|

رکورد زنی بانک ها در میزان سفارش | سر رسید وام ها تغییر کرد

دومین هفته معاملاتی سال در بازار سهام به پایان رسید و برخلاف هفته نخست سال که نمادهای سهامی در دامنه مثبت کار خود را به اتمام رسانده بودند، هر سه نماد اصلی بازار در مسیر نزولی قرار گرفتند؛ این در حالی است که دلار در بازار آزاد همچنان تحت تأثیر ناشی از ناپایداری‌هایی که در خاورمیانه رخ می‌دهد، به تغییرات قیمتی خود ادامه می‌دهد و در هفته پایان یافته به ۱۵ فروردین، برای سومین هفته متوالی، قیمت آن افزایش یافت و این موضوع منجر به افزایش قیمت‌ها در بازارهای داخلی شده است.

اقتصاد

دلار در بازار آزاد همچنان تحت تأثیر ناشی از ناپایداری‌هایی که در خاورمیانه رخ می‌دهد، به تغییرات قیمتی خود ادامه می‌دهد و در هفته پایان یافته به ۱۵ فروردین، برای سومین هفته متوالی، قیمت آن افزایش یافت و این موضوع منجر به افزایش قیمت‌ها در بازارهای داخلی شده است.

اما دیگر نکته درخور توجه در بازار باز هفته جاری، این بود که بخش زیادی از وجوه وام‌های اعطاشده از سوی بانک مرکزی به بانک‌ ها، با سررسید ۸۵ روزه پرداخت شد. این در حالی است که به طور معمول، این مبالغ با سررسید هفت‌روزه قرض داده می‌شوند.

بر اساس گزارش عملیات اجرایی سیاست پولی بانک مرکزی، در یازدهمین حراج بازار باز در سال ۱۴۰۳ که در تاریخ ۲۷ خردادماه برگزار شد، ۲۲ بانک و موسسه اعتباری مشارکت کرده و درخواست خود را برای استقراض از بانک مرکزی با نرخ توافق بازخرید ۲۳ درصد ارسال کردند.

مجموع سفارش‌های ارسال‌شده از سوی بانک‌ها به بانک مرکزی در این حراج، بیشتر از ۲۲۸ هزار و ۶۲۰ میلیارد تومان بود. به این ترتیب، میزان سفارش‌های ارسالی بانک‌ ها در بازار باز، با عبور از ۲۱۲ هزار میلیارد تومانی که در خرداد سال گذشته ثبت شده بود، به بیشترین رقم در تاریخ عملیات بازار باز رسید.

بانک مرکزی نیز بار دیگر همه سفارش‌ های ارسالی بانک‌ ها را پذیرفت و ۲۲۸ هزار و ۶۲۰ میلیارد تومان در بازار باز تزریق کرد که این رقم نیز بالاترین میزان وام‌ دهی بانک مرکزی به بانک‌ ها از طریق بازار باز به شمار می‌ رود.

تغییر سررسید وام‌های بانک مرکزی

نکته جالب توجه در بازار باز این هفته، تغییر در تاریخ سررسید وام‌های بانک مرکزی بود. در حالی که به طور معمول، بانک مرکزی با سررسیدی هفت‌روزه این وام‌ها را به بانک‌های پرداخت می‌ کند، در این هفته استقراض بانک‌ها با دو سررسید متفاوت انجام شد. بانک‌ ها ۱۹۴ هزار و ۲۵۰ میلیارد تومان که بخش عمده کل وام‌ها را تشکیل می‌داد، با سررسید ۸۵ روزه، قرض گرفتند. بیش از ۳۴ هزار و ۳۷۰ میلیارد تومان نیز با سررسید هشت‌روزه وام داده شد.

همچنین حدود ۲۱۰ هزار میلیارد تومان از وام‌ هایی که بانک مرکزی پیشتر از طریق سازوکار بازار باز به بانک‌ها داده بود، در این هفته سررسید شد.

بازار باز چگونه عمل می‌کند؟

بانک‌هایی که در فعالیت‌های روزمره و تامین وجوه نقد مورد نیاز خود دچار مشکل می‌ شوند، می‌توانند از سازوکار بازار باز برای حل مشکل خود استفاده کنند. بازار باز شرایطی فراهم می‌کند که بانک‌ها مبالغ مورد نیاز خود را از بانک مرکزی وام بگیرند و در تاریخی مشخص و نرخی از قبل تعیین‌شده، این وام را تسویه کنند. بانک مرکزی نیز می‌تواند با تعیین نرخ و میزان تزریق پول در این بازار، سیاست‌های پولی‌اش را اجرا کند.

اعطای این وام و تسویه آن در بازار باز به شکل خرید و بازخرید اوراق انجام می‌ شود. به نحوی که بانک، اوراقی را که در اختیار دارد با نرخی مشخص به بانک مرکزی می‌فروشد و موظف است در زمان سررسید، آن اوراق را با نرخ سودی مشخص که همان نرخ ریپو است، بازخرید کند.

منبع: تجارت نیوز
کدخبر: 329234

ارسال نظر