|

وضعیت بازار سرمایه عادی نیست!

قطعا شرایط فعلی بازار سرمایه عادی و منطقی نیست و به رغم ارزندگی بسیاری اکثر سهم ها، این بازار اوضاع مساعدی نداشته و توان حرکت ندارد.

سوم مردادماه روز تلخی برای بازار سرمایه بود و شاخص کل با افت ۲۴ هزار و ۳۸۷ واحدی به سطح ۱ میلیون و ۴۳۹ هزار سقوط کرد. شاخص‌ هم وزن نیز ۲.۲۴ درصد افت داشت. ارزش معاملات خرد بورس به ۲ هزار و ۳۹۸ میلیارد تومان رسید و ۹۰ درصد نمادهای بازار یعنی ۵۴۹ نماد رنگ سرخ به تن داشتند. این وضعیت موجب انتقاد و اعتراض سهامداران در فضای مجازی شده است. البته عده ای، منفی های بازار سرمایه را ناشی از دغدغه رکود و احتمال افت بیشتر قیمت های جهانی می دانند.

علی دهدشتی نژاد، مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری پارند در این خصوص بیان کرد: بخشی از مشکلات فعلی بازار سرمایه، ماترک اتفاقاتی است که سال ۱۳۹۹ در این بازار رقم خورد. به هر حال در آن مقطع هم نقدینگی زیادی وارد بازار سرمایه شد و هم با ورود شرکت های جدید، ناگهان عمق این بازار افزایش یافت و به نوعی می توان گفت موتورهای کشتی بازار سرمایه تقویت شد. ولی به یکباره با خروج نقدینگی از این بازار، سوخت بازار سرمایه تخلیه شد و دیگر تکان دادن این کشتی بدون سوخت، کار آسانی نیست!

وی افزود: بخشی از مشکلات هم ناشی از مصوبات و مقررات و وضعیت اقتصادی کشور بوده که تاثیر منفی بر این بازار داشته است. قطعا شرایط فعلی بازار سرمایه عادی و منطقی نیست و به رغم ارزندگی بسیاری اکثر سهم ها، این بازار اوضاع مساعدی نداشته و توان حرکت ندارد. نکته اینجاست که در هر بازاری، ممکن است ارزش ذاتی ها به موقع کشف نشود و در برهه ای از زمان، سهم ها کمتر از ارزش ذاتی معامله شوند و بورس با تاخیر زمانی نسبت به سایر بازارها حرکت کند. به همین دلیل هم بین فعالان وال استریت، اصطلاحی رایج است که "زمانی باید اقدام به خرید کرد که خون کف بازار را گرفته" و این سرخی بازار سرمایه و خسته شدن سهامداران شاید فرصتی برای خرید باشد. از سوی دیگر، با توجه به واکنش بازارهای کالایی و طلا و خودرو و مسکن به تورم، چه بسا عده ای در شرایط تورمی حتی دست به فروش سهام بزنند تا نقدینگی لازم برای خرید و نوسان گیری در سایر بازارها را تامین کنند و به فشار فروش سهام دامن بزنند. از این رو، بازار سرمایه همواره با تاخیر زمانی نسبت به سایر بازارها به تورم واکنش نشان داده است. اما حرکت بازار سرمایه تحت تاثیر تورم، حتمی و قطعی است و امکان ندارد تمامی بازارها با تورم رشد کنند و بازار سرمایه از تورم جا بماند‌. چرا که در شرایط تورمی، نرخ فروش محصولات شرکت های بورسی هم افزایش یافته و سودآوری شرکت ها رشد می کند. ضمن اینکه رشد بازار املاک و... ارزش جایگزینی شرکت ها را تحت الشعاع قرار می دهد.

این کارشناس بازار سرمایه در ادامه در رابطه با تاثیر افزایش نرخ بهره فدرال رزرو بر بازارهای جهانی و به تبع آن، بازار سرمایه ایران اظهار کرد: افزایش نرخ بهره فدرال رزرو، در راستای جبران و جلوگیری از تورم در اقتصاد امریکا صورت می گیرد و احتمالا شاهد افزایش نرخ بهره فدرال رزرو خواهیم بود. افزایش نرخ بهره فدرال رزرو سبب تقویت دلار آمریکا و افت بازار سرمایه آمریکا خواهد شد. تقویت دلار آمریکا، اثر منفی بر بازارهای جهانی داشته و قیمت کامودیتی ها را تضعیف خواهد کرد. از سوی دیگر، افزایش نرخ بهره فدرال رزرو، از شتاب رشدهای اقتصادی در دنیا کاسته و تقاضای کامودیتی ها در بازارهای جهانی را کاهش خواهد داد. البته که افت قیمت کامودیتی ها اثر منفی بر سهم های کامودیتی محور بازار سرمایه ما هم خواهد داشت؛ ولی نکته اینجاست که با توجه به وضعیت بازار سرمایه نسبت P/E پایین سهم های کامودیتی محور بازار و نیز احتمال افزایش نرخ ارز، نگرانی بابت افت سودآوری شرکت های کامودیتی محور بازار منطقی نیست. علاوه بر این، در صورت عدم توافق، افزایش نرخ ارز نه فقط افت احتمالی قیمت های جهانی را جبران خواهد کرد که حتی می تواند منجر به رشد سودآوری شرکت های بازار سرمایه ما شود.

منبع: بورس نیوز
کدخبر: 269559

ارسال نظر

 

آخرین اخبار

پربازدیدترین