لیست قیمت احتمالی خودروهای کیا بعد از واردات
بیلبوردهای جدید نصب شده در سطح شهر تهران نشان میدهد محصولات کیا و به احتمال زیاد سراتو نسل جدید اولین خودروی وارداتی سال ۱۴۰۱ خواهند بود.
«کوشا خودرو» اولین شرکتی است که از خودروهای وارداتی خود به صورت رسمی رونمایی کرده است. این شرکت نسل جدید سراتو را با لوگوی جدید کیا روی بیلبوردهای پایتخت برده و به نظر میرسد تبلیغ برای این خودرو را در فضای مجازی هم آغاز کرده است.
نکته جالب آن است که نام کوشا خودرو هیچگاه به عنوان واردکننده مجاز خودرو اعلام نشده بود. احتمالا این شرکت خصوصی بعدا به لیست ۱۲ واردکننده مجاز خودرو در سال ۱۴۰۱ راه یافته است. نکته جالب توجه اما سرعت کوشا خودرو در پیش بردن فرآیند واردات است. در واقع شرکتی که پس از ۱۲ شرکت دیگر اجازه واردات خودرو را دریافت کرده، توانسته زودتر واردات خودرو را به مرحله اجرا برساند. حتی با وجود آنکه دولت از ابتدا اولویت واردات را به خودروهای زیر ۱۰ هزار دلار تخصیص داده بود.
کوشا خودرو توانسته است در دور جدید واردات خودرو، نمایندگی رسمی کیا، خودروساز مشهور کرهای را اخذ کند.
زمان ورود اولین خودروی وارداتی به کشور
بر اساس پیگیریهای خبرگزاری تسنیم، این خودروها احتمالا تا دو هفته دیگر (اواخر آذر) وارد کشور شوند.
کدام خودروهای کیا وارد میشوند؟
کوشا خودرو هنوز مشخص نکرده است که کدام محصولات خودروساز کرهای را وارد ایران خواهد کرد. اما با توجه به سقف ۲۰ هزار دلاری خودروهای وارداتی طبق آییننامه واردات خودرو ۱۴۰۱، خودروهای پیکانتو، پگاس، سراتو، ریو سدان و هاچبک، سلتوس، سول و K۵ (نسل جدید اپتیما) در این بازه قیمتی میگنجند.
با این حال، شنیده میشود که کوشا خودرو قرار است محصولات ۱۵ تا ۲۰ هزار دلاری کیا را وارد کند. بر این اساس، میتوان انتظار واردات کیا سراتو، کیا ریو سدان و هاچبک، کیا سلتوس، کیا سول و کیا اپتیما را داشت.
تخمین قیمت خودروهای وارداتی کیا
در جدول زیر قیمت خودروهای کیا در کشور عمان (مبدا واردات) آمده است. با این حال، باید توجه داشت که قیمتهای درج شده قیمت خردهفروشی کارخانه هستند و محتمل است نمایندگی رسمی کیا در ایران بتواند خودروها را به قیمت پایینتر از قیمت خردهفروشی وارد کند.
در ستون بعدی، قیمت دلاری خودروها را با فرض نرخ ارز ۳۷ هزار تومان به تومان تبدیل کردهایم. در ستون بعدی هم قیمت تخمینی خودروهای وارداتی را با فرض تعرفههای سابق و حاشیه سود فرضی ۲۰ درصدی برای واردکننده مشاهده میکنید.
اگر قرار شد از طریق بورس فروخته شوند سود حاصله نباید به جیب فروشنده برود شاید در اینصورت قیمتها خیلی بالا نروند
وارد کنندگان باید متعهد شوند که عرضه خود رو در تعداد بالا و در یک روز انجام شوند نه بصورت قطره چکانی
واقعا خجالت آورده این دلالی ها وکاسبی ها ی کثیف در شرایط کنونی ایران😡
مرگ ب ر سرمایهگذاری هار وکثیف
این یک ونیم برابرسود به جیب کدام رانت میره ؟
تا وقتی رانت پشت واردات خودرو باشه،ووارد ات خودرو بصورت قطره چکانی باشه،والبته تع رفه های بالا!!!وایضا حمایتهای بیفایده از تولیدات داخلی و،،،،هیچ امیدی به وضعیت اش فته بازارخودرو نیست،،،
این ماشینها فقط برای پولدارها است وامثال ما فقط باید نگاه کنیم
در دین اسلام هم کم فروشی گناه هست هم گرا نفروشی.اخه به کدام گناه باید بیش از دوب رابر انهم با دلار غیر واقعی!!!
اگه این کار رو نکنم که این پرایدو خودشون رو دستشون میمونه مرگ بر دولت سرمایه لیس ت...نمیتونید برید کنار تا مدیران لایق ب یان کار رو به نفع مردم انجام بدن