|

اختصاصی گسترش نیوز؛

صفر تا صد واردات کالا بدون انتقال ارز | بخشنامه ای که تجارت را متحول کرد

به دلیل دپوی بسیاری از کالاهای وارداتی در گمرک و همچنین کمبود ارز دولتی و بانکی، دولت سیزدهم تصمیم گرفت تا امکان واردات کالا بدون انتقال ارز را صرفا برای برخی کالاها و تحت شرایط خاص فراهم کند. این تغییر در سیاست واردات، ضرورت آگاهی از قواعد و شرایط مربوط به این امکان را بیشتر می‌کند.بنابراین، افراد و فعالان اقتصادی باید با شرایط جدید آشنا شوند تا بتوانند از این فرصت به بهترین نحو استفاده کنند و در عین حال، از تبعات قانونی و اقتصادی آن آگاه باشند.

اقتصاد صفر تا صد واردات کالا بدون انتقال ارز | بخشنامه ای که تجارت را متحول کرد

واردات کالا به عنوان یکی از عوامل کلیدی در رشد اقتصادی کشور شناخته می‌شود و بسیاری از افراد شغل و تخصص خود را در این حوزه متمرکز کرده‌اند. این فعالیت اقتصادی به تأمین نیازهای داخلی و افزایش تنوع محصولات در بازار کمک می‌کند.با این حال، واردات کالا با چالش‌هایی نیز همراه است. از جمله این چالش‌ها می‌توان به خطراتی چون پولشویی، فساد و فرار مالیاتی اشاره کرد. به همین دلیل، منبع ارز کالاهای وارداتی باید مورد تأیید بانک مرکزی قرار گیرد و واردات کالا بدون انتقال ارز امکان‌پذیر نیست.

به دلیل دپوی بسیاری از کالاهای وارداتی در گمرک و همچنین کمبود ارز دولتی و بانکی، دولت سیزدهم تصمیم گرفت تا امکان واردات کالا بدون انتقال ارز را صرفا برای برخی کالاها و تحت شرایط خاص فراهم کند. این تغییر در سیاست واردات، ضرورت آگاهی از قواعد و شرایط مربوط به این امکان را بیشتر می‌کند.بنابراین، افراد و فعالان اقتصادی باید با شرایط جدید آشنا شوند تا بتوانند از این فرصت به بهترین نحو استفاده کنند و در عین حال، از تبعات قانونی و اقتصادی آن آگاه باشند.

در این گزارش، به بررسی موضوعاتی از جمله ماهیت و شرایط واردات کالا بدون انتقال ارز، مدارک مورد نیاز، لیست کالاهای مجاز، مفهوم عملیات ارزی بدون انتقال ارز، نحوه ثبت سفارش برای واردات کالا، بخشنامه‌ های جدید مربوط به این موضوع و قواعد مربوط به واردات خودرو پرداخته شده است.با گسترش نیوز همراه شوید.

واردات-کانتینر-کالا

واردات کالا بدون انتقال ارز چیست؟

به زبان ساده، به وارداتی که بانک مرکزی ارز آن را تأمین نمی‌کند، «واردات بدون انتقال ارز» گفته می‌شود. در این نوع واردات، مشخص کردن منبع ارز اهمیتی ندارد.

یکی از مراحل واردات کالا به کشور و ترخیص آن از گمرک، استفاده از سیستم بانکی برای انتقال ارز (پرداخت وجه کالای وارداتی) به کشور مبدأ (کشوری که کالا از آن وارد می‌شود) است. همچنین، تعیین منبع ارز هنگام ثبت سفارش در سامانه جامع تجارت و تأیید این منبع توسط بانک مرکزی نیز از الزامات این فرایند می‌باشد.

اما از اواسط دی ماه ۱۴۰۲، دولت بخشنامه‌ای درباره واردات کالا بدون انتقال ارز منتشر کرد که نحوه ثبت سفارش و نوع کالاهایی که امکان واردات آن‌ها بدون انتقال ارز وجود دارد را مشخص نمود. این بخشنامه جدید دولت در خصوص واردات کالا بدون انتقال ارز بیان کرده است:

به اطلاع می‌ رساند، جهت تسهیل واردات کالا به کشور از محل تبصره ۱ و ۲ ذیل بند ۲ ماده ۳۸ آیین‌ نامه قانون مقررات صادرات و واردات، امکان ثبت سفارش از محل این بند، در سامانه جامع تجارت فراهم شده است. محل تامین ارز مذکور، در حال حاضر، ذیل عملیات ارزی «بدون انتقال ارز»، قابل انتخاب می‌ باشد. استفاده از آن، نیازمند وارد نمودن شماره ثبت سفارش و اظهارنامه قبلی است که کسر تخلیه، از محل آن ها، ایجاد شده است.
صادرات-کالا

شرایط واردات کالا بدون انتقال ارز

واردات کالا بدون انتقال ارز تنها در صورتی امکان‌پذیر است که شرایط مدنظر دولت برای این کار وجود داشته باشد. بر اساس بخشنامه صادره در این خصوص، شرایط واردات کالا بدون انتقال ارز به شرح زیر است:

  • کالا باید تجاری نباشد (تشخیص این موضوع با گمرک است).
  • فرآیند ثبت سفارش در سامانه جامع تجارت باید طی شود.
  • متقاضی باید مدارک لازم را داشته باشد.
  • کالای وارداتی نباید در لیست کالاهای ممنوعه قرار داشته باشد و باید امکان واردات آن بدون انتقال ارز فراهم باشد.

نکته: کد تعرفه گمرکی کالای وارداتی، که به آن HS Code نیز گفته می‌شود، اطلاعات و جزئیات خاصی را درباره هر کالا ارائه می‌دهد و مواردی مانند عوارض و حقوق ورودی کالا و مجاز یا غیرمجاز بودن آن را تعیین می‌کند.

تجارت-خارجی

مدارک لازم برای واردات کالا بدون انتقال ارز

برای انجام عملیات واردات کالا بدون انتقال ارز، فرد باید دارای مدارک و فرم‌های لازم باشد. بنابراین، در این بخش از گزارش، مدارک و فرم‌های ضروری برای واردات کالا بدون انتقال ارز مورد بررسی قرار گرفته‌اند. این مدارک عبارتند از:

مدارک لازم برای واردات کالا بدون انتقال ارز شامل موارد زیر است:

  • مجوزهای قانونی لازم
  • کارت بازرگانی
  • گواهی سازمان حمایت در صورت نیاز
  • گواهی موسسه استاندارد در صورت نیاز
  • اسناد مربوط به حمل و خرید کالا
  • اسناد مربوط به ثبت سفارش بازرگانی
  • اسناد مربوط به برگه ترخیصیه
  • اسناد مربوط به قبض انبار
  • اسناد مربوط به بارنامه
  • اسناد مربوط به گواهی مبدا
  • اسناد مربوط به فاکتور خرید
  • کاتالوگ و بروشور
  • پروانه بهره‌برداری
  • پروانه صادراتی
  • وکالت‌نامه رسمی یا کارت حق‌العمل‌کاری

تجارت-الکترونیک-یک

لیست کالاهای مجاز به واردات کالا بدون انتقال ارز

در جدول زیر، لیستی از برخی از این کالاها ارائه شده است که بر اساس آنچه در بخشنامه و بندهای ماده ۳۸ آیین‌نامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات آمده، تهیه شده است. لازم به ذکر است که این کالاها طبق اعلام دولت به طور مداوم در حال تغییر هستند و در صورت نیاز، باید به‌طور روزآمد درباره آن‌ها تحقیق

یست کالاهای مجاز به واردات کالا بدون انتقال ارز

قطعات یدکی، ابزار برشی، قالب نو یا مستعمل و نمونه کالا برای تحقیق و کپی برداری، برای واحدهای تولیدی،آموزشی یا تحقیقاتی

نمونه دارو (فرآورده‌های دارویی، مواد اولیه و مواد جانبی) و مواد بسته‌ بندی آن و تجهیزات و ملزومات پزشکی و آزمایشگاهی و بهداشتی

شیر و غذای کودک و کتب و نشریات و تجهیزات آزمایشگاهی و ملزومات تحقیقاتی علمی برای دانشگاه های علوم پزشکی، در صورتی که جنبه تجاری نداشته باشد.

نکته اول: شایان ذکر است که برای برخی از کالاهای ذکر شده در جدول، موافقت برخی نهادها ضروری است. بر اساس بند ۷ ماده ۳۸ آیین‌نامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات، "واردات سایر کالاهایی که مشمول موارد فوق نباشند، با تشخیص و موافقت کمیسیونی متشکل از نمایندگان وزارتخانه‌های بازرگانی، امور اقتصادی و دارایی و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران که در وزارت بازرگانی و به ریاست معاون وزیر بازرگانی تشکیل خواهد شد، امکان‌پذیر است."

نکته دوم: همچنین، بر اساس بند ۹ ماده ۳۸ آیین‌نامه مذکور، "ورود و ترخیص هرگونه کالای مجاز اعلام شده توسط وزارت بازرگانی، به صورت بدون انتقال ارز و با انجام ثبت سفارش و پرداخت حق ثبت سفارش و سایر حقوق قانونی، قبل از ترخیص کالا و بدون ارائه هرگونه مجوز دیگری، مجاز است."

عملیات ارزی بدون انتقال ارز

یکی از مواردی که انجام آن به موجب بخشنامه دولت وقت در سال ۱۴۰۲ مجاز شده، انجام عملیات ارزی بدون انتقال ارز است.

به طور کلی، هنگامی که افراد قصد واردات کالایی به کشور را دارند، جز در موارد استثنا، باید در بانک‌ های کشور اعتبار اسنادی باز کنند و وجه مورد نیاز برای واردات را از ارزهای دولتی و منابع تأیید شده بانک مرکزی تهیه نمایند. همچنین، در هنگام ثبت سفارش کالا در سامانه جامع تجارت، باید نوع عملیات ارزی و منبع ارز را مشخص کنند.

اما در عملیات ارزی بدون انتقال ارز، نیازی به باز کردن اعتبار اسنادی در بانک‌های کشور نیست و فرد می‌تواند از منابعی غیر از منابع تأیید شده بانک مرکزی، مانند بازار آزاد، برای تهیه ارز استفاده کند. در هنگام ثبت سفارش کالا در سامانه جامع تجارت، می‌تواند نوع عملیات ارزی و منبع ارز را بدون انتقال ارز مشخص کند.

سامانه-جامع-تجارت-یک

نحوه ثبت سفارش واردات کالا بدون انتقال ارز

 

نحوه ثبت سفارش واردات کالا بدون انتقال ارز از طریق ورود به حساب کاربری در سامانه جامع تجارت ایران انجام می‌شود. بدین منظور، شخص باید آدرس ntsw.ir را جستجو کرده و پس از وارد کردن نام کاربری، رمز عبور و کد امنیتی تصویری، بر روی گزینه "ورود" کلیک کند.

در این مرحله، فرد باید به ترتیب گزینه‌های "عملیات ارزی و بدون انتقال ارز" را انتخاب کرده و شماره ثبت سفارش و اظهارنامه قبلی که کسر تخلیه از محل آن‌ها ایجاد شده است را وارد کند.

واردات-خودرو

واردات خودرو بدون انتقال ارز

بر اساس بخشنامه دولت، واردات خودرو بدون انتقال ارز تنها برای خودروها و موتورسیکلت‌هایی که به منظور مهندسی معکوس وارد کشور می‌شوند، امکان‌پذیر است. این موضوع مشروط به این است که مجوز اولیه از دفتر وزارت صنعت و معدن اخذ شده باشد؛ همچنین فرد باید دارای پروانه بهره‌برداری برای تولید خودروهای وارداتی باشد و در اظهارنامه گمرکی کالا، در بخش شرح کالا، عبارت "عدم اعتبار برای شماره‌گذاری و واگذاری" درج گردد.

نکته: در حال حاضر، واردات خودرو تنها برای خودروهایی با ارزش کمتر از ۲۰ هزار یورو (فوب) مجاز است و اولویت با خودروهای کمتر از ۱۰ هزار یورو (فوب) می‌باشد. تخلیه خودرو بدون ثبت سفارش و تخصیص ارز ممنوع است. همچنین، ارزش گمرکی بر اساس ماده ۱۴ قانون امور گمرکی محاسبه می‌شود.

کدخبر: 340869

ارسال نظر

 

آخرین اخبار

پربازدیدترین