|

پدیده عجیب به نام کارگر حجمی / کارگران این شرکت دست به افشاگری زدند

در سال‌های اخیر، تحولاتِ منفیِ روابط کار در شرکت بزرگ نوشیدنی بهنوش، چند ده نفر از کارگران را که برخی از آن‌ها سابقه کار بالایی هم دارند، تبدیل به «کارگر حجمی» کرده، کارگر حجمی یعنی قرارداد یکماهه بدون مزایا، بدون تعطیل کاری و اضافه کاری و هفته‌ای ۶ روز کارِ ۱۲ ساعته و بی‌وقفه....

اقتصاد پدیده عجیب به نام کارگر حجمی / کارگران این شرکت دست به افشاگری زدند

ما شهروندان درجه چهار شرکت هستیم و هیچ تعارفی نداریم. روزانه دوازده ساعت کار می‌کنیم، از ساعت ۶ عصر تا ۶ صبح. در انبار نیز روزانه ۱۲ ساعت و شش روز در هفته کار می‌کنیم. اما متأسفانه هیچ مزایای مزدی نداریم و با قرارداد یک ماهه کار می‌کنیم. کارگران شرکت بهنوش از سختی‌های بسیاری که در زیر تیغ تعدیل و بیکاری کار می‌کنند، می‌گویند. این کار بسیار سخت است و فرصتی برای زندگی کردن به ما نمی‌دهد. حتی فرصتی نداریم که در اوقات فراغت، لبخند بی‌گناه فرزندمان را ببینیم.

پدیده‌ای به نام «کارگر حجمی»

در سال‌های اخیر، تحولاتِ منفیِ روابط کار در شرکت بزرگ نوشیدنی بهنوش، چند ده نفر از کارگران را که برخی از آن‌ها سابقه کار بالایی هم دارند، تبدیل به «کارگر حجمی» کرده، کارگر حجمی یعنی قرارداد یکماهه بدون مزایا، بدون تعطیل کاری و اضافه کاری و هفته‌ای ۶ روز کارِ ۱۲ ساعته و بی‌وقفه....

در بخش انبار این شرکت، دقیقاً سه مدل کارگر مشغول به کارند؛ کارگران قراردادی که با خود شرکت قرارداد دارند و حقوق‌شان حدود ۶ میلیون تومان بیشتر از شرکتی‌هاست، کارگران شرکتی که طرف قرارداد پیمانکار هستند و حقوق پایه وزارت کار را با یکی دو میلیون تومان اضافه می‌گیرند و امنیت شغلی ندارند اما از حقوق قانونی مندرج در قانون کار تا حدودی برخوردارند، مثلاً مزایای مناسبتی و اضافه‌کار به آن‌ها تعلق می‌گیرد و در پایین‌ترین سطح، کارگران حجمی هستند که نه ساعت کار قانونی برایشان رعایت می‌شود و نه از پاداش و مزایا و امنیت شغلی حداقلی برخوردارند و نکته اینجاست که کار هر سه گروه دقیقاً یکی‌ست، انبارداری.

در حالیکه قانون کار، اجازه واگذاری مشاغل دائم و مستمر مثل انبارداری را به پیمانکاران نمی‌دهد، در بهنوش نه تنها اکثریت کارگران پیمانکاری هستند بلکه یک گام فراتر از این برداشته شده، بخشی از  کارگران را بدون هیچ دلیل مشخصی «حجمی» کرده‌اند؛ کارگر حجمی در پایین‌ترین سطح نمودار روابط کار، چیزی شبیه بیگاری بدون چمشداشت است که نه تنها امنیت شغلی و حق تشکل‌یابی ندارد بلکه نمی‌تواند یک نماینده از میان جمع برگزیند تا برود با مدیریت سر ساده‌ترین مسائل گفتگو و مذاکره کند.

بخش اعظم صحبت‌های کارگران این شرکت، انتقاد از تبعیض است؛ به سراغ یک کارگر حجمی شاغل در انبار شرکت رفتم؛ او می‌گوید: مدتهاست من پشت سرهم، شبکار هستم، دائم شبکار هستم اما نه حق شبکاری می‌گیرم نه اضافه‌کاری. حدود ۴۰ نفر در انبار حجمی هستیم که همه قرارداد یک ماهه داریم؛ من دو سال تمام است که شبکار هستم. سال قبل برای روزی ۱۲ ساعت کار، حقوق ثابتِ ۱۲ میلیون تومانی می‌گرفتم؛ هیچ ماهی مزایا و پاداش نداشتم....

آنچه این کارگر را بیش از هر چیز دیگر آزار می‌دهد، تبعیض است: «شما حساب کنید اینجا کارگر قراردادی و رسمی هست که ماهی ۳۰ میلیون تومان حقوق می‌گیرد آن وقت من برای ۱۲ ساعت کار روزانه فقط ۱۲ میلیون حقوق دارم؛ فروردین امسال ۱۵ میلیون حقوق گرفتم با اینکه کل تعطیلات عید را به جز دو سه روز سر کار بودم، ما اضافه‌کاری و تعطیل کاری نداریم....».

این کارگر ۴ سال پیوسته در بهنوش سابقه کار دارد، با این حال خود را کارگر درجه ۴ می‌داند؛ کارگران درجه ۴، کارگرانی هستند که ساعات طولانی زحمت می‌کشند اما هیچ مزایایی ندارند: «هیچ چیز به ما تعلق نمی‌گیرد؛ ما خودمان هم نمی‌دانیم فرق ما با پیمانکاری ها چیست، چرا باید برخی از کارگران پیمانکاری، حجمی باشند، فقط برای اینکه کارفرما پول بیشتری به جیب بزند؟!»

حقوق-کارگران-دو

طرح طبقه‌بندی نداریم

یک کارگر پیمانکاری انبار بهنوش که او هم چندین سال سابقه کار دارد و هنوز قراردادش شرکتی‌ست، شرایط کار را اینطور توصیف می‌کند: من ۷ سال است به عنوان کارگر پیمانکاری کار می‌کنم؛ هستند کارگرانی که ۱۹ سال سابقه کار دارند هنوز شرکتی هستند. ما حتی طرح طبقه‌بندی نداریم، چند سال است وعده می‌دهند طبقه‌بندی را اجرا می‌کنیم اما خبری نمی‌شود. وضع حجمی‌ها از ما هم بدتر است، پاداش‌های مناسبتی و اضافه‌کاری هم نمی‌گیرند؛ باور کنید خیلی از این کارگران به امید اینکه پیمانکاری شوند (نه قراردادی یا رسمی)، تن به قرارداد حجمی داده‌اند؛ ببینید این آش چقدر شور است که اینها آرزوشان، پیمانکاری شدن است!

این کارگر پیمانکاری، از تفاوت ناعادلانه در کارگاه انتقاد می‌کند: در انبار کارگر قراردادی داریم که حقوق‌شان از ما پیمانکاری‌ها بیشتر است؛ به آن‌ها سختی کار تعلق می‌گیرد و می‌توانند زودتر از موعد بازنشست شوند اما ما شرکتی‌ها، سختی کار هم نمی‌گیریم.... همه با هم کار می‌کنیم، کارمان هم یکی‌ست اما به آن‌ها از سال ۹۵ سختی کار می‌دهند. حجمی‌ها که هیچ.... از همه چیز محرومند؛ عید فطر، پاداش به ما دادند ولی به آن‌ها ریالی نپرداختند.

در همین زمینه تلاش کردیم با دفتر مرکزی شرکت نوشیدنی بهنوش در تهران تماس بگیریم؛ تمام تماس‌های ما با دفتر شرکت و داخلی روابط عمومی آن بی‌پاسخ ماند.

دسته‌بندی کارگران و فرق گذاشتن میان آن‌ها، امکان تشکل‌یابی متحد و همگرایی افقی کارگران واحدها را به نفع کارفرما به صفر می‌رساند؛ وقتی در یک کارگاه کوچک مثل انبار یک شرکت، کارگرانِ همکار، سه مدل قرارداد و سه نوع دستمزد داشته باشند، هرگز نمی‌توانند سر مطالبات مشترک با کارفرما چانه‌زنی کنند یا دست به اعتراض جمعی بزنند چون اساساً سرنوشت مشترکی در میان نیست؛ اینهمه تفرقه شاید بهترین راه است برای اینکه کارگران را درگیر امر سخت معاش روزانه سازی و راحت‌تر مدیریت کنی.

صحبت‌های کارگران بهنوش، یک نمای ساده اما تقریباً مشترک از وضعیت زیستی طبقه‌ی کارگر در شرکت‌های بزرگ ترسیم می‌کند؛ همزیستی با تبعیض، کار کردن برای حداقلی‌ترین نیازهای زندگی بدون امکانات و رفاه و سوختن در آتشی که آزادسازی قراردادهای موقت و رواج شرکت‌های پیمانکاری برپا کرده است اما «سوختن و ساختن»، شیوه‌ای‌ست که نیروی کار عموماً در مقابله با یک نظامِ سلسله‌مراتبی و ناعادلانه در پیش می‌گیرد چون راه به جایی ندارد و اگر اعتراض کند، همان چند لقمه نان خالی را هم خیلی ساده از دست می‌دهد.

منبع: ایلنا
کدخبر: 325856
  • ناشناس ارسالی در

    به خدا ماهم تو شرکت ایرانلنت همچنین چیزی مشابه ای هم داریم مثلاً به چند نفر ریاست دادن تو شرکت که دیپلم ساده هستن ماهی ۲۵ میلیون حقوق میگیرن تو شرکت میخورن میخوابن بعضی از کارگر ها که از شیفت شب کار خسته شدن اعتراض کردن گفتم ما نمی توانیم همه اش شب کار بشیم قرار داد شونو یکماه کردن به خدا همه چی رو تو شرکت دارن قطع می کنن اوضاع سختی شده من خودم. ده سال سابقه دارم تازه پایه حقوقم هشت میلیون هشتصد تومان هر روز دوازده ساعت کار می کنم. ۱۲ میلیون میگیرم نه حق جمعه کار نه حق سختی کار نه هیچی فقط به چند نفر خاص میدن. کجاست وزارت کار کجاست. بیمه. تازه دارن سخت زیان آور سرکان برمیدارن بچه های که پیمانکار دارن سابقه بیمه دارن اذیت می کنن برای بازنشستگی. تورو خدا کمک کنید

  • ناشناس ارسالی در

    نه طرح طبقه بندی در شرکت ایرانلنت. اجرا نشده بودم روز کار همین سال ۱۴۰۳. روز کار ی بود. مارو آوردن سرکار چه روز کارگری آ خه از وقتی قرار داد رسمی برداشته شد. کار گرها بدبخت شدن هر کسی پیمانکار و قراردا دی رو به‌جای رسمی آورد اون دنیا کل جا معه کارگر پیش خدا ازش شکایت می کنیم در آتش جهنم بسوزن فقط به فکر سرمایه دارها هستن بعد حدود ۵ مدیر بازنشسته شدن به به ونه مشاور هنوز تو شرکت هستن مدیر عامل م دیر شرکت مدیر بازرگانی مدیر مالی اینا یک باند شدن برای خودشون از وقتی نصف این شرکت خصوصی شد ما کارگر ها بدبخت شدیم. و قت نامیده مدیر عامل شورا ما بره صحبت کنه درباره موضوع ها که پیش میاد وقتی هم وقت میدن فقط تهدید می کنن شورا ها رو سه تا شورا دارین کل شرکت بهشون رای دادن. بع د به یکیشون ریاست دادن ماهی ۲۵ ‌میدن صداش دیمه در نمیاد اشتباه کردیم به همی ن یک نفر رای دادیم. صدا مارو به وزارت کا ر برسونید تورو خدا کمک مون کننن

  • ناشناس ارسالی در

    شرکت ایرانلنت در جاده مخصوص کرج کیلومتر ۱۱

ارسال نظر

 

آخرین اخبار