|

خیانت بزرگ عراق به ایران | ترکیه وارد میدان عمل شد

ترکیه به منظور توسعه ارتباطات خود، در نظر دارد کانال سوئز جدیدی را از طریق عراق ایجاد کند. این اقدام به طور مستقیم تأثیرات قابل توجهی بر فضای منطقه خواهد داشت. علی شریعتی، عضو اتاق بازرگانی ایران، بیان کرد که به دلیل شرایط کنونی ایران، به تدریج موقعیت این کشور در حوزه ترانزیت بین‌المللی کاهش خواهد یافت و کشورهایی نظیر ترکیه به عنوان جایگزین ایران عمل خواهند کرد.

اقتصاد خیانت بزرگ عراق به ایران | ترکیه وارد میدان عمل شد

عراق طرحی به ارزش ۱۷ میلیارد دلار را برای اتصال یکی از بندرهای بزرگ خود در سواحل جنوبی به ترکیه از طریق شبکه ریلی و جاده‌ای از سر گرفته که این تصمیم می تواند پیامدهای ناگزیری را به همراه داشته باشد.

با این پروژه، بندر فاو در جنوب عراق که در منطقه‌ای غنی از منابع نفتی قرار دارد، به ترکیه متصل خواهد شد. این اتصال موجب کوتاه‌تر شدن زمان سفر بین آسیا و اروپا می‌شود و می‌تواند عراق را به یک هاب حمل‌ونقل تبدیل کند که رقیب جدی برای کانال سوئز خواهد بود.

با پیشبرد این اهداف، عراق به هاب تجارت در منطقه تبدیل می‌شود و با همکاری ترکیه، بازار صادراتی ایران از دست خواهد رفت. باید دید که چه اهدافی منجر شده است که عراق به عنوان یکی از شرکای تجاری ایران، این گونه ترکیه را جایگزین ایران کند؟

راه‌آهن و جاده اتصال بندر فاو به ترکیه، تنها برای انتقال کالا و مسافر نیست، بلکه فرصتی برای توسعه گسترده‌تر مناطق مختلف عراق فراهم می‌آورد. دولت عراق برنامه‌هایی برای راه‌اندازی قطارهای سریع‌السیر با سرعت ۳۰۰ کیلومتر در ساعت دارد که مناطق مختلف صنعتی عراق را به یکدیگر متصل خواهد کرد.

خدمات ریلی عراق در حال حاضر محدود به چند خط است، ازجمله یک قطار مسافربری که بغداد را به بصره وصل می‌کند، ولی پس از اجرای این پروژه، عراق به یک مرکز ترانزیت کلیدی تبدیل خواهد شد.

بندر فاو در آینده می‌تواند رقابتی جدی برای بندرهای ایران ایجاد کند و به عراق فرصت‌های زیادی برای تقویت جایگاه ژئوپلیتیکی‌اش در منطقه بدهد. این پروژه همچنین شامل ساخت بندر جدید، پایانه‌های نفتی و سایر زیرساخت‌های حمل‌ونقل است.

این پروژه به دنبال ایجاد مسیری جدید برای حمل کالا از شرق آسیا، از جمله هند، از طریق خلیج فارس به عراق، ترکیه و سپس اروپاست. این مسیر جدید ممکن است تأثیر زیادی بر بندرهای جنوبی ایران بگذارد و ظرفیت حمل و نقل آنها را کاهش دهد.

علاوه بر این، عراق در حال تلاش برای اتصال بندر فاو به راه‌آهن خود و ترکیه است تا یک کریدور حمل‌ونقل جدید به وجود آورد. این کریدور ممکن است تأثیر منفی بر ترافیک ترانزیتی ایران به ترکیه و کاهش استفاده ترکیه از مسیر ایران برای حمل کالا به خلیج فارس منجر شود.

ترکیه در این پروژه به دنبال اهداف اقتصادی مختلفی ازجمله حمل سریع‌تر کالا و مسافر با قطارهای سریع‌السیر و توسعه خطوط انتقال نفت و گاز است. همچنین، این پروژه پس از جنگ روسیه و اوکراین و تحولات جهانی، در شرایط جدید رقابت‌های منطقه‌ای قرار گرفته است که می‌تواند بر موازنه‌های اقتصادی و سیاسی تأثیرگذار باشد.

یکی از مسیرهای جایگزین کانال سوئز، پروژه اتصال بندر فاو به ترکیه بوده که از آن طریق به مدیترانه و اروپا متصل خواهد شد. اما کریدور دیگر، از فاو به سوریه، لاذقیه ومدیترانه خواهد رسید.

به نظر می‌رسد با اینکه مسیر سوریه کوتاه‌تر است و زودتر به مدیترانه و اروپا می‌رسد، اما گزینه ترکیه به سوریه ترجیح داده شده و ترکیه با حمایت از گروه‌های مسلح مخالف دولت سوریه، سعی دارد منافع خود را در این مسیر تقویت کند.

در نهایت، این کریدور جدید می‌تواند به معنای کاهش استفاده ترکیه از مسیر ایران برای حمل کالا به جنوب خلیج فارس باشد و رقابت‌های جدیدی را در منطقه شکل دهد.

ترانزیت-ایران

از دست رفتن جایگاه ایران در حوزه ترانزیت بین‌الملل

در همین زمینه علی شریعتی، عضو اتاق بازرگانی ایران مطرح کرد: در حال حاضر، جایگاه ایران در موارد مختلفی در حال از دست رفتن است. برای مثال، ایرانیان با مشکلات بین‌المللی فراوانی روبه‌رو شده‌اند و به دلیل سیاست‌های اتحاذشده، ساعت‌ها در فرودگاه‌ها درگیر هستند. چراکه پروازها مدام لغو می‌شود یا اصلا پروازی به اروپا وجود ندارد. این روند بسیار تاسف‌برانگیز است و موضوعی است که مردم عادی لمس می‌کنند.

به گفته او، به جز مردم عادی، به دلیل شرایطی که برای ایران به‌وجود آمده است، روز به روز جایگاه ایران در حوزه ترانزیت بین‌الملل از دست خواهد رفت و کشورهایی مانند ترکیه، جایگزین ایران خواهند شد.

شریعتی ادامه داد: اکنون ترکیه نقش بسزایی در آشفتگی منطقه حلب دارد. در فضای ژئوپلیتیک منطقه، این موضوع ارتباط مستقیمی با موضوع حماس و دیگر بحث‌های سیاسی و نقاط قوت ایران داشته و ترکیه سعی بر تغییر فضای منطقه و کنار گذاشتن رقبای خود را دارد. رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، یک نقشه امپراتوری در ذهن دارد و اقدامات متفاوتی برای رسیدن به هدف خود انجام می‌دهد.

این فعال اقتصادی تشریح کرد: یکی از این اقدامات، گسترش ارتباط با عراق است. عراق کشوری است که ۴۴ میلیون نفر جمعیت دارد و با بودجه ۱۵۶ میلیارد دلاری و فروش ۴.۵ میلیون بشکه‌ای نفت در روز، بازار بزرگی محسوب می‌شود. زیرساخت‌های عراق، اهمیت بسیاری دارد و کشورهایی مانند ترکیه، علاقه دارند که نقشی در این زیرساخت‌ها داشته باشند.

او متذکر شد: البته باید در نظر داشت که نقش امنیت در عراق بسیار مهم است و با وجود تنش‌های موجود در عراق، پروژه ترکیه به سادگی انجام‌پذیر نیست. اما پروژه مذکور، یک مگاپروژه بوده و سرمایه‌گذاری میلیارد دلاری در این پروژه انجام شده است.

ایران-و-عراق

ایجاد کانال سوئز جدید

عضو اتاق بازرگانی ایران و عراق خاطرنشان کرد: در حال حاضر، عمده ترانزیت کالاهای عراق، از طریق ایران و تنگه هرمز انجام می‌شود. اگر ایران تا زمان به سر انجام رسیدن این پروژه، نتواند فکری به حال از دست نرفتن مزیت‌های خود کند، نه‌تنها عراق را از دست خواهد داد، بلکه ترکیه نیز به آرزوی دیرینه خود خواهد رسید و عراق را تبدیل به کانال سوئز خود خواهد کرد.

او در مورد از دست رفتن جایگاه ایران توضیح داد: در صورت تحقق این پروژه، استفاده از خلیج فارس و موقعیت آب‌های آزاد آن برای دریافت بار و ارسال به اروپا، از مسیر ترانزیت عراق می‌گذرد که در دست ترکیه خواهد بود. این موضوع عواقب نگران‌کننده‌ای برای ایران خواهد داشت.

آن طور که این فعال اقتصادی توضیح داد: ترکیه به دنبال گسترش یک امپراتوری است و در این مسیر حرکت می‌کند. در چنین شرایطی، ایران درگیر فیلترینگ، پخش صدای عادل فردوسی‌پور از تلویزیون و مسائل این چنینی است.

شریعتی با ذکر مثال دیگر در مورد از دست رفتن جایگاه ایران ادامه داد: به عنوان مثال، پروازهای خارجی کشور به بهانه‌های بی‌اساس تحت تأثیر قرار می‌گیرند. این در حالی است که امارات و ترکیه در حال گسترش شبکه هوایی خود هستند و پروازهای بیشتری به ایران می‌فرستند. ایران از همین موضوع هم جا مانده است.

به گفته او، در حال حاضر تقریبا عضوی از هر ایرانی در خارج از کشور حضور دارد و باید بین ایران و کشور محل سکونتش تردد داشته باشد. ایران از همین تردد مسافران هم جا مانده و نقش خود را از دست داده است. چندی پیش حداقل یک ایرلاین ایرانی وجود داشت، اما اکنون صورت مساله هم پاک شده است.

عضو اتاق بازرگانی ایران و عراق بیان کرد: این وضعیت، نشانه قدرت نیست. اگر در زمینه‌های دیگر قدرت وجود دارد، کافی نیست و باید مجموعه‌ای از قدرت‌ها، اعم از قدرت اقتصادی وجود داشته باشد. اینکه ایرانیان مجبور باشند برای دریافت ویزا در صف‌های طولانی ایستاده و از خدمات اولیه مانند کارت‌های اعتباری و بانکی محروم شوند، وضعیتی خلاف عزت و قدرت است.

ایران-ترکیه

بازگشت به قرن اول هجری

به گفته شریعتی، برخی مسئولان معتقدند که تحریم‌ها تاثیری ندارند و نباید به مسائل بین‌المللی توجه کرد، اما واقعیت این است که بدون حل مشکلات خود با دنیا، هیچ پیشرفت و بهبود واقعی اتفاق نخواهد افتاد و اکنون مردم در شرایط قرن اول هجری زندگی می‌کنند.

وی افزود: وضعیت تحولات و تنش‌های اخیر در منطقه نشان داده است که اگر همچنان با همین روند با دنیا برخورد شود و مسائل و مشکلات با  دنیا حل نشود، ایران روز به روز هزینه‌های بیشتری پرداخت خواهد کرد.

او در مورد احیای روابط با دنیا تصریح کرد: باید گفت که با احیای برجام و خروج ایران از لیست سیاه FATF، ایران به گلستان تبدیل نمی‌شود. حداقل شش سال طول می‌کشد که ایران به نقطه صفر بازگردد. اما هرچه این اقدامات عقب انداخته شود، ایران با شیب بیشتری به لحاظ جایگاه خود در شاخص‌های اقتصادی، سقوط خواهد کرد و جایگاه خود را از دست خواهد داد.

این فعال اقتصادی با انتقاد از رویکرد برخی از مقامات گفت: برخی مسئولان در کشور از بستن تنگه هرمز و گروگان‌گیری به مثابه راه حل، سخن به میان می‌آورند. این سیاست‌ها نتیجه‌ای جز انزوا و نابودی برای ما به همراه نداشته است. یک روز ایران در اقتصاد جهانی سهم داشت و تهدید به عرضه نکردن نفت می‌کرد. اما در حال حاضر، عرضه نکردن نفت، منجر به کاهش درآمد ایران می‌شود و تغییری در جهان حاصل نخواهد شد.

وی عنوان کرد: سیاست‌های نادرست اقتصادی و بی‌توجهی به روابط بین‌المللی باعث شده است که ایران از بسیاری از فرصت‌ها محروم بماند و به جای اینکه از تجارت و سرمایه‌گذاری‌های خارجی بهره‌مند شود، به راحتی این امکانات به کشورهای دیگر منتقل می‌شود. جریان اقتصاد در حال حرکت است و اگر ایران خود را با آن تنظیم نکند، از مسیر جا می‌ماند.

او در نهایت خاطرنشان کرد: ایرانیان، جاماندگان هستند؛ اما مسئولان فکر می‌کنند همه‌چیز تحت کنترل است. موضوع آن است که مسائل به حاشیه برده شده و از اصل جا مانده است. اگر این شرایط ادامه پیدا کند، کماکان ایران از تحولات جا می‌ماند.

منبع: تجارت نیوز
کدخبر: 342172
  • محمدی ارسالی در

    مطمعن باشید انجام میدهند.هرچه سریعتر.دول ت ماهم کشورهای دیگر را بازسازی میکند.خاک بر سرتان از همه جا داریم عقب میفتیم

  • ناشناس ارسالی در

    این از لیاقت وعلم و تجربه مسئولین مملکت ما ست .فقط بلف

  • صباح ارسالی در

    این چه لفظ زشتی بکار بردی خیانت ایا پیشرفت یک کشور مستقل خیانت است اگر چنین است قبل از عراق ایران اولین خاین است بعد بی عرضگی مسولین ایران دلیل است نه تلاش وکوشش مسولان عراق جهت اباد کردن کشور خود

    • ناشناس ارسالی در

      نام کاری و سیاستهای غلط سیاستگذاران را ب ه پای همسایه ننویسید .آقا بادنیا نباید ب جنگی واگردر سیاست هاتون تجدید نظر نکنید هرروز بدتراز پیروزه اگه قبول ندارید هزین ه‌ای هم نگفتی که برای روسیه کردید حالا ا زبستراسد لاییک دریافت کنید .کار غلط همان بارکجه که به مقصد نمیرسه

  • حسینی ارسالی در

    حالا این کجاش خیانت به ایران هست عراق بخواد توسعه بده خودشو خیانت به ایرانه

  • ناشناس ارسالی در

    ترکیه اول کانال سوئز برای عراق درست می ک نه و بعد با تروریست هاش به عراق حمله می کنه و کل کانال رو برای خودش بر می داره

  • هادی ارسالی در

    عراق دوست ماست هر وقت کمک لازم باشه ما ا ز بیت المال کمک میکنیم ،ولی مادشمن عراقی م هر وقت کس دیگه بهش دست دوستی بده راحت ما رو ول میکنه

  • مولو داعظمی ارسالی در

    عراق‌سوریه‌‌‌ووووو‌همه‌دشمن‌ایرانی‌هستن‌
    از‌این‌طرف‌طالبان‌‌مواظب‌‌باشید‌ کم‌کوتاه‌بیایید
    تمام‌این‌این‌ها‌د شمن‌ایران‌وایرانی‌هستن

    • ناشناس ارسالی در

      آره مواظب باشید همه بدهستن شما خوبید
      چرا اینجوری فکرمیکنید؟؟؟
      قرارنیست هرکس به فکرپیشرفت باشه اون دشمنتون باشه
      دنیا دنیای رقابته

  • حمیدرضا ارسالی در

    بازم بدهی و جریمه جنگ رو بهش ببخشید!بازم از امنیت عراق حمایت کنید و خون بدید برا شون...بازم هرچی بودجه دارید بعنوان کمک و مصلحت به خودش و نیروهاش و امثالهم بدید. ..و ازهمه مهمتر مسئولای دولتیمون تا توان دارن چرت بزنن و لبخندبزنن و بگن درحال م ذاکرات یه طرفه هستیم!البته اگه جوون و مس تعد و پرانرژی باشن میتونن تحصیلات مربوط به حوزه ی خدمتشونم یواش یواش ادامه بدنوا هی مطالعات در علوم سیاسی و اقتصادی داشته باشن و نندازن گردن دولت قبلی و وعده درو غ ندن و از اختلاس و رشوه خودداری کنن!با سلام و صلوات هم امور مملکت رو جوری اداره نکنن که مثل الان تمام زحمات و دردسرهای مملکت نیفته روی گردن سپاه بیچاره که هردس تاوردی از اقتصاد و سیاست و امنیت و امداد رسانی و...داریم بدست این عزیزان خدوم و ب اغیرت انجام میشه...خداخودش ختم بخیرکنه باتشکر

  • محمد ارسالی در

    اگه مثل کویت خسارت جنگ هشت ساله از عراق میگرفتیم خیالی جایگاه بهتری داشتیم

  • ناشناس ارسالی در

    مسولان که فقط فکرشون شده افغانی‌ها وعربها تمام سرمایمونو خرجشون کردن وآقازادهای که درداخل وخارج مثل پادشاه زندگی می‌کنند وبه همون کشورهای میرن که ما براونا مرگ می‌فرستیم مارو سرگرم شعار کردن خودشون سرگرم زندگی ما داریم جمعی به مرگ نزدیک میشیم دیگه ماشینوخونه آرزومون نیست خرید گوشتومرغ شده آرزو آیا گوش شنوا وچشم بینای هست مطمئنا خدا شمارو واسه مظلومان کشورهای دیگه ماخذه نمیکنه ولی برای حق ضایع شده مردم خودتون چرا

  • عباس ارسالی در

    سلام ما همیشه از عراق خائین ضربه خوردم اون از هشت سال مارا کوبیدن اینم از این بعد مگن برادر دینی ما هستن بازم درس نمی‌گیریم چرا باید با عراق ما دوست باشیم عراق اولین آخرین دشمن ما ملت ایران هست نباید عراقیارا به کشور ماراه بدیم

  • یونس صادقزاده ارسالی در

    درگیری باخود ودیگران درخون ایرانی است.اگ ربادنیا جنگ نکندحتماباخودش جنگ خواهد کرد .

    • ناشناس ارسالی در

      یکم مطالعه درمورد ایران وایرانی بدنیست.ر وهوانظرندیدلطفا.

  • ناشناس ارسالی در

    عراق خیانت نکرده بلکه مسولان ما تهی مغزن د و به دشمنان قدیمی اعتماد می کنند

  • علی ارسالی در

    باید فکر بحال ایران

  • خودم ارسالی در

    بجاش ما موشک داریم و ریلها و جاده هاشونو میزنیم

    • ناشناس ارسالی در

      فقط ویران کردن بلد هستید با همین افکار باعث شدید کشور منزوی بشه حتی افغانستان هم نمی‌خواد از طریق ایران کریدور ایجاد کنه

  • علی ارسالی در

    ایران در گیر جنگ های نیابتی و ایدئولوژیکی کردند بشدت در حال توسعه زیر ساحت های خود در اطراف ایران با هدف ایزوله کردن اقتصاد ایران هستند

  • ناشناس ارسالی در

    هدف کره شمالی شدنه نه کره جنوبی با طناب پوسیده روسیه داریم به ته چاه میرویم وتما م فرصتهای طلایی را از دست میدهیم مثل خط لوله گاز پاکستان

  • ناشناس ارسالی در

    همه کشورهای دنیا بفکر منافع خودشان هستن بجز ایران که شده پدر یتیمان منطقه،عراق هیچ وقت قابل اعتماد نبوده‌ ونخواهد بود ترکیه هم از قبل هميشه هدفش مشخص بود از سر جنگ ایران و عراق شد محل توریست های ایران وبیشترین درآمد را از سر جنگ ایران عراق به دست آورد والان هم شده جز ناتو هستش داره برای منطقه هم تعین تکلیف میکنه وما هنوز توپیچ وخم قانون حجاب و سگ گردانی وخفه کردن ظریف وسپر بلای منطقه کاش ما هم نفت و گاز نداشتیم تا ببینیم همه فی‌سبیل‌الله انگشتشان را در سازمان ملل به نفع ایران بالا می‌برند یا مسؤل ویا وزیر وکیل می‌شوند

  • مهدی ارسالی در

    هر کشور حق دارد به فکر توسعه خود باشد عراق ،ایران،امارات، ترکیه... حتی اف غانستان حق دارند به فکر منافع بلند مدت خ ود باشند آنها چه می کنند مهم است اما مهم تر آن است که ما بعنوان ایران چطور عمل کن یم...

  • کریم مرادی باریس ارسالی در

    ما ۸ سال جنگیدیم ولی شما دوست شدید تمامن بعراق کمک کردید ما جانبازان وایثارگران از حقمان محروم کردید این هم عاقبت عراق س ینه هایتان را به کشورهای عرب سپر کنید سی استمدار نیستید

  • a.m ارسالی در

    حیف نیست برادران عراقی ما ،اصلا این چ حرفیه شماباور میکنید ،ای داد بر ما که ملت خودمون ول کردیم و چسبیدم به این اعراب که اینچنین همیشه پشت به ما کردند دشمن ایرانن

  • ناشناس ارسالی در

    همه کشورها به طریقی فکر پیشرفت و منافع خ ودشون هستن آنوقت مسئولين کشورما فکر ایجا د قانون جدید برای حجاب زنان !!!!!

    • محمدحسین ارسالی در

      چی داری میگی سه ساله که اونو نگه داشتن،ب عدم چه ربطی داره به اقتصاد !؟

  • جانم فدای ایران ارسالی در

    این حق طبیعیه دولتمردان عراق است که بفکر توسعه و پیشرفت کشورشان باشند.کمااینکه ت مام کشورها بفکر توسعه و پیشرفت خود هستند .این ماهستیم که شدیم کاسه داغتر از آش.و دایه ی بی جیره ومواجب باقی کشورها.

  • ا-رئیسی ارسالی در

    ما در دشمنی افراط گرایانه با آمریکا عملا درهای تجارت وتبادلات جهانی رابه روی خود محدود کرده وتنگناهای تصنعی ایجاد نموده ایم وهمین سبب وابستگی بیشتر به برخی همسا یگان نامطمئن شده !بهتراست منطقی تر عمل ک نیم وحصارهای خودساخته رافروریزیم

  • رضا ارسالی در

    عراق به منافع ملت خودش فکرمیکنه نه مثل ا یران که مردم خودشونوفراموش کردن وچسبیدن به پروارکردن کشورهای عربی باشه که همان س وریه وعزه ویمن هم که درنهایت ضدماعمل کنن د

  • ناشناس ارسالی در

    کسانی که توانائی حل مشکلات داخلی کشور خودشون دراین‌۴۶سال نداشتند چطوری ادعا میکند که میخوان‌مشکلات منطقه را حل کند.لابد با موشک .چون ‌نه فکر اقتصادی دارند.ونه دانش سیاست جهان.


    خلی







  • ناشناس ارسالی در

    واقعیت فراموش نشه ما ایرانی هستیم افتخار تاریخ ولی عربها دوست ما نیستن و نخاهد شد تمام

  • سرباز وطن ارسالی در

    چه خبر از برادران دینی تون

  • شهرام ارسالی در

    همه کشورها به فکر منافع خودشون هستند.این منطقیه که عراق هم به فکر منافعش باشه . ما غیر منطقی هستیم .

  • ناشناس ارسالی در

    همه کشورا اول منافع ملت و کشور خودشون براشون مهمه ایران تنها کشوریه که اولویتش مردم کشورای دیگه هست ومردم خودش براش اهمیتی نداره که چی به روزشون میاد . عراقم مثل کشورای دیگه حق داره اول به فکر مردم وکشور خودش باشه

  • ناشناس ارسالی در

    فقط تاسف عرب همیشه دشمن ما بوده ببین به کجا رسیدید. حالا هی کمک کنید به این دشمنان ایران چه زود حلبچه یادتان رفت وبی شرف بودن این جماعت

  • میرمحمدرضاموسوی ارسالی در

    شما اگه عرضه دارید، مانند مصر از کشتی ها ی عبوری عوارض تردد بگیرید،،،

  • علی ارسالی در

    لعنت براینها

ارسال نظر

 

آخرین اخبار