|

فروش آسانسور توسط ایران خودرو! | دلایل چیست؟

با وجود اینکه به نظر می‌رسد ایران‌خودرو قصد دارد با فروش چند زیرمجموعه خود، بخشی از زیان‌های مالی‌اش را جبران کند، برخی کارشناسان بر این باورند که قیمت‌های اعلام شده توسط این خودروساز به قدری بالا است که خریداران تمایلی به شرکت در مزایده‌ها ندارند و این مزایده‌ها بدون مشتری به پایان می‌رسند. بررسی عملکرد و صورت‌های مالی این شرکت، حقایق جالبی را آشکار می‌سازد.

اقتصاد فروش آسانسور توسط ایران خودرو! | دلایل چیست؟

 با اینکه شرکت ایران خودرو در سال های گذشته، بارها بخشی از شرکت های زیر مجموعه خود را به مزایده گذاشته، اما هر بار مزایده به دلیل «عدم وجود متقاضی» بدون نتیجه پایان یافته است! از سال ۱۴۰۰ نام چند شرکت مکرر در مزایده های ایران خودرو آورده شده و در آخرین تلاش ها، در شهریور، مرداد و دوبار در تیرماه ایران خودرو برای فروش چند شرکت زیرمجموعه خود مزایده برگزار کرد.

بر اساس اطلاعیه های شرکت ایران خودرو در سایت کدال، این شرکت خودروساز اعلام کرده است به همراه سهامدارانش در نظر دارند سهام شـرکت بازرگانی پاساد دانا ایرانیان، ایران خودروی کرمانشاه، شرکت تولید خودرو و صنعت خزر، شرکت سازه و ساختمان ایرانیان و سهم الشرکه موسسه فرهنگی ورزشی ایران خودرو را به صورت مزایده عمومی واگذار کند.

تحرک واقعی یا نمایشی برای کاهش زیان ایران خودرو؟!

با وجود اینکه در ابتدا به نظر می ‌رسد ایران ‌خودرو تصمیم دارد از طریق فروش این چند زیرمجموعه خود، بخشی از زیان های مالی خود را جبران کند، اما از دیدگاه برخی کارشناسان، قیمت های اعلام شده از سوی این خودروساز، آنچنان بالا بوده که خریداران تمایلی برای شرکت در مزایده از خود نشان ندادند و مزایده بدون مشتری به پایان می رسد.

قیمت گذاری ۱۹ میلیون دلاری برای سایت ایران خودروی کرمانشاه

برای نمونه، قیمت اعلامی برای سایت ایران خودروی کرمانشاه، یک هزار و ۱۳۰ میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان، معادل ۱۹ میلیون دلار بود. در نتیجه، این شرکت در اطلاعیه‌ای به سامانه کدال بورس، اعلام کرد مزایده مورد نظر بدون حصول نتیجه پایان یافت.

چرا ایران خودرو باید آسانسور وارد کند و بفروشد؟!

«شرکت پاساد دانا ایرانیان» ، یکی از ۱۳ شرکت زیر مجموعه تعاون خاص کارکنان ایران خودرو است. شرکت بازرگانی پاساد دانا ایرانیان، در کارنامه خود فروش مواد اولیه و مواد شیمیایی و واردات و فروش ریل آسانسور از کشور چین را نیز دارد! و این شکل فعالیت انتقادات فعالین عرصه خودرو را برانگیخته است؛ چرا که یکی از چالش های اصلی خودروسازی کشور ورود بعضی از این شرکت ها به حوزه های فعالیتی غیر از خودروسازی است و سرمایه ای که باید در حوزه تولید خودرو سرمایه گذاری شود، صرف مسائل دیگر می شود.

این شرکت در صورت مالی سال ۱۴۰۲ خود، ۱۸۶ میلیون تومان زیان ثبت کرده است. با این حال، ایران خودرو در شهریور ماه این شرکت را با رقم یک هزار و ۲۸۳ میلیارد و ۸۸۶ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان برای مزایده گذاشت.

شرکتی که دو سال پیش ۴ میلیارد سود ساخته چطور به یکباره ۱۸۶ میلیون زیان ثبت کرده است؟!

یکی از نکات جالب این است که زیان فوق در حالی برای شرکت بازرگانی پاساد دانا ایرانیان ثبت شده است که در پایان سال ۱۴۰۱، همین شرکت بیش از  ۴ میلیارد سود انباشته داشته است! در بخشی از صورت مالی این شرکت آمده است: درآمد عملیاتی شرکت طی یک سال مورد گزارش، نسبت به سنوات اخیر به طور قابل ملاحظه ای کاهش یافته و عملکرد شرکت منجر به زیان شده است. این موارد نشان دهنده ابهام با اهمیتی است که می تواند تردیدی عمده نسبت به توانایی شرکت به ادامه فعالیت ایجاد کند.

همچنین در این صورت مالی آمده است: نتیجه فروش ریل آسانسور و مواد شیمیایی به ترتیب منجر به مبالغ ۴۰۰میلیون و ۱۰۰میلیون تومان زیان شده است. بنابراین باید نسبت به سودآور کردن این فعالیت ها اقدام شود.

از خرید سهام بانکی تا انبار کردن آسانسورهای فروش نرفته!

تصویب پاداش برای پرسنل شرکت زیان ساز

با این حال، هیات مدیره شرکت درخواست کرده که جهت اصلاح ساختار مالی شرکت و درخواست مجوز واگذاری حدود ۴۰۰ میلیارد ریال از سهام بانک پارسیان جهت تامین مالی و در راستای تداوم فعالیت شرکت در خصوص تامین مواد شیمیایی و کامپاند مورد نیاز گروه صنعتی ایران خودرو داده شود.

خوب است بدانید بر اساس این صورت مالی، ۷۰۰ شاخه ریل آسانسور به مبلغ یک میلیارد و ۷۰۳ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان در انبار این شرکت موجود است که به دلیل کاهش ساخت و ساز در کشور در سال ۱۴۰۲، به فروش نرفته است!

همچنین این صورت های مالی نشان می دهد در سال ۱۴۰۲، این شرکت زیان ساز، برای پرسنل خود پاداش نیز در نظر گرفته است!

هزینه-فروش

 

قراردادی که طبق آن ایران خودرو به زیر مجموعه خودش خودرو فروخته است

به گزارش جماران؛ «شرکت تولید خودرو و صنعت خزر» نیز که جزء واحدهای تجاری فرعی شرکت ایران خودرو است، ۳۰ بهمن ماه ۱۳۸۷ تاسیس شده و آخرین گزارش ها نشان می دهد ۱۴۲ میلیارد و ۷۱۴ میلیون تومان سرمایه ثبتی دارد. آخرین صورت مالی ارایه شده توسط این شرکت متعلق به پایان سال ۱۴۰۱ بوده که در آن مقطع حدود ۹ همت درآمد عملیاتی ثبت کرده و به سود خالص ۲۲میلیاردی رسیده بود. ایران خودرو اعلام کرده این شرکت را به ارزش یک هزار و ۴۸۶ میلیارد و ۶۳۲ میلیون تومان می فروشد.

در صورت مالی این شرکت، فعالیت اصلی آن تاسیس و احداث و اداره کارخانجات به منظور تولید، مونتاژ و تهیه خودرو و قطعات مربوط به آن و هر گونه دستگاه و ماشین آلات و قطعات و اجزاء آن و بهره برداری از این کارخانجات و فروش و صدور محصولات و واردات مواد اولیه و قطعات مربوطه و همچنین صادرات و واردات ماشین آلات، قطعات، خودرو، لوازم یدکی، مواد اولیه و کلیه فعالیت های بازرگانی مرتبط با موضوع شرکت عنوان شده است. این شرکت در پایان سال ۱۴۰۱ حدود ۴۶۲ نفر به عنوان پرسنل قراردادی داشته و کارخانه آن در شهرک صنعتی بندپی شرقی بابل واقع شده است.

همچنین بر اساس قرارداد منعقد شده میان این شرکت و ایران خودرو، مقرر شده قطعات ایران خودرو خریداری و سپس خودرو به آن شرکت فروخته شود. خودروها البته تحت مالکیت ایران خودرو هستند و صورت حساب های صادره توسط ایران خودرو تایید می شود و تا ۳۰ روز باید حمل شوند.

زیان ۵ میلیارد تومانی شرکت ساختمانی ۵۲ نفره ایران خودرو در یک سال

«شرکت سازه و ساختمان ایرانیان» هم یکی از شرکت های زیرمجموعه گروه صنعتی ایران خودرو، با نوع مالکیت ثبت شده خصوصی در سال ۱۳۸۳ است که به صورت پیمانکاری، در زمینه طراحی و اجرای تاسیسات و سالن های تولیدی و غیرتولیدی در اتوبان تهران – کرج فعالیت دارد. طراحی، مشاوره، اجرای برنامه ریزی، نقشه برداری در امور عمرانی، ساختمانی، شهرسازی ، راه سازی، محوطه سازی، برنامه ریزی در ایجاد کارخانجات تولیدی، ساخت و تولید، تهیه و توزیع انواع قطعات فلزی و غیرفلزی، انجام کلیه عملیات تجاری، واردات و صادرات و خدمات مختلف بازرگانی در زمینه صنعتی، الکترونیکی، آزمایشگاهی، مواد شیمیایی، معدنی، ماشین آلات و ابزار از جمله فعالیت های اصلی این شرکت عنوان شده است.

زیان ثبت شده این شرکت در پایان سال مالی ۱۴۰۲، بیش از سرمایه اش بوده و این شرکت با ۵۲ نفر پرسنل، حدود ۴ میلیارد ۸۹۶ میلیون تومان زیان ثبت کرده است.

زیان ۵۶ میلیارد تومانی باشگاه پیکان

 بررسی صورت های مالی «موسسه فرهنگی ورزشی ایران خودرو» نیز نشان می دهد زیان مالی این موسسه تا پایان سال ۱۴۰۲، بیش از سرمایه ثبت شده آن است و بر این اساس، این موسسه ۵۶ میلیارد تومان زیان انباشته ثبت کرده است. این موسسه، که در نزدیکی پارک چیتگر واقع شده، در ابتدا با عنوان «باشگاه فرهنگی ورزشی پیکان» به ثبت رسیده بود که سال ۱۳۸۰ نام آن به «موسسه فرهنگی ورزشی ایران خودرو» تغییر یافت و در حال حاضر جزء واحدهای فرعی گروه صنعتی ایران خودرو است. این مجموعه تا پایان سال ۱۴۰۲، حدود ۱۰۵ نفر پرسنل داشته است.

سود ۲ میلیاردی شرکت هزار میلیارد تومانی متعلق به ایران خودرو!

همچنین «شرکت ایران خودرو کرمانشاه» یکی دیگر از شرکت های زیرمجموعه ایران خودرو و فعال در شهرک صنعتی شهرستان «صحنه» استان کرمانشاه است که ایران خودرو ۱۰۰ درصد سهام آن را برای فروش گذاشت.

صورت های مالی این شرکت نشان می دهد تا پایان سال ۱۴۰۲، با حدود ۵۴۶ پرسنل، سود خالص ۲ میلیارد تومانی ثبت کرده است. تاسیس ایران خودرو کرمانشاه بر مبنای مصوبه سفر رهبر انقلاب در سال ۱۳۹۰ به کرمانشاه در دستور کار قرار گرفت و شش سال بعد ، افتتاح شد. در نیمه اول ۱۴۰۳ حدود ۱۸ هزار خودرو در این شرکت تولید شده و ایران خودرو اعلام کرده که قصد داشته ۱۰۰ درصد سهام این شرکت را به ارزش ۱۱ هزار و ۳۰۱ میلیارد ریال واگذار کند.

اکنون که ایران خودرو بیش از چهار بار ۱۰۰ درصد سهام این شرکت ها را برای فروش به مزایده گذاشته است، برخی این گمانه را مطرح کرده اند که ارقام بالایی که برای فروش اعلام شده است، با این هدف بوده که این شرکتها به فروش نروند و همچنان مالکیت آنها در اختیار این خودروساز باقی بماند.

منبع: جماران
کدخبر: 335684

ارسال نظر