|

اختصاصی گسترش نیوز

با این کار استهلاک خودرو را کم کنید / هزینه تعویض گیربکس ۵ دنده به ۶ دنده چقدر است؟

در بازار خودرو ایران تمامی خودروهای تولیدی از یک گیربکس ۵ دنده نیز بهره می‌بردند؛ اما اخیراً کمپانی‌های خودرو سازی از نوع جدید از گیربکس برای تولید محصولات خود استفاده می‌کنند که به گیربکس‌های ۶ سرعته نیز معروف هستند. همان‌طور که از نام این گیربکس پیدا است از ۶ دنده رو به جلو یک دنده عقب نیز بهره می‌برند.

اقتصاد

گیربکس یا جعبه دنده خودرو، یکی از قطعات بسیار حیاتی است که برای حرکت خودرو لازم است. گیربکس میزان مشخصی از گشتاور تولیدی موتور را از طریق کلاچ به چرخ‌ها منتقل می‌کند و جزئی از سیستم انتقال قدرت خودرو محسوب می‌شود.

هر موتور می‌تواند به میزان محدودی دوران بگیرد. با وجود گیربکس، راننده قادر است نیروی تولیدی موتور را بدون نیاز به بالا بردن دور موتور کنترل کند و سرعت وسیله نقلیه را افزایش دهد. این به این معنی است که با استفاده از گیربکس، نیروی موتور به چرخ‌ها به صورت مناسبی منتقل می‌شود، به طوری که خودرو بتواند در شرایط مختلف سرعت مطلوب را به دست آورده و قدرت کشش مناسب را داشته باشد.

در بازار خودرو ایران تمامی خودروهای تولیدی از یک گیربکس ۵ دنده نیز بهره می‌بردند؛ اما اخیراً کمپانی‌های خودرو سازی از نوع جدید از گیربکس برای تولید محصولات خود استفاده می‌کنند که به گیربکس‌های ۶ سرعته نیز معروف هستند. همان‌طور که از نام این گیربکس پیدا است از ۶ دنده رو به جلو یک دنده عقب نیز بهره می‌برند.

قبل از آنکه به مزایا و معایب این نوع گیربکس ها نیز بپردازیم یک توضیح کلی  از این نوع گیربکس ها برای برای آشنایی اولیه و شناخت بهتر آنها ارائه شود.

۳ دنده اول این گیربکس ها معمولا دنده های زیر یا به عبارت دقیق تر دنده های قدرتی هستند که باعث افزایش گشتاور قدرت موتور نیز می شوند.

دنده چهارم معمولا نسبت ۱:۱ دارد یعنی اگر موتور خودرو ۶۰۰۰ دور در دقیقه کار کند میل گاردن یا پلوس نیز ۶ هزار دور در دقیقه می چرخد.

در مرحله بعد نوبت به دنده ۵ و ۶ می رسد که به دنده اوور درایو یا سرعتی نیز معروف هستند. این دنده ها باعث کاهش دور موتور و افزایش سرعت خودرو می شوند.

برای مثال و روشن تر کردن بحث اگر دنده پنج یک اور درایو ۰.۲۵  اگر دورموتور روی ۳۰۰۰ دور باشد با تغییر دنده از چهار به پنج باعث می شود دور موتور به ۲۲۵۰نیز کاهش یابد.

مزایای گیربکس ۶ سرعته

اگر بخواهیم به طور کلی از مزایای این نوع گیربکس ها بگوییم گیربکس ۵ دنده با ۶ دنده  تفاوت زیادی ندارد چراکه هر دو دنده اور درایو هستند. اما داشتن یک گیربکس ۶ دنده باعث بهبود عملکرد رانندگی ، کاهش مصرف سوخت و پایین آمدن استهلاک  خودرو می شود.

همانطور مه مستحضر هستید دنده های بالاتر این امکاذ را به شما می دهند که با سرعت بیشتری رانندگی کنید پس در نتیجه داشتن دنده شش به خودروی شما اجازه می دهد باسرعت و دور موتور کمتری نسبت به دنده پنج کار کند.

و این موضوع باعث می شود تا رانندگی آرامتری در بزرگراه را تجربه کنید و خودروی شما کارآمدتر و کم مصرف تر باشد.

گیربکس-شش-دنده

پس اگر کار شما به گونه ای است که اکثر اوقات در بزرگراه ها و یا مسیر هایی هستید که محدودیت سرعت بالایی دارد استفاده از خودرو های دارای گیربکس ۶ دنده نیز گزینه مناسب و بهتری است. به صورت کلی گیربکس ۶ دنده منجر به افزایش قابل توجه سرعت در دنده شش با دور موتور کمتر می شود، قدرت بیشتر در سرعت‌های جاده‌ای را به ارمغان می آورد. منجر به رانندگی آرام و راحت‌تر در بزرگراه می شود. همچین شاهد کاهش استهلاک موتور به دلیل کم شدن دور موتور در سرعت‌های بالا می شود. در نهایت منجر به بهینه‌سازی مصرف سوخت به دلیل کاهش دور موتور خواهد شد. 

اگر شما قصد تعویض گیربکس خودروی خودتان را دارید و میخواهید یک گیربکس شش دنده بجای پنج دنده بگذارید باید بدانید که این مزایا به تنهایی با تعویض گیربکس بدست نمی آید ، بلکه باید دیفرانسیل آن را هم تعویض کنید. نکته قابل ذکر در اینجا این است که دیفرانسیل خودرو هایی که محرک جلو هستند در جعبه دنده قرار دارد و نیازی به خرید یک دیفرانسیل جداگانه نیس ولی در خودرو های دیگر باید این قطعه به صورت جداگانه خریداری شود

معایب گیربکس شش سرعته

اگر بخواهیم از مقایسه بین معایب و مزایای گیربکس ۶ دنده نتیجه گیری کنیم که ۶ دنده بهتر است یا خیر باید بگوییم مزایای گیربکس ۶ دنده به معایب آن اگر قیمت ، وزن و ابعاد آن را در نظر نگیریم می چربد.ضمنا همان‌طور که اشاره شد، در خودروهای دیفرانسیل عقب نیاز به تعویض دیفرانسیل نیز وجود دارد تا بتوان بیشترین بهره را از مزایای یک گیربکس شش دنده برد؛ بنابراین هزینه تعویض گیربکس خودرو به صورت غیرفابریکی تا حد زیادی بالا می‌رود و صرفه اقتصادی کار پایین می‌آید .

بنابر آنچه که در بالا گفته شد مزایای گیربکس شش دنده نسبت به معایب آن زیاد است و این گیربکس با کاهش دور موتور در سرعت های بالا می تواند تا حد زیادی استهلاک فنی خودرو را کم کند ، مصرف سوخت خودرو را پایین بیاورد و عمر مفید خودرو را افزایش دهد. اما اگر هزینه آن برای شما مهم است باید بدانید که هزینه تعویض پایینی ندارد و به عنوان مثال برای تعویض گیربکس پاترول حدود ۵۰ تا ۵۵ میلیون تومان و برای تعویض گیربکس نیسان  می توان از ۲۲ میلیون تا ۴۰ میلیون تومان هزینه کنید.

کدخبر: 326647 هادی خرسند
  • ناشناس ارسالی در

    قیمت این لگنها که این نیست اگه راست می گ ن صادرات رو شروع کنند وارز آوری داشته با شند .‌

ارسال نظر

 

آخرین اخبار