|

کوچ کارگران ایرانی به عراق | بازار کار در چنگال افغانستانی ها است؟

بارها در اخبار گفته می‌شود که کار وجود دارد، اما کارگر نیست. بررسی این موضوع به چندین عامل مختلف مرتبط است؛ یکی از این عوامل، دستمزد پایین و عدم تناسب آن با نرخ تورم است.

اقتصاد

تقریباً یک یا دو سال است که این خبر بارها مطرح می‌شود که کار وجود دارد، اما کارگر نیست.این بار سیدعلی لطفی‌زاده، دستیار ویژه وزیر صنعت، معدن و تجارت، از کمبود نیروی انسانی در واحدهای صنعتی سخن گفته است: امروز در همه واحدهای بزرگ صنعتی با مشکل کمبود نیروی انسانی مواجه هستیم و این کمبود به‌ویژه در نیروی متخصص و ماهر به وضوح احساس می‌شود. اگر دانش‌آموختگان دانشگاه‌ها و نیروهای ماهر تمایل به کار در صنایع داشته باشند، واحدهای صنعتی از جذب آنها استقبال خواهند کرد.

وی افزود: البته شمار دانش‌آموختگان دانشگاه‌ها در رشته‌های مهندسی فراوان است اما موضوع مورد بحث این است که این دانش‌آموختگان تا چه اندازه می‌توانند در صنعت موثر باشند.

لطفی‌زاده تصریح کرد: بنابراین اگر فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌ها بتوانند مهارت کافی داشته باشند و خواسته‌های واحدهای صنعتی را اجابت کنند واحدهای صنعتی از توانمندی آنها استقبال می‌کنند و دستمزد خوبی هم به آنها پرداخت می‌کنند، این موضوع در مورد نیروی کارگر ماهر نیز صادق است. واحدهای صنعتی به‌طور مکرر در مورد کمبود نیروی انسانی به وزارتخانه گزارش می‌دهند.

اینطور که لطفی زاده بیان کرده است, به نظر می رسد یکی از مشکلات فارغ التحصیلان دانشگاهی در اشتغال بحث مهارت و عدم تأمین نیازهای بازار کار است.

حق-مسکن-کارگران

مجهز کردن جوانان به مهارت برای مشاغل آینده تا۲۰۲۷

در گذشته محمود کریمی بیراوند, معاون اشتغال وزارت کار  تعداد بیکاران فارغ‌التحصیل در کشور را حدود یک‌‌‌میلیون نفر برشمرد و بر ضرورت مجهزکردن جوانان به مهارت برای مشاغل آینده تا سال ۲۰۲۷تأکید کرد.

 معاون اشتغال وزارت کار تعداد بیکاران فارغ‌التحصیل را حدود یک‌‌ میلیون نفر برشمرد و گفت: فقدان اطلاعات دقیق و تکمیلی از جمله مدرک تحصیلی، رشته، سن، محل زندگی، تراکم جمعیتی استان‌ها و مهارت‌های تخصصی مهم‌ترین چالش اساسی رفع این مسئله است. فقدان مهارت این روزها با افزایش تعداد فارغ التحصیلان بیشتر از گذشته مورد توجه است. شاید در گذشته کمتر فارغ التحصیلی دچار بیکاری می‌شد اما در زمان حاضر با توجه به افزایش تعداد فارغ التصیلان شرط یافتن شغل، «مهارت» است.

به گزارش تسنیم،‌عده ای از کارشناسان علت کمبود نیرو را بحث دستمزد می دانند,ساعت کاری زیاد در طول روز و سختی کار در مقابل دستمزد پایین، باعث شده است که کارگران شاغل واحدهای تولیدی پس از یک‌سال به سمت شغل‌های دیگر و با اولویت شغل‌های کاذب بروند. از این رو بیشتر افرادی که مجبور به ترک کار از واحدهای تولیدی می‌شوند عنوان می‌کنند که حتی دستفروشی نیز درآمد به مراتب بیشتری از کارکردن در کارخانه‌ها و واحدهای تولیدی دارد.

حقوق-کارگران-یک

دستمزد پایین عامل اصلی کمبود نیرو کار

هادی ابوی دبیر کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگران کشور در گفت‌وگو با تسنیم با اشاره به اینکه در حال حاضر شغل است، اما شاغل نیست، گفت: متاسفانه به دلایلی مانند حقوق کم، نیروی کار تمایلی به کار کردن ندارد. بارها از سوی کارفرما درخواست نیرو داده‌اند، اما نیروی کار قبول نمی‌کند.

وی ادامه داد: بسیاری از کارفرمایان تمایل دارند که حقوقی بالاتر از حقوق وزارت کار را پرداخت کنند و نیروی کار جذب کنند. نیروی کار با تغییرات در بازار کار ترجیح می‌دهد که به سمت مشاغل نوین مانند مشاغل مجازی و اینترنتی برود. نیروی کار تحصیل کرده ما در راستای فرهنگ کار متاسفانه حاضر به فعالیت در خط تولید کارخانه‌ها نیستند، ترجیح می‌دهند با دانش خود در مشاغلی که درآمد بیشتر دارد مشغول کار شوند. به همین دلیل شرایط عرضه و تقاضای نیروی کار نسبت به گذشته تغییر کرده است.

دبیرکانون عالی انجمن‌های صنفی کارگران کشور بیان کرد: باید فرهنگ کار اصلاح شود. در حال حاضر جوانان به فکر این هستند که درآمد بیشتری داشته باشند، به همین دلیل حاضر نیستند که سر ساعت مشخص تحت قوانین و ضوابط مشخص مشغول به کار شوند.

نماینده کارگران در شورای‌عالی کار افزود: در حال حاضر منظور از کار بهتر این نیست که کارگر استراحت بیشتر داشته باشد و جایگاه کاری‌اش بالاتر باشد، بلکه بیشترین بحث کارگر درآمد است. یعنی درآمد کارگر به گونه‌ای باشد که بتواند زندگی‌اش را تامین کند. اصلاح بعضی موارد از تامین اجتماعی و قانون کار در بهبود فرآیند کار مهم است.

وی گفت: در حال حاضر مشاهده می‌کنیم که کارفرمایان شغل را ایجاد کرده‌اند، اما نیروی کاری برای شغل وجود ندارد، این شغل برگرفته از معیشت است. معیشت کارگران باید واقعی دیده شود. واقعیت جامعه این است که هزینه سبد معاش کارگر حدود ۱۵ تا ۱۶ میلیون تومان است. از آنجایی که چنین درآمدی برای یک کارگر در یک شغل دیده نمی‌شود، به صورت اجباری کارگر مجبور است مدام به دنبال شغلی باشد که درآمد بهتری داشته باشد.

فرصت-شغلی

افزایش بیکاری خود خواسته

همچنین آرمان خالقی، نایب‌رییس دوم کمیسیون بهبود محیط کسب‌وکار و رفع موانع تولید اتاق تهران نیز پیش از این در کمیسیون یادشده ضمن عجیب توصیف کردن این وضعیت، آن را به یک پارادوکس شبیه دانسته و گفته بود: در شرایطی که بیکاری شدید به نظر می‌رسد اما تمایلی به کار وجود ندارد، این خلاف انتظار عرفی است.

وی ادامه داد: یک دلیل عمده، فاصله مراکز صنعتی با شهرها بیان می‌شود، چرا که حداقل دستمزد اجازه پرداخت هزینه حمل‌ونقل را نمی‌دهد. با این حال در شهرهایی که مسیر این‌گونه نیست و فاصله‌ها نزدیک است، نیز همین مشکل وجود دارد. حتی در برخی مناطق صنعتی، اقامتگاه هم فراهم شد اما باز هم پاسخگو نیست. پس به عوامل دیگری نیز باید دقت کرد. برای مثال بحث آموزش کارگر با چالش مواجه شده است. بعضی شرکت‌ها تبدیل به آموزشگاه باقی شرکت‌ها شده‌اند، به ویژه در شرکت‌های پخش که بررسی کردیم این معضل به شکل جدی وجود دارد.

مهاجرت کارگر ساده

برخی دیگر علت کمبود نیرو در واحدهای صنعتی و تولیدی را مهاجرت کارگران و فارغ التحصیلان به خاطر دستمزد پایین می دانند و بیان می کنند, شرایط به گونه ای است که نیروی کار ترجیح می دهد که انرژی خود را در فضای دیگر کاری تجربه کند.

سمیه گلپور، رئیس کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگران ایران، درباره ریشه مهاجرت کارگران از ایران به کشورهای همسایه می‌گوید و توضیح می‌دهد که مسئله اصلی تناسب نداشتن دستمزد با تورم است: مزد باید حداقل معاش کارگر را تامین کند. از دهه ۶۰ به‌ بعد به دلیل مسائلی مثل جنگ و تحریم، سبد معیشت خانوار از دستمزد عقب است؛ چون نرخ تورم با دستمزد کارگر متناسب‌سازی نشد و هیچ‌وقت به هم نرسیدند.

کارگران-ساختمان

گلپور می‌گوید که کارگر حرفه‌ای متناسب با مهارتش دستمزد دریافت نمی‌کند، ولی یک کارگر ساده در عراق حداقل به ریال ایران حدود ۳۵ میلیون تومان دریافتی دارد:کارگر در این شرایط از خودش می‌پرسد، عاقلانه است که برای ماهانه هفت میلیون تومان کار کند و تامین هم نشود؟ مثلاً یک آرماتوربند در کشورهای اطراف ممکن است ماهانه ۲۰۰ میلیون تومان درآمد داشته باشد، درحالی‌که در تهران نمی‌تواند چنین درآمدی داشته باشد. ما نتوانستیم شرایط را برای تامین زندگی نیروی حرفه‌ای تامین کنیم. زمانی می‌گفتیم کارگر غیرایرانی با نصف قیمت و بدون بیمه، کار می‌کند و کارفرما هم بدون هیچ مسئولیتی می‌توانست آنها را جذب کند، اما الان باید پای دردِدل مردم عراق و ترکیه بنشینیم که می‌گویند، کارگر ایرانی وارد شده و بدون بیمه و حمایت اجتماعی کار می‌کند. کارفرما هم چون از شرایط ایران اطلاع دارد، رقم کمتری به‌عنوان دستمزد به کارگر ایرانی پرداخت می‌کند.

از همین رو،‌ علل کمبود نیروی کار در صنایع با وجود نرخ بالای بیکاری را می‌توان در مواردی نظیر مشکلات فراگیر اقتصادی، بی‌انگیزگی مفرط نیروی کار کشور، عدم تمایل افراد دارای تحصیلات عالی به انجام کار کارگری، فقدان تطابق میان تحصیلات و مهارت‌ها با نیازهای بازار کار، عدم تطابق رشد حقوق با افزایش تورم، هزینه بالای مسکن برای کارگران غیربومی، تمایل روزافزون نیروی انسانی به سمت مشاغل غیرمولد، رشد کارآفرینی و شغل‌های خودکارآمد و مشاغل اینترنتی دانست.

یکی از راهکارها برای جذب نیروی کار, متناسب سازی حقوق و دستمزد, رشد دستمزد متناسب با افزایش تورم, ایجاد انگیزه برای نیروی کار به سمت مشاغل مولد,ایجاد فضای کسب مهارت برای نیروی کار (تحصیل کرده و ساده)، تلاش دولت برای کاهش تورم و تقویت قدرت خرید کارگران است. در چنین شرایطی به اعتقاد کارشناسان بازار کار پیش بینی می شود که رغبت نیروی کار به اشتغال افزایش می یابد.

شاید بتوان گفت که مهاجرت کارگران ایرانی و خالی شدن بازار کار، موجب شده است که اتباع خارجی، به‌ویژه افغان‌ها، بتوانند شغل‌هایی را در این بازار به‌دست آورند.

منبع: تسنیم
کدخبر: 339700
  • ناشناس ارسالی در

    چطوره ما ایرانو ترک کنیم ومملکتمونو بدیم به افغانی‌ها و عربها تا کلا مسئولان خوشحال بشن از نجات محرومان جهان ما برای شما چی هستیم چرا فقر ما جان ما برای شماها بی‌ارزش تراز دیگران است ما هم کسی جز خدا نداریم چرا کسی به داد ما نمی‌رسد

  • حسن ارسالی در

    آقا کی گفته نیروی کار نیست. این افاغنه ا گه از کشور بیرون بشوند حداقل ۱۵ میلیون ف رصت شغلی گیر مردم میاد . کارگر تا دلت بخ واد تو ایران هست ولی همه بیکارند چرا چون کارفرما دنبال کارگر اتباع هست بخاطر دست مزد پایین . خوده من چهار ساله دنبال کارم هر کارگاهی میرم میبینم طرف دستمزدی پیشن هاد میده که اصلا با شرایط الان نمیخونه چ ون افاغنه فقط میگن تو ایران باشیم هر کار ی شد هر قیمتی شد کار میکنن و این به ضرر گارگر ایرانی است .از طرفی کارفرمای سودجو تا اتباع بیگانه هستند راضی به بکارگیری کارگر ایرانی نیست چون افغانی نصف دستمزد میگره .حتی جرات اعتراض هم نداره مثل یه ب رده. خوب معلومه کارفرما از کارگر ایرانی استفاده نمیکنه. تا افاغنه تو کشور حضور د ارن اقتصاد به گردش درنمیاد و پول بین خوا نواده های کارگران ایرانی تقسیم نمیشه. در عوض تبدیل به دلار و میره واسه افغانستان . این بدبختی ملت ایران همینه

  • Alireza ارسالی در

    تو کشوری که انواع مشکلات فرهنگی امنیتی اقتصادی اجتماعی و غیره رو داره بعد 10میلیون افغانی رو راه میده انتظار بدتر از این ها رو باید داشت
    این مردم چقدر باید فریاد بزنند مطالبه مردم ایران فقط اخراج افغانی ها مجاز و غیر مجاز هم ندارد همه باید بروند .

  • عدالت خدا ارسالی در

    چقدر بیچاره شدیم و حقیر و نژادپرست که زو رمون به این بنده خداها رسیده و تمام مشکل ات مملکت رو گردن این آدمای زحمت کش میندا زیم.انسانیت ما کجا رفته.فقط شعار ایرانی بودن بلدید.چکار اینن آدمای آواره برای یه لقمه نون و کمی آرامش دارید.شما بهانه تو ن شده افغان.

  • حمید ارسالی در

    کشورو دودستی دادن افغانيها بد کارگرهای کشور خدمون داران از ایران دبیرون میرن وقتی کشور دست یمشت بیسواد وطن فروش بیوفته همین میشه

  • ناشناس ارسالی در

    آخر جنگ و خونریزی بین ملت ایران و اتباع بیگانه و غیر قانونی افغانی شکل میگیره.مل ت با چه زبونی باید به مسعولین حالی کنن ک ه اتباع رو بریزین بیرون .چهدکسی جوابگو م لت ایران هست. مگر در آلمان فرانسه و اروپ ا و امریکا کجا اینجور مهاجر میگیرن که اق تصاد خودشون رو نابود کنن جیب اتباع کشور دیگرو پر کن. مردم کشور خودشون بیکارند او نوقت افغانی بیاد تو مملکت نون ببره کشور خودش آیا خدا را خوش میاد.

  • ناشناس ارسالی در

    کارگر های ایرانی بخاطری که پول عراق ارزش دارد میرود عراق این رفت هیچ ربتی به افغ انستانی ندارد

  • ناشناس ارسالی در

    مسئولینمون ذره ای عرق وتعصب ایران روندار ن والاهرگزاجازه نمیدادن کشورنازنینمون اف غان مال بشه، ایایادنداریداشرف افغان وافغ انهاچه برسرمردم بیگناهمون اوردن؟ مگه مال بیصاحبه که گله گله افغانی بریزن وبشه بی ست میلیون مهاجم مجرم دیگه نون خالی هم ب همون رواندارید؟ بیرونشون کنید،نمیتونیداز مردم کمک بگیرید

  • ناشناس ارسالی در

    در ایران کارفرمایان عادت کردن سود فعالیتهاشون رو صددرصد وارد جیبشون بکنند ،موقع محاسبه نرخ فروش محصولات هزینه هارا بگونه ای دیگر محاسبه میکنن ولی وقتی به کارگر میرسند فقط مایل به پرداخت حقوق اندک در مقابل ساعات زیاد کار هستن ،باید به آنها یاد بدن با ۲۰ تا ۳۰ درصد سود قانع باشند و مابقی رو هزینه نیروی کار و رفاهیات کنند،مثل بانکها و شرکتهای دولتی ،چرا کارهای دولتی و بانک در ایران پرطرفدار هست چون خوب مزد میدن ،اما به کارگر که می‌رسند میگویند ماهی ۷ تومن،چرافرزندان مسؤلین کارگری نمیکنند،چرا ؟
    چون یک کارگر باماهی ۱۰ تومن فقط در بهترین حالت میتواند تنها خودش را اداره کند،اما یک کارمند بانک،شهرداری،استانداری و امثالهم در بهترین نقطه شهر و مجلل ترین خانه با ماشین لوکس زندگی میکنه،این برای شما مسؤلین علامت سوال نیست،بجای گفتن واقعیت چرندیات تحویل میدید که کارگر نیست ،تخصص ندارند و ...خوب بخشی از سود باید صرف آموزش و تخصص کارگر بشود اون موقع متخصص هم هست

  • م ارسالی در

    دولتمردان باید بفکر جوان ایرانی باشد باز ار کار را دادن دست اتباع جوان ایرانی چکا ر گند دولت باید یک فکر بحال مردم داشت با شد اگر اینجور باشد جوان ایرانی از مرزها خارج میشوان ولی مردم گناه دارن

  • قاسم ارسالی در

    واقعا این لکه ننگ برای ناهنجاری‌های فعلی که منشا آن ورود بی ضابطه اتباع به کشور وتصرف کار مردم خودمون توسط افاغنه و کوچ اجباری کارگران برای اشتغال به کشورهای دیگه س .

  • حسن کلهر ارسالی در

    بله وقتی افقانی بیاد توی ایران اقای کنه
    کارگر ایرانی بايد بره عراق حمالی کنه
    خاک برسر مسعو لین کشور بکند

  • حسن کلهر ارسالی در

    افقانی مجاز وغیره مجاز نداریم همشونو بای د از ایران
    بیرون بکنید مردم دیگه خسته شدن

  • ناشناس ارسالی در

    درایران حقوق پرسنل اینقدر کمه که درمقایس ه مواد اولیه ،مالیات ...‌گمه ،اما کارفرم ایان فقط زورشان به حقوق کارگران می رسه

ارسال نظر