|

در گفت‌وگوی گسترش نیوز با کارشناس بورس:

سهامداران منتظر بورس متفاوت ۱۴۰۱ باشند

نیما آگاهی: بازار در سال ۱۴۰۱ مطلوب تر و متفاوت تر از سال جاری باشد اما نمی توان گفت اتفاقاتی عجیب در بازار رخ خواهد داد.

بازار سهام در حالی بر مدار نزولی سیر می‌کند که هفته‌هاست بسیاری از نمادها در صف فروش قفل هستند. گرچه از تابستان ۹۹ تا امروز تالار شیشه‌ای روزهای پرافت و خیزی را به خود دیده است اما شرایط فعلی بورس از جمله بی‌سابقه‌ترین و عجیب‌ترین روزهایی است که بورس تهران به خود دیده است. رکود بورس هر روز عمیق‌تر می‌شود و جلسات سیاست‌گذاران بورسی برای به تعادل رساندن بازار همچنان به در بسته می‌خورد. این روزها از هر گوشه و کناری خبری از مذاکرات احیای برجام به گوش می‌رسد که سرمایه‌گذاران همه بازارها را در فضای انتظار قرار داده و فضای کم‌رمقی را شاهدیم. در بازار سهام اما صنایع مختلف بورسی اثر متفاوتی از برجام می‌پذیرند. همچنین بررسی‌ها نشان می‌دهد که بازار بورس در سال ۲۰۲۱ عملکرد خوبی از خود به جا نگذاشته است. در عوض بازارهای دیگر بازدهی بیش از ۱۵ درصدی داشته‌اند. سوالی که مطرح می شود این است که آینده بورس ایران در سال ۲۰۲۲ با توجه روند مذاکرات چگونه خواهد بود؟ برای یافتن پاسخ این سوال با نیما آگاهی به گفتگو نشستیم.  با گسترش نیوز همراه باشید.

آگاهی

تفاوت بورس با دیگر بازارها

نیما آگاهی کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با خبرنگار گسترش نیوز اظهار کرد: بازار بورس به علت ماهیت سریع‌المعامله بودنش همواره مورد توجه بوده است؛ به طوری که افراد می‌توانند با یک کلیک راحت سرمایه هایشان را جابجا کنند. مثلا در بازار مسکن اگر قصد فروش داشته باشیم باید یکی دو ماه منتظر ماند. در این دوماه می‌توان منطقی‌تر و عقلانی‌تر و سر فرصت تصمیم درست گرفت.

وی افزود: نکته مهم آن است که ریسک‌هایی در بازار سهام داریم که متاسفانه هنوز حل نشده اند. تصمیم گیری های دولت در بورس و قیمت گذاری دستوری همچنان پابرجا است. البته در برخی صنایع با توجه به فشارهایی که در شبکه های مجازی ایجاد شده بود، دولت مقداری عقب نشینی کرد. اما همچنان بحث قیمت گذاری دستوری هست و این امر ریسک بازار را بالا می برد.

این کارشناس بازار سهام اظهار کرد: همچنین بحث مذاکرات هسته ای ادامه دارد و شرایط هنوز مشخص نیست. برجام می تواند دو جریان کاملا متفاوت در بازارسرمایه ایجاد کند. نکته بعدی لطمه دیدن اعتماد عمومی به بازار است. اعتماد امری نیست که بتوان آن را چندین بار خدشه‌دار و مجدد بازسازی کرد. ضمنا در بازار سرمایه شاهد هستیم در زمان حرکت شاخص،‌ یکسری خبرهای منفی علیه بازار منتشر می‌شود. این اخبار سبب می شود که سرمایه‌گذاران بزرگ دست به عصا حرکت کنند. بنده پیش‌بینی می کنم که بازار در سال ۱۴۰۱ مطلوب تر و متفاوت تر از سال جاری باشد اما نمی توان گفت اتفاقاتی عجیب در بازار رخ خواهد داد بلکه بازار یک رشد آهسته و منطقی تری خواهد داشت.

برجام به نفع بورس است یا ضرر آن

آگاهی در پاسخ به این سوال که آیا توافق در برجام سبب منفی شدن بورس می شود یا خیر اظهار کرد: معتقدم که در صورت کاهش قیمت دلار در پی رسیدن به برجام، این اتفاق شاید رخ ندهد. شاید افت قیمت دلار سبب کاهش سودسازی شرکت ها شود اما با رسیدن به برجام، قدرت صادرات افزایش پیدا می کند. همچنین میزان تخفیف و کامیشین‌های که این مدت پرداخت کرده‌ایم تا کالاهای صادراتی را صادر کنیم برمی گردد. در برخی از صنایع ۱۵ الی ۲۰ درصد از کالاها را زیر قیمت جهانی عرضه می کنیم و کالاهای ما در بازارسیاه معامله می شود. در نتیجه برگشت به برجام و آزادسازی صادرات می تواند در برآیند ارزآوری و سودسازی صنایع تاثیرگذار باشد و تاثیر خوبی بر بازار سهام بگذارد.

وی در پایان اظهار کرد: کاهش احتمالی قیمت دلار بر EPS شرکت‌های صادرات محور تاثیر منفی می‌گذارد اما واقعیت این است که رفع تحریم‌ها میزان فروش شرکت‌ها را افزایش می‌دهد و افزایش میزان فروش، کاهش قیمت نهایی محصول را رقم می‌زند که با توجه به افزایش میزان فروش ، اتفاق منفی محسوب نمی‌شود.

کدخبر: 231190 شهریار خادمی

ارسال نظر