|

بحران آب/کمبود آب/محیط زیست

کاهش ذخایر آب / منتظر خشکسالی باشیم؟

باتوجه به کاهش بارندگی در کشور، سدهای آب از وضعیت نامطلوبی برخوردار هستند.

اقتصاد کاهش ذخایر آب / منتظر خشکسالی باشیم؟

طبق شواهد و گزارشات موجود، کمبود بارش ها سبب شده است تا وضعیت سدهای کشور، در شرایط بحران قرار بگیرند و به چهارمین سال خشکسالی نزدیک شویم. آنطور که مشخص است، خشکسالی بیش از هرچیزی به کشور نزدیک است و اگر شاهد بارندگی های مطلوب در کشور نباشیم، باید کمبود آب را تجربه کنیم.

کمبود آب سبب خواهد شد تا زندگی روزمره با مشکلات اساسی مواجه شود و همچنین بخش صنعت درگیر آسیب های بسیاری شود.

میزان ورودی آب به سدهای کشور از ابتدای سال آبی جار (ابتدای مهر ۱۴۰۲) تا هفتم بهمن ماه نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۰ درصد کاهش نشان می‌دهد.

نزدیک به پنج ماه از آغاز سال آبی جاری (ابتدای مهر ۱۴۰۲ تا آخر شهریور ۱۴۰۳) می‌گذرد و وضعیت بارش‌های کشور باوجود بارندگی‌های اخیر بهبود نیافته است.

این امر سبب شده به گفته فیروز قاسم‌زاده سخنگوی صنعت آب کشورمان وارد چهارمین سال خشک شود.

روزهای اخیر معاون مجامع، توسعه مدیریت و پشتیبانی شرکت مدیریت منابع آب ایران با اشاره به متناسب نبودن میزان بارش با نیاز آب کشور گفته است: تداوم خشکسالی و پدیده الگوی نامنظم بارش، وضعیت منابع آب کشور را در شرایط بسیار سخت قرار داده است.

اکنون و بر اساس گزارش تازه مرکز اطلاعات و داده‌های آب کشور وضعیت ورودی آب به سدها نامطلوب بوده و با کاهش روبرو شده است.

بر این اساس و از ابتدای سال آبی جاری (ابتدای مهر) میزان آب ورودی به سدها به رقم ۶ میلیارد و ۶۸۰ میلیون مترمکعب رسیده است. این میزان آب ورودی در هم‌سنجی با مدت مشابه در سال گذشته که ۷ میلیارد و ۴۲۰ میلیون مترمکعب بوده ۱۰ درصد کاهش نشان می‌دهد.

با وجود کاهش ۱۰ درصدی ورودی آب به سدها میزان خروج آب برای مصارف مختلف ۲۴ درصد نسبت به سال گذشته رشد یافته است.

بر اساس این گزارش از ابتدای سال آبی جاری ۸ میلیارد و ۶۰ میلیون مترمکعب آب از سدها برای مصارف مختلف خارج شده است.

این میزان خروج آب در حالی است که سال گذشته در همین بازه زمانی ۶ میلیارد و ۵۱۰ میلیون مترمکعب آب برای مصارف گوناگون استفاده شده است.

حجم آب موجود در سدهای کشور هم از ابتدای سال آبی جاری تا هفت بهمن‌ماه به عدد ۲۰ میلیارد و ۳۱۰ میلیون مترمکعب افزایش‌یافته است.

این میزان در هم‌سنجی با مدت مشابه در سال گذشته که ۲۰ میلیارد و ۲۰ میلیون مترمکعب آب در سدها موجود بوده رشد یک‌درصدی را نشان می‌دهد، البته همچنان ۵۹ درصد حجم سدهای کشور خالی مانده است.

میزان بارش در کشور یکنواخت نیست و در هر منطقه میزان باران با مناطق دیگر متفاوت است، در کشور ما بارندگی در نقطه ای هزار و ۷۰۰ میلیمتر و در نقطه‌ای دیگر، ۳۰۰ میلیمتر است ضمن اینکه زمان بارش نیز بسیار متفاوت است و گاهی تغییر زمان، آسیب زیادی را وارد می کند درصورتی‌که در برخی کشور الگوی بارش ها به این صورت نیست. همچنین گاهی حتی زمان دقیق بارش در کشور مشخص نیست و این مسئله در برخی مواقع باعث بارش های آسیب‌زا در زمان نامناسب می شود. اگر مصرف آب را نتوانیم مدیریت کنیم با این وضعیت مصرف در آینده با مشکلات بیشتری مواجه خواهیم شد.

منبع: ایرنا
کدخبر: 319379

ارسال نظر