قانون مالیات | مالیات مهریه | بودجه ۱۴۰۳
مالیات جدید از جیب آقای داماد پرداخت می شود / با کارت بانکی پای سفره عقد بروید
به دنبال افزایش بودجه دولتی و نزول درآمدهای حاصل از منابع نفتی، مالیاتها در سالهای اخیر رشد یافتهاند و بطور مداوم شاهد برقراری انواع جدید مالیات هستیم. از جمله، طرح مالیات بر مهریه که اصل ایده آن به سال ۱۴۰۱ شمسی برمیگردد، اخیراً به محور بحثها و جنجالها تبدیل شده است.
مهریه یکی از مؤلفههای حیاتی و محوری در مراسم ازدواج و مقوله طلاق به شمار میآید و در عین حال، عاملی تأثیرگذار در این دو پروسه است. در چند سال اخیر، دستگاه قضایی ایران به صورت هدفمند تلاش کرده تا اتهامات و مسئولیتهای مالی مرتبط با مهریه را به حداقل برساند. طبق مقررات حاکم بر این موضوع، استاندارد مقبول برای میزان مهریه در ایران، تعداد ۱۱۰ سکه بهار آزادی تعیین شده و زوج متعهد است که این مقدار را به همسر خود پرداخت نماید.
مالیات جدید چیست؟
بر اساس طرحی که در دستور کار مجلس قرار گرفته، در صورتی که مهریه از مقدار مشخصی بیشتر شود، مشمول مالیات خواهد بود. در نتیجه، در هنگام ثبت عقدنامه باید این مالیات به حساب دولت واریز شود. طبق قانون جدید مهریه ۱۴۰۲، هرچه میزان مهریه بیشتر شود، درصد مالیات آن هم سنگینتر خواهد بود.
بر اساس اطلاعات موجود و در صورت تصویب این طرح، مالیات مهریههای سنگین در هنگام ثبت مهریه، از زوجین دریافت میشود. درواقع زن و مردی که بر میزان مشخصی از مهریه توافق کردهاند، باید بر اساس روندی که از سوی دولت و مجلس اعلام خواهد شد، درصد مشخصی از میزان مهریهای را که تعیین کردهاند، بهعنوان مالیات ثبت مهریه، به حساب دولت واریز کنند؛ «طبق قانون جدید مهریه ۱۴۰۲، نرخ مالیات برای ۱۰۱ تا ۲۰۰ سکه، دو درصد است. یعنی اگر شما ۲۰۰ سکه بهعنوان مهریه تعیین کنید، باید مبلغی به اندازه چهار سکه بهعنوان مالیات بپردازید تا سند ازدواجتان ثبت شود. بیشترین درصد مالیات هم به کسانی تعلق میگیرد که مهریههای بالای ۲۰۰ سکه ثبت میکنند. میزان مالیات مهریه برای تعداد سکههای بیشتر از ۲۰۰ عدد، ۱۵ درصد تعیین شده است.»
همچنین رئیس هیات امناء ستاد دیه با بیان اینکه در حال حاضر ۲۲۰۶ مرد ایرانی به دلیل ناتوانی در پرداخت مهریه در زندان هستند، گفته: قریب به اتفاق این افراد نه بابت عسرت در تسویه سکههایی چند صد تایی که به علت تنگدستی در پرداخت سکههای به عدد انگشتان یک دست گرفتار آمدهاند و مجموعه نظام را هم بابت هزینههای مادی ناشی از نگهداری و مراقبت از این زندانیان و هم بابت هزینههای گزاف معنوی مرتبط با آمار دربندان در کشور، متحمل خسارتهای سنگین و بعضاً جبرانناپذیر کردهاند.ناتوانی افراد در پرداخت دین خود که شمار بسیاریشان ناتوانی در پرداخت سکههایی به تعداد انگشتان یک دست را هم شامل میشود، آسیبهای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی بسیاری را به دنبال داشته و دارد. تلاش برای کاهش جمعیت زندانیان ناشی از عدم پرداخت دیه نه به معنای تضییع حقوق همسران آنها، بلکه بیشتر برای نهادینهشدن رویکردی منطقی هنگام ثبت مهریههایی است که با بروز تنش در زندگی به زندانیشدن زوج منجر میشود.
درآمد زایی از مهریه؟
با توجه به تعداد زندانیان مهریه و تعداد قانونی مهریه ای که منجربه به زندان می شود و تعداد ازدواج های ثبت شده می توان نتیجه گرفت که مهریه دینی چندهزار میلیاردی است که مالیات از آن می تواند درآمدی جدیدی برای دولت باشد.
حمید حاج اسماعیلی، امروز با اشاره به وضعیت مالیاتی دولت گفت: طی چند سال به دلایلی پول مالیات برای دولت شیرین بوده است. در سه چهار سال اخیر درآمد اصلی دولت مالیات بوده است ودولت سراغ هرجایی می رود که قراردادی وجود دارد تا بتواند مالیات جدیدی اخذ کند. او افزود: این وضعیت باعث عدم رعایت حقوق عامه مردم و همچنین خسارت هایی به اقتصاد کشور می شود. حتی می بینیم دولت که برخی از منابع الزامی را وابسته به افزایش مالیات ها می کند. برای مثال برای همسان سازی حقوق بازنشستگان منبع افزایش مالیات بر ارزش افزوده قرار داده شده است. قطعا این خسارت به کشور است. اسماعیلی ادامه داد: هرچند افزایش درآمدهای مالیاتی به خودی خود می تواند نکته مثبتی باشد، امابه نظر من نیازمند دور اندیشی و کار کارشناسی دقیق است. همچنین برخی مخالفان قانون مالیات بر مهریه ۱۴۰۲ اعتقاد دارند که تصویب این قانون، به عنوان مهمترین وسیله حق طلاق زنان، به عنوان مهریه، از آنان گرفته میشود. این افراد معتقدند که با محرومیت از این ابزار، زنان که اغلب از حق طلاق بهرهمند نیستند، با مشکلات زیادی در روند جدایی مواجه خواهند شد.
جزییات مالیات بر مهریه
مهریه یا کابین به مالی گفته میشود که مرد در هنگام وقوع عقد نکاح اسلامی به زن خود میپردازد یا مکلف به پرداختِ آن میشود. درواقع، مهریه یکی از حقوق قانونی زن پس از عقد نکاح با مرد است. طبق ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی: «به مجرد عقد، زن مالک مهر میشود و میتواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید.»
همانطور که گفتیم مالیات بر مهریه هنوز به تصویب نرسیده است؛ اما زمزمههایی برای تصویب این قانون به صورت رسمی به گوش میرسد. مهریه، به عنوان یکی از موانع اصلی ازدواج در کشور محسوب میشود. امروزه، قانونگذار که همواره به دنبال تسهیل ازدواج است، ممکن است اقدام به تصویب مالیات مهریه به عنوان یک ابزار قانونی جهت کاهش مبالغ مهریه نماید. در نتیجه، هر چه مقادیر مهریه پس از تصویب افزایش یابند، نرخ مالیات مهریه نیز بیشتر میشود.
در صورتی قانون مالیات بر مهریه ۱۴۰۲ به تصویب برسد، مالیاتی که به مهریه تعلق میگیرد به این شرح خواهد بود. تا ۱۴ سکه بهار آزادی معاف از مالیات، از ۱۵ تا ۱۰۰ سکه بهار آزادی شامل ۱.۱% مالیات، از ۱۰۱ تا ۲۰۰ سکه بهار آزادی شامل ۲% مالیات و از ۲۰۱ به بالا شامل ۱۵% مالیات. برای نحوه محاسبه مالیات بر مهریه میتوانید طبق این فرمول عکل کرد: مالیات مهریه= ۱۰۰ ÷ ارزش کل سکه × نرخ مالیات.
سوالی دارم ، در تیتر خبر گفته شده مالیات را داماد باید بدهد ! ولی عروس است که بع د از نکاح صاحب مهریه میشود پس مالیاتش ر ا هم باید بپردازد ... نکند توجیه میشود که عروس با مهریه ارزش افزوده پیدا میکند برای داماد... امان از تصمیمات یک شبه و کارشناسی نشده ، با مالیات بستن همین ازد واج های کم تعداد و کم دوام هم ازبين میرو د یک مشگل به هزار مشگل ازدواج و فراری شد ن مجردها اضافه میشود
دیگ دیگه پسرها دنبال ازدواج برن مهریه را ندارن حالا مالیات بر مهریه وااااای
نه اینکه به مدد وضعیت اقتصادی خوب ازدواج ها زیاد و فرزند آوری و نرخ زاد و ولد خی لی زیاد هست کمبودمون همین قانون هست
به نظرم برای زوج هایی که تازه متاهل شده و فاقد مسکن می باشند هم باید مالیات چپان دن گرفت تنشان داغ است و راحتتر پرداخت می نمایند.
هدفشون کشیدن جوانهای مردم توی خیابونها و کشتن جوانهاست ، جمعیت سالمند هم خود بخود میمیرند.
به این شکل تعداد جمعیت کم میشه کشور ایران با اون همه ثروت و منابعش می مونه واسه خودشون و آشغالزاده هاشون
با این کار شاهد کاهش شدید ازدواج و افزایش ازدواج سفید خواهیم بود .
دارید چیکار میکنید ؟
نمایندگان محترم مجلس ایران. سلام. وقتیکه قانون را تثبیت می کنید و تحویل دولت می دهید. تا اجرا شود. تمام واقعاییه در نطر بگیرید تا مردم آسیب نبیندند و باعث درگیر ی با حکومت نسود. فردا روز قیامت خداوند ا ز چیزی نمی گذرد.
فقط بگیرین
تسهیل در جوانی جمعیت هست