سود سپردهها/سپرده بانکی/شورای پول
ضربه پرداخت سود ۳۰ درصدی بانک ها به بورس/هیچ سرمایه جدیدی وارد بانکها نشد
محمود بهمنی، رئیس کل اسبق بانک مرکزی، درباره لزوم توجه به شرایط بازار سرمایه در فرآیند تصمیمگیریها، اظهار داشت: افزایش نرخ سپردههای بانکی به ۳۰ درصد منجر به نوسانات در بازار بورس و کاهش ارزش سهام شده است.
محمود بهمنی با اشاره به نقش صندوقهای سرمایهگذاری در افزایش تولید و بازگشت اعتماد سهامداران و تقویت فرهنگ سرمایهگذاری در بازار بورس، اعلام کرد: بازار سرمایه زمانی میتواند منجر به افزایش تولید و ایجاد اشتغال شود که شرکتها از طریق افزایش سرمایه نقدی منابع لازم برای توسعه، ایجاد اشتغال و افزایش تولید را فراهم کنند، اما این نیازمند هماهنگی سیاستهای پولی، ارزی و مالی است.
با وجود سختیهای تامین نقدینگی صنایع، شرکت ها می توانند از امکانات مالی بازار سرمایه برای توسعه تجهیزات، ماشین آلات، افزایش تولید و بروز رسانی تکنولوژی استفاده کنند. در این میان نوسان سهام شرکتها نمیتواند نقش قابل توجهی در افزایش تولید و اشتغال داشته باشد و فقط منجر به کسب سود سهامداران میشودو نمیتوان در انتظار رشد تولید شرکتها و افزایش اشتغالزایی بود.
از سوی دیگر نرخهای تعیین شده برای بازار پول یا اوراق بازار سرمایه نباید اختلاف چندان شدیدی داشته باشند. چرا که در این صورت منجر به خروج سرمایهها از بازار سهام و ورود به دیگر بازارهای مالی خواهد شد. به طور مثال بانک مرکزی با افزایش نرخ سپرده به 30 درصد منجر به نوسان بورس و کاهش ارزش سهام شد.
همچنین این اقدام نه تنها نتوانست منابع جدیدی را جذب بانکها کند بلکه فقط سرمایهها از سپردههای کوتاه و بلندمدت 20 درصدی وارد سپردههای 30 درصد شد. بنابراین هیچ سرمایه جدیدی وارد بانکها نشد. به همین دلیل هنگام تصمیمگیریها باید شرایط بازار سرمایه مورد توجه قرار گیرد. زیرا این اتفاق علاوه بر افزایش هزینهها منجر به ایجاد توقع برای افزایش نرخها در اوراق خواهد شد.
علاوه براین برخی اقدامات باعث ایجاد ناترازی بانکها، جریمه ها و بهم ریختگی اقتصاد میشود و گاهی انتشار اوراق خزانه برای هزینههای جاری و پرداخت حقوق استفاده میشود و نه تنها مشکل تولید و اشتغال برطرف نمیشود بلکه منجر به افزایش چند برابری مشکلات اقتصاد خواهد شد.
بالاترین نرخ سود بانکی در سال پیش هم ۲۲.۵ درصد باقی ماند؛ هرچند مقرر شد بانکها برای تامین سرمایه در گردش طرحهای با بازدهی، با انتشار اوراق سپرده گواهی خاص، سودهای ۳۰ درصدی هم ارائه دهند.
سال ۱۴۰۱ بود که بانک مرکزی سقف نرخ سود سپرده بانکی را ۲۲.۵ درصد و سود تسهیلات را حداکثر ۲۳ درصد اعلام کرد و نرخهای بالاتر از آن تخلف اعلام شد. همچنین همان زمان مسئولان اقتصادی و بانکی کشور تاکید کردند که تصمیمی برای تغییر در نرخ سود بانکی ندارند.
طبق آخرین مصوبه شورای پول و اعتبار، به انواع سپردههای کوتاه و بلندمدت از پنج درصد تا ۲۲.۵ درصد سود تعلق میگیرد. سپرده سرمایهگذاری کوتاهمدت عادی، سپردههایی هستند که بهصورت ماهشمار بوده و واریز و برداشت از آن محدودیتی از نظر زمانی ندارند. نرخ سود سپرده کوتاهمدت سه ماهه هم ۱۲ درصد و سود سپردههای کوتاهمدت شش ماهه ۱۷ درصد است.
به سپردههای بلندمدت یکساله مردم نیز ۲۰.۵ درصد سود تعلق میگیرد که البته طبق همین مصوبه نباید هیچ برداشتی از آن صورت بگیرد. نرخ سود سپرده بلندمدت دوساله ۲۱.۵ درصد است و به سپردههای بلندمدت سهساله هم سود ۲۲.۵ درصدی تعلق خواهد گرفت.
سود بانکی سال ۱۴۰۳ به عنوان مبلغی است که بانک به مشتریان خود پرداخت میکند بر اساس میزان سپردههای ایجاد شده توسط آنهاست. معمولاً به صورت سالانه یا ماهانه محاسبه میشود و میتواند بر اساس نوع حساب (مانند حساب جاری، سپرده مشترک، سپرده طولانی مدت و غیره) و میزان سرمایه نقدی در حساب تغییر کند.
در ایران وضع نقدینگی تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار میگیرد. این عوامل شامل نرخ سود قرضی تعیین شده توسط بانک مرکزی، شرایط اقتصادی، عرضه و تقاضا برای وامها و سپرده ها، نرخ تورم و سیاستهای مالیاتی میشود. همچنین، بانکها میتوانند بر اساس رقابت در بازار، سیاستهای خاص خود را در تعیین نرخ اعمال کنند.
معمولاً در ایران، سود بانکی برای سپردهها بیشتر از نرخ تورم است تا به مشتریان تحریک بدهد تا پول خود را در بانک قرار دهند. همچنین، برای وامها نیز نرخ معمولاً بالاتر از سود سپردهها است تا بانکها درآمد قابل قبولی را بدست آورند.
مهم است بدانید که نرخ در ایران ممکن است در طول زمان تغییر کند و برای اطلاعات دقیق درباره نرخ سود، بهتر است با بانک خود مکاتبه کنید.
با این حال، تورمهای بالا در اقتصاد کشور باعث شده است که مردم تمایلی به سپردهگذاری در شبکه بانکی با این نرخها نداشته باشند، از همین روی، بانکها با ترفندهای مختلف از جمله تعیین حداقل مبلغ سپرده، سعی میکنند که سود سپرده بیشتری به مشتریان خود پرداخت کنند.
بر اساس آخرین مصوبه شورای پول و اعتبار نرخ رسمی سود بانکی افزایش یافت. این تصمیم بر افزایش، در شامگاه دهم بهمن ماه ۱۴۰۱ رسانهای و به بانکها ابلاغ شد. اعداد جدید اعلامی به شرح زیر است:
نکته: با توجه به میزان سختگیری بانک مرکزی یا وزارت اقتصاد، گاهی بانکها با استفاده از ترکیب طرحهایی خاص، با هدف جذب مشتری و سرمایه بیشتر، نرخ سودها را افزایش میدهند. این قانون پس از ابلاغ به بانکها، بر اساس تدابیر هر بانک به صورت طرحهای مختلف به شعب ابلاغ خواهد شد که به صورت طبیعی یک تا دو هفته زمان میبرد.
بیشترین سود سپرده بلندمدت بانکها
در حال حاضر اغلب بانکها حساب سپرده یکساله دارند و تفاوت چندانی در جزئیات و آیتمهای این سپردهها نیست و امکان واریز وجه هم وجود ندارد. با توجه به شرایط اقتصادی کنونی، جدول سود سپردههای بلندمدت ما مدام بهروزرسانی میشود.
بررسیها نشان میدهند که در سال گذشتخ نرخ سود بانکی بلندمدت بانکها از ۱۸ درصد تا ۲۵ درصد متغیر است. البته برخی از این سپردهها تنها نام سپرده بلندمدت را یدک میکشند و بانکها برای جذابتر کردن آنها شرایطی را مهیا کردهاند که مشتریان بتوانند بدون پرداخت جریمه، پس از مدت زمان مشخصی مبلغی را از سپرده خود برداشت کنند یا آن را ببندند.
پیگیریها حاکی از آنند که بیشترین سود پرداختی در شبکه بانکی مربوط به بانک آینده است و این بانک به سپردههایی که حداقل موجودی آنها یک میلیارد تومان باشد، سودی ۲۵ درصدی پرداخت میکند.
کمترین سود بانکی در کدام بانکها پرداخت میشود؟
بانک ملی ایران، بزرگترین بانک دولتی کشور، به سپردههای مشتریان خود حداکثر ۲۰ درصد سود بانکی پرداخت میکند. حداقل مبلغ موردنیاز برای افتتاح حساب در بانک ملی برای دریافت این سود نیز ۱۰۰ میلیون تومان است. کمترین سود بانکی، اما مربوط به دو بانک توسعه صادرات و خاورمیانه است. بیشترین سودی که این بانکها به سپردهگذاران خود پرداخت میکنند ۱۸ درصد و حداقل مبلغ این سپردهها نیز برابر با یک میلیون تومان است.
۲۳ بانک و موسسه اعتباری دیگر، حداکثر سود بانکی ۲۳ درصدی را به سپرده گذاران خود پرداخت میکنند. اما حداقل موجودی سپردهها در این بانکها متفاوت است. برای مثال این میزان در بانکهای سامان و رفاه کارگران معادل ۵۰۰ میلیون تومان و در بانک ایران زمین نیز ۳۰۰ میلیون تومان است.
حداقل موجودی این سپردههای ۲۳ درصدی برای بانکهای اقتصاد نوین، تجارت، پاسارگاد، کارآفرین و همچنین موسسات اعتباری ملل و نور برابر با ۲۰۰ میلیون تومان است.
پنج بانک سرمایه، پارسیان، گردشگری، سپه و کشاورزی نیز برای پرداخت سود ۲۳ درصدی، سپردههایی با حداقل موجودی ۱۰۰ میلیون تومانی دریافت میکنند.
با این وجود مبلغ این سپردهها در بانکهای شهر، دی، مسکن، توسعه تعاون، سینا، صادرات، صنعت و معدن، ملت و پست بانک، تنها یک میلیون تومان است.
ارسال نظر