|

گزارش اختصاصی گسترش نیوز

رونمایی از سی و دومین استان کشور با ۲۰ میلیون جمعیت!

امروز ۲۴ آبان ماه همزمان با روز جهانی دیابت، دومین نشست بررسی چالش ها و راهکارهای مدیریت بیمار با محور دیابت در ایران برگزار شد.

اقتصاد رونمایی از سی و دومین استان کشور با ۲۰ میلیون جمعیت!

دومین نشست بررسی چالش ها و راهکارهای مدیریت بیمار با محور دیابت امروز به مناسبت روز جهانی دیابت برگزار شد.

علیرضا استقامتی، فوق تخصص غدد درون ریز و متابولیسم در این نشست گفت: هزینه های دیابت مستقیم و غیر مستقیم در سال ۲۰۲۲ بالغ بر ۴۷۰ میلیارد دلار بود. دیابت بیماری پر هزینه است.

دیابت۱

 استقامتی ضمن اشاره به افزایش افراد دیابتی در کشور گفت: دیابت سومین کشور پرجمعیت دنیاست اول کشور چین بعد کشور هند کشور و در رده سوم کشور دیابت با ۵۳۷ میلیون جمعیت است. در ایران سی و دومین استان کشور دیابت است که ۲۰ میلیون جمعیت دارد و  پرجمعیت ترین استان کشور محسوب می شود.

عضو هیات مدیره انجمن متخصصان غدد ایران خواستار توجه دولت به بیماری دیابت شد و در ادامه سخنان خود اظهار کرد: عوامل اجتماعی موثر بر سلامت در ارتباط با دیابت باید مورد توجه قرار بگیرد. عوامل اجتماعی موثر بر سلامت مانند اشتغال و میزان درآمد بایذ در کانون توجه قرار گیرد. دیابت فقط یک بیماری نیست بلکه یک مشکل اجتماعی است. اگرچه کنترل و کاهش قند خون برای بیماران دیابتی اهمیت دارد اما عوامل اجتماعی موثر بر سلامت باید در کانون توجه باشد.
استقامتی تاکید کرد: ۱۴ نوامبر به مناسبت زادروز تولد «فردریک بنتینگ» به عنوان روز جهانی دیابت درنظر گرفته شده است. بنتینگ با کمک «چارلز بست» توانست انسولین را برای اولین‌بار برای انسان‌ها استفاده و به این دلیل توانست جایزه نوبل را دریافت کند. بررسی‌ها بیانگر این است که میزان بیمارانی که به فیبروز ناشی از ابتلا به دیابت می‌شوند رو به افزایش است و این موضوع سبب افزایش میزان پیوند می‌شود.
وی با اشاره به اینکه دیایت یک بیماری پرعارضه و شایع است، گفت: حدود ۱۴ درصد از جمعیت کشور به دیابت و حدود ۱۳ میلیون نفر از جمعیت کشور به دیابت «پیش‌دیابت» مبتلا هستند که این جمعیت می‌تواند سالانه ۱۰ درصد به جمعیت دیابتی‌های کشور اضافه کند. مولفه‌هایی مانند شیوه زندگی سالم، میزان تحصیلات، وضعیت اقتصادی، میزان درآمد، وضعیت اشتغال بر بروز بیماری دیابت اثرگذار هستند و انجمن دیابت آمریکا به این مسائل توجه کرده است. به طور مثال میزان بروز دیابت در میان افرادی که تحصیلات آن‌ها محدود به دوران دبیرستان است نسبت به افرادی که تحصیلات تکمیلی دارند، بیشتر است. میزان ابتلا به این بیماری در افرادی که تحصیلات دوران دبیرستان دارند حدود ۸.۲ درصد است در حالی که این میزان برای افرادی که تحصیلات تکمیلی دارند حدود ۵ درصد است.
رئیس هیات‌مدیره انجمن دیابت گابریک درباره تاثیر فقر بر بروز دیابت خاطرنشان کرد: فقر از دیگر عوامل موثر در این زمینه است. به طور مثال، میزان ابتلا به این بیماری در افرادی که زیر خط فقر قرار دارند، حدود ۱۴ درصد است. حدود ۱۳ میلیون از جمعیت کشور به پیش‌دیابت مبتلا هستند که این جمعیت می‌توانند سالانه ۱۰ درصد به جمعیت دیابتی‌های کشور اضافه‌کنند. پزشکان و متخصصان حوزه دیابت، مسائل بسباری در ارتباط با مشکلات دیابت‌ها را گوش‌زده‌اند اما مورد توجه قرار نگرفته است.
استقامتی افزود: از محدودیت‌های دولت آگاه هستیم اما موضوع دیابت باید در کانون توجه قرار گیرد. «کمیته کشوری بیماری‌های واگیر» در کشور غیرفعال شده است اما این کمیته باید یک‌بار دیگر فعالیت خود را آغاز کند.
یک نفر از مسئولان درباره انسولین اظهار کرده است که انسولین قلمی یک کالای لاکچری است. این پرسش که «اگر این مسئول به انسولین قلمی نیاز داشت بازهم این سوال را مطرح می‌کرد؟» را مطرح می‌کنم. انسولین قلمی از داروهای اساسی بیماران دیابتی است‌.
وی درباره خواسته‌های انجمن‌های دیابت به نمایندگی از افراد مبتلا به دیابت گفت: دسترسی به تجهیزات خودپایشی قند خون، دسترسی به داروهای استاندارد و امکان حق انتخاب برای پزشک و بیمار، رفع تبعیض در اشتغال افراد مبتلا به دیابت نوع یک و حمایت از خانواده این افراد، تبیین نقش فعال برای انجمن‌های رسمی دیابت در کمیته کشوری، ظرفیت‌سازی برای ارائه خدمات آموزشی و درمانی دیابت، انجام پژوهش‌های روزآمد و کارآمد کشوری در حوزه دیابت برای افزایش کیفیت زندگی از خواسته‌های انجمن‌های دیابت است.

استفاده از تکنولوژی در دستور کار وزارت بهداشت

علیرضا رئیسی سخنران بعدی این نشست، اظهار کرد: بیماری‌های واگیردار در دوران پاندمی کرونا در کانون توجه قرار گرفتند. بررسی‌ها بیانگر این است که اغلب افرادی که به دلیل ابتلا به کرونا جان خود را از دست دادند به بیماری‌های غیرواگیر مانند بیماری‌های قلبی-عروقی، دیابت و فشار خون مبتلا بودند.مطالعه استپس طی ۳ سال گذشته در کشور متوقف شده اما درنظر داریم که این مطالعه را برای بار دیگر در کشور اجرا کنیم. نتایج آخرین مطالعه استپس بیانگر این است که ۱۴.۲ درصد از جمعیت کشور به دیابت مبتلا هستند.

رئیسی

معاون بهداشت وزارت بهداشت با بیان اینکه ۶۰ درصد از جمعیت مبتلایان دیابتی کشور روند درمان خود را پیگیری می‌کنند، تاکید کرد: حدود ۸ میلیون دیابتی در کشور حضور دارند که از این تعداد فقط اطلاعات ۲ میلیون نفر در سامانه‌ها ثبت شده است. نسبت به ثبت اطلاعات بیماران دیابتی که به مراکز درمانی دولتی و خصوصی مراجعه می‌کنند، اقدام می‌کنیم. بر اساس برنامه‌ریزی‌های انجام شده به شما وعده می‌دهم که اطلاعات ۹۰ درصد از بیماران دیابتی در سامانه‌ها ثبت شود.

رئیسی با بیان اینکه شاخص‌های متعددی برای شاخص‌های توسعه‌ای در نظر گرفته شده، بیان کرد: ریسک‌فاکتورها مانند میزان استعمال دخانیات، بیماری‌های قلبی‌عروقی، دیابت و فشارخون از جمله مواردی هستند که برای بررسی شاخص‌های توسعه‌ای مورد بررسی قرار می‌گیرند. کاهش میزان ریسک‌فاکتورها به عنوان شاخص‌های توسعه در نظر گرفته شده اما این موضوع برای دیابت لحاظ نشده است؛ بلکه ثابت ماندن نرخ شیوع این بیماری به عنوان شاخص توسعه در نظر گرفته شده است. سازمان جهانی بهداشت بر این باور است که اگر کشورها بتوانند میزان بروز بیماری دیابت را کنترل کنند به کار بزرگی دست‌زده‌اند.

وی درباره وضعیت رشد بیماری دیابت در جهان گفت: ایران در منطقه‌ای قرار دارد که رشد بیماری دیابت در آن ۸۷ درصد گزارش شده است. میزان ابتلا به دیابت در برخی مناطق نیز ۱۳۴ درصد رشد کرده است. اگرچه ایران در منطقه‌ای قرار دارد که میزان ابتلا به دیابت ۸۷ درصد رشد کرده اما میزان رشد ۸۷ درصدی در میان جمعیت ۷۳ میلیون نفری رخ داده در حالی که رشد ۱۳۴ درصدی این بیماری در میان جمعیت ۲۴ میلیون نفری اتفاق افتاده است. اپیدمیولوژیست‌ها نسبت به پیش‌بینی تعداد مبتلایان به بیماری دیابت در سال ۲۰۳۰ اقدام کردند و این پیش‌بینی در سال ۲۰۰۹ انجام شد. این پیش‌بینی بیانگر این بود که تعداد مبتلایان به دیابت در سال ۲۰۳۰، معادل ۴۳۸ میلیون نفر است.

معاون بهداشت وزارت بهداشت در ادامه اظهارات خود گفت: سال ۲۰۱۲، در یک پیش‌بینی جدید اعلام کردند که در محاسبه پیش‌بینی گذشته اشتباه کرده‌اند و تعداد مبتلایان به این بیماری در سال ۲۰۳۰ به ۵۵۲ میلیون نفر می‌رسد. سال ۲۰۲۰، اپیدمیولوژیست‌ها باردیگر اعلام کردند که در محاسبات خود اشتباه کرده‌اند و تعداد مبتلایان به دیابت به ۵۷۸ میلیون نفر در سال ۲۰۳۰ می‌رسد. سال ۲۰۲۱، اپیدمیولوژیست‌ها در یک پیش‌بینی جدید اعلام کردند که تعداد مبتلایان به بیماری دیابت به ۶۴۳ میلیون نفر می‌رسد. تمام پیش‌بینی‌های مربوط به دیابت دچار اشتباه شده و کم‌شماری در این زمینه صورت گرفته است. اپیدمیولوژیست‌ها توانسته‌اند پیش‌بینی‌های درستی درباره بسیاری از بیماری‌ها داشته باشند اما این موضوع در ارتباط با دیابت صدق نمی‌کند و غیرقابل پیش‌بینی بودن از ویژگی‌های دیابت است.

رئیسی با بیان اینکه خودمراقبتی در پیشگیری از دیابت بسیار نقش دارد، تصریح کرد: موضوع خود مراقبتی در ارتباط با بیماری دیابت می‌بایست در کانون توجه قرار گیرد. اگر بتوانیم سطح اول مراقبتی را از خانه‌های بهداشت به خانه‌های افراد منتقل کنیم، به نحوی که افراد مراقبت از خود را جزو اولویت‌های زندگی بدانند به کار بزرگی دست زده‌ایم. مسائل مانند چاقی، کم‌تحرکی و بی‌تحرکی، افزایش مصرف دخانیات و غذاهای پرکالری جزو مشکلات و چالش‌های نظام سلامت هستند و خودمراقبتی باتوجه به این مسائل می‌بایست در کانون توجه قرارگیرد.

معاون بهداشت وزارت بهداشت با اشاره وضعیت میزان مرگ و میر ناشی از حوادث ترافیکی در کشور گفت: متاسفانه میزان مرگ و میر ناشی از حوادث ترافیکی در کشور  ۲۰هزار نفر در سال است که ۶۰ درصد این افراد کمتر از ۴۵ سال دارند. اغلب افرادی که در حوادث ترافیکی جان خود را از دست می‌دهند زو جمعیت جوان کشور هستند و این در حالی است که موضوع جوانی جمعیت را در کانون توجه خود قرار داده‌ایم. کشور در مسیر سالمندی قرار گرفته است.

رییسی درباره جامعه آماری میزان مرگ‌ومیرهای ناشی از  حوادث ترافیکی در کشور گفت: بررسی‌ها بیانگر این است که راکبان‌موتور سیکلت‌ها ۲۲ درصد از مرگ و میرهای وادث ترافیکی را تشکیل می‌دهند. همچنین میزان سهم رانندگان سایر خودروها و عابران پیاده از مرگ‌ومیرهای حوادث جاده‌ای به ترتیب ۲۴ و ۱۹ درصد است.

وی با بیان اینکه آلودگی هوا از جمله عوامل موثر در بروز بیماری دیابت است، تصریح کرد: میزان مرگ‌ومیر سالانه ۳۶هزار تا ۳۷هزاز نفر است که ۷هزار نفر از این تعداد مربوط به شهر تهران است. سازمان‌های مردم نهاد در مسیر آگاه‌سازی مردم می‌توانند به وزارت بهداشت بسیار کمک کنند. به کارگیری تکنولوژی در حوزه سلامت می‌تواند سبب دسترسی افراد که در دورترین نقاط کشور حضور دارند به پزشکان پایتخت نشین شود.

معاون بهداشت وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: استفاده از تکنولوژی‌های ساده مانند اپلیکیشن‌های تلفن‌های همراه می‌تواند به ثبت اطلاعات بیماران دیابتی کمک کند. به طور مثال، فرزندان خانواده‌ها می‌توانند چهار نوبت در سال نسبت به اندازه‌گیری قند خون والدین خود اقدام کنند و در اپلیکیشنی ج که برای این موضوع طراحی شده ثبت کند تا مراقبان سلامت نسبت به ثبت اطلاعات افراد اقدام کنند.

رییسی با بیان اینکه سند «کنترل و پیشگیری از بیماری‌های غیرواگیر» در سال ۹۴ انجام شد، افزود: پیش از دوران کنونی، هنگامی که در وزارت بهداشت حضور داشتم در زمینه بیماری دیابت به اقدامات ریشه‌ای دست زدیم. وزارت بهداشت در زمینه کنترل و پیشگیری از بیماری‌های غیرواگیر در آن بازه زمانی به اقدامات ارزشمندی دست زد و جزو کشورهای پیشرو در زمینه کنترل و پیشگیری از بیماری‌های غیر واگیر بود.

معاون بهداشت وزارت بهداشت عنوان کرد: امیدوارم بتوانیم سند کنترل و پیشگیری از بیماری‌های غیر واگیر را احیا کنیم؛ چرا که از اهمیت فراوانی برخوردار است. «تشکیل کمیته ملی بیماری‌های غیر واگیر»، «استفاده از تکنولوژی» و «استفاده از ظرفیت مردم» جزو برنامه‌های وزارت بهداشت در دوره کنونی است.

نقش تغذیه در بروز دیابت

علی ربیعی  در همایش «چالش‌ها و راهکارهای مدیریت بیمارـ محور دیابت در ایران» که صبح امروز پنج‌شنبه ۲۴ آبان که توسط انجمن دیابت گابریک برگزار شد، اظهار کرد: اگر حکمرانی به مسائل «علمی» و «جامعه» توجه نکند، پروژه‌ها با شکست مواجه می‌شود. به تازگی، جلسه‌ای با حضور دکتر پزشکیان با حضور جمعی از جامعه‌شناسان برگزار کردیم و ضرورت توجه حکمرانی به جامعه و علم در این جلسه مطرح شد. به نظر می‌رسد، دولت چهاردهم به موضوع علم و جامعه توجه می‌کند. 

ربیعی

وی ادامه داد: هنگامی که دولت‌ها به علم در ارتباط با پروژه‌های خود توجه نمی‌کنند، سبب گستردن دامی می‌شوند که دولت‌های آینده می‌بایست بر دام مسیر طی شده قرار گیرند و هیچ دولتی نمی‌تواند از این مسیر خارج شود. به طور مثال، مسکن یکی از این مسائل است.

دستیار اجتماعی رئیس‌جمهور با بیان اینکه ناچار هستیم که در ارتباط با مسئله بنزین تصمیم‌گیری کنیم، افزود: تصمیم‌گیری درباره مساله بنزین، تصمیمی لاجرم است. هنگامی که موضوع بنزین به یک مساله اجتماعی تبدیل نشود، به یک بحران عظیم اجتماعی تبدیل می‌شود. 

ربیعی با اشاره به اجرای طرح «تحول نظام سلامت» خاطرنشان کرد: طرح تحول سلامت در یک بازه زمانی، بزرگ‌ترین طرح اجتماعی دولت بود. تعارضات درون ساختاری طرح تحول نظام سلامت سبب تحقق پیروزی مورد انتظار از اجرای این طرح نشد. من بر این باور هستم که طرح تحول نظام سلامت از زمینه‌های تداوم برخوردار است و می‌تواند اثرگذار باشد. باز هم تاکید می‌کنم که تعارض‌های درون ساختاری مانند تعارض میان پزشکان و پرستاران و همچنین اجتماعی نشدن این طرح سبب شد که پیروزی مورد انتظار این طرح محقق نشود.

او با بیان اینکه موضوع اجتماعی شدن طرح تحول سلامت فقط محدود به جامعه نمی‌شود، افزود: موضوع طرح تحول سلامت می‌بایست به نوعی با اجتماع پزشکی به اشتراک گذاشته می‌شد.

دستیار اجتماعی رئیس‌جمهمور با اشاره به اجرای برنامه پزشکی خانواده و نظام ارجاع در استان‌های فارس و مازندران گفت: به منظور استمرار اجرای برنامه پزشکی خانواده و نظام ارجاع با چالش‌های فراوانی روبرو شده‌ایم. من به منظور استمرار اجرای طرح پزشکی خانواده و نظام ارجاع در این ۲ استان نسبت به تزریق پول از سازمان تامین اجتماعی اقدام کردم. بررسی برخی طرح‌ها بیانگر این است که برخی پروژه‌های کشوری در درون پروژه اجتماعی‌شدن، صورت نگرفته است.

ربیعی با بیان اینکه اگر اجتماعی شدن در کانون توجه قرار نگیرد با پدیده «بیگانه‌شدن اجتماعی» مواجه می‌شویم، گفت: منظور از بیگانگی اجتماعی، بیگانه شدن جامعه با طرح‌ها است. منظور این است که سیاستگذار یک مسیر را پیش می‌گیرد در حالی که جامعه یک مسیر دیگر را مطالبه می‌کند.

او درباره ارزیابی اجتماعی طرح‌ها و اقدامات دولت توضیح داد: پس از اینکه طرح‌ها با توجه به علم و جامعه صورت گرفت، «ارزیابی اجتماعی» می‌بایست صورت گیرد اما این مولفه را در دست نداریم. پروژه‌های نفتی کشور از ارزیابی اجتماعی برخوردار نیست.تندیس‌های عظیم با دودکش‌های عظبم می‌سازیم اما به دلیل مسائل مربوط به تحریم، پول ساخت آن وجود ندارد. ساخت چنین مواردی، هیچ نسبتی با زندگی اجتماعی مردم ندارند که ناشی از فقدان ارزیابی اجتماعی طرح‌ها است.

وی گفت: طرح‌های سلامت، فاقد ارزیابی اجتماعی از منظر سلامت و محیط زیست است و به همین دلیل طرح‌ها جلو نمی‌رود. فقدان ارزیابی اجتماعی به طرح‌های سلامت محدود نمی‌شود بلکه در حوزه‌های مختلف وجود دارد.

ربیعی باذبیان اینکه نسل Z از «ارزش‌های بقا» عبور کرده‌اند و به ارزش‌های «ابراز وجود» رسیده‌اند، گفت: ابراز ارزش‌های بقا برای نسل‌های گذشته بود؛ همچنین ارزش‌های ابراز وجود دهک‌های پایین جامعه به دلیل فرایند ارتباطات افزایش یافته است. 

وی گفت: ضرورت حکمرانی با عقلانیت، توجه به مسائل علمی و اجتماعی پروژه‌ها و ارزیابی اجتماعی پروژه‌ها است.

دستیار اجتماعی رئیس‌جمهمور با اشاره به طرح‌های و پروژه‌های سلامت اظهار کرد: به طور قطع، پروژه‌های حوزه سلامت بدون اجتماعی شدن با موفقیت زیادی همراه نخواهند بود. فهم درست از یک مسئله بسیار اهمیت دارد. 

ربیعی با بیان اینکه جلساتی در ارتباط با آسیب‌های اجتماعی در رده‌های بسیار بالای کشور برگزار شد، گفت: حاشیه‌نشینی را به عنوان «متغیر مستقل» در نظر گرفته بودند و حاشیه نشینی به طلاق،خودکشی و اعتیاد خروجی می‌دهد. اگرچه به عنوان وزیر در جلسه بودم اما برآمده از مناطق پایین شهر هستم.

وی ادامه داد: در این جلسه مطرح کردم که میزان طلاق در مناطق یک، دو و ۳ تهران از ۱۶، ۱۷ و ۱۸ بیشتر است. همچنین میزان اعتیاد در میان جمعیت شاغل نسبت به جمعیت بیکار بیشتر است. 

دستیار اجتماعی رئیس‌جمهمور با بیان اینکه اگر متغیرهای ناظر بر سلامت نادیده گرفته نشوند میزان هزینه‌های آینده کاهش می‌یابد، گفت: اگر سرمایه‌گذاری اجتماعی صورت گیرد به دولت و تحقق طرح‌ها بسیار کمک می‌کند. نظام سلامت پیش از اینکه به متغیرهای درون نظام سلامت وابسته باشد به متغیرهای بیرون نظام سلامت وابسته است. بسیاری از متغیرهای خارج از نظام سلامت در اختیار نظام سلامت نیست و در اختیار حکمرانی قرار دارد. 

وی با بیان اینکه سازمان بهداشت جهانی طی گزارشی در سال‌های ۱۹۹۶ و ۲۰۰۵ در ارتباط با متغیرهای نظام سلامت مباحثی را مطرح کرده، افزود: به طور مثال، این گزارش بیانگر این است که ثروتمندان نسبت به فقرا سالم‌تر هستند. جوامعی که نابرابری در آنها وجود دارد از منظر سلامت ناسالم هستند و نابرابری در جوامع پیشرفته مانند آمریکا نیز وجود دارد. 

ربیعی درباره میزان مرگ‌ومیر ناشی از حوادث ترافیکی خاطرنشان کرد: حدود ۵هزار موتورسوار در حوادث ترافیکی جان خود را از دست می‌دهند. اغلب موتورسوارانی که جان خود را در حوادث ترافیکی از دست می‌دهند، توانایی خرید کلاه ایمنی را ندارند و برخی نیز نسبت به داشتن کلاه ایمنی بی‌توجه هستند. بررسی‌ها بیانگر این است که اغلب موتورسوارانی که ان خود را در حوادث ترافیکی از دست می‌دهند دارای مشاغل پر استرس هستند. 

او با اشاره به اهمیت موضوع امنیت شغلی گفت: اگر افراد از امنیت شغلی برخوردار نباشد بیشترین میزان استرس را تجربه می‌کنند. 

وی گفت: هرچه میزان خصوصی‌شدن حمل‌ونقل افزتیش یابد،مشکلات سلامت بیشتر می‌شود. نداشتن پایه‌های حمل‌ونقل عمومی سبب افزایش مشکلات سلامت می‌شود.

ربیعی با بیان اینکه درباره مسائل زیست‌محیطی موارد متعددی مطرح شده،افزود: سال گذشته، حدود ۸۸۰ نفر به دلیل آلودگی هوا جان خود را در استان مرکزی از دست داده‌اند. طراحی صنعتی استان مرکزی به غلط صورت گرفته است؛ به نحوی که صنایعی که می‌بایست در کنار دریا مستقر می‌شدند در این استان قرار دارند.

دستیار اجتماعی رئیس‌جمهمور با اشاره به توقف مازوت سوزی در برخی نیروگاه‌های کشور گفت: دولت در ارتباط با توقف سوزاندن سوخت اشتباه میم گرفته و این موضوع جزو تصمیم‌های سخت است اما جامعه می‌بایست در ارتباط با این تصمیم‌ها سخن بگوید. دولت درباره توقف مازوت‌سوزی تصمیم‌گرفت و این موضوع برای نخستین‌بار در کشور انجام شد. وجود چراغ‌های فراوان در خیابان‌ها چه فایده‌ای دارد؟ میزان چراغ‌های خیابان‌های کشورهای اروپایی و مغازه‌های این کشورها کم است. 

وی با بیان اینکه پزشکان و اساتید دانشگاه در ردیف اول گروه‌های مرجع قرار دارند، افزود: اگرچه نسبت به نهادگرایی پزشکان انتقاد دارند اما باید بگویم که پزشکان جزو ردیف اول گروه‌های مرجع هستند. پزشکان نسبت به جامعه مسئول هستند و با توجه به اینکه پزشکان در ردیف اول گروه‌های مرجع قرار دارند، صدای آنها توسط جامعه شنیده می‌شود.

وی با اشاره به نقش تغذیه در بروز دیابت گفت: نتایج یک مطالعه بیانگر این است افرادی که بیش از ۶۰ سال دارد و به بیماری دیابت مبتلا هستند، تغذیه سالمی در دوران کودکی خود نداشته‌اند. 

ربیعی با بیان اینکه از غربالگری ژنتیکی در کشور در چند سال گذشته جلوگیری کردند، گفت: پیش از این روزها، زمانی که در دولت حضور داشتم با خون دل خوردن فراوان توانستم غربالگری ژنتیکی را در کشور اجرا کنم. اگرچه هزینه هر غربالگری حدود ۸ تا ۱۰ میلیون تومان بود اما غربالگری ژنتیکی را در کشور اجرا کردیم. طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده از اجرای غربالگری ژنتیکی در کشور جلوگیری کرد. 

وی با اشاره به توزیع سرنگ در برخی مناطق گفت: شرایط اجتماعی برخی مناطق به نحوی بود که می‌بایست سرنگ رایگان در آن مناطق توزیع می‌کردیم. اگر مسائل اجتماعی مناطق در کانون توجه قرار نگیرد میزان بیماری‌ها افزایش می‌یابد. 

ربیعی با بیان اینکه نرخ اعتیاد و خودکشی در کشور از متوسط جهانی کمتر است، خاطرنشان کرد: اگرچه میانگین نرخ اعتیاد و خودکشی در کشور از متوسط جهانی کمتر است اما این موارد روند صعودی خود را طی می‌کند. سال‌های گذشته بخش اعظمی از موارد خودکشی به مسائل فرهنگی محدود می‌شد اما شرایط کنونی تغییر کرده است.

دستیار اجتماعی رئیس‌جمهمور با بیان اینکه فرودستان نظام سلامت هیچ صدایی ندارند، گفت: افرادی که به بیماری‌های خاص‌ و صعب‌العلاج مبتلا هستند و همچنین فرودستان نظام سلامت می‌بایست پر کانون توجه قرار گیرند. دولت‌ها تاکنون مدعی‌العموم بیماران نبوده‌اند اما دولت چهاردهم و وزارت بهداشت با هدایت دکتر ظفرقندی به سمت مدعی‌العموم شدن دولت برای بیماران گام برمی‌دارند.

ربیعی با انتقاد ازعملکرد بیمه‌ها گفت: متاطفانه، بیمه‌ها به کارپرداز دولت نبدیل شده‌اند. جامعه پزشکی می‌بایست به عملکرد درست بیمه‌ها کمک کند؛ عملکرد درسته بیمه‌ها به نفع جامعه پزشکی نیست بلکه مردم از این موضوع نفع می‌برند. متاسفانه،بیمه‌ها به نظام کارپردازی تبدیل شده‌اند. اگر بیمه‌ها بتوانند به یک میانجیگر میان پزشک و بیمار تبدیل شوند و بتوانیم چنین شرایطی را ایجاد کنیم به کار بزرگی دست زده‌ایم.

او با بیان اینکه نهادهای مدنی می‌توانند در حل مشکلات اجتماعی بسیار اثرگذار باشند، افزود: من بر این باور هستم که نهادی به منظور تقویت نهادهای مدنی و اجتماعی ایجاد شود. به جای برخورد امنیتی با نهادهای اجتماعی می‌بایست در جهت توانمندسازی آنها گام برداریم. 

ضرورت شناسایی مبتلایان به دیابت نوع یک

علی جعفریان در همایش «چالش‌ها و راهکارهای مدیریت بیمار-محور دیابت در ایران» که صبح امروز (۲۴ آبان) توسط انجمن دیابت گابریک برگزار شد، اظهار کرد: مردم و سازمان‌های مردم نهاد در پیشبرد سیاست‌ها بسیار نقش دارند و بدون حضور مردم و سازمان‌های مردم نهاد نمی‌توان سیاست‌ها را پیش‌برد. وزارت بهداشت از سازمان‌های مردم نهاد حمایت می‌کند. سازمان‌های مردم نهاد که در راستای حل مسائل اجتماعی گام برمی‌دارند، کارهای بزرگی انجام می‌دهند.

جعفریان

مشاور عالی وزیر بهداشت با بیان اینکه بیماری دیابت یک مساله اجتماعی است، خاطرنشان کرد: دیابت فقط یک بیماری نیست بلکه یک موضوع اجتماعی است چراکه این بیماری مؤلفه‌های بسیاری را تحت تاثیر قرار می‌دهد.  

او با اشاره به «سیمای مرگ ایرانی‌ها» گفت: سکته‌های قلبی و مغزی از جامعه علل مرگ ایرانی‌ها هستند و بررسی‌ها بیانگر این است که بیماری دیابت با سکته‌های قلبی و مغزی ارتباط مستقیم دارد.  

جعفریان با بیان اینکه تعداد مبتلایان به دیابت نوع ۲ در کشور بسیار زیاد است، افزود: بیماران بسیاری پر کشور حضور دارند که دارو مصرف می‌کنند. علاوه بر مبتلایان به دیابت نوع ۲، مبتلایان به دیابت نوع یک نیز می‌بایست به‌سرعت در کشور شناسایی شوند. اغلب افرادی که مبتلا به دیابت نوع یک هستند به دلیل ابتلا به یکی از عارضه‌های دیابت نوع یک شناسایی می‌شوند. شناسایی مبتلایان به دیابت نوع یک در این مرحله به این معناست که کشور در فرایند کنترل و درمان عقب افتاده است.  

وی با بیان اینکه «کبد چرب» دلیل اصلی پیوند کبد در کشور است، اظهارکرد: اگرچه برخی تصور می‌کنند که ابتلا به بیماری هپاتیت، عامل اصلی پیوند کبد در کشور است اما این بیماری عامل اصلی پیوند کبد نیست. خوشبختانه، بیماری هپاتیت تقریبا کنترل شده، به‌نحوی که هپاتیت B با واکسن و هپاتیت C با دارو در حال درمان است و تقریبا مورد جدیدی در پیوند کبد ناشی از ابتلا به هپاتیت در کشور نداریم.

جانشین وزیر بهداشت با بیان اینکه موارد پیوند کبد ناشی از کبد چرب در کشور بسیار زیاد است، توضیح داد: ایران از ۲۰ سال گذشته تا به امروز با ابتلا به بیماری‌های جوامع صنعتی مواجه شده است این در حالیست که تمام ویژگی‌های جوامع صنعتی را نداریم.

جعفریان با بیان اینکه توجه به دیابت، یک موضوع ضروری است، گفت: توجه به دیابت از دو منظر «مسائل اجتماعی» و «ریسک‌فاکتورها» اهمیت دارد چراکه این بیماری بر مولفه‌های اجتماعی اثر می‌گذارد همچنین جزو پنج ریسک فاکتور اصلی است.

وی با اشاره به برنامه «پزشکی خانواده و نظام ارجاع» توضیح داد: وزارت بهداشت به موضوع کنترل دیابت با استفاده از برنامه پزشکی خانواده و نظام ارجاع توجه کرده و این موضوع را در برنامه‌ریزی‌های خود قرار داده است. طی سفر اخیر خود به استان‌های آذربایجان شرقی، فارس و مازندران از مراکز پزشکی خانواده این استان‌ها بازدید کردم و در ارتباط با کنترل دیابت پرسش‌هایی مطرح و از آنان درخواست کردم که چگونگی مراقبت و کنترل وضعیت یک بیمار دیابتی را توضیح دهند.

مشاور عالی وزیر بهداشت ادامه داد: اگر بخواهیم مشکل بیماران دیابتی را به‌صورت سیستماتیک حل کنیم، موضوع ارجاع، کنترل و جلوگیری از شناسایی نشدن بیماران می‌بایست در کانون توجه قرار گیرد و مسیری که برای تحقق حل مشکلات بیماران درنظر گرفته می‌شود یک مسیر سیستماتیک است.

وی در ادامه گفت: برخی مراکزی که نسبت به کنترل وضعیت بیماران دیابتی اقدام کرده‌اند، توانسته‌اند دست به اقدامات بزرگی بزنند و مسائلی مانند A۱c بیماران را هر سه ماه یک بار کنترل کنند.  

مشاور عالی وزیر بهداشت اضافه کرد: استارت‌آپ‌ها می‌توانند در زمینه برخی مولفه‌ها مانند CGM و پمپ انسولین که در برخی کشورها به مرحله استفاده عمومی رسیده است به درمان دیابت کمک کنند. پمپ انسولین در زمینه دیایت نوع یک بسیار اثرگذار است. استفاده از تکنولوژی می‌تواند سبب تغییر شرایط کنونی در افق‌های آینده شود.

وی با بیان اینکه کشور با مسائل متعددی روبرو است، افزود: دیابت نوع یک، از مسائل چالش‌های کشور است و توجه به تمام مسائل اجتماعی به منابع مالی فراوانی نیاز دارد. مسائل اجتماعی می‌بایست با توجه به میزان منابع موجود در کانون توجه قرار گیرد و از ظرفیت تمام مجموعه‌ها مثل سازمان‌های مردم نهاد می‌توان استفاده کرد.  

جعفریان در پایان گفت: دیابت نه تنها هزینه‌های فراوانی را به بیمار و خانواده او تحمیل می‌کند بلکه هزینه‌های هنگفتی را بر کشور وارد می‌کند. خانواده و بیمار، قربانی اول بیماری دیابت هستند و پس از آنان نظام بهداشتی کشور به عنوان قربانی دوم بیماری دیابت به حساب می‌آید چرا که هزینه‌های درمان این بیماری را می‌بایست پرداخت کند. تمام تلاش خود را برای موضوع بیماری دیابت می‌بایست به کار گیریم.  

سهم ۷۰ درصدی بیماری‌های غیرواگیر در مرگ‌ومیر ایرانیان

محمدرضا مسجدی در همایش «چالش‌ها و راهکارهای مدیریت بیمارـ محور دیابت در ایران» که امروز، پنج‌شنبه ۲۴ آبان که توسط انجمن دیابت گابریک برگزار شد، اظهار کرد: مسائل اجتماعی بسیار گسترده است و به همین دلیل نمی‌توان نقطه پایانی برای این مولفه درنظر گرفت. هرگاه مسائل اجتماعی را بررسی می‌کنیم به این نتیجه می‌رسیم که به مسائل اجتماعی می‌بایست توجه کنیم.

مسجدی

وی با بیان اینکه دانشگاه نسل چهارم این روزها در کانون توجه قرار گرفته، افزود: منظور از دانشگاه نسل چهارم این است که رسالت اجتماعی را در کانون خود توجه قرار دهد. منظور از دانشگاه نسل چهارم این است که اعضای هیات رییسه، اعضای هیات‌علمی و دانشجویان آن دانشگاه با مسائل اجتماعی درگیر شوند. دانشگاه‌ها نمی‌توانند دانشجویان را با مسائل اجتماعی درگیر نکنیم. رسالت اجتماعی در دانشگاه‌ها بسیار مهم است و این موضوع در کشور رقیق شده است.

مدیرعامل شبکه ملی پیشگیری از بیماری‌های غیرواگیر با بیان اینکه دولت می‌بایست به نهادهای اجتماعی کمک کند، گفت: دولت می‌بایست از ظرفیت انجمن‌های برای مسائل اجتماعی کمک کند. دولت‌های می‌توانند از ظرفیت سازمان‌های مردم نهاد برای مواجهه با بیماری‌ها استفاده کند. 

مسجدی با بیان اینکه شبکه ملی پیشگیری از بیماری‌ها غیرواگیر با کمک وزارت بهداشت تشکیل شده، گفت: حدود ۹۰ سازمان مردم نهاد در کنار یکدیگر جمع شده‌اند و شبکه ملی پیشگیری از بیماری‌ها غیرواگیر را تشکیل داده‌اند.

وی با بیان اینکه شبکه ملی پیشگیری از بیماری‌ها غیرواگیر از اعضای دبیرخانه شورای سلامت و امنیت غذایی است، گفت: هفته آینده، جلسه  شورای سلامت و امنیت غذایی برگزار می‌شود. 

مسجدی با اشاره به ضرورت احیای کمیته بیماری غیرواگیر کشور، گفت: بررسی‌ها بیانگر این است که ۴۵۰ هزار نفر در کشور سالانه جان خود را از دست می‌دهند که سهم بیماری‌های غیرواگیر در مرگ‌ومیر ایرانیان به میزان ۷۰ درصد است. بیماری‌های قلبی‌ـ‌عروقی، بیماری‌های مزمن تنفسی، دیابت، فشار خون و سکته‌های قلبی و مغزی جزو ۵ بیماری غیرواگیر هستند که سبب مرگ‌ومیر ایرانی‌ها می‌شوند. علاوه بر بیماری‌های غیرواگیر، حوادث ترافیکی نیز سبب مرگ ایرانیان می‌شود. 

 

کدخبر: 340820

ارسال نظر