|

۵۰ درصد درآمد ایرانی ها خرج مسکن می شود | بازار مسکن آمریکا در لبه پرتگاه!

در قاره اروپا، هزینه‌های مسکن بسته به کشور، شهر، منطقه و نیز نوع مسکن (آپارتمان یا خانه مستقل) متغیر است. هزینه‌های مسکن در اروپا ممکن است بسیار متنوع باشند و بسته به شرایط مختلف اقتصادی و جغرافیایی، می‌توانند به شدت متفاوت باشند. به طور معمول، شهرهای بزرگ و پرجمعیت مانند لندن، پاریس، زوریخ، و استکهلم هزینه‌های مسکن بالاتری دارند نسبت به شهرهای کوچکتر یا مناطق روستایی.

اقتصاد

بهای مسکن در اروپا تحت تأثیر عوامل متعددی قرار می‌گیرند. برخی از عوامل کلیدی که بر هزینه‌های مسکن در اروپا تأثیر می‌گذارند را در ادامه ذکر می کنیم.

مکان‌های مختلف در اروپا هزینه‌های مسکن متفاوتی دارند. شهرهای بزرگ و پرجمعیت اغلب هزینه‌های بالاتری دارند نسبت به شهرهای کوچکتر یا مناطق روستایی. نسبت عرضه به تقاضا در بازار مسکن نقش مهمی در تعیین قیمت‌ها دارد. اگر تقاضا بیشتر از عرضه باشد، قیمت‌ها معمولاً افزایش می‌یابد.

وضعیت اقتصادی عمومی کشورها و منطقه‌های مختلف نیز بر هزینه‌های مسکن تأثیرگذار است. رکود‌ها یا رونق‌های اقتصادی می‌توانند قیمت‌ها را تحت تأثیر قرار دهند. سیاست‌های دولتی مانند تعیین قوانین اجاره و خرید مسکن، تسهیلات مالی برای خریداران، برنامه‌های توسعه مسکن و... نیز می‌توانند بر هزینه‌های مسکن تأثیرگذار باشند.

وضعیت زیرساخت‌ها مانند حمل و نقل عمومی، مراکز خدماتی، فضاهای سبز و... نیز می‌تواند بر ارزش و هزینه مسکن در یک منطقه تأثیرگذار باشد. نرخ بهره بانکی و شرایط تامین مالی نیز بر هزینه‌های خرید مسکن تأثیرگذار است. ترکیب این عوامل و عوامل دیگر می‌تواند به تنوع قیمت‌های مسکن در اروپا منجر شود.

آمارهای رسمی حاکی از آن است که بحران هزینه‌های مسکن راه خود را به اروپا نیز باز کرده است؛ در این بین، کشورهای اروپای شمالی و مرکزی با مشکلات بیشتری در این عرصه دست‌وپنجه نرم می‌کنند. ایران نیز یکی از کشورهایی‌ است که در سال‌های اخیر با افزایش سرسام‌آور هزینه‌های مسکن روبه‌رو بوده است؛ بر این اساس، در حال حاضر شهروندان تهرانی به‌ طور میانگین ۵۰ درصد از درآمد خود را به بخش مسکن اختصاص می‌دهند.

گزارش‌های رسمی از روند قیمت خانه در اروپا، حاکی از افزایش سهم هزینه‌های مسکن از سبد هزینه‌های خانوار طی سال‌های ۲۰۰۲ تا ۲۰۲۰ است؛ تا آنجا که مسکن، آب، برق، گاز و سایر سوخت‌ها با رقم ۲۴.۱ درصد، بیشترین سهم مصرف خانوارها در اتحادیه اروپا را در سال ۲۰۲۲ به خود اختصاص داده‌اند.

یورونیوز گزارشی در این باره منتشر کرده که نشان می‌دهد هزینه مسکن به‌ عنوان درصد قابل توجهی از کل هزینه‌های خانوار، در سراسر اروپا میزان یکسانی نداشته است.

 اسلواکی در سال ۲۰۲۲ بین کشورهای اروپایی پیشتاز بوده و بیش از ۳۰ درصد هزینه‌های خانوار در این کشور را هزینه‌های مربوط به مسکن تشکیل می‌دهد. فنلاند با سهم ۲۹.۶ درصد و دانمارک نیز با ۲۹.۱ درصد، گران‌ترین کشورها در حوزه مسکن هستند.

این ارقام نشان می‌دهند کشورهای اروپای شمالی و مرکزی با فشارهای مالی زیادی در رابطه با مسکن و خدمات عمومی مواجه‌اند که به احتمال زیاد ناشی از هزینه‌های بالای انرژی و مسکن بوده است. در مقابل، کشورهای اروپای جنوبی و شرقی مانند مونته‌نگرو، ترکیه و آلبانی سهم بسیار پایین‌تری داشته‌اند.

وزارت-خارجه-انگلیس

۴۰ درصد از درآمد طبقه کم‌برخوردار انگلستان صرف اجاره خانه می‌شود

گزارش اخیر سازمان توسعه و همکاری اقتصادی در مورد مسکن مقرون‌به‌صرفه نشان می‌دهد هزینه‌های مسکن می‌تواند بار مالی سنگینی بر خانوارها، به‌ویژه آنهایی که درآمد کمتری دارند، تحمیل کند. نرخ بیش از حد هزینه مسکن در میان اقتصادهای پیشرو اروپا به طرز هشداردهنده‌ای بالاست.

در سال ۲۰۲۲ بالغ بر ۴۹ درصد از مستاجران واحدهای شخصی کم‌درآمد در انگلستان بیش از ۴۰ درصد درآمد خود را صرف اجاره کردند. فرانسوی‌های کم‌درآمد ۳۲ درصد و ایتالیایی‌ها نیز ۲۸ درصد از درآمد خود را در این مقطع به مسکن اختصاص داده‌اند.

۵۰ درصد از سبد هزینه خانوارهای ایرانی سهم مسکن است

هزینه‌های مسکن در ایران نیز طی سال‌های گذشته افزایش چشمگیری را پشت سر گذاشته و اکنون به یکی از اصلی‌ترین بحران‌های زندگی مردم تبدیل شده است. بر اساس آمارهای رسمی در حال حاضر، به‌ طور میانگین ۳۸ درصد از هزینه‌های خانوار صرف مسکن می‌شود؛ این عدد برای خانوارهای تهرانی به بیش از ۵۰ درصد نیز می‌رسد.

قیمت-مسکن

قیمت اجاره هر متر مربع مسکن طی دهه ۹۰ بالغ بر ۵۴۰ درصد رشد کرده است

گزارش‌های مرکز آمار ایران نشان می‌دهد، متوسط مبلغ اجاره ماهانه به اضافه سه درصد ودیعه‌ طی سال ۱۳۹۰ بالغ بر متری ۱۳ هزار و ۸۸۸ تومان بوده است. این شاخص در سال ۱۳۹۱ به متری ۲۲ هزار و ۱۱۲ تومان رسیده است.

رشد قیمت اجاره‌ بها در سال ۱۳۹۹ سرعت گرفته و فشار زیادی به مستاجران وارد کرده است؛ در این راستا مبلغ اجاره‌بها نیز به متری ۶۳ هزار تومان رسیده است. اجاره‌بها در سال ۱۴۰۰ وارد مرحله بحرانی جدیدی شده است؛ در آن مقطع، مستاجران برای هر متر مربع واحد مسکونی در شهر تهران، باید ۸۹ هزار تومان پرداخت می‌کردند.

این در حالی‌ است که بر اساس استاندارد جهانی، هزینه‌های مربوط به مسکن نباید بیش از ۳۰ درصد درآمد خانوارها را به خود اختصاص دهد!

قیمت-خانه-در-آمریکا

قیمت گذاری بازار مسکن در آمریکا

در بازار مسکن آمریکا، قیمت گذاری مسکن تحت تأثیر عوامل متعددی قرار می‌گیرد. برخی از عوامل مهم که بر تعیین قیمت مسکن در آمریکا تأثیرگذار هستند را در ادامه این گزارش مورد تجزیه و تحلیل قرار می دهیم.

مکان‌های مختلف در آمریکا دارای قیمت‌های مسکن متفاوتی هستند. شهرهای بزرگ مانند نیویورک، سن فرانسیسکو و لس‌آنجلس اغلب هزینه‌های بالاتری دارند نسبت به شهرهای کوچکتر یا مناطق روستایی.

عرضه و تقاضا: نسبت عرضه به تقاضا در بازار مسکن نقش اساسی در تعیین قیمت‌ها دارد. اگر تقاضا بیشتر از عرضه باشد، قیمت‌ها معمولاً افزایش می‌یابد.

وضعیت اقتصادی: وضعیت اقتصادی کلی کشور و شرایط اقتصادی محلی نیز بر قیمت‌های مسکن تأثیرگذار است. رکود‌ها یا رونق‌های اقتصادی می‌توانند قیمت‌ها را تحت تأثیر قرار دهند.

نرخ بهره: نرخ بهره بانکی و شرایط تامین مالی نیز بر توانایی خریداران و قیمت‌های مسکن در آمریکا تأثیرگذار است.

سیاست‌های دولتی: سیاست‌های دولتی مانند تعیین قوانین اجاره و خرید مسکن، کمک‌های مالی برای خریداران اولیه، برنامه‌های توسعه مسکن و... نیز می‌توانند بر قیمت‌های مسکن تأثیرگذار باشند.

دولت بایدن در ابتدای راه خود وعده های گوش نوازی به مردم آمریکا داد اما عملکرد نهایی موجب بروز نارضایتی ها بسیاری شده است. وضعیت تامین مسکن در بسیاری از ایالت ها جالب نیست و حالا کامالا هریس، به عنوان نامزد حزب دموکرات مدعی ساخت یک میلیون مسکن شده است.

منبع: تجارت نیوز
کدخبر: 333736

ارسال نظر

 

آخرین اخبار