ردپای پلتفرمهای اینترنتی در آشفتگی بازار مسکن
بازار رهن و اجاره اصفهان نابسامان است
تعیین و تکلیف مهار بازار رهن و اجاره و قیمت مسکن همچنان در پیچ و خم راهروهای ساختمان مجلس شورای اسلامی و تصویب نهایی برای چگونگی کنترل قیمتها باقی مانده و بخشی از این طرح به ساماندهی مشاوران املاک اختصاص یافته است.
در واقع مجلس در بهار سال گذشته به دو فوریت طرح کنترل و ساماندهی اجاره بهای املاک مسکونی رأی داد و سپس در اسفند ۱۴۰۱ به هیأت رئیسه مجلس ارجاع داده شد و اکنون به گفته سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس در مجمع تشخیص مصلحت نظام مورد بررسی قرار گرفته است. با این وجود ساماندهی مشاوران املاک بخش پرچالش این طرح است که به اذعان کارشناسان یکی از دلایل عمده در التهاب و آشفتگی بازار رهن و اجاره به شمار میآید.
بررسی طرح ساماندهی بازار مسکن در مجمع تشخیص مصلحت
علی خضریان، عضو هیات رئیسه کمیسیون اصل 90 مجلس درباره جزئیات این طرح به ویژه بخش ساماندهی مشاوران املاک اظهار داشت: آیین نامه نحوه تعیین تعرفه حقالزحمه مشاوران املاک بر مبنای درصدی از ارزش معاملاتی و اجاره با همکاری وزارت راه و شهرسازی، وزارت صمت وسازمان امور مالیاتی تدوین میشود و به تصویب هیأت وزیران میرسد.
به گفته خضریان، حقالزحمه مشاوران املاک متناسب با میانگین سالانه حجم قراردادهای به ثبت رسیده در هر منطقه جغرافیایی به صورت پلکانی نزولی و تعیین سقف تعرفه قابل دریافت در هر معامله تعیین خواهد شد به طوری که در هر حال میزان اجاره بها در تعیین میزان تعرفه اثرگذار نباشد.
این نماینده مجلس با بیان اینکه در طرح یاد شده مشوقهای مالیاتی برای مالکانی که به صورت دو یا چند ساله منازل خود را اجاره میدهند، دیده شده است، گفت: در ماده ۷ این طرح برای بهبود شرایط بازار اجارهبها و تشویق اجاره ملک به صورت چند ساله معافیت مالیاتی تا ۱۰۰ درصد برای مالکانی در نظر گرفته است که بیش از یکسال در بدو قرارداد ملک خود را اجاره میدهند.
خضریان گفت: مالکانی که نسبت به انعقاد قرارداد اجاره واحدهای مسکونی به صورت دوساله با حداکثر افزایش قیمت بهای اجاره سالانه تا حداکثر ۵۰ درصد تورم سالانه اعلامی بانک مرکزی اقدام کنند، از ۵۰ درصد تخفیف مالیاتی و مالکانی که نسبت به انعقاد قرارداد اجاره واحدهای مسکونی به صورت سه ساله و بیشتر مطابق با شرایط فوق اقدام مینمایند از ۱۰۰ درصد تخفیف مالیاتی برخوردار میشوند.
وی با یادآوری اینکه سامانه ملی املاک و اسکان زیرساخت اصلی اجرای این طرح محسوب میشود، اظهار داشت: در ماده یک این طرح پیش بینی شده است که همه دستگاههای اجرایی باید اطلاعات مورد نیاز از جمله اطلاعات زمین و املاک و اطلاعات هویتی، سکونتی، مالکیتی، معاملاتی، بهرهبرداری انشعابات و میزان مصرف، اطلاعات مکان محور سیمکارت و اشتراک اینترنت و سایر اطلاعات مورد نیاز املاک، مالکان و ساکنان را بنا به درخواست وزارت راه و شهرسازی به صورت رایگان ارائه کنند.
خدمات املاکی باید نرخنامه ثابتی داشته باشد
مهدی طغیانی، سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس شورای در رابطه با ساماندهی مشاوران املاک به عنوان یکی از بندهای این طرح به خبرنگار مهر میگوید: مشکل اصلی این است که حق العمل آنها سهمی از قیمت خرید و فروش است و حتی در موضوع رهن و اجاره نیز متناسب با ارزش ملک دریافتی دارند و این قاعده درستی نیست.
وی ادامه میدهد: هزینه واسطهگری و خدماتی ربطی به ارزش ملک ندارد و این هزینه برای خدمات جمعآوری اطلاعات و قرار دادن در اختیار خریداران و مستأجران است که به پیدا کردن ملک مناسب کمک میکند.
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه خدمات مشاوران املاک، خدمات مشخصی است، میگوید: باید خدمات املاکی متناسب با زحمت ارائه شده همانند سایر خدمات در جامعه که نرخنامه ثابتی دارد، نرخ ثابتی داشته باشند و ربطی به دارایی معامله شده ندارد زیرا دارایی مستقل است و تنها بابت خدمات بهرهمندی دارند. وی درباره طرح ساماندهی مسکن که بخشی از آن به مشاوران املاک اشاره شده است، تصریح میکند: در مجلس طرحی ارائه شده برای الزام به ثبت اسناد عادی که در آن اشاره شده برای مشاوران املاک باید حقالزحمه ثابت در نظر گرفته شود و اکنون این طرح در مجمع تشخیص مصلحت در حال بررسی است. طغیانی ادامه داد: در طرح ساماندهی اجاره بها نیز دوباره تاکید شده که باید با نرخ ثابت انجام شود البته باید هزینه صدور کد رهگیری دریافت و ثبت شود و سامانه مودیان نیز به عنوان فاکتور الکترونیکی صادر شود و اگر مشاور املاکی طبق قاعده تخطی کرد از جهت تخلفات قابل برخورد است زیرا ثبت شده است.
نهضت ملی مسکن راه حل بازار مسکن است؟
حال برخی به راهاندازی نهضت مسکن ملی به عنوان راهی برای برون رفت از مشکلات مستاجران میپردازند که البته حتی بسیاری از متقاضیان از پس هزینههای مصالح بر نمیآیند و علی رغم وام دادنهای دولت، بهرههای زیادی را باید بپردازند و تا آخر عمر گریبانگیر اقساط باشند. سید رضا مرتضوی، استاندار اصفهان نیز با اشاره به مسائل و مشکلاتی که برای مردم در حوزه مسکن وجود دارد، گفت: متاسفانه ۷۰ تا ۸۰ درصد از درآمد خانوادهها، صرف حوزه مسکن میشود و قیمت سرسامآور زمین و مسکن کام مردم را تلخ کرده است.
مرتضوی ادامه داد: در استان اصفهان جلسات شورای مسکن و ستاد بازآفرینی شهری به صورت هفتگی برگزار میشوند و مدیریت استان تمام امکانات خود در حوزه مسکن را به میدان آورده و در یکی از دستور جلسات جدید مصوب کردیم که موضوع خانههای خالی را در دستور کار قرار دهیم تا بتوانیم با راهکار قانونی از این ظرفیت استفاده کنیم.
وی با تاکید بر در نظر گرفتن خدمات زیرساختی در ساخت و ساز مسکن، گفت: یکی از دستورکارهای شورای مسکن پیگیری زیرساختهای خدماتی (تامین آب، برق، گاز و…) است. در این راستا دستگاههای تخصصی استان برنامه ارائه میکنند و برگزاری مجدد جلسه با وزیر راه و شهرسازی نیز در دستور کار است و در این نشست ۴۵۲ هکتار الحاق اراضی در ۲۶ شهر استان مصوب شد.
سخن پایانی
بازار رهن و اجاره و مسکن بیش از سایر نیازهای اولیه امروزه برای مردم یک دغدغه و مشکل اساسی شده که با این وضعیت دستمزد و تورم چگونه میتوانند از پس پرداخت مبالغ نجومی ودیعه برآیند و یا حتی خیال خانهدار شدن را تنها در رویا با خود حمل کنند. از این رو مجلس نیز همت کرده تا این بازار را ساماندهی کند و با ارائه طرحی بتواند رصد و پایش مبالغ و هزینههای رهن و اجاره و حتی حقالزحمه مشاوران املاک را انجام دهد که این موضوع نیز همچنان به تصویب نهایی برای اجرایی شدن نرسیده است./روزنامه صمت
ارسال نظر