸۷ هزار تومان رسید. بر این اساس زوجین تهرانی با پرداخت حدود ۴۲ میلیون تومان، وام ۴۸۰ میلیون تومانی را دریافت خواهند کرد که حدود ۶۰ تا ۸۰ درصد خانههای ارزان نرخ در مناطق جنوبی تهران را پوشش میدهد.
پیشبینیها از بازار مسکن در ماههای پیش رو حکایت از آن دارد که بازار ظرفیت رشد سنگین نرخ را ندارد. ممکن است ریزنوساناتی در حدود ۵ درصد تا پایان سال اتفاق بیفتد اما رشد غیرمترقبه نرخ دور از ذهن خواهد بود.
عباس زینعلی ـ کارشناس بازار مسکن ـ میگوید: من تحرک فعلی بازار املاک را رونق نمیبینم؛ چرا که مصرفکننده واقعی قدرت خرید ندارد و تا زمانی که این توان ایجاد نشود ظرفیتی در بازار به وجود نخواهد آمد. برخی از فعالان اقتصادی در بازارهای موازی امکان سرمایهگذاری را ندارند تا بتواند سود قابل ملاحظهای ببرند، به همین دلیل برای افزایش یا تثبیت سرمایه در شرایط تورمی به سمت مسکن آمدند.
زینعلی با بیان اینکه مذاکرات هستهای در سرنوشت بازار مسکن اثرگذار خواهد بود افزود: اخباری که از نزدیک شدن به زمان مذاکرات شنیده میشود در تصمیمگیری برای سرمایهگذاری در تمامی بازارها تاثیرگذار است. به هر حال بخش قابل توجهی از نقدینگی کشور به صورت سپردهگذاری مردم در بانکها است که در صورت نتیجهبخش بودن برجام میتواند خارج شود و به هریک از بازارهای مسکن، بورس، طلا، ارز یا ارزهای دیجیتال ورود کند.
ارسال نظر