رفع ناترازی مالی و بهبود وضعیت اقتصاد انرژی
پروژه های آب و برق و توسعه آن ها می تواند زمینه ساز برون رفت از ناترازی انرژی را فراهم کند.
مدتی است که کشور درگیر ناترازی در حوزه انرژی است و این موضوع باید با همت مسئولان برطرف شود.
مهمترین سرمایهگذاری در بازار انرژی سرمایهگذاری در انرژیهای تجدیدپذیر است و دولت سیزدهم برای پاسخ به این نیاز، به حمایت از سرمایهگذاران در عرضه انرژیهای پاک پرداخته؛ تا جایی که برای ساخت ۷هزارو۵۰۰مگاوات انرژی خورشیدی و ۳هزار مگاوات نیروگاه بادی، مجوز صادر شده است.
در حال حاضر ۱۸۰شرکت، مؤسسه و سازمان زیرمجموعه وزارت نیروست و با قریب به ۱۹۰هزار پرسنل بهصورت مستقیم و غیرمستقیم به تمام آحاد شهری و روستایی کشور خدمت ارائه میدهد؛ بهنحوی که بیش از ۴۰میلیون مشترک خانوار شهری و روستایی داریم و ۱۰۰درصد جمعیت شهری از خدمات آب و برق بهرهمند هستند و این نرخ برای روستاها به ۹۹.۷درصد رسیده و نسبت به میانگین ۸۲درصد جهان بهمراتب بالاتر است و در منطقه بالاترین نرخ خدمترسانی برق را داریم. در جامعه روستایی هم ۸۸درصد جمعیت روستایی به آب آشامیدنی سالم و بهداشتی دسترسی دارند؛ درحالیکه این نسبت در سطح جهان ۶۰درصد است. این مایه افتخار برای ماست و فراموش نمیکنیم که بهرغم رشد مطلوب خدمات ارائه شده به مردم از ابتدای انقلاب تاکنون، در تابستان۱۴۰۰ نسبت بهرهمندی جامعه روستایی ۷۰درصد بوده و سوگوارانه ناترازیهایی در بخش آب و برق مردم و مشترکان را آزار میداده است؛ البته مردم فقط ناترازی آب و برق را میدیدند، اما این ناترازی ناشی از ناترازی مالی یکدهه قبل از آن بود که با کمبود سرمایهگذاری به شکل ناترازی در تولید و مصرف آب و برق رخ داده بود.
در بحث اصلاح اقتصاد برق باید قوانین پشتیبان را از مجلس دریافت میکردیم. قانون مانعزدایی از توسعه صنعت برق قانونی بود که توانست بخشی از مشکلات ما را برطرف کند. تصویب و ابلاغ این قانون، سال اول دولت را بهطور کامل به خود اختصاص داد و قانون اول آذر۱۴۰۱ ابلاغ شد. در این قانون ما امکانات و تجهیزات اولیه برای اصلاح اقتصاد برق را دریافت کردیم. قدم اول، اصلاح الگوی مصرف بدون فشار به خانوار بود. به استناد مواد ۶ و ۷ قانون، نظام پلکانی را در تعرفهگذاری بخش برق پیادهسازی کردیم. به این ترتیب، خانواری که در الگوی مصرف، مصرف میکند، نرخ برق تقریبا برایش ثابت میماند؛ یعنی با حداقل رشد و تقریبا بدون رشد، اما مشترکی که بالاتر از الگو مصرف میکند بهصورت پلکانی هزینههای بیشتری میپردازد و الگو را براساس مصرف سال قبل مشترک بازتعریف کردیم؛ یعنی الگوی مصرف برق امروز به موجب قانون، آن میزانی است که ۷۵درصد مشترکان آن شهر در هر اقلیم مصرف کردند؛ پس الگو را مشترک تعیین میکند.
ما با روشهایی مثل پاداش صرفهجویی مشترکان را به سمت رعایت الگوی مصرف تشویق کردیم. ۲ابزار اصلاح قیمتی و پاداش صرفهجویی را دنبال کردیم، وقتی به مقطع تابستان۱۴۰۲ رسیدیم، سالی یکمیلیون مشترک جدید داشتیم و خاموشی به مشترکان ندادیم. مشترکان به یاد دارند تابستان۱۴۰۰، ۳نوبت قطعی برق داشتیم؛ هر نوبت تقریبا ۲ساعت خاموشی بود، اما الان آنها تقریبا قطعی برق را احساس نمیکنند؛ بهنحوی که هم برای سالانه یکمیلیون مشترک جدید برق تامین شده و بدون اینکه رفاه مشترکان کم شود و خاموشی بدهیم، ۱۲میلیارد کیلووات ساعت فقط در ۴ماهه گرم ۱۴۰۲ مشترکان خانگی صرفهجویی کردند. این میزان صرفهجویی بهطور کامل به مشترکان صنعتی عرضه شد و چرخ صنعت با صرفهجویی مشترکان خانگی بدون اینکه رفاه کسی کم شود، بهتر چرخید.
ارسال نظر