|

کارشناس اقتصادی افغانستان در گفتگو با گسترش نیوز؛

آمار و ارقام باورنکردنی از معاملات ارز دیجیتال در افغانستان

ظهوری حسینی، کارشناس حقوق بین‌الملل گفت: ارزهای دیجیتال به واسطه معماری غیرمتمرکز در برابر تحریم‌های بین‌المللی غیرقابل نفوذ هستند، به تعدادی از مردم و به‌ویژه جوانان اجازه می‌دهد تا از این بحران فرار کنند. از زمان حکومت طالبان، نقل و انتقالات ارزهای دیجیتال از خارج به داخل و از داخل به خارج ۸۰ درصد افزایش یافته است.

اقتصاد

هم‌زمان با ناآرامی‌ها در افغانستان و تسلط طالبان بر مردم نگرانی‌های مالی برای بسیاری از کسب‌وکارها و خصوصاً بانوانی که فعالیت اقتصادی داشتند، ایجاد شد. مردم افغانستان برای گذر از این شرایط به استیبل کوین‌ها روی آوردند. اگر چه بیت کوین در بازارهای مالی رونق بیشتری دارد اما استیبل کوین‌ها امنیت بالایی برای شرایط بحرانی دارند. طالبان به صورت جدی تا به امروز با رمز ارزها مقابله نکرده است اما چندین بار با انفجار دکل‌های برق مانع کار فعالین این صنعت شدند. سرنوشت اقتصادی مردم افغانستان با ارزهای دیجیتال موضوع مهمی است که تجربه خوبی را برای رقم خواهد زد. سید وحید ظهوری حسینی، کارشناس حقوق بین‌الملل پیرامون این موضوع در گفتگو با گسترش نیوز گفت: از نیمه ماه اوت که طالبان به قدرت رسید و دولت سیاسی افغانستان از هم پاشید، این کشور شاهد سقوط اقتصاد، نظام مالی و افزایش بیکاری است. بانک‌های افغانستان به دلیل مسدود شدن دارایی‌ها پس از قدرت گرفتن طالبان برای چند هفته تعطیل شدند.

ظهوری

ظهوری حسینی اظهار کرد: از زمان بازگشایی، برداشت‌های محدودی را به دلیل بلوکه شدن دارایی افغانستان در آمریکا و کمبود نقدینگی انجام دادند. این موضوع باعث ایجاد صف‌های طولانی در مقابل دستگاه‌های خودپرداز شد. نقل و انتقالات بانکی نیز به افغانستان برای جلوگیری از افتادن وجوه به دست طالبان تقریباً غیرممکن بود.

توقف فعالیت‌های مالی در افغانستان

وی افزود: بسته شدن مرزها موجب شد تا واردات به صورت ناگهانی متوقف شود. در نتیجه تورم شدید گریبان اقتصاد افغانستان را گرفت. اکثر بانک‌ها بعد از تمام شدن نقدینگی درهای خود را بستند و حتی وسترن یونیون خدمات خود را متوقف کرده است.

این کارشناس حقوق بین‌الملل تأکید کرد: ارزهای دیجیتال به واسطه معماری غیرمتمرکز در برابر تحریم‌های بین‌المللی غیرقابل نفوذ هستند، به تعدادی از مردم و به‌ویژه جوانان اجازه می‌دهد تا از این بحران فرار کنند. از زمان حکومت طالبان، نقل و انتقالات ارزهای دیجیتال از خارج به داخل و از داخل به خارج ۸۰ درصد افزایش یافته است.

تأثیر احتمالی رمز ارزها بر بازار مالی افغانستان

ظهوری حسینی خاطرنشان کرد: در آخرین آنالیزی که یک شرکت آنالیز چینی در پایان سال ۲۰۲۱ میلادی انجام داده است، افغانستان در رتبه بیستم از ۱۵۴ کشور جهان قرار گرفته است. این در حالی‌ است که پیش از این افغانستان در رده‌های پایانی قرار داشت.

وی افزود: از حجم معاملات رمز ارزها در افغانستان و مواجهه دولت کنونی با این موضوع هنوز هیچ اطلاع دقیقی در دست نیست. با توجه به اینکه برای این ارزها قانونی در نظر گرفته نشده است و به رسمیت شناخته‌اند؛ انتظار نداریم که اثرى بر اقتصاد افغانستان داشته باشد.

این کارشناس حقوق بین‌الملل در ادامه اظهار کرد: در برخى از کشورها بیت کوین توسعه پیدا کرده است و به تدریج اثر خود را می‌گذارد اما عمومیت ندارد. اکثریت کشورهاى جهان حتی رمز ارزهای معتبر را هنوز به رسمیت نمی‌شناسند یا سکوت کرده‌اند؛ بنابراین زمان زیادی لازم است که بیت کوین و سایر ارزهاى دیجیتال بتوانند روى اقتصاد واقعى اثرگذار باشند.

ظهوری حسینی در پایان گفت: مهم‌ترین مسئله‌ای در این خصوص موضع‌گیری بانک مرکزی افغانستان است باید مانند سایر کشورها در این زمینه موضع روشنی را به‌عنوان قانون‌گذار داشته باشد. چراکه سوءاستفاده برخی از افراد از ناآگاهی افراد جامعه سکوت ابتدایی قانون‌گذاران و نهادهای ذی‌ربط خواهد بود. از طرفی تعداد زیادی از این طریق از مزایای این بازار محروم خواهند شد. ارز دیجیتال در افغانستان به ابزاری تبدیل شده است که می‌تواند زندگی مردمی را که در یک رژیم استبدادی زندگی می‌کنند، تغییر دهد.

خبرنگار: رویا رئیسی
کدخبر: 257664 رویا رئیسی

ارسال نظر