اختصاصی گسترشنیوز؛
از شیر مرغ تا جون آدمیزاد در بازارچه های مرزی / این بازار های پولساز را بشناسید
در این گزارش به بررسی بازارچه های مرزی ایران پرداخته ایم.
بازارچه مرزی یک نوع بازار است که در نزدیکی مناطق مرزی بین دو کشور واقع شده است. این بازارچهها به عنوان نقاط تجاری و تبادل کالا و خدمات بین دو کشور عمل میکنند. آنها معمولاً در نزدیکی مرزهای کشورها و در امتداد راههای اصلی و معابر معتبر قرار دارند.
بازارچههای مرزی میتوانند انواع مختلفی داشته باشند، از جمله بازارچههای فیزیکی که در مکانهای مشخصی بنا شدهاند و معمولاً دارای ساختارهای ثابت و فروشگاهها هستند. همچنین، بازارچههای مرزی میتوانند به صورت موقت و موقعیتی تشکیل شده و ممکن است فقط در روزها یا در زمانهای خاصی فعالیت داشته باشند.
این بازارچهها معمولا جذابیتهای خاصی برای تجارت و تبادل کالا و خدمات دارند. به دلیل وجود مرز و تفاوتهای قیمت و نرخ ارز بین دو کشور، ممکن است کالاها در بازارچههای مرزی با قیمت مناسبتری در دسترس باشند. همچنین، تجارت در این بازارچهها معمولاً به صورت عمده و در حجم بالا انجام میشود.
بازارچه های مرزی همچنین به عنوان مراکز تجاری مهم در منطقه شناخته میشوند و ممکن است تجارت و روابط اقتصادی بین دو کشور را تقویت کنند. این بازارچهها به عنوان محور تجارت مرزی و تبادل کالاها و خدمات و همچنین تبادل فرهنگی و تجربه فرهنگی شناخته میشوند.
بازارچههای مرزی همچنین میتوانند جاذبههای گردشگری نیز داشته باشند. مسافران میتوانند به بازارچه مرزی سفر کنند و همزمان از جاذبههای گردشگری طبیعی، تاریخی یا فرهنگی اطراف آن لذت ببرند.
در کل، بازارچه مرزی یک محل تجارت و تبادل کالا و خدمات بین دو کشور است که به دلیل وجود مرز و تفاوتهای مالی و قیمتی بین دو کشور، فرصتهای منحصر به فرد و اقتصادی را برای تجار و مسافران فراهم میکند.
بازارچه های مرزی ایران
ایران با داشتن ۶۰۰۰ کیلومتر مرز مشترک زمینی با کشورهای همسایه، به عنوان یکی از پررونق ترین کشورها در خرید های مرزی شناخته میشود. این مساله باعث ایجاد و رونق بیش از ۴۰ بازارچه مرزی شده است، که ۲۸ مورد از آنها دارای رونق قابل توجهی هستند.در ادامه به بررسی تعدادی از مهم ترین بازارچه های کشور می پردازیم.
بازارچه مرزی ماکو
شهر ماکو یکی از شهرهای زیبای آذربایجان غربی، در مرز ایران و ترکیه قرار دارد. در این شهر، یک بازارچه لاکچری و شیک وجود دارد که مردم از شهرهای مختلف برای خرید و تهیه کالاها به آنجا سفر میکنند. این بازارچه دارای حدود ۵۰۰ مغازه است که محصولاتی همچون مواد غذایی، پوشاک و لوازم خانگی را عرضه میکنند.
ماکو، بزرگترین منطقه آزاد در ایران و دومین منطقه آزاد (از نظر وسعت) پس از شانگهای چین را، در قلب خود جای داده است. بازارچه مرزی ماکو در فاصله ۵ کیلومتری جاده ماکو بازرگان واقع شده و روزانه میزبان تعداد زیادی گردشگر است که برای خرید اجناس ترک و اصل به این بازارچه مراجعه میکنند.
در فروشگاه های لباس این بازارچه مرزی، تمامی اجناسی که به فروش میرسند، از برندهای معتبر ترک و با قیمتی که اختلاف زیادی نسبت به مراکز خرید شهرهای مرکزی دارد، عرضه میشوند. علاوه بر فروشگاههای لباس، شما میتوانید از دیدن فروشگاههای مواد غذایی بازارچه لذت ببرید؛ زیرا انواع شکلات، بیسکوئیت و تنقلات خارجی و ترک در آنها عرضه میشوند. در بازارچه ماکو، ورود اجناس چینی غیرمعتبر به شدت ممنوع است، بنابراین شما میتوانید از لوازم آرایشی، بهداشتی و شوینده ها با اطمینان کامل از اصالت و با قیمت بسیار مناسب خریداری کنید. همچنین، فروشگاههای لوازم خانگی بازارچه، گزینهی بسیار خوبی برای خرید جهیزیه هستند.
بازارچه مرزی مهران
در تیرماه سال ۸۲، بازارچه مرزی مهران با وسعتی حدود ۱۴ هکتار در نقطه صفر مرزی بهرام آباد تأسیس شد و فعالیتهای اقتصادی و تردد زوار در این منطقه به صورت رسمی آغاز شد. این بازارچه، یکی از جاذبههای دیدنی مهران است و از سال ۱۳۸۲ با مدیریت فرمانداری شهر مهران، به طور عملی به فعالیت اقتصادی با کشور عراق مشغول شده است. بازارچه مهران شامل ۱۲۳ غرفه است، که از این تعداد، ۱۱۰ غرفه در حال حاضر فعال هستند و ۱۳ غرفه دیگر به دلیل نامناسب بودن بنا در حال حاضر استفاده نمیشوند.
بازارچه مهران، به دلیل قرار گرفتن در مسیر زائران عتبات عالیات، از رونق روزافزونی برخوردار است. علاوه بر این، بازارچه مهران از امکانات سخت افزاری و نرم افزاری برای صادرات و واردات کالاهای مختلف بهرهمند است.
بازارچه جوانرود
بازارچه جوانرود، یکی از بزرگترین بازارچههای غرب کشور و همچنین یکی از جاذبههای گردشگری جوانرود است. محصولات این بازارچه دارای کیفیت بالا و قیمت مناسب هستند. این بازارچه بیش از ۳۰۰ غرفه دارد و اقلام مختلفی از لوازم صوتی و تصویری تا لوازم آرایشی، بهداشتی، خانگی، پارچه، مواد خوراکی، زیورآلات و گوشی موبایل را به مشتریان عرضه میکند.
بازارچه مرزی سیرانبند بانه
گذرگاه مرزی سیرانبند یک گذرگاه مرزی در شهرستان بانه قرار دارد و از طریق آن میتوان به شهر پنجوین در اقلیم کردستان عراق دسترسی داشت. فاصله این بازارچه از شهر بانه حدود ۱۸ کیلومتر، از شهر پینجوین در استان سلیمانیه حدود ۳۰ کیلومتر و از شهر سلیمانیه حدود ۱۶۰ کیلومتر است.
با توجه به موقعیت جغرافیایی، مرز سیرانبند همواره به عنوان یک نقطه مهم برای فعالان اقتصادی و بازرگانان بوده است. علیرغم مشکلات و نواقص موجود، فعالیت تجاری در این بازارچه مرزی همواره حاکم بوده و تجار و بازرگانان به دلیل روابط، نزدیکی و گاها خویشاوندی با بازرگانان در اقلیم کردستان، به فعالیت تجاری خود ادامه دادهاند.
از دهه ۷۰، تلاش برای رفع مشکلات و نواقص بازارچه سیرانبند بانه آغاز شد. از سال ۱۳۹۹، سیرانبند بانه به عنوان یک مرز رسمی تعریف شده و تردد مسافران در آن امکانپذیر شده است، اما هنوز مشکلات و کاستیها وجود دارد و تجار و بازرگانان با آن دست و پنجه نرم میکنند.
عدم وجود زیرساختهای مناسب برای تجارت باعث شده است که با وجود موقعیت بسیار خوب این مرز، برخی از فعالان اقتصادی به فعالیت خود در مرزهای دیگر کشور ادامه دهند. در حال حاضر، تقریباً ۵۰ صادرکننده در مرز سیرانبند به صورت غیررسمی برای بازرگانان عراقی فعالیت میکنند.
بازارچه مرزی پیرانشهر و تمرچین
پیرانشهر، یکی از شهرهای کردنشین استان آذربایجان غربی است و جمعیتی تقریباً صد هزار نفر دارد. بدون شک، بازارچه مرزی پیرانشهر، که در داخل شهر و در امتداد خیابان امام واقع شده است، به عنوان نقطهای بسیار شلوغ شناخته میشود. این شهر بسیار نزدیک به مرز عراق و پایانه مرزی تمرچین قرار دارد و تبادلات و تجارت گستردهای با کشور عراق در این محل انجام میشود. علاوه بر این بازارچه، بازارچه مرزی تمرچین نیز گزینه دیگری برای خریداران علاقهمند محسوب میشود. پایانه مرزی تمرچین در فاصله حدود ۱۰ کیلومتری از شهر پیرانشهر قرار دارد.
در این منطقه، انواع کالاهای خارجی از جمله لوازم خانگی، بهداشتی، صنعتی و غیره با قیمت و کیفیت مناسب برای مصرف کنندگان عرضه میشود. این بازار مرزی در حال حاضر یکی از پرفعالترین مرزهای کشور محسوب میشود و دارای دهها مجتمع تجاری است.
بازارچه مرزی جلفا
بازارچه مرزی جلفا در شهر جلفا و در کنار رودخانه ارس واقع شده است. این بازارچه در مرز ایران با جمهوری خودمختار نخجوان قرار دارد و در سال ۱۳۷۳ فعالیت خود را آغاز کرد. در حال حاضر، بازارچه مرزی جلفا یکی از بازارهای پر رونق در استان آذربایجان شرقی و یکی از جاذبههای گردشگری جلفا محسوب میشود. تحول جلفا به منطقه آزاد ارس، باعث رشد و گسترش بازارچه مرزی جلفا و تشکیل مراکز خرید متعدد در این منطقه شده است. با بازدید از بازار جلفا، میتوانید انواع لوازم خانگی، پوشاک، مواد خوراکی، وسایل ورزشی، تجهیزات سفر و سایر کالاها را تهیه کنید.
بازار ساحلی آستارا
با توجه به موقعیت مرزی آستارا با آذربایجان، این شهر شرایط بسیار مناسبی از نظر تجاری دارد و در فصل بهار و تابستان، تعداد زیادی از افراد به واسطه تورهای آستارا به این شهر سفر میکنند. در واقع، آستارا یکی از انتخابهای اولیه گردشگران در ایران به حساب میآید. این شهر، علاوه بر جاذبههای زیبا و دیدنی و طبیعت بکر، مراکز خرید و بازارهای معروفی را در خود جای داده است. اگر به این منطقه سفر کرده باشید، قطعاً میدانید که بازار ساحلی آستارا دارای انواع کالاهای خارجی با قیمتهای مناسب است. هر کسی که به ساحل آستارا سفر کند، بخشی از سفر خود را به بازدید از بازار ساحلی آستارا اختصاص میدهد.
بازار ساحلی آستارا به عنوان یکی از بزرگترین، بهترین و قدیمیترین بازارهای تجاری در شمال کشور شناخته میشود. این بازار شامل بیش از ۱۵۰۰ واحد، از جمله چندین پاساژ، در زمینه فروش انواع کالاهای مختلف فعالیت میکند. در گذشته، بازار ساحلی آستارا با نام "بازار روسی آستارا" شناخته میشد. از سال ۱۳۶۸ به دلیل باز شدن مرز ایران و جمهوری آذربایجان، خرید و فروش کالاهای ترک در این بازار در یک روز از هفته انجام میشد.
اما به دلیل استقبال بیش از حد مردم از سراسر کشور از این بازار و گسترش فروشگاههای دیگر، اکنون در تمام ایام هفته، کالاهای ترک و روس در این بازار به فروش میرسند. بنابراین، رفتن به این بازار شرایطی را برای شما فراهم میکند تا بهترین کالاها را با قیمت مناسب تهیه کنید. در ایام عید، این بازار شلوغتر از روزهای دیگر خواهد بود و قیمت کالاها نیز بالاتر از روزهای عادی خواهد بود. ساعت کاری بازار ساحلی آستارا حدود ساعت ۱۱ شب به پایان میرسد، بنابراین برای بازدید از این بازار، برنامهریزی دقیقی داشته باشید. بازار به اندازهای بزرگ است که نیاز به زمان زیادی برای گشت و گذار در آن دارید.
سخن پایانی
بازارچه های مرزی به عنوان پلی بین کشورها در تجارت بینالمللی عمل میکنند. این بازارها فرصتهای تجاری بسیاری را فراهم میکنند و به کسب و کارها امکان میدهند تا به سرعت و با هزینه کمتر به بازارهای بینالمللی دسترسی پیدا کنند. علاوه بر این، بازارچههای مرزی میتوانند به توسعه روابط بینالمللی، تبادل فرهنگ و تجارب، توسعه مناطق مرزی و ایجاد فرصتهای سرمایهگذاری کمک کنند. بنابراین، توجه به توسعه و تقویت بازارچههای مرزی میتواند به تحقق توسعه اقتصادی و تجارت بینالمللی کمک کند.
ارسال نظر