|
کدخبر: 333518

ضد حال بزرگ به متقاضیان مسکن ملی | وعده های دولتی سراب بود!

انزوای ۴.۲ میلیون خانوار بی‌خانمان از برنامه‌های مسکن دولتی، با وجود علاقه ابتدایی آن‌ها به ثبت نام، به یک معمای بی‌پاسخ و نامعقول تبدیل شده است که مقامات دولتی تاکنون به آن پاسخی نداده‌اند.

اقتصاد ضد حال بزرگ به متقاضیان مسکن ملی | وعده های دولتی سراب بود!

بیش از ۵ میلیون خانوار از سراسر کشور در طول دو سال گذشته، مجوز «سبز» از وزارت راه و شهرسازی برای «پیش‌فروش مسکن دولتی» را دریافت کردند و وارد دسته «متقاضیان مشمول طرح مسکن ملی» شدند. اما تنها ۷۵۰ هزار نفر یعنی حدود ۱۴.۸ درصد از آنها، مبلغ اولیه نقدی برای پیش‌فروش خانه‌ها را پرداخت کردند.

عقب‌‌نشینی ۴.۲ میلیون خانوار خانه‌‌ندار از طرح مسکن‌‌دولتی به‌رغم «استقبال اولیه» آنها برای ثبت‌‌نام، به معمای غیرقابل باوری تبدیل شده که مسوولان دولتی تا الان پاسخی به آن نداده‌‌اند اما کارشناسان مرکز پژوهش‌‌های مجلس توانستند با دسترسی به داده‌‌های واقعی این طرح، جواب این پارادوکس را پیدا کنند.

گزارش از نتایج مطالعات تازه‌‌ای که در مرکز پژوهش‌‌های مجلس درباره طرح «ساخت یک میلیون مسکن در سال» -طرحی که از سال ۱۴۰۰ شروع شد- انجام شده، حاکی است: «ناسازگاری شرایط اولیه ورود به طرح با وضعیت اکثریت دهک‌‌های کم‌‌درآمد و خانوارهای در فقر مسکن»، «بهای سنگین دریافت کلید مسکن‌‌ دولتی بر اساس نسبت مجموع آورده‌‌نقدی و اقساط وام با درآمد سالانه سه دهک اول» و همچنین «نامشخص بودن موقعیت واحد مسکونی، مشخصات واحد و قیمت قطعی آن هنگام ثبت‌‌نام و حتی بعداز روند ثبت‌‌نام» از جمله دلایلی است که باعث ریزش تقاضای مسکن‌‌دولتی شده است. بهای رسیدن دهک اول خانه‌‌ندار –کم‌‌درآمدترین خانوارهای کشور که فاقد مسکن هستند- به مسکن‌‌دولتی با قیمت‌های ۱۴۰۲ برابر است با ۱.۶ برابر درآمد سالانه این گروه و برای دهک‌‌های دوم و سوم نیز معادل کل درآمدشان.

خرج سنگین خرید خانه دولتی در شرایطی است که طبق آمار رسمی، «وزن هزینه اجاره در سبد هزینه زندگی سه دهک اول» زیر ۵۰‌درصد است. به این ترتیب، برای فقرای مسکن، صرفه در اجاره‌‌نشینی است تا خرید خانه دولتی. این نابرابری شدید بین بهای مسکن دولتی و توان خانه‌‌دارهای مخاطب طرح، «بزرگ‌ترین باگ» طرح مسکن ملی است.

مسکن-ملی

انصراف از مسکن دولتی

بررسی مرکز پژوهش‌‌های مجلس نشان می‌دهد، سیاست‌‌های حوزه مسکن دولتی طی حدود نیم قرن گذشته موفقیت چندانی در حل مشکلات گروه‌‌های کم‌‌درآمد و اقشار کم‌‌برخوردار در تامین مسکن دولتی به‌‌دست نیاورده است و این امر منجر به استقبال محدود از برنامه‌‌های مسکن دولتی شده است. به‌طوری که از حدود ۷ میلیون متقاضی ثبت‌نام شده در طرح نهضت ملی مسکن، ۵ میلیون نفر در بررسی‌‌های اولیه و ۱.۸ میلیون نفر در بررسی‌‌های نهایی حائز شرایط دریافت مسکن ملی شده‌‌اند.

اما نکته قابل‌توجه این است که از ۱.۸ میلیون متقاضی حائز کلیه شرایط، صرفا ۷۴۰‌ هزار نفر یعنی تنها ۱۵درصد مشمولان خانه اول در این طرح مشارکت کردند و مبلغ اولیه را به حساب مسدودی خود وارد کردند. یعنی کمتر از یک میلیون نفر از افراد واجد شرایط دریافت مسکن دولتی امکان تامین مالی برای دریافت مسکن را داشته و سایر متقاضیان بنا بر دو عامل عمده یعنی «عدم‌استطاعت مالی» و «عدم‌جذابیت» واریز وجهی را انجام نداده و در واقع از شرکت در این طرح انصراف داده‌‌اند. در واقع بیش از ۴ میلیون خانوار از مشمولان مسکن دولتی در فاصله ثبت‌‌نام تا واریز پول ریزش کردند و تنها ۱۴.۸‌درصد از «خانه‌‌ندارهای مشمول» توان ورود به طرح مسکن‌‌ ‌‌دولتی را دارند.

علت مشارکت زیر ۱۵ درصدی مشمولان خانه اولی در طرح نهضت ملی را باید در۶ باگ موجود در این طرح جست‌وجو کرد که ما بر اساس بررسی‌‌های مرکز پژوهش‌‌های مجلس این ۶ باگ و ایراد را تشریح کرده ایم.

نهضت-ملی

محروم ماندن دهک‌‌های اول از مسکن ملی

اولین و در واقع مهم‌ترین باگ در این طرح را باید در نسبت ناسازگاری درآمد و توان مالی خانوارهای کم‌‌درآمد با طرح مسکن دولتی جست‌وجو کرد. عدم‌استطاعت مالی کم‌‌درآمدها به‌‌ویژه در سه دهک اول از جمله مهم‌ترین عوامل موثر بر عدم‌استقبال از طرح مسکن ملی به‌‌شمار می‌رود. این عدم‌استطاعت ناشی از کاهش درآمدهای حقیقی یعنی رشد کمتر درآمدها نسبت به تورم، متاثر از جهش‌‌های ارزی و تورمی به‌‌ دلیل تحریم‌‌های ظالمانه و شرایط کرونا بوده است. علاوه براینکه متقاضیان امکان تامین آورده‌‌های هر سه ماه ۴۰ میلیون تومانی و در واقع پرداخت پول نقد تا سقف ۵۰۰ میلیون تومان طی ۲ سال را ندارند، با افزایش مبلغ تسهیلات که منجر به افزایش اقساط تسهیلات شده؛ عملا دهک‌‌های پایین که بخش غالب جامعه هدف طرح مسکن ملی را تشکیل می‌دهند، علاوه بر عدم‌توان پرداخت سهم آورده متقاضیان، توان پرداخت اقساط را هم ندارند.

بنابر استانداردی که هبیتات برای تامین مسکن کم‌درآمدها تعیین کرده، باید حدود ۳۰درصد درآمد به هزینه مسکن اختصاص پیدا کند، اما در شرایط فعلی طرح مسکن دولتی اقشار سه دهک اول باید به ترتیب ۱۶۰درصد، ۹۰درصد و ۷۱‌درصد از درآمد سالانه خود را برای پرداخت خرید مسکن دولتی صرف کنند، این در حالی است که این اقشار کمتر از ۴۰درصد از درآمد خود را به پرداخت اجاره‌‌بها اختصاص می‌دهند و این باعث می‌شود مستاجری برای اقشار کم‌‌درآمد نسبت به خانه دولتی به‌‌صرفه‌‌تر باشد.

داشتن سابقه ۵ ساله سکونت متقاضی در شهر مورد تقاضا صرفا بر اساس داشتن ۵ سال بیمه تامین اجتماعی دومین باگ در طرح مسکن دولتی است که منجر به عدم‌استقبال از این طرح شده است. در واقع به‌‌جای پذیرش اجاره‌‌نامه و استشهاد محلی صرفا داشتن «بیمه» از شرایط اصلی شرکت در طرح مسکن دولتی است، این در حالی است که بخش بزرگی از متقاضیان در دهک‌‌های پایین درآمدی به‌‌دلیل نداشتن شغل ثابت و مناسب تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی قرار ندارند و این باعث می‌شود کسانی که شاید بیش از ۱۰ سال در یک شهر سکونت دارند مشمول این طرح در محل زندگی خود نشوند.

ثبت‌‌نام اینترنتی به‌‌عنوان سومین باگ طرح مسکن دولتی، منجر به محرومیت اقشار کم‌درآمد روستایی و مناطق محروم از این طرح به‌‌دلیل ضعف و نبود اینترنت یا نداشتن سواد کافی شده است. نداشتن اسناد هویتی، سواد،عدم‌دسترسی به منابع اطلاع‌رسانی و اینترنت مانع از برخورداری برابر حقوق شهروندی برای روستاییان و مناطق محروم برای ثبت‌‌نام در طرح مسکن ملی شده است.

نهضت-ملی

باگ چهارم در عدم‌شفافیت در سابقه مالکیت است که استعلام این موضوع تنها به سند مالکیت محدود شده است. عدم‌سابقه مالکیت زمین یا واحد مسکونی در ۵ سال اخیر از زمان ثبت‌‌نام از شرایط اصلی واجدین شرایط در ثبت‌‌نام طرح مسکن دولتی مطرح شده است، در حالی که مستاجران در مناطق گران‌قیمت شهر و مالکان با اسناد غیررسمی زمین یا واحد مسکونی مشمول این طرح می‌‌شوند، اما افراد کم‌‌درآمد در دهک‌‌های پایین دارای مالکیت یک واحد با مساحت حداقلی در حاشیه شهر به صرف سنددار بودن از طرح مسکن دولتی برخوردار نمی‌‌شوند. در واقع از نگاه مرکز پژوهش‌‌های مجلس، خانه‌‌های دولتی‌‌ساز عمدتا به «خانه‌‌دارها» می‌رسد و در «خانه‌‌دار شدن دهک‌‌های ۱ تا ۳» با این طرح «ابهام اساسی» وجود دارد.

مبهم و نامشخص بودن پروژه‌‌ها را می‌توان پنجمین باگ مهم پروژه مسکن دولتی درنظر گرفت، زیرا اطلاع از موقعیت، مشخصات، قیمت، شرایط پرداخت و میزان آورده و زمان تحویل به متقاضی بعد از ثبت‌‌نام بدیهی‌‌ترین حق متقاضیان است که حتی با واریز حداکثری هم از این حق محروم هستند. این در حالی است که از نظر شرعی یکی از شروط اصلی صحت قرارداد بیع، معلوم و معین بودن مقدار و جنس و اوصاف مبیع است. این موضوع باعث عدم‌استقبال متقاضیان در شرکت طرح مسکن دولتی می‌شود، زیرا علاوه بر نداشتن جذابیت برای آنها به دلیل عدم‌شفافیت روند پروژه، به‌‌دلیل طولانی شدن زمان ساخت واحدهای مسکونی و افزایش هزینه‌‌های ساخت منجر به افزایش هزینه تمام شد مسکن دولتی می‌شود. این امر باعث شده تا در برخی شهرهای کشور قیمت خرید واحد مسکونی در بازار آزاد کمتر از مسکن دولتی باشد.

ورود متقاضیان در طرح مسکن دولتی با هدف سرمایه‌گذاری ملکی آخرین باگ موجود در این طرح است که عملا به کاهش مستاجران و التهاب بازار منجر نمی‌شود؛چرا که مکان‌یابی و جانمایی نامطلوب عمده پروژه‌‌ها به‌‌ویژه در شهرهای جدید و عدم‌عرضه در محل تقاضا، باعث کاهش تقاضای موثر شده است و این امر منجر به دلالی و سوداگری، خالی ماندن واحدها یا اجاره دادن آنها می‌‌شود که با هدف اصلی طرح مسکن دولتی برای افزایش مالک‌‌نشینی و کاهش استیجار در تضاد است.

منبع: دنیای اقتصاد
  • ناشناس ارسالی در

    خخخخخ خخخخخخخخخ

  • محسن داودی ارسالی در

    سنگ بزرگ نشانه نزدن است وقتی میگن سالی یک میلیون باید فهمید منظور تمسخر مردم بوده بخصوص قشر ضعیف

  • ناشناس ارسالی در

    سلام
    مستأجرم،پس از سی سال ،قطعه ز مینی دارم 300متر ،دارای سند تک برگ ،بقیه همسایه هایم هم داری سند تک برگ،زمین در حاشیه شهر وجز محدوده شهر به یمن دولت 13ق رار شد به محدوده شهر الحاق بشه ،شهرداری می رویم می گویند به ما ابلاغ نشده،مسکن م یرویم ،می گویند تو وزارت کشور هست،وزرات کشور می گویند،دست شورای عالی هست،شورای عالی می گوید به استانداری مراجعه کنید،نی از به پروانه داریم برای ساخت ،سی سال هست به امید ساخت سر پناه وابلاغ طرح مصوبه ش هر سازی مانده ایم،شهر یاسوج صاحب ندارد،ا ز سر کار خانم مهندس،که می دانم شخصیت توا نمندی هست از رییس مسکن شهر سازی یاسوج سو ال کند چرا نمی گذارد پرونده این زمین‌ها که خیابان ها هم در دفتر خانه به اسم شهرد اری خورده،به صورت غیر قانونی نامه زدن به کمیسیون ارسال نشود،مدیر کسی که حل مسأله کند نه چوب الکی،وغیر قانونی بزار بر زخم مردم،انتظار همه ما به استاد فرزانه و ار جمند،متخصص،سر کار خانم مهندس هست،اول،خدا بعد شما،مسولان ما قدرت ساختن استان کهگی لویه وبویر احمد قدرت ساختن یک سوله را هم ندارند.تو را به خون شهدای وطن،کمکمان کن تا پروانه ای داده شود سر پناهی بسازیم،ک مرمان زیر بار اجاره خونه شکسته،اول امیدم ان خدا،بعد شما،

  • مهرداد ارسالی در

    خب شما که واقعا از مشکلات واقعی مردم خبر دارید همه رو میدونید از خود مردم که تو بطن اون مشکل هستن بهتر خبر دارید چرا براساس اون شرایط و رفع اونا تلاش نمی کنین؟

  • ایرانی ارسالی در

    تمام سرمایه های ایران سرازیر میشه به کشو رهای به اصطلاح محور مقاومت. از اونطرف تح ریم که تمام ارکان اقتصادی و زندگی ملت را تحت الشعاع قرار داده کشور را از قله پرت کرده پایین و هر لحظه پایین تر می رود. ه یچ کسی و هیچ اصلاح گری دیگه نمی تونه این ملت را نجات بده تا برسه به ته دره.

  • بنده خدا ارسالی در

    ۵ساله ثبت نام کردیم از زمان روحانی الان شهرک بهشتی همدان هستیم این تنها اطلاعاتی ه که بنیاد مسکن به ما داده کارگرم تا حال ا ۴۲۰میلون گرفتن وچند بار تعهد محضری ولی خودشون هیچ تعهدی ندارن الان دلال ها به جان مردم افتادن وبعلت نداشتن آورده همه ر ا خریدن البته اینها همه رانت استفاده میک نند وحساب شده عمل میکنند فکر نکنم ۲۰درصد خونه ها به مردم لرسه بقیش را رانت بازها خریدن ویا خواهند خرید بلا از این بیشتر ،کسی بفکر مردم نیست همه دروغ میگن وخدا ب ر دروغگویان هزاران بلا نازل می‌کنه آه مر دم هم نابود کننده نمیدانم کی بخودشون میا ن

  • رسول ارسالی در

    با سلام .با این شرایط کسانی مثل ما که بعد از چند سال از همه فیلترها رد شدیم و جزو اون ۱۴ درصد بودیم و واریزهای اولیه را هم انجام دادیم با دو برابر شدن اقساط ۳ ماهه و مبلغ تمام شده به بیش از ۱.۵ میلیارد برای یه خونه ۷۰ تا ۸۰ متری باید جزو اون ۸۶ درصد جا مانده حساب کرد

  • ناشناس ارسالی در

    به امید خدا به ما خونه میدن من امیدم به خدا وبعد به دولت زحمتکش پزشکیان است.

  • مهدی ارسالی در

    چنان تیتر می‌زنید به معظل تبدیل شده که خ بر ندارید مردم بدبخت شدن وتوانایی ندارن آورده بیارن به فلاکت افتادن.همونای هم که الان خونه دارن طرف خونش ۴میلیارد قیمت د اره ولی توانایی نداره ۲۰میلیون پول ایزوگ ام جور کنه.هی خودشون میزنن به نفهمی

  • یک ایرانی ارسالی در

    سلام.بالاخره یک مقاله خوب دیدیم.
    واقعا آدم نمی دونه برای این شرایط زندگی بخنده یا گریه کنه،مطمئنا و بدون تردید بع ضی مسئولین ما در مریخ زندگی میکنند و از هیچ چیزی خبر ندارند،یا اینکه خوششان میاد مردم رو در شکنجه و عذاب ببینن.
    خ ط فقر الان بالای ۳۰ میلیون تومنه،یعنی حق وق یک نفر جدیدالاستخدام.ولی الان یک جدید استخدام چقدر حقوق می گیره؟نفر با ۲۵ سال سابقه هنوز ۳۰ تومن حقوق نمی گیره.مسئول عزیز خودت تصویب کردی مردم یک سوم خط فقر حقوق بگیرن و در بدبختی دست و پا بزنند،از اینطرف هم می فرمائید مردم استطاعت مالی برای مسکن ملی ندارن! خوب چرا خودتو به یک دکتر نشون نمیدی ملت از دستت راحت بشن؟حق وق واقعی و متناسب با خط فقر پرداخت کن و آورده مسکن ملی رو درخواست کن.چرا ، واقعا چرا مسئولین با اطلاع از وضعیتهای موجود باز کاری در جهت رفاه واقعی مردم انجام نم یدن؟ کشور ما کشور ثروتمندیه و این زندگی در شان مردم ایران نیست.امیدوارم مردم بتو نن روزهای بهتری رو ببینن.

  • ناشناس ارسالی در

    ضد حال ها خواهند داشت

  • مهدی ارسالی در

    لیاقت ما مردم همینه در جنگ ایران و عراق پدرم سرباز بوده در جنگ ایران با انگلیس هم پدربزرگم قشم سرباز بود تمام زندگیمو تویه این چند سال گذاشتم شده 600میلیون تاریخ 6/6/1403 سوال کردم تکلیفم چیه میگن برو چند سال دیگه اعتراض میکنم میگن می خاست ثبت نام نکنی 4روزه دور خودم می چرخم و میفهمم لیاقت مون همینه

ارسال نظر

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    سایر رسانه ها