آخرین تلاش ایران خودرو و سایپا برای سرپا ماندن | فروش در کار نیست؟
فروش خودروهای سواری توسط خودروسازان بزرگ کشور در هفت ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش یافته و همچنین از میزان تولید آنها نیز کمتر است. براساس آماری که سه خودروساز اصلی کشور، شامل ایرانخودرو، سایپا و پارسخودرو، به سامانه کدال ارائه دادهاند، مجموع فروش آنها در این دوره به ۴۹۳ هزار و ۲۷۰ دستگاه رسیده است. این رقم در مقایسه با ۵۱۶ هزار و ۳۱۰ دستگاه فروش در دوره مشابه سال گذشته، کاهشی بیش از ۲۳ هزار دستگاه یا حدود ۴.۵ درصد را نشان میدهد.
خودروسازان کمتر از آنچه در هفت ماه امسال تولید کردهاند، فروش داشتهاند. کل تولید سه خودروساز بزرگ کشور در هفت ماه امسال حدود ۵۱۱هزار دستگاه بود. بنابراین با توجه به فروش ۴۹۳هزار و ۲۷۰دستگاهی خودروسازان در بازه زمانی تحت بررسی، آنها حدودا ۱۸هزار دستگاه کمتر از آنچه تولید کردهاند، فروختهاند. به عبارت بهتر، خودروسازان بالغ بر ۹۶درصد از محصولات تولیدی خود در هفت ماه امسال را فروختهاند.
اختلاف بین آمار تولید و فروش خودروسازان در هفت ماه امسال، نشان از دپوی بخشی از محصولات تولیدی آنها دارد که میتواند عمدی یا سهوی باشد. یک سناریو این است که خودروسازان بخشی از محصولات را دپو کردهاند تا اگر اصلاح قیمت کارخانهای از سوی وزارت صمت ابلاغ شد، آنها را با قیمت جدید بفروشند.
مدیرعامل شرکت شهر فرودگاهی امام خمینی گفت: میزان اعزام و پذیرش مسافر در پروازهای خارجی در ۷ ماه نخست امسال به چهار میلیون و ۷۰۰ هزار نفر رسید.
سناریوی دیگر این است که خودروهای دپویی، ناقص هستند و به دلیل کسری قطعه، امکان تجاریسازی ندارند. اتفاقا طبق آنچه ایرانخودرو به بورس اعلام کرده، این شرکت تا پایان مهر امسال چهارهزار و ۴۸۴دستگاه محصول تحت عنوان «خودروهای تولیدی تجارینشده سایتها» داشته است. سناریوی آخر نیز این است که سازمان ملی استاندارد یا دیگر نهادها مجوز شمارهگذاری صادر نکردند.
بههرحال در بین سه خودروساز اصلی کشور، بزرگترین آنها، یعنی ایرانخودرو، در هفت ماه امسال ۲۸۴هزار و ۲۳۹دستگاه محصول سواری را به فروش رسانده است. این در حالی است که تولید این شرکت در هفت ماه امسال حدود ۲۹۰هزار دستگاه بود. بنابراین ایرانخودرو حدود ۲درصد از تولید هفتماهه خود را نفروخته است. این شرکت همچنین در هفت ماه پارسال ۲۸۷هزار و ۳۲۵دستگاه فروش داشته، بنابراین در مدت مشابه امسال سه هزار دستگاه خودروی کمتری را فروخته است.
از سایپا نیز خبر میرسد که این شرکت به عنوان دومین خودروساز بزرگ ایران، محصولات کمتری نسبت به پارسال به فروش رسانده است. کل فروش سایپا در هفت ماه امسال حدود ۱۵۲هزار دستگاه بوده، حال آنکه در مدت مشابه پارسال، این شرکت ۱۶۴هزار و ۴۲۶دستگاه خودرو فروخته بود. بنابراین سایپاییها نسبت به پارسال با افت ۱۲هزار و ۴۲۶دستگاهی فروش روبهرو شدهاند. کل تولید سایپا تا پایان مهر امسال، ۱۶۱هزار و ۲۰ دستگاه بوده که با در نظر گرفتن آمار فروش، مشخص میشود دومین خودروساز بزرگ کشور ۹هزار دستگاه کمتر از آنچه تولید کرده، به فروش رسانده است.
اما سومین خودروساز بزرگ کشور در هفت ماه امسال کمتر از آنچه تولید کرده، فروش داشته است. کل تولید پارسخودرو در هفت ماه سال جاری ۵۹هزار و ۵۰۲دستگاه بود، بااینحال این شرکت ۵۷هزار دستگاه از محصولات تولیدی را فروخته است. این آمار نشان میدهد بیش از دوهزار و ۵۰۰دستگاه از محصولات تولیدی پارسخودرو در هفت ماه امسال، فروخته نشده است. این شرکت در مقایسه با هفت ماه پارسال نیز خودروی کمتری فروخته است. آمار میگوید، فروش پارسخودرو در هفت ماه سال گذشته، ۶۴هزار و ۵۵۹دستگاه بود. با توجه به فروش ۵۷هزار دستگاهی هفت ماه امسال، مشخص میشود این شرکت با افت هفتهزار و ۵۵۴دستگاهی فروش مواجه شده است.
خاك عالم بر سر رييس جمهور رييس مجلس رييس قوقضائيه نمايندهاكه اين چنين بازيچه دست مافياي خودرو هستند
کاش اسراییل این دو کارخانه بم باران می ک رد هم عزیز ازبین می رفت هم ملت از دست را نتخواران نجات پیدا می کرد
دپو کنن با قیمت بالاتر بفروشند ، همه مید ونن ولی چرا دولت چیزی نمیگه، خب معلومه ب خشی ازون پول میره جیب دولت ، خودروساز ه ا عمدا تزریق قطره چکانی دارن تا بازار رو تشنه نگه دارن و هر موقع خواستن درخواست افزایش قیمت کنند، واردات خودرو هم کارساز نیست چون حداقل دوبرابر قیمت جهانی میکنن تو پاچه ملت و پشت تمام اینها کسی نیست ج ز دولت
باتوجه به عدم تطابق قیمت خودرو با کیفیت پایین آنها واز طرفی عدم توان خرید همین خ ودرو های با تکنولوژی قدیمی توسط قشر متوس ط و پایین جامعه افزایش قیمت ودپو کردن آن راه نجاتی را برای این شرکتها باز نمی کن د
آیا یکی نیست به داد این مردم برسه واونقد ر ماشین وارد بشه که دیگه نیازی به فروش ا ین دوتا شرکت نباشه و خوب برن دپو کنن؟؟؟؟ ؟؟نیست؟؟؟؟؟؟
کارخانجات حلبی فروشی ایران نام جدید محصولات خودرو سازان ایرانی مواد اولیه تولید از ضایعات هست سود تولید بیشتر از شرکت تویوتا ژاپن
خیلی هم عالی
مملکت سرمایه داری یعنی همین