|

قیمت بستنی سرسام آور شد | سرانه مصرف لبنیات چقدر است؟

با توجه به افزایش دما در فصل تابستان، تقاضا برای خرید بستنی افزایش می‌یابد. اما در سال‌های اخیر قیمت این محصول، در حال افزایش است. این موضوع ممکن است باعث کاهش تقاضا برای خرید محصول شود.

اقتصاد قیمت بستنی سرسام آور شد | سرانه مصرف لبنیات چقدر است؟

قیمت بستنی نسبت به سال گذشته با افزایش چشمگیری روبرو بوده است. عواملی همچون تورم، افزایش قیمت مواد اولیه و افزایش هزینه‌ های تولید بر افزایش قیمت این محصول و کاهش تقاضا در بازار تأثیر گذار بوده است.

بستنی یکی از خوراکی‌ های محبوب در ایران به شمار می‌ رود. تاریخچه تولید اولین بستنی در ایران، به زمان ناصرالدین شاه قاجار بازمی‌گردد. بعدها بستنی اکبر مشهدی با استفاده از گلاب، زعفران، خلال پسته و خامه تولید شد و کم‌ کم در اختیار مردم کوچه و بازار هم قرار گرفت.

با توجه به گرم شدن هوا در فصل تابستان، تقاضا هم برای خرید بستنی افزایش می‌ یابد. اما در سال‌های اخیر قیمت این محصول، روند افزایشی داشته است. این امر می‌ت واند بر کاهش تقاضا برای خرید محصول تأثیر گذار باشد

مروری در قیمت‌ های سال گذشته نشان می‌ دهد پیش از این بستنی یخی ۳۰۰۰ تومان، بستنی چوبی قهوه ۸۰۰۰ تومان و بستنی قیفی ۵۰۰۰ تومان به ازای هر عدد به فروش می‌ رسیدند.

بستنی حصیری زعفرانی ۹۵۰۰ تومان، مگنولیا دبل چاکلت ۲۰ هزار تومان، بستنی وانیلی و شکلاتی هم با قیمت ۵۰ هزار تومان در بازار توزیع می‌ شدند.

قیمت بستنی در سال ۱۴۰۳

محسن میرا، رئیس اتحادیه صنف آبمیوه، بستنی و کافی‌شاپ تهران، در گفت‌وگو با همشهری اظهار کرد که از سال ۱۴۰۲ بنا بر مصوبه سازمان حمایت، نرخ‌ها از سوی خود تولیدکنندگان تعیین می‌ شود.

با توجه به اینکه از سال گذشته نرخ مصوب از سوی اتحادیه منتشر نمی‌ شود و نرخ‌ها توسط تولیدکننده تعیین می‌شود، بستنی یخی ۷۰۰۰ تومان، بستنی چوبی قهوه ۲۸ هزار و ۷۰۰ تومان، بستنی حصیری زعفرانی ۱۴ هزار تومان در فروشگاه‌ ها به فروش می‌ رسند.

بستنی مگنولیا دبل چاکلت ۵۰ هزار تومان، بستنی قیفی ۱۵ هزار تومان، بستنی لیتری شکلاتی و وانیلی هم ۷۶ هزار تومان قیمت‌گذاری شده‌اند.

علت افزایش قیمت بستنی چیست؟

میرا علت این افزایش قیمت را تورم عنوان کرد و توضیح داد: به دلیل افزایش تورم، تقاضا هم برای این محصول نسبت به گذشته کاهش بافته است.

طبق اطلاعات منتشر شده، شیرخام ۱۵ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم در سال ۱۴۰۲ به فروش می‌رسید. اما قیمت این محصول توسط سید احمد مقدسی، رئیس اتحادیه گاوداران، در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان در سال ۱۴۰۳، ۱۸ هزار تومان اعلام شده است.

شیر به عنوان یکی از مواد تشکیل‌دهنده‌ بستنی از اهمیت زیادی برخوردار است. این محصول نسبت به سال گذشته ۲۰ درصد افزایش قیمت داشته است که این رشد نرخ بر افزایش قیمت بستنی تأثیرگذار است.

همچنین اقلامی نظیر شکر، پسته و زعفران هم افزایش قیمت داشتند و این امر منجر به بالا رفتن قیمت تمام‌شده‌ بستنی می‌ شود.

سقوط باورنکردنی سرانه مصرف لبنیات در ایران

لبنیات یک تغذیه مهم در سفره ایرانیان محصوب می‌شود. مصرف محصولات لبنی ریشه در فرهنگ ایرانی دارد. چراکه این محصول غنی از مواد مغذی است و نقش مهمی در سلامت جامعه ایفا می‌کند.

ایلنا در خبری نوشت:با وجود اهمیت این محصول در فرهنگ و تغذیه ایرانیان، سرانه مصرف لبنیات در کشور افت شدیدی داشته است.

احسان ظفری، مدیرعامل اتحادیه تعاونی‌های لبنی پاستوریزه ایران تاکید کرده است که به دلیل افزایش قیمت لبنیات و کاهش قدرت خربد مردم، تقاضای این محصول در بازار کاهش داشته است. سرانه مصرف لبنیات از ۱۳۰ کیلوگرم در سال ۱۳۸۹ به ۵۵ کیلوگرم در سال جاری رسیده است.

سید محمدرضا بنی‌طبا، سخنگوی انجمن صنایع فرآورده‌های لبنی ایران، در گفت‌وگو با تجارت‌نیوز، درباره عوامل تأثیرگذار بر کاهش سرانه مصرف لبنیات اظهار کرد: کاهش قدرت خرید مردم در کنار افزایش هزینه‌های تولید، از عوامل تأثیرگذار بر کاهش مصرف سرانه هستند. چراکه سیاست‌گذاری‌های نادرست بانک مرکزی، وزارت اقتصاد و ... منجر به افزایش تورم شده و در اثر تورم، هزینه‌های تولید افزایش یافته است. مصرف‌کننده هم به دلیل تورم، دچار کاهش قدرت خرید شده است.

وی درباره پیامد کاهش سرانه مصرف برای صنعت لبنیات و دامپروری کشور عنوان کرد: کاهش سرانه مصرف منجر به کاهش تقاضا در بازار می‌شود.

مصرف لبنیات فرهنگ‌سازی نشده است

بنی‌طبا درباره اهمیت فرهنگ‌سازی و آگاهی مردم نسبت به استفاده از محصولات لبنی توضیح داد: مصرف محصولات لبنی فوایدی نظیر جلوگیری از پوکی استخوان، جلوگیری از بیماری‌های دهان و دندان، رشد کودک و افزایش میانگین قد نسلی دارد. اما فرهنگ‌سازی درستی نسبت به اهمیت مصرف محصولات لبنی آگاهی صورت نگرفته است. بی‌اعتنایی به آگاه‌سازی جامعه باعث شده تا خرید لبنیات برای مصرف‌کننده اولویت نداشته باشد. افزایش تورم منجر به افزایش قیمت محصولاتی نظیر نوشابه گازدار، چیپس، پفک و ... هم شده اما سرانه مصرف این محصولات هیچ‌وقت کاهشی نبوده است. همه عوامل کاهش سرانه مصرف، اقتصادی نیست. برخی عوامل مربوط عدم آگاهی و فرهنگ‌سازی در میان افراد جامعه است.

وی درباره اقدامات دولت برای حل این مشکل خاطرنشان کرد: دولت یک‌سری اقدام در این زمینه انجام داده است، اما این اقدامات منجر به نتیجه مطلوبی نشده است. ازجمله این اقدامات می‌توان به حذف ارز ترجیحی ۴۲۰۰ تومانی در سال ۱۴۰۱، اشاره کرد که این سیاست‌ متوقف شد و ارز ترجیحی همچنان وجود دارد.

مسئولیت بخش خصوصی تامین کالاهای اساسی است

بنی‌طبا درباره نقش و مسئولیت بخش خصوصی در افزایش سرانه مصرف محصولات لبنی تصریح کرد: مسئولیت بخش خصوصی تأمین کالاهای اساسی کشور است. زیرا مردم باید در هرجای کشور به کالای لبنی سالم و شناسنامه‌دار با قیمت‌ها و کیفیت‌های متنوع دسترسی داشته باشند. در حال حاضر درتمام نقاط کشور امکان دسترسی به لبنیات پاستوریزه سالم وجود دارد.

وی درباره وظایف نظام سیاست‌گذاری کشور تشریح کرد: نظام سیاست‌گذاری باید در راستای حراست از قدرت خرید مصرف‌کننده و آگاهی مصرف‌کننده گام بردارد. در این موارد بخش خصوصی هم در کنار نظام سیاست‌گذاری خواهد بود.

بنی‌طبا برای افزایش سرانه مصرف لبنیات کشور پیشنهاد داد: حذف ارز ترجیحی و رقابتی شدن زنجیره صنعت می‌تواند مشکلات را حل کند. دولت باید ارز ترجیحی را حذف کرده و نهاده‌ها با قیمت ارز آزاد تهیه شوند. فعالان صنعت مانند گاوداران و کارخانه‌داران، نهاده‌ها را با ارز آزاد وارد و به گاوداری‌ها و کارخانه‌ها بفروشند. منابع آزاد شده از ارز ترجیحی به دهک‌های پایین جامعه تعلق بگیرد.

اصلاح سیاست‌های حمایتی نظیر طرح‌های شیر مدرسه و کالابرگ نیز مؤثر است. رقابت باید در تمام زنجیره صنعت، نه فقط در تولید، وجود داشته باشد. تولیدکننده باید قیمت تولید را درج کند و فروشگاه‌ها قیمت مصرف‌کننده را تعیین کنند رقابت در خدمات و قیمت‌ها شکل بگیرد. اجرای این قوانین و حذف ارز ترجیحی می‌تواند مشکلات را حل کند.

طبق این گزارش، فرهنگ‌سازی اهمیت استفاده از لبنیات، حذف ارز ترجیحی، اصلاح سیاست‌های حمایتی و رقابتی بودن تمام زنجیره‌های صنعت می‌تواند سرانه مصرف لبنیات را افزایش دهد. اینگونه بسیاری از مشکلات تولیدکننده و مصرف‌کننده هم حل خواهد شد.

منبع: ایران جیب
کدخبر: 329101

ارسال نظر