|

مسکن گران تر می شود؟

​جهش نرخ ارز، هجوم سوداگران به بازار مسکن و افزایش قیمت مصالح ساختمانی، همه دست به دست یکدیگر دادند تا قیمت مسکن را بار دیگر صعودی کنند.

اقتصاد مسکن گران تر می شود؟

میانگین قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در تهران به ۵۵ میلیون تومان رسیده‌است؛ به این معنا که یک کارگر با حداقل حقوق، برای خرید یک واحد ۷۵ متری در پایتخت، در صورتی که تمام حقوق خود را به خرید مسکن اختصاص دهد باید بیش از ۶۲ سال صبر کند!

طبق صحبت‌های اخیر عضو کانون انبوه سازان قیمت مصالح ساختمانی با توجه به وضعیت اقتصاد کلان کشور و نوسانات روزانه دلار افزایش پیدا کرده‌است و مردم باید آماده افزایش قیمت در بازار مسکن باشند چرا که مسکن یک کالای سرمایه‌ای و عمری است.

جهش قیمت‌ها در بازار مصالح ساختمانی به گونه‌ای است که «سیمان» به عنوان اصلی‌ترین بخش ساخت و ساز، با گرم شدن هوا و جهش تقاضا برای آن فزایش قیمت چشمگیری را تجربه کرده‌است؛ به گفته حمید فرمانی، رئیس هیات مدیره انجمن سیمان، تولید شماری از کارخانه‌های سیمانی در طول ۵۰ روز از روزهای سرد سال به دلیل محدودیت شدیدی که این کارخانه‌ها در مصرف گاز متحمل شدند، کاهش شدید داشت. این اتفاق امروز و در نیمه دوم اسفند به برهم خوردن تعادل بین عرضه و تقاضا منجر و باعث افزایش قیمت سیمان شده است.

جدای از نوسانات صعودی قیمتی در بازار سیمان، به گفته فرشید پورحاجت، دبیر کانون سراسری انبوه‌سازان، قیمت مصالح ساختمانی امسال صد در صد افزیش پیدا کرده‌است؛ به گفته وی در ابتدای امسال تا حدی افزایش قیمت ناشی از افزایش دستمزد و حقوق بود و پس از این افزایش قیمت، نرخ‌ها تا مهرماه ثابت بودند. اما با آغاز افزایش قیمت دلار از آذر ماه دوباره افزایش قیمت مصالح ساختمانی رخ داد که اوج آن هم در بهمن ماه و هفته اول اسفند بود.

از طرف دیگر بازارهای موازی بازار مسکن، طلا وارز نیز درهفته‌های اخیر نوسانات صعودی بی‌سابقه‌ای را تجربه کردند که به دلیل همبستگی بالای نرخ ارز و قیمت مسکن، منجر به صعودی شدن روند قیمت‌ها در بازار مسکن شده‌است؛ مهدی سلطان محمدی، کارشناس بازار مسکن، در گفت و گو با خبرنگار خبرآنلاین، گفت:« زمانی که تورم انتظاری بالا می‌رود، قیمت ملک بالا می‌رود، چراکه به تجربه مردم دیده‌اند که ملک سپر محافظی برای دارایی‌ها در قبال تورم ایجاد می‌کند و معمولا وقتی قیمت دلار بالا می‌رود و دلار افزایشی است ملک نیز خود را با آن منطبق می‌کند و در یک دهه گذشته همبستگی بالایی بین دلار و قیمت مسکن را شاهد بودیم.»

به گفته وی تنها راه برای پیشگیری از جهش دوباره قیمت ملک کنترل تورم انتظاری در جامعه از طریق تغییر سیاست‌های پولی و مالی است.

مسکن مقصد سوداگران است؟

هر چند در روزهای ایخر به واسطه کاهش قیمت ارز ، بازار خرید و فروش ملک نیز با کاهش تقاضای محسوس روبرو شد اما همچنان مسکن مقصد مناسبی برای برخی سرمایه‌گذاران محسوب می‌شود. بنابر آمارهای مرکز آمار ایران، حجم معاملات در بازار مسکن در ماه‌های اخیر افزایش یافته‌است، جهش تقاضا در بازار مسکن در حالی است که قدرت خرید در کشور پایین آمده‌است؛ سلطان محمدی در خصوص چرایی این اتفاق گفت:« در چنین شرایط تورمی معاملات سوداگرانه افزایش پیدا می‌کنند و صاحبان سرمایه برای حفظ ارزش سرمایه خود آن را وارد بازار ملک می‌کنند، بنابراین سوداگران بخشی از خریدارانی هستند که مصرف‌کننده اصلی نیستند اما قیمت بازار را شکل می‌دهند و افزایش قیمت‌هایی که رخ می‌دهد منعکس کننده وجود چنین تقاضایی است و اگر چنین تقاضایی وجود نداشت قیمت‌ها به این شکل بالا نمی‌رفت.»

بازار مسکن بدون قیمت شد؟

سلطان محمدی در واکنش به این گفته که آیا بازار مسکن بدون قیمت شده‌است یا خیر؛ گفت:« بازار ملک یک بازار همگن نیست و هر مسکنی با مسکن دیگر تفاوت دارد و قیمت‌ها به صورت روزانه در مقابل چشم خریدارها وجود ندارد بلکه در نتیجه چانی‌زنی‌ها بیرون می‌آید و قیمت‌های انتظاری خریداران و فروشندگان یک دامنه نوسان شدید را تجربه می‌کند، به خصوص زمانی که تورم صعودی باشد؛ برخی خود را با قیمت‌های امروز دلار هماهنگ می‌کنند و برخی با قیمت‌های آینده خود را منطبق می‌کنند و در نتیجه تفاوت‌ها در خرید و فروش ملک مشهود می‌شود.»

 


 

منبع: خبرآنلاین
کدخبر: 289109

ارسال نظر

 

آخرین اخبار