واردات خودرو / بازار خودرو / صنعت خودرو
پولهای بلوکه شده این افراد آزاد شد / متقاضیان خودرو های وارداتی بخوانند
واردات خودرو به معنای وارد کردن خودروهای ساخته شده در یک کشور به کشور دیگر است. این فعالیت معمولاً توسط دولت یا شرکتهای خصوصی در کشور مقصد انجام میشود. واردات خودروها میتواند به دو صورت رسمی و غیررسمی انجام شود.
به گفته مدیر سامانه یکپارچه خودرو، افراد متقاضی میتوانند با مراجعه به سیستم بانکی، اقدام به برداشت مبلغ ۵۰۰ میلیون تومان خود نمایند.
با اشاره به اینکه از امروز پولهای بلوکه شده مردم در بانکهای عامل برای ثبتنام خودروهای وارداتی رفع مسدودی میشود، اظهار کرد: متقاضیان میتوانند با مراجعه به سیستم بانکی نسبت به برداشت ۵۰۰ میلیون تومان خود اقدام کنند.
وی در خصوص اعلام نتایج ثبتنام خودروهای وارداتی نیز، گفت: پایش اطلاعات زمان بر است و احتمالاً طی چند روز آینده نتایج ثبتنام اعلام خواهد شد.
مدیر سامانه یکپارچه خودرو در رابطه با دور جدید فروش خودرو در سامانه نیز افزود: این هفته طرح فروش تعدادی از خودروهای وارداتی در سامانه یکپارچه اجرا خواهد شد البته هنوز جزئیات آن مشخص نشده و به محض نهایی شدن اطلاعیه آن منتشر میشود.
بر اساس اطلاعیه سامانه یکپارچه از محل مازادِ خودروهای وارد شده، متقاضیان واجد شرایط در ماده 4 دستورالعمل تنظیم بازار خودرو سواری (مصوبه جلسه 543 شورای رقابت) میتوانستند از (یکشنبه ١5 بهمنماه) تا ساعت ١٣ روز چهارشنبه (١٨ بهمن ماه) یکی از حسابهای خود نزد شعب بانکهای واجد شرایط اعلامی در سامانه را به نام خودرو وارداتی وکالتی و مبلغ 500 میلیون تومان را در این حساب مسدود کنند.
مهلت ثبت نام و انتخاب خودرو در این طرح تا ساعت 15 تاریخ 1402/11/24 بود.
سیزدهم اردیبهشتماه (همزمان با عید سعید فطر) بود که وزیر صنعت، معدن و تجارت برای اولین بار از "سامانه یکپارچه فروش خودرو" صحبت و اعلام کرد که از هجدهم اردیبهشتماه، هرگونه فروش محصولات تمام خودروسازان صرفاً از طریق سامانه متمرکز قرعهکشی (سامانه یکپارچه فروش خودرو) انجام خواهد شد.
علیرغم اینکه صحبتها بر سر حذف فرآیند قرعهکشی برای تخصیص خودروها بود اما وزیر صمت در این رابطه معتقد است که "بدیهی است اصلاح ساختار یک رویه صنعتی آن هم در موضوعی همچون تولید خودرو، فرآیندی یکشبه یا یکماهه نیست، بلکه روندی حداقل میانمدت و نیازمند برنامهریزی، تأمین قطعات و آمادگی خط تولید برای افزایش تولید است؛ از آنجا که حذف قرعهکشی فروش خودرو تا نهایی شدن تکمیل اصلاح ساختار، چند ماه زمان خواهد برد و با توجه ویژه وزیر صمت به حفظ حقوق مصرفکنندگان در دوره گذار، مقرر شد در همین مدت محدود فرایند عرضه خودروها و نیز روند قرعهکشی خودرو اصلاح و شفافتر و عادلانهتر در قالب یک سامانه جامع انجام شود تا از دلالی و سوداگری عدهای خاص جلوگیری شود و خودروهای تولیدی به دست خریداران واقعی برسد."
بر این اساس وزارت صنعت، معدن و تجارت در راستای اجرای دستور وزیر صمت مبنی بر "فروش خودرو صرفاً در سامانه یکپارچه فروش" هرگونه فروش خودرو از طریق غیر از سامانه یکپارچه را ممنوع اعلام و مجدداً تاکید کرد که از این پس فروش خودرو صرفاً از طریق سامانه متمرکز انجام میشود.
حال این سامانه آغاز به کار کرده و با آدرس sale.iranecar.com در دسترس قرار گرفت و به این ترتیب در راستای اجرای بند ۵ از دستورهای ابلاغی رئیسجمهور در رابطه با چگونگی عرضه خودرو برای ایجاد شفافیت و افزایش رضایتمندی مردم، سامانه یکپارچه تخصیص خودرو فعال شد.
طبق تاکید وزارت صنعت، معدن و تجارت، برای آنکه تقدم و تأخری وجود نداشته باشد و متقاضیان با خیال راحت و بدون عجله بتوانند از این فرصت استفاده کرده و با دست باز اقدام به خرید خودرو مورد نظر از شرکتهای خودروساز دولتی و خصوصی، فرصت یک هفتهای برای ثبتنام در این سامانه فراهم شده است. در این سامانه بهنفع مشتریان و در جهت افزایش رضایتمندی آنها، موضوع عرضه چند برابری خودرو نسبت به دفعات گذشته در نظر گرفتهشده است. فرآیند به صورت شفاف تحت نظارت سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان پیگیری خواهد شد.
طبق نظر وزارت صمت، روال تخصیص و تحویل خودرو به متقاضیان نیز بدین صورت خواهد بود که برای تقاضاهای بیش از ظرفیت، مشتریان نهایی به شیوه قرعهکشی تعیین خواهند شد؛ در غیر اینصورت خودرو به هر فرد ثبتنام کننده تعلق خواهد گرفت. در حقیقت درصورتیکه میزان تقاضا بیشتر از ظرفیت اعلام شده توسط شرکت خودروساز باشد، فرآیند قرعهکشی (تحت نظارت سازمان حمایت) اجرا میشود. اما بهمرور با توجه به تمهیدات در نظر گرفته شده در جهت افزایش عرضه و قاعدتاً با توجه به اینکه، شرایط بهگونهای پیش خواهد رفت که مصرفکننده واقعی بتواند از این طرح بهره ببرد، مرحله به مرحله تقاضاهای سوداگرانه حذف و به تدریج در گامهای بعدی قرعهکشی نیز حذف خواهد شد.
سامانه یکپارچه فروش خودرو و چند ابهام
مهمترین پرسش این است با توجه به اینکه شرایط فروش و محدودیتهای ثبتنام تغییر چندانی نسبت به شیوههای فروش قبلی ندارد و تقریباً همان شرایط بدون کموکاست چندان اعمال میشود، پس چه شفافیتی و واقعیسازی تقاضا رخ خواهد داد؟ به نظر نمیرسد صرف اینکه دیگر مشتریان با خرید یک خودرو به طور مثال از شرکت دولتی، حق خرید خودرو از شرکتهای خصوصی را نداشته باشند، عملاً مشکلی از حجم تقاضا و صفهای طولانی برای خرید خودروهای دو خودروساز بزرگ را حل کند.
از سوی دیگر با توجه به اینکه قرار بود از میزان دلالبازیها کم و خودرو به مصرفکننده واقعی تخصیص داده شود، انتظار میرفت حداقل در مراحل ابتدایی، اولویت با خانوادههای بدون خودرو باشد و شرط نداشتن پلاک فعال در خانواده اعمال شود؛ اما همچون روال طرحهای قبلی تنها شرط نداشتن پلاک فعال انتظامی برای شخص متقاضی وجود دارد.
از سوی دیگر علیرغم اینکه صحبتها بر سر حذف فرآیند قرعهکشی برای تخصیص خودروها بود اما با این روش تنها پای برخی خودروسازان خصوصی که محدودیتی برای فروش نداشتند و عرضه محصولاتشان بدون قرعهکشی بود، به چرخه قرعهکشی باز شده است. به طور مثال گروه بهمنموتور یا مدیرانخودرو که در این سامانه چهار محصول دیگنتی و فیدلیتی (بهمن موتور) و تیگو ۸ در دو مدل پرو و کلاسیک را در قالب فروش فوری عرضه کردهاند، از طریق قرعهکشی این کار را انجام خواهند داد؛ در حالی که تا پیش از این قرعهکشی انجام نمیدادند.
این از جمله موضوعاتی است که علاوه بر نارضایتی خودروسازان خصوصی، انتقاد فعالان و کارشناسان صنعت خودرو را هم بهدنبال داشته است و عنوان میشود، چرا شخصی که توانایی مالی برای خرید چند خودرو (بهویژه از خودروسازان خصوصی) دارد، باید دستش بسته شود؟
ارسال نظر