نارضایتی بر سر حقوق ۱۴۰۳ | دلیل برگزار نشدن نشست شورایعالی کار چیست؟
با گذشت نیمه اول ماه خرداد، همچنان خبری از برگزاری جلسه شورایعالی کار نیست. این در حالی است که طبق قانون کار، این شورا باید حداقل ماهی یک بار تشکیل جلسه دهد.
براساس قانون کار، شورایعالی کار باید حداقل ماهی یک بار تشکیل جلسه دهد. اما تا کنون در سال جاری، این شورا هیچ نشستی برگزار نکرده است. این در حالی است که نمایندگان کارگری خواستار برگزاری نشست و ترمیم دستمزدها هستند. متأسفانه وزارت کار تاکنون حاضر به تشکیل جلسه شورایعالی کار نشده است، علیرغم اینکه بیش از دو ماه و نیم از آغاز سال جاری میگذرد. این موضوع نقض آشکار قانون کار محسوب میشود و میتواند حقوق کارگران را تحت تأثیر قرار دهد.
اعضای کارگری شورایعالی کار با انتقاد از تعلل طولانی وزارت کار میگویند: در رفتار وزارت کار سرپیچی از قانون به صورت آشکار دیده میشود؛ عدم برگزاری نشستهای سه جانبه در شرایطی که مزد بدون امضای نمایندگان کارگری به تصویب رسیده، جای انتقاد بسیار دارد.
به گفته محسن باقری، از اعضای کارگری شورایعالی کار، تا همین امروز دو نشست شورایعالی کار عقب افتاده است و وزارت کار باید برای این تاخیر طولانی پاسخگو باشد.
او تاکید میکند که اعضای کارگری حاضر به مذاکره برای اصلاح مصوبه مزدی هستند اما شرط اصلی این است که وزارت کار نشست سه جانبه را برگزار نماید و میز مذاکره را بچیند.
پافشاری کارگران برای تغییر دستمزد ۱۴۰۳
نمایندگان کارگری با جدیت خواستار ترمیم دستمزد ۱۴۰۳ هستند؛ مزد سال جاری هیچ تطابقی با تورم و هزینههای زندگی ندارد؛ ما توقع داشتیم تا قبل از پایان اردیبهشت میز مذاکره را بچینند و دستمزد را ترمیم کنند اما گویا ارادهای برای این مهم نیست.
محسن باقری، عضو کارگری شورای عالی کار، با اشاره به رویکرد وزارت کار در قبال دستمزد کارگران گفت: علیرغم تاکید صریح قانون بر برگزاری ماهانه و منظم نشستهای سهجانبه شورای عالی کار، در فروردین و اردیبهشت، نشست شورای عالی کار برگزار نشد. به عبارت دیگر، ما دو نشست عقبافتاده داریم که باید در زمان مقرر خود برگزار میشدند.
او با تاکید بر لزوم توجه به قانون ادامه داد: به نظر میرسد وزارت کار توجهی به قانون و الزامات آن ندارد؛ در شرایطی که مزد سال جاری بدون امضای نمایندگان کارگری به تصویب رسیده و باید خیلی پیش از این، نشست سهجانبه برگزار میشد و مذاکرات مزدی مجدداً کلید میخورد، در برگزاری نشستهای شورایعالی کار اهمال میشود.
به گفته باقری، این بیتوجهی حتی در شرایط عادی هم غیرقانونیست چه برسد به امروز که دستمزد کارگران به شدت نیازمند ترمیم است و نمایندگان کارگران بارها این مسئله را مطالبه کردهاند.
عضو کارگری شورایعالی کار اضافه کرد: نمایندگان کارگری با جدیت خواستار ترمیم دستمزد ۱۴۰۳ هستند؛ مزد سال جاری هیچ تطابقی با تورم و هزینههای زندگی ندارد؛ ما توقع داشتیم تا قبل از پایان اردیبهشت میز مذاکره را بچینند و دستمزد را ترمیم کنند اما گویا ارادهای برای این مهم نیست.
او تاکید کرد که مطالبهی ترمیم دستمزد با جدیت دنبال میشود و چون مزد ۱۴۰۳ بدون امضای نمایندگان کارگری مصوب و ابلاغ شده، وجاهت ندارد.
آخرین جزئیات درباره وام بازنشستگان
وام ازدواج بازنشستگان کشوری: مبلغ این وام ۳۵ میلیون تومان است که تنها به حساب بازنشستهای که در بانک صادرات حساب دارد، واریز میشود. اقساط وام ازدواج بازنشستگان کشوری ۳۶ ماهه و با کارمزد سالانه چهار درصد است. بنابراین، بازنشستگان کشوری باید هر ماه مبلغ یک میلیون و ۶۰ هزار و ۶۰۶ تومان بابت وام ازدواج پرداخت کنند. مجموع اقساط وام در یک سال بیش از ۳۷ میلیون تومان میشود. یکی از شروط ثبت نام وام ازدواج بازنشستگان کشوری این است که تاریخ عقدنامه فرزندان آنها از تاریخ اول فروردین ۱۳۹۸ باشد. وام ازدواج بازنشستگان کشوری صرفا به ازدواج اول فرزند بازنشستگان و فرزند وظیفهبگیر (همسر) تعلق میگیرد.
وام ضروری بازنشستگان کشوری: مبلغ این وام ۳۰ میلیون تومان. درباره جزئیات این وام اطلاعات دیگری در صندوق بازنشستگی کشوری قید نشده است. با اینحال، در شرایط وام ضروری بازنشستگان کشوری آمده است که بر اساس آن هرگونه تسویه حساب مربوط به وامهای دورههای گذشته تاثیری در اولویتبندی یا احراز شرایط دریافت وام ایجاد نخواهد کرد. متقاضیانی که از تاریخ صدور حکم بازنشستگی آنها کمتر از یک سال گذشته، مجاز به ثبت نام نیستند. تنها در صورت تکمیل و تایید مشخصات در سامانه تعهد وراث درخواست ثبت نامکننده در فهرست متقاضیان وام ضروری قرار خواهد گرفت.
حمایت از پایاننامههای دانشجویی: وام بازنشستگان کشوری شامل یک مورد دیگر هم میشود که به صورت مخفف به آن «حمپاد» گفته میشود. صندوق بازنشستگی کشوری با هدف حمایت از بازنشستگان در حال تحصیل و فرزندان آنان طرح حمایتی به نام حمپاد را در دستور کار خود قرار داده است. بدین ترتیب، آن دسته از بازنشستگان کشوری که در مقطع کارشناسی یا دکتری تحصیل میکنند، میتوانند در زمان تنظیم پایاننامه از تسهیلات وام به میزان ۶۰۰ هزار تومان برای پایاننامههای دوره کارشناسی ارشد و ۸۰۰ هزار تومان برای پایاننامههای دوره دکتری استفاده کنند.
وام بازنشستگان کشوری: هنوز اطلاعات خاصی از آن به بیرون درز نکرده و تنها میدانیم قرار است با نرخ سود سالانه چهار درصد و در ۶۰ قسط به بازنشستگان کشوری پرداخت شود. با رشد ۱۴۰ درصدی وام بازنشستگان کشوری در بازه پنج ساله، هر بازنشسته باید بابت دریافت تسهیلات ۹۲ میلیون تومانی در ماه بیش از یک میلیون و ۶۸۰ هزار تومان بابت وام پنج ساله پرداخت کنند. جمع کل اقساط وام پنج ساله بازنشستگان حدود ۱۰۳ میلیون تومان و سود کل وام ۱۱ میلیون و ۴۰ هزار تومان برآورد میشود.
وام ۵۰ میلیونی خرید کالا: یک وام ۵۰ میلیونی برای خرید کالا به بازنشستگانی که تحت پوشش صندوق بازنشستگی کشوری هستند، اختصاص پیدا میکند. اگر قصد دریافت این وام را دارید، باید ابتدا سری به ساید خدمات الکترونیک صندوق بازنشستگی کشوری بزنید. بعد از آن نوبت طرح یاری میرسد که آنجا باید یکی از لینکهای فروشگاه لوازم خانگی را انتخاب کنید. در این بخش امکان خرید لوازم خانگی مختلف وجود دارد.
وام بازنشستگان کشوری این امکان را به بازنشسته میدهد که به صورت مستقیم از کارخانه خرید کند و بعد کالای خریداری شده را درب منزل تحویل بگیرد. وام خرید کالا بازنشستگان کشوری بین ۳۰ تا ۵۰ میلیون تومان است؛ با بازپرداخت ۶۰ ماهه و سود ۱۰ درصدی. این یعنی هر بازنشسته باید ماهی حدود ۹۱۰ هزار تومان قسط بابت دریافت این وام بدهد. پرداخت دو درصد از هزینه کالا مزیت این وام است، چرا که ۹۸ درصد هزینه وام گرفته میشود.
ارسال نظر