|

قیمت باورنکردنی خودروهای داخلی در خارج | اطلس ۱۳ هزار دلاری در اسپانیا میدرخشد

قیمت‌هایی که اخیراً توسط سایپا برای صادرات برخی از محصولاتش به خارج از کشور اعلام شده، با نگاه شک و تردید مواجه شده است. اما دلیل این تردید چیست؟

اقتصاد

طبق خبرهای منتشر شده گروه خودروسازی سایپا قصد دارد از سال ۲۰۲۵ با همکاری کارخانه بلاروس "یونیسون"، مونتاژ برخی محصولات خود را در این کشور آغاز کند.

قیمت‌های تقریبی محصولات سایپا برای بلاروس به شرح زیر است: شاهین پلاس ۱۵۰۰۰ دلار، کامپکت سهند ۱۳۰۰۰ دلار و اطلس هاچ بک ۱۲۵۰۰ دلار.

اعدادی که با توجه به قیمت این محصولات در ایران از یک سو و سابقه ارزان فروشی محصولات ایرانی در دیگر کشورها از سوی دیگر عجیب به نظر می رسد.

اگر فرض کنیم که این محصولات در سال جاری مونتاژ شوند، قیمت‌ها به چه صورت خواهد بود؟ با در نظر گرفتن قیمت دلار ۶۳ هزار تومانی در بازار، قیمت شاهین پلاس ۱۵ هزار دلاری در واقع برای بلاروس حدود ۹۴۵ میلیون تومان آب می خورد.

این  در حالی است شرکت خودروسازی سایپا، در تاریخ ۲۴ مرداد ماه ۱۴۰۳ برای نخستین‌بار، قیمت نهایی شاهین پلاس اتومات را مطابق جدول زیر، اعلام کرده است؛

قیمت شاهین پلاس سایپا

مدل محصول شاهین پلاس اتومات(تومان)
قیمت کارخانه پایه ۶۳۸,۳۱۴,۰۰۰
قیمت مصرف کننده نهایی ۷۵۷,۸۲۷,۰۰

علاوه بر این، شرکت پارس‌خودرو، که یکی از زیر مجموعه‌های گروه خودروسازی سایپا است، به‌تازگی مشخصات کامل خودرو سهند در نسخه‌های اتوماتیک را منتشر کرده است.

طبق این گزارش، قیمت کامپکت سهند ۱۳ هزار دلار است که با فرض دلار ۶۳ هزار تومانی، حدود ۸۱۹ میلیون تومان می‌شود. در حالی که در داخل ایران، قیمت آن تقریباً ۵۰۰ میلیون تومان است.

قیمت خودرو سهند:

مدل خودرو کامپکت سهند(تومان)
قیمت کارخانه پایه ۴۶۸,۰۰۰,۰۰۰
قیمت مصرف کننده نهایی ۴۹۵,۰۰۰,۰۰۰

از طرف دیگر، قیمت اطلس هاچ بک ۱۲۵۰۰ دلار اعلام شده است که با توجه به نرخ فعلی دلار، قیمت آن برای بلارئوس به ۷۸۷ میلیون تومان می‌رسد.

قیمت خودرو اطلس هاچبک:

مدل خودرو اطلس هاچبک(تومان)
قیمت کارخانه پایه ۴۱۶,۰۰۰,۰۰۰
قیمت مصرف کننده نهایی ۵۱۵,۰۰۰,۰۰۰

 برخی از فعالان بازار تصور می کنند که این بار خودروسازان ایرانی با قیمت سازی به دنبال این هستند که ماجرای ارزان فروشی های سال های گذشته را از ذهن افکار عمومی پاک کنند و این ذهنیت را در بین مردم ایجاد کنند که خودروهای ایران در خارج از کشور با قیمت بالاتری عرضه می شوند.

تکرار دامپینگِ خودروسازان ایرانی؟

اما زمزمه‌ها در موردِ ارزان‌فروشی (یا به اصطلاحِ فنی، «دامپینگِ») خودروهای ایرانی در بازارهای خارج از کشور، چرا بار دیگر اوج گرفته و ادعاهای ضد و نقیضی در این مورد به گوش می‌رسد؟ منتقدان می‌گویند ایران، خودروهایِ تولیدیِ خود را فقط به مردمِ ایران گران می‌فروشد و قیمت‌ها برای شهروندانِ خارجی ارزان‌تر است!

« دامپینگ » (Dumping) یک سیاست‌گذاریِ قیمتی است که می‌تواند این وضعیت را توضیح بدهد. به بیان ساده، «دامپینگ» یا «قیمت‌شکنی»، زمانی رخ می‌دهد که یک شرکت، برای به دست‌آوردنِ بازارِ کشورهایِ خارجی، قیمتِ کالا در خارج را پایین‌تر از قیمتِ کالا در داخل تعیین کند. برخی شرکت‌ها حتی ممکن است برای به چنگ‌ آوردنِ سهمی از بازارهایِ خارجی، قیمت کالا را کمتر از قیمت تمام شده هم تعیین کنند.

ادعای رسانه ها درباره قیمت خودرو ایرانی در خارج از کشور

در همین رابطه برخی از رسانه ها در سال ۱۳۹۱ در گزارشی اعلام کردند که براساس آماری که از میزان صادرات خودروسازان در دست است، میانگین قیمت خودروهای صادراتی در انتهای سال ۹۰ حدود ۵ و نیم میلیون تومان بوده است و به دنبال همین رقم است که یک علامت سوال بزرگ در ذهن مشتری ایرانی ایجاد می‌شود. قیمت ۵ و نیم میلیون تومان برای خودروهای صادراتی در حالی است که قیمت ارزان‌ترین خودرو کشور  در سال ۹۱ که پراید است ۹ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان بوده است.

همچنین بر اساس ادعای برخی رسانه ها  در سال ۹۷ ، قیمت پراید ۱۳۱ صادراتی ایران به عراق حدود ۲۱ میلیون تومان بوده است، در حالی که قیمت این خودرو در بازار داخلی ایران ۳۵ میلیون تومان و قیمت مصوب کارخانه حدود ۲۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان تعیین شده است.

علاوه بر این، قیمت تیباهای صادراتی ایران به مقصد عراق بین ۱۹ تا ۳۱ میلیون تومان ثبت شده است، در حالی که قیمت این خودرو در بازار آزاد ایران تقریباً ۴۰ میلیون تومان و قیمت مصوب کارخانه‌ای آن ۲۷ میلیون تومان بوده است.

همچنین، قیمت یک خودرو کوئیک صادراتی به زیمباوه در مهرماه سال ۹۷ تقریباً ۲۳ میلیون تومان اعلام شده است، در حالی که قیمت این خودرو در داخل ایران ۶۹ میلیون تومان بوده است.

طبق اعلام رسانه های رسمی در ۶ ماهه ابتدای امسال خودروهای ایران به کشورهای اسپانیا، بلاروس، ترکیه، چین، عراق و برخی از مناطق ویژه اقتصادی کشورهای مختلف صادر شده است.

ارزش صادرات خودرو به اسپانیا در ۶ ماهه ابتدای امسال ۱۱۴ هزار و ۳۳۴ دلار و ارزش صادرات خودرو طی مدت زمان یاد شده به بلاروس معادل ۱۰ هزار و ۶۰۰ دلار بوده است. همچنین ارزش صادرات خودرو به ترکیه ۱۸ هزار و ۵۰۰ دلار بوده است.

صادرات خودرو به چین از سه گمرک غرب تهران، منطقه ویژه اقتصادی بم و منطقه ویژه اقتصادی شهید رجایی انجام شده که صادرات خودرو از گمرک غرب تهران به چین معادل ۵۳ هزار و ۵۷۹ دلار، از منطقه ویژه اقتصادی بم ۴۸۱ هزار و ۶۰۷ دلار و از منطقه ویژه اقتصادی شهید رجایی ۳۱ هزار و ۸۹۲ دلار بوده است. براین اساس صادرات خودرو به چین در ۶ ماهه ابتدای سال جاری ۵۶۷ هزار و ۷۹ دلار بوده است.

همچنین ارزش صادرات خودرو به عراق یک میلیون و ۳۰۵ هزار و ۲۳۱ دلار و به مناطق ویژه ۳۸ هزار و ۶۷۸ دلار بوده است.

بنا به روایت فارس، در مجموع ارزش صادرات خودرو با کد تعرفه ۸۷۰۳۲۲۹۰ در ۶ ماهه ابتدای سال ۱۴۰۳ به لحاظ ارزش معادل ۲ میلیون و ۵۴ هزار و ۴۲۲ دلار بوده است.

کدخبر: 338401

ارسال نظر