صادرات / واردات / واردات کالا
نحوه سهمیه بندی واردات اعلام شد
سامانه جامع تجارت در سال ۱۴۰۳ نحوه سهمیه بندی واردات انواع کالا را اعلام کرد.
با توجه به اطلاعات موجود در سامانه جامع تجارت، امکان ثبت پرونده با سقف ۵۰۰ هزار دلار در حوزههای تولیدی و بازرگانی برای افرادی که سهمیه بازرگانی ندارند، همچنان وجود دارد. این امکان برای افرادی که کارت بازرگانی خود را قبل از سال ۱۴۰۳ دریافت کردهاند، فراهم است.
همچنین در صورتی که ثبت سفارش در سالهای پیش به صورت کامل تامین ارز شده باشد، از بررسی سهمیه در سال ۱۴۰۳ معاف است و ارزش مصرفی آن پرونده در سال ۱۴۰۳ برابر صفر خواهد بود.
علاوه بر این در سامانه جامع تجارت درباره پروندههایی که به صورت کامل تأمین ارز نشدهاند، موضوعاتی زیر تعریف شده است:
الف) ثبت سفارش در سالهای قبل ترخیص داشته باشد: ارزش ترخیص سالهای قبل از ارزش پرونده کم شده و سپس عدد حاصله با باقیمانده سهمیه سال ۱۴۰۳ مقایسه میشود؛ در صورتی که عدد حاصله کمتر از باقیمانده سهمیه باشد، مجوز سهمیه تایید شده و ارزش مصرفی پرونده از سهمیه سال ۱۴۰۳ برابر با مقدار مابهالتفاوت ارزش پرونده و ترخیص سال گذشته لحاظ خواهد شد.
در صورتی که ارزش تامینهای سالهای گذشته بزرگتر از ارزش ترخیص سالهای قبل باشد کاربران میتوانند با کاهش ارزش پرونده به میزان ارزش تامین شده در سالهای گذشته پرونده را از کنترل سهمیه در سال ۱۴۰۳ معاف کنند.
ب) ثبت سفارش در سالهای قبل ترخیص نداشته باشد: در صورتی که ارزش پرونده کمتر از باقیمانده سهمیه در سال ۱۴۰۳ باشد، مجوز مربوطه تایید شده و ارزش مصرفی پرونده از سهمیه سال ۱۴۰۳ برابر با ارزش پرونده لحاظ خواهد شد.
همچنین کاربران میتوانند با کاهش ارزش پرونده به میزان ارزش تامینشده در سالهای گذشته پرونده را از کنترل سهمیه در سال ۱۴۰۳ معاف کنند.
با توجه به اطلاعاتی که از سوی گمرک ایران منتشر شده است، میزان صادرات کشور در سال ۱۴۰۲، بدون در نظر گرفتن صادرات برق، نفت، خدمات فنی مهندسی و تجارتچمدانی، به مبلغ ۴۹.۴ میلیارد دلار بوده است. این میزان نسبت به سال قبل از آن، ۸.۹ درصد کاهش داشته است.
همچنین مجموع صادرات کشور با احتساب نفت، برق، تجارت چمدانی ۸۶.۹ میلیارد دلار بوده است. همچنین وزن صادرات (بدون نفت خام) به حدود ۱۳۶.۴ میلیون تن رسیده که رشدی ۹.۸ درصدی نسبت به سال ۱۴۰۱ داشته است.
در این میان مجموع واردات کشور (با احتساب واردات ۱.۹ میلیارد دلاری شمش طلای استاندارد) در سال گذشته به ۶۶.۳ میلیارد دلار رسیده است. وزن واردات هم با حدود ۳۹ میلیون تن، افزایش ۴.۴ درصدی نسبت به سال ۱۴۰۱ داشته است.
بر این اساس تراز تجاری سال ۱۴۰۲ با احتساب صادرات نفت خام، خدمات فنی مهندسی و برق بیش از ۲۰.۶ میلیارد دلار بوده، اما تراز تجاری غیرنفتی (یعنی بدون احتساب نفت خام، خدمات فنی و مهندسی و برق) به حدود منفی ۱۶.۸ میلیارد رسیده است. این در حالی است که کسری تراز تجاری غیرنفتی کشور در سالهای ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ به ترتیب ۴.۵ و ۶.۴ میلیارد دلار بوده است.
علاوه بر این، اطلاعات منتشر شده از سوی گمرک نشان میدهد که در سال گذشته متوسط ارزش هر تن کالاهای صادراتی ۳۶۲ دلار بوده که کاهش ۱۷ درصدی نسبت به سال ۱۴۰۱ داشته است. در مقابل متوسط ارزش گمرکی هر تن کالای وارداتی ۱۶۹۷ دلار بوده که نسبت به رقم ۱۶۱۴ دلار در سال ۱۴۰۱ رشد پنج درصدی داشته است. بر این اساس در سال گذشته ارزش کالاهای صادراتی کمتر و ارزش کالاهای وارداتی بیشتر شده است.
بر این اساس در سال گذشته ارزش متوسط هر تن کالای وارداتی حدود ۴.۷ برابر ارزش هر تن کالای صادراتی بوده که نشان دهنده ترکیب کالاهای صادراتی نیز هست؛ چراکه عمده سبد صادراتی ایران را کالاهای با ارزش افزوده پایین و با سطح فناوری پایینتر تشکیل میدهد.
در همین رابطه مرداد ماه سال قبل پژوهش موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی در گزارشی تحت عنوان «هوشمندسازی و توسعه فناوری، حلقه مفقوده بخش صنعت کشور» اطلاعاتی از سهم محصولات با فناوری متوسط و بالا در کالاهای تولیدی و سبد صادرات ایران ارائه کرد که نشان میداد سهم صادرات صنایع منبع محور ۶۶ درصد، سهم صنایع با فناوری بالا کمتر از یک درصد و سهم صنایع با فناوری متوسط ۲۶ درصد از کل صادرات صنعتی و همچنین صنایع منبع محور سهم غالب، معادل ۳۰ درصدی را از کل صادرات کشور دارند و این در حالی است که سهم صنایع با فناوری بالا از کل صادرات کشور نزدیک به صفر است.
آن طور که در این پژوهش بررسی شده، یکی از عواملی که منجر به توسعه پایینتر صنایع با فناوری بالا در مقایسه با صنایع منبع محور در کشور شده، سهم کمتر از یک درصدی هزینههای تحقیق و توسعه از تولید ناخالص داخلی است. این در حالی است که در عمده کشورهای توسعه یافته نظیر ژاپن، آمریکا، آلمان و چین سهم هزینههای تحقیق و توسعه از GDP در بازه دو تا پنج درصدی است.
ارسال نظر