|

تاثیر حذف ارز ترجیحی در معاملات این گروه بورسی

درباره صف خریدهای گروه کشاورزی باید کمی تردید کرد، زیرا کشش قیمتی تقاضا تعیین کننده است قدرت خرید کاهش یافته و دولت هم اجازه نمی‌دهد که قیمت کالای نهایی به اندازه قیمت مواد اولیه افزایش یابد.

اقتصاد تاثیر حذف ارز ترجیحی در معاملات این گروه بورسی

بالاخره مجلس شورای اسلامی به حذف ارز ترجیحی از بودجه سال آینده رأی مثبت داد که بر مبنای آن ۹ میلیارد دلاری که در بودجه برای واردات کالاهای این بخش تخصیص داده بودند دیگر برای واردات مستقیم تخصیص پیدا نمی کند. این مساله روز شنبه به صف خرید تمام نمادهای گروه کشاورزی منجر شد و این مساله فارغ از اینکه نمادهای این گروه در چه موقعیت بنیادی یا تکنیکالی قرار داشت منجر به افزایش تقاضا برای این نمادها شد.

یک کارشناس بورس ضمن اشاره به اینکه حذف ارز ترجیحی در مجلس منجر به افزایش تقاضا برای نمادهای گروه غذایی و برخی نمادهای مواد غذایی شده است، گفت: در واقع درباره صف خریدهای این گروه باید کمی تردید کرد، زیرا کشش قیمتی تقاضا باید مورد توجه قرار گیرد. به معنی وقتی که قیمت کالایی بالا می رود آیا همچنان تقاضا برای آن بالا هست؟ زراعتی ها قبلا نهاده ها را با قیمت ارز ترجیحی می گرفتند و حالا با حذف این ارز باید با قیمت آزاد نهاده ها بخرند و در این مقطع سوال این است که آیا دولت اجازه می دهد که قیمت کالاهای نهایی را به اندازه افزایش قیمت مواد اولیه بالا برود؟

علیرضا سادات با بیان اینکه توجه به سرانه خرید مردم برای ارزیابی تقاضا اهمیت دارد، افزود: اگر قیمت بالا برود و قدرت خریداری وجود داشته باشد تقاضا هم رشد پیدا می کند بنابراین باید به این سوال پاسخ داد که آیا به نسبت سرانه کشور برای آن محصول بعد از افزایش قیمت خرید اتفاق می افتد؟ به همین دلیل پیش بینی می شود که با افزایش قیمت نهاده ها که در نتیجه آزادسازی نرخ ارز رخ می دهد تولید ناخالص داخلی گروه زراعتی هم افت پیدا می کند.

او با تاکید بر اینکه در کشورهای تورمی نرخ قیمت رو به بالا است و اما نرخ فروش کالا همیشه رو به بالا نیست، افزود: تا زمانی که نرخ فروش کالا بالا نرود میزان حاشیه سود شرکت ها به صورت واقعی بالا نمی رود زیرا وقتی قیمت کالا بالا می رود که هزینه خرید مواد اولیه و... هم بالا رفته باشد، به همین دلیل نمی تواند به افزایش حاشیه سود شرکت ها ختم شود، از طرف دیگر درباره قیمت مواد غذایی و... دولت اجازه افزایش آزادانه قیمت به تولیدکننده های محصولات غذایی وابسته به نهاده های دامی نمی دهد

در هفته های اخیر با افزایش قیمت برخی محصولات غذایی همچون ذرت و گندم در بازار جهانی برخی تحلیلگران پیش بینی کرده بودند که قیمت سهام شرکت های تولیدکننده ای این محصولات بالا می رود و این مسئله در صورتی صدق می کند که این شرکت ها ذخیره کافی از این محصولات در اختیار داشته باشد، در غیر این صورت شرکت هایی که از این کالاها به عنوان مواد اولیه استفاده می کنند، به طور قطع با گرانی هزینه تمام شده مواجه می شوند و عملا افزایش قیمت کالاهای آنها هم نمی تواند به افزایش حاشیه سود شرکت ها کمک کند.

تاثیر حذف ارز ترجیحی در وضعیت معاملات گروه غذایی

یک کارشناس بورس با اشاره به اینکه حذف ارز ترجیحی در وضعیت معاملات گروه غذایی به طور قطع تاثیر می گذارد، گفت: در شرایط کنونی برخی از شرکت ها ذخیره خوبی از مواد اولیه در اختیار دارند، به همین دلیل تغییر ارز واردات این مواد اولیه باعث گرانی این محصولات در بازار می شود و این تفاوت قیمتی که بین قیمت ذخیره سازی این مواد و قیمت موجود در بازار وجود دارد باعث می شود که حاشیه سود شرکت ها افزایش پیدا کند.

پویان مظفری با بیان اینکه برای ارزیابی اینکه حذف ارز ترجیحی چه تاثیری بر معاملات نمادهای گروه کشاورزی دارد نمی توان یک رای کلی داد، افزود: در واقع برای هر یک از شرکت ها حذف ارز ترجیحی می تواند اثر متفاوتی داشته باشد، به این معنی شرکت هایی که برای تولید محصولات خود موجودی مواد اولیه نداشته باشد به دلیل اینکه باید سرمایه در گردش بیشتری اختصاص بدهند و از طرف دیگر قیمت کالاهای تولیدی خود را نتوانند به نسبت گرانی مواد اولیه افزایش دهند تحت تاثیر حذف ارز ترجیحی قرار می گیرند و در بلندمدت حاشیه سود انها هم کاهش خواهد یافت.

او با تاکید بر اینکه قدرت خرید مردم در سال های اخیر به شدت کاهش یافته و همین مساله می تواند در تقاضا برای خرید کالاهای گران‌تر هم تاثیر منفی بگذارد، تصریح کرد: تنها در صورتی که دولت کارت یارانه ای برای خرید این کالاهای اساسی قرار دهد شرکت های تولیدکننده کمتر تحت تاثیر افت تقاضا قرار می گیرند اما این مساله می تواند قیمت گذاری دستوری را هم برای شرکت ها به همراه داشته باشد و اگر این اتفاق بیفتد تولیدکننده هایی که قیمت تمام شده ای بالاتری دارند زیان خواهند دید. از این رو می توان گفت برایند اجرای این سیاست گذاری به نفع همه شرکت های کشاورزی و غذایی نیست و برخی از این صف های خرید به زودی خواهند ریخت.

بر اساس این گزارش، صف خرید روز یکشنبه گروه غذایی می تواند تنها تحت تاثیر یک جو روانی و ورود پول هوشمندی باشد که به صورت هدایت شده وارد این سهم ها شده و بعد از یک نوسان گیری چند روزه دوباره از این گروه خارج خواهد شد و در نهایت رشد بازار تحت تاثیر وضعیت بنیادی نمادها اتفاق خواهد افت و همسو با روند کلی بازار به وقوع می پیوندد.

منبع: نبض بورس
کدخبر: 247667

ارسال نظر

 

آخرین اخبار