|

در گفتگوی گسترش نیوز با این رئیس دوم کمیسیون برنامه و بودجه مجلس مطرح شد:

روی خوش نمایندگان به یارانه کالا

محمدرضا میرتاج‌الدینی: در این خصوص که دولت باید یارانه نقدی پرداخت کنند یا کالایی، گفتگوهایی انجام شده است. نمایندگان بیشتر طرفدار یارانه کالایی هستند.

اقتصاد

۲۱ آذرماه بود که لایحه بودجه ۱۴۰۱ از سوی رئیس‌جمهوری تقدیم مجلس شد. این نخستین سند سالانه دخل و خرج عمومی کشور است که در دولت ابراهیم رئیسی تنظیم و تقدیم مجلس شده تا بعد از طی مراحل قانونی در کمیسیون تلفیق، صحن مجلس و تایید نهایی، ملاک عمل مدیران کشور در سال آینده باشد.

رئیس‌جمهوری هنگام تقدیم لایحه بودجه به مجلس، بر لزوم اصلاح ساختار بودجه تاکید کرد و گفت: «اشکال جدی که قبلا همه را رنج می‌داد، این بود که اقتصاد را به تصمیم بیگانگان گره زده بودند اما این دولت قصد دارد از ظرفیت‌های کشور به ویژه نیروی انسانی متخصص و ذخایر ارزشمندی که در کشور وجود دارد استفاده کرده و مشکلات را حل کند این لایحه بودجه، نگاه ملی می‌طلبد و نباید به بودجه، نگاه بخشی و استانی شود و باید تمام نهادها از جمله نمایندگان مجلس نگاه ملی داشته باشند تا آن رشد اقتصادی ۸ درصدی تحقق یابد و این تلاش همگان را می‌طلبد».

حال قرار است امروز بودجه به صحن علنی برود و به رای گذاشته شود. در همین راستا ما در گسترش نیوز گفت‌وگویی داشتیم با نایب رئیس دوم کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس، برای خواندن مشروح این گفت‌وگو با ما همراه باشید.

میرتاج-الدینی

ویژگی‌های بودجه ۱۴۰۱

سید محمدرضا میرتاج‌الدینی نماینده مردم تبریز در گفت‌وگو با خبرنگار گسترش نیوز در مورد موضوع یاد شده اظهار کرد: کلیات بودجه در کمیسیون تلفیق مجلس بررسی شد و براساس آیین‌نامه داخلی جدید کلیات آن رای آورد و تصویب شد. در گذشته این چنین نبود زیرا کلیات اول در صحن مورد بررسی قرار می‌گرفت و در صورت تایید به تلفیق برمی گشت که بعد از آن وارد جزییات می‌شدند. لایحه بودجه ۱۴۰۱ ویژگی هایی دارد که برنامه محوری را در رویکرد خودش دارد و دستگاه‌های مختلف با برنامه، کارهای خود را پیش ببرند. دستگاه ها براساس برنامه تعین‌شده خود بودجه دریافت می‌کنند. در بودجه ۱۴۰۱ بخش برنامه‌محوری، تقویت شده است و مجلس هم با این کار موافق است.

وی افزود: همچنین شاخص‌های کلان اقتصاد کشور باید در بودجه مورد توجه قرار بگیرد. باید مشخص شود که چه مقدار از شاخص‌ها، مثبت و چه مقدار آن منفی است. متاسفانه شاخص‌ها در بودجه ۱۴۰۰ کاهنده بود و نمودارهای نشان می‌دهد که آمار به صورت نزولی بوده است. اما در این بودجه تلاش شده است که مسیر افزایش شاخص‌ها کلید بخورد. یکی دیگر از رویکردهای بودجه، ضد تورم بودن آن است و ریشه تورم عبارت است افزایش نقدینگی در جامعه، هرچه نقدینگی در جامعه بیشتر باشد به دنبال آن تورم را شاهد هستیم. دولت تلاش کرده است در بودجه ۱۴۰۱ حجم عظیم نقدینگی را پایین بیاورد و کنترل کند.

حذف یارانه غیر مستقیم از برخی کالاها

میر تاج الدینی در مورد اینکه پیش‌بینی شما در مورد رای نمایندگان به کلیات بودجه چیست اظهار کرد:  در این بودجه چند موضوع چالش‌برانگیز وجود دارد؛ از جمله ساماندهی یارانه ها. دولت در لایحه بودجه یارانه غیر مستقیم را از کالاهای اساسی حذف و آشکار می‌کند. یعنی کالاها با ارز ترجیحی محاسبه نمی‌شود. یارانه را در جداول مشخص در بودجه مشخص کرده است. ارانه کالاهایی که مشمول ارز ترجیحی بودند همانند نهاده‌های دامی و... را حذف کردند و یارانه آن را روی کالاها حساب کردند و مابه التفاوت را مستقیم به مردم می‌دهند. در این مورد نیز گفت‌وگویی هایی انجام شده است که آیا این یارانه را نقدی پرداخت کنند یا به شکل کالایی. نمایندگان بیشتر طرفدار یارانه کالایی هستند.

نایب رئیس دوم کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات در پایان اظهار کرد: اگر دولت تلاش کند تا نمایندگان را قانع کند که مسیر درستی را در پیش گرفته است، مجلس به لایحه رای خواهد داد اما نگرانی نمایندگان در مجلس این است که دولت کاری را شروع کند و نتواند آن را کنترل کند و مردم از این تغییر روش آسیب ببینند.

کدخبر: 232115 شهریار خادمی

ارسال نظر