|

پیش بینی قیمت خودرو در نیمه دوم ۱۴۰۳ | منتظر گران شدن خودرو باشیم؟

یک کارشناس حوزه خودرو اظهار داشت: در صورتی که قیمت ارز به ثبات خود ادامه دهد، بازار خودرو بدون شک در نیمه دوم سال با رکود بیشتری مواجه خواهد شد.

اقتصاد

امیرحسن کاکایی، کارشناس حوزه خودرو، درباره وضعیت بازار خودرو در نیمه دوم سال ۱۴۰۳ اظهار می‌دارد: در حال حاضر بازار خودرو در شرایط رکود قرار دارد، اما این رکود به طور مستقیم به وزارت صنعت مربوط نمی‌شود. در حال حاضر، وضعیت بازار بیشتر تحت تأثیر قیمت ارز است. قیمت ارز کاهش یافته و به ثباتی رسیده است و همه منتظر یک تغییر بزرگ هستند، به همین دلیل سایر بازارها نیز در رکود به سر می‌برند.

وی متذکر می‌شود: حالا اگر فرض کنید این ثبات قیمت ارز ادامه پیدا کند، بازار خودرو به طور قطع در نیمه دوم سال رکود شدیدتری را خواهد داشت.

خودرو

این کارشناس صنعت خودرو متذکر می‌شود: اتفاقی که در سال‌های گذشته به تدریج افتاده، این بوده که تولید در بخش مونتاژ بالا رفته و واردات هم در حال افزایش است. در این دو بخش، قیمت کارخانه تقریبا به قیمت بازار نزدیک شده است، در نتیجه در خرید از این شرکت‌ها عملا رانتی وجود ندارد، پس تمایل به خرید کم می‌شود، یعنی اوضاع بدتر می‌شود. به نظر می‌رسد رقابت سنگینی بین مونتاژکاران در نیمه دوم سال خواهیم داشت.

کاکایی تصریح می‌کند:، اما در مورد دو خودروساز داخلی چه اتفاقی می‌افتد؟ برعکس، این گروه با چالش جدی مواجه می‌شوند، زیرا همزمان که خوش‌بینی به آینده وجود دارد، اگر قیمت‌هایشان را به روز نکنند، همچنان بازار، رانتی می‌ماند و این خودروسازان زیان می‌بینند؛ بنابراین در این حالت، وضع خودسازان بدتر می‌شود. در مقابل، اگر خودروسازان قیمت‌ها را به روز و به بازار نزدیک کنند، رانت حذف می‌شود و در مقابل، تمایلی به خرید وجود ندارد.

وی یادآور می‌شود: واقعیت این است که قیمت تمام شده و قیمت بازار بالا رفته، ولی درآمد عامه مردم بالا نرفته است. حالا چه عاملی باعث می‌شود که وقتی خودروساز پیش‌ثبت‌نام می‌کند، ۱.۵ میلیون نفر ثبت‌نام می‌کنند؟ به این دلیل است که مردم می‌خواهند در لاتاری شرکت کنند. در نتیجه یک رکود عمیقی در نیمه دوم سال به لحاظ بازاری خواهیم داشت.

نقش دلالان در قرعه کشی ایران خودرو 

کاکایی در مورد استقبال عظیم مردم از قرعه کشی ایران خودرو و ثبت نام بیش از ۲ میلیون نفر در این قرعه کشی گفت: کسانی که در قرعه کشی اخیر ایران خودرو شرکت کردند، به دنبال رانت خودرو هستند و لزوما همه آن ها مصرف کننده واقعی نیستند. در بازار واقعی در چنین حالتی خرید و فروش انجام نمی شود. پس در نتیجه اگر دلار ثابت بماند قیمت ها در بازار آزاد مقدار کاهشی می شوند و سپس شروع به درجا زدن می کند. به واسطه دلیل مطرح شده، تقاضا برای خرید کاهش پیدا کرده و رکود شدیدی بر بازار حاکم می شود.

وی در ادامه گفت: قیمت ها  از یک حد بخصوصی پایین تر نمی آید چرا که با این عدم خرید و فروش قیمت های تمام شده بالا می رود، پس در نتیجه در جایی هم که شروع به اصلاح قیمت می کنند؛ خریداری وجود ندارد. اگر در طرح اخیر ایران خودرو قیمت های واقعی برای خودرو ها گذاشته شده بود؛ یک نفر هم حتی اقدام به ثبت نام و شرکت در این طرح نمی کرد. برای این موضوع پارامتره و معیار های مختلفی باید در نظر گرفته شود.  قیمت خودرو ها ۱۸ ماهی که به روز نشده است. برای مثال با نگاهی به فروش کرمان موتور و مدیران خودرو متوجه می شوید که قیمت خودرو هایشان به قیمت های موجود دربازار نزدیک شده و فروش این خودروها کاهش پیدا کرده است. به انواع ترفندهای مارکتینگ و بازاریابی برای فروش خودرو در بازار روی آورده اند. اگر قیمت دلار به همین وضعیت پیش برود بایک شکست بازاری و حتی یک شکست اقتصادی نیز روبرو هستیم. از طرفی دولت ها این گونه شکست هارا با فروش بیشتر نفت، گاز و مواد معدنی جبران می کنند.

امیر حسن کاکایی در پایان ضمن پیش بینی وضعیت بازار خودرو گفت: قیمت دلار در خوش بینانه ترین حالت در نیمه دوم سال ثابت خواهد ماند و در نتیجه قیمت خودرو های معمولی هم درجا خواهد زد. در نتیجه بازار به شدت راکد خواهد شد. در این وضعیت بازار با کوچکترین اتفاق منفی جهشی می شود و این اتفاق برای این است چرخ دنده های اقتصاد از درون به طور کامل  خورد شده است و دیگر تاب و توانی برای مقاومت در برابر حتی کوچکترین اتفاقی را ندارد. با این حال تا ۲ تا ۳ ماه آینده این رکود فعلی در بازار ماندگار است چرا که از طرفی مدت زمانی طول می کشد. تا زمان که  آقای وزیر به کار مسلط شود و وارد عمل شوند؛ دست کم ۲ تا ۳ ماه طول می کشد. از طرفی دیگر انتخابات آمریکا نیز در ماه نوامبر یعنی تقریبا ۳ ماه آینده برگزار می شود؛ این انتخابات می تواند بر روند بازار تاثیر بسزایی بگذارد اما نمی توان برای ۶ ماه دوم سال به طور کلی پیش بینی را در نظر گرفت.  

منبع: اندیشه معاصر
کدخبر: 334125

ارسال نظر