علت گرانی بستنی روشن شد | لبنیات بر چه اساسی قیمت گذاری می شود؟
هزینههای سربار تولید، به عنوان عامل اصلی افزایش قیمت بستنی، توسط دبیر انجمن صنایع لبنی مورد بررسی قرار گرفت. او اظهار داشت: در واحدهای تولیدی، هزینه تمام شده به صورت متفاوتی محاسبه میشود و به همین دلیل، محصولات لبنی با قیمتهای متنوعی در بازار عرضه میشوند.
اطلاعات سازمان هواشناسی نشان میدهد که در سال جاری، گرمای هوا کمی زودتر از آنچه انتظار میرفت، آغاز شده است. در روزهای گرم سال، تقاضا برای محصولات خنک مانند بستنی افزایش مییابد. اما در سال جاری، قیمت بستنی به طرز قابل توجهی افزایش یافته است. در حال حاضر، قیمت بستنی در بازار از حدود هفت هزار تومان شروع میشود و تا نزدیک به ۱۲۰ هزار تومان برای بستنیهای مخصوص گیاهخواران میرسد. این در حالی است که قیمتها در سال گذشته بسیار کمتر بودند. دلیل این افزایش قیمت در بازار چیست؟
رضا باکری دبیر انجمن صنایع لبنی در این رابطه بیان کرد: در چندین سال گذشته به خاطر رقابت شدید که بین کارخانههای بستنی بود، کارخانهداران مایل به افزایش قیمت محصول خود نبودند.
وی افزود: تا جایی که به خاطر میآورم، تولیدکنندگان نزدیک به سه تا چهار سال نتوانستند از ترس اینکه سهم بازار یک برند نصیب یک شرکت دیگر شود، قیمتها را بالا ببرند.
باکری گفت: در نتیجه افزایش هزینههای سربار و تورم تولید روی هم جمع شد و امسال کارخانهداران نتوانستند این هزینهها را تحمل کنند. در نتیجه به یکباره قیمت بالا رفت.
وی ادامه داد: تولیدکنندگان هر سال ۱۰ درصد محصول خود را افزایش قیمت میدادند ولی امسال مجبور شدند که یکباره قیمتها را ۴۰ درصد افزایش دهند.
قیمت تمام شده تولید لبنیات متفاوت است
دبیر انجمن صنایع لبنی درباره قیمتهای متنوع برای یک محصول لبنی یکسان توضیح داد: به جز شیر خام، قیمت تمام موادی که برای بستهبندی لبنیات به کار میرود، متفاوت است. در نتیجه بر اساس بهای تمام شده متفاوت کالاها، قیمتها هم متفاوت خواهد بود.
وی افزود: یک کارخانه لیوان از یک جا میخرد و کارخانه دیگر فویل را از محل دیگری تهیه میکند. برخی کارخانهها از پتروشیمی مواد میخرند و برخی دیگر سهمیه پتروشیمی ندارند و از بازار آزاد خرید میکنند. دستمزد پرداختی توسط تولیدکنندگان متفاوت است و این مسئله سبب میشود که خام هزینههای تولید بهطور کامل با هم متفاوت باشد.
باکری اضافه کرد: برخی کارخانهها امکانات مالی دارند و خودشان پاکت پترو پک را از خارج بهطور مستقیم وارد میکنند اما یک شرکت دیگر امکانات مالی ضعیف دارد و به یک شرکت بازرگانی میگوید که این پاکت را برایش تهیه کند.
وی گفت: برخی کارخانههای لبنی با پول خود خریدهایشان را انجام میدهد و برخی دیگر با وام بانکی مجبورند که این خریدها را انجام دهند، بنابراین هزینه بهره بانکی روی قیمت تمام شده محصولات آنها اثر میگذارد.
دبیر انجمن صنایع لبنی ادامه داد: برخی کارخانهها ناوگان حمل و نقل دارند زیرا در زمان ارزانی این کامیونها را خریداری کردهاند، در نتیجه هزینه حملشان پایین است اما یک شرکت دیگر با شرکتهای حمل و نقل قرارداد میبندد و ماشین اجاره میکند که کار توزیع را انجام دهند، در نتیجه هزینه حملش بالا است.
وی حتی وضعیت ماشین آلات را هم بر قیمت تمام شده تولید اثرگذار دانست و افزود: کارخانهای که ماشین آلاتش مدرن است، مصرف انرژی پایین دارد ولی یک کارخانه که ماشین آلاتش متعلق به ۲۰ تا ۳۰ سال پیش است، قبض برق و گاز متفاوتی دریافت میکند.
باکری ادامه داد: یک کارخانه ماشین آلات ایرانی دارد و به لوازم یدکی و قطعات ارزان دسترسی دارد و دیگری ماشین آلات خارجی دارد و در نتیجه لوازم یدکی و قطعاتش وارداتی است. این تفاوتها باعث تغییر در هزینه تمام شده و تفاوت قیمت محصولات میشود.
ارسال نظر