|

اختصاصی گسترش نیوز؛

پیش بینی قیمت خودرو در سال ۱۴۰۴ | منتظر تورم شدید در بازار باشیم؟

مسیح فرزانه کارشناس و فعال حوزه خودرو گفت: اگر تعرفه واردات خودرو برای سال آینده در کنار نرخ ارز افزایش پیدا کند؛ قیمت خودروهای وارداتی به صورت فعلی نخواهد ماند. چراکه که در کنار این هزینه ها باید مالیات و و سود خود واردکنندگان را هم در نظر بگیریم و افزایش قیمت را در پیش داریم. این مسئله باعث می شود تا یکی از سال های بد خودرویی را تجربه کنیم.

اقتصاد پیش بینی قیمت خودرو در سال ۱۴۰۴ | منتظر تورم شدید در بازار باشیم؟

ورود خودروهای وارداتی از سال ۹۷ به بعد به کشور ممنوع شد. این خبر بهانه ای برای ورود دلالان خودرو به بازار شد. در این وضعیت شاهد دوران انزوای صنعت خودروی کشور بودیم. مسئولان و دولتمردان هم با تصمیم گیری های غیر اصولی دامن به افول صنعت خودرو کشور زدند. در سال ۱۴۰۱ مجدد راه واردات خودرو خودرو باز شد. در این مدت واردات هم با چالش های مختلفی روبرو بود. چالش های اخیر نگرانی های زیادی را ایجاد کرد و در خصوص آینده واردات خودرو خبرنگار گسترش نیوز گفتگویی با مسیح فرزانه؛ کارشناس و فعال حوزه خودرو داشت. در ادامه مشروح این گفتگو را می خوانید. در ادامه همراه ما باشید.

فرزانه

 ۴ شیوه عجیب واردات خودرو 

مسیح فرزانه؛ فعال بازار خودرو در مورد روند واردات خودرو به خبرنگار گسترش نیوز گفت: واردات خودرو تقریبا از شهریور سال گذشته در کشور شروع شد. در این مدت واردات خودرو به صورت قطره چکانی بود. واردات در یک سال اخیر به ۴ شیوه صورت گرفت. در حقیقت این موضوع طنز تلخ واردات خودرو است. اولین روش واردات مدل وعده ای از سوی سیاستگذاران است که  تا خرداد ۱۴۰۲ چیزی حدود ۲۰۰ هزار دستگاه خودرو وارد کشور شد. شیوه ی دیگر واردات خودرو با آمار و ارقام است که در این شیوه آمار ترخیص گمرک بیان می شود. حدود ۲۵ هزار دستگاه خودرو از مراکز گمرکی ترخیص شده است.

وی در ادامه بیان کرد: روش بعدی واردات مربوط به افرادی است که در فضای مجازی تعدادی خودرو را به عنوان خودروهای وارداتی به مردم معرفی یا نشان می دهند. سوال مهم زمان واردات این خودروها است. آخرین شیوه واردات که اصلی ترین روش واردات محسوب می شود؛ خودروهایی هستند که در بازار خرید و فروش می شوند. البته این خودروها از حیث تیراژ و تنوع تعداد کمی دارند. 

مسیح فرزانه در مورد اعداد و ارقام تصویبی موجود در لایحه بودجه مربوط به واردات خودرو به خبرنگار گسترش نیوز گفت: با توجه به لایحه بودجه ۱۴۰۴ صحبت از تخصیص ۲ میلیارد یورو برای واردات خودرو در میان است. این مقدار ارز در کنار افزایش ۳۰ درصدی یعنی رساندن تعرفه واردات به ۱۰۰ درصد و تغییر دادن منشا ارز و رساندن آن از ۲۸ هزار ۵۰۰ تومان به نرخ ارز مرکز مبادله یعنی ارز ۴۸ هزار ۸۰۰ تومانی است که در بودجه سال آینده اتفاق افتاده است. این موضوعات سیگنال منفی برای بازار به حساب می آید که باعث افزایش قیمت خودرو می شود. اگر به روند واردات خودرو در طی یک سال گذشته دقت کنیم؛ در خودروهای وارداتی تنوع خاصی از حیث برند  و تیراژ نمی بینیم.

واردات خودرو به رقابتی شدن بازار کمک نکرد

وی افزود: اگر بخواهیم یک درصد تاثیر گذار را از واردات خودرو بر بازار بگوییم شاید بتوان گفت کمتر از ۳۰ درصد بر بازار خودرو تاثیر داشته است. اگر نگاهی به خودروهای وارداتی مانند تویوتا کرولا بیاندازیم؛ متوجه خواهیم شد که از معدود خودروهای وارداتی است که حباب قیمت آن کسر شده و همچنان تفاوت قیمت آن از سامانه تا بازار زیر ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیون تومان است. باقی خودروهای وارداتی که در بازار مشاهده می کنیم چون تعداد قابل توجهی  از آن ها وارد کشور نشده است به نوعی دارای حباب زیاد قیمتی هستند. برای نمونه زمانی که مدل های ۲۰۲۳ یا ۲۰۲۴ خودروی کیا K5 را در بازار مشاهده می کنیم قیمتشان به ۵ میلیارد تومان می رسد. به همین دلیل واردات خودرو از سال گذشته تا به الان در بحث تنظیم گری به هیچ وجه موثر نبود و در این بحث یک پروژه شکست خورده حساب می شود.

افزایش قطعی قیمت در بازار خودرو

این کارشناس خودرو نسبت به قیمت های سال آینده ابراز نگرانی کرد و گفت: سال آینده اگر بخواهیم به همین شیوه یعنی افزایش تعرفه و افزایش قیمت ارز که نام برده شد واردات داشته باشیم؛ قیمت ها به این حالت نخواهند ماند. قطعا افزایش قیمت می تواند شامل حال خودروهای وارداتی شود. اگر افزایش ۱۰۰ درصدی تعرفه واردات خودرو را که سیاستگذار در بودجه ۱۴۰۴ از آن صحبت کرده به هزینه های دیگر مانند مالیات هایی که به آن اضافه می شود و سودی که وارد کننده برای خود در نظرمی گیرد را به آن اضافه کنیم که در بازار خودرو باعث افزایش قیمت می شود.

فرزانه در ادامه صحبت های خود گفت: با توجه به اطلاعاتی که در اختیار دارم، شرکت های وارد کننده تقریبا حدود ۲ ماه است که هم در حوزه ثبت سفارش و هم در حوزه تخصیص ارز به شرکت ها دچار مشکلات فراوانی شده اند و به راحتی ارزی به آن ها تخصیص داده نشده است. عملا برای این شرکت ها ثبت سفارش هم به راحتی انجام نمی شود. اگر بخواهیم تاثیر این واردات را بررسی کنیم می بینیم که این سبک از واردات خودرو به اندازه ای نیست که بتواند تاثیر مثبتی را در دراز مدت بر بازار خودرو بگذارد و بتواند تنطیم گری کند و یا بتواند قیمت ها را بشکند.

وی در پایان نسبت به ۲ بند آیین نامه انتقادی وارد کرد و گفت : به طور کلی ۲ بندی که باید از آیین نامهی واردات خودرو حذف شوند تا بتوانند در سال آینده  در بحث تنظیم گری به بازار خودرو کمک کنند. این است که، محدودیت سقف قیمت خودرو های وارداتی تا ۲۰ هزار دلار است و دیگری محدودیت حجم موتور خودرو است که تا ۲۵۰۰ سی سی است. اگر این ۲ بند حذف شوند واردات بهتری صورت می گیرد.

کدخبر: 339948

ارسال نظر

 

آخرین اخبار

پربازدیدترین