|

جریمه بی حجابی از حقوق کارگر ایرانی سبقت گرفت

از منظر حقوقی قانون حجاب از صدر تا ذیل کلکسیونی از اشکالات و ایرادات است. یکی از مهم‌ترین ایرادات این قانون به اعداد مندرج در آن بر می‌گردد. در علم حقوق ،پیش‌فرض این است که قانونگذار برای تنظیم قوانین دارای «حکمت» است. یعنی اینکه در قوانین مقرر بر اساس خرد، موازین عقلی و منطقی رفتار تصمیم گرفته و با لحاظ کردن تمام جوانب یک امر اقدام به قانونگذاری می‌کند.

اقتصاد جریمه بی حجابی از حقوق کارگر ایرانی سبقت گرفت

قانون حجاب با وضعیت و ترتیبی که دارد دقیقا به مثابه گردابی است که می‌تواند باقی‌مانده امنیت، امید، اعتماد عمومی، همبستگی اجتماعی و آرامش جامعه را به درون خود ‌کشد و از بین ‌ببرد. به نظر هم می‌رسد چرایی این ادعا روشن‌تر از آن باشد که نیاز به توضیحات خاصی داشته باشد. آن هم در شرایطی که تنها دو سال پیش قواعد و چارچوب‌هایی بسیار ساده‌تر و سهلگیرانه‌تر از این قانون در قالب برخوردهای گشت ارشاد منجر به یکی از بزرگ‌ترین، طولانی‌ترین و خسارت‌بارترین اعتراضات تاریخ ایران شد. اینکه قانونگذار در شرایطی که تمام تجارب مشابه این قانون، سابق بر این منجر به شکست شده، با کدام «حکمت» و منطق سلیم چنین طراحی حقوقی برای جامعه ایران کرده، جای سوال بزرگی است. اما بزرگ‌تر اینکه قانونگذار بر اساس چه مبنایی فکر کرده که نهادهای کنترلی و ضابط امکان اعمال این قانون را دارند؛ وقتی نیروی انتظامی ما از برقراری نظم ترافیکی در عادی‌ترین روزهای سال حتی در یک خیابان پایتخت هم عاجز مانده است؟

از منظر حقوقی این قانون از صدر تا ذیل کلکسیونی از اشکالات و ایرادات است. یکی از مهم‌ترین ایرادات این قانون به اعداد مندرج در آن بر می‌گردد. در علم حقوق ،پیش‌فرض این است که قانونگذار برای تنظیم قوانین دارای «حکمت» است. یعنی اینکه در قوانین مقرر بر اساس خرد، موازین عقلی و منطقی رفتار تصمیم گرفته و با لحاظ کردن تمام جوانب یک امر اقدام به قانونگذاری می‌کند. 

مضافا اینکه حکمت قانون‌گذار به معنای دقت کلام و عبارات اوست که در قانون متجلی می‌شود. تحلیل اعداد مندرج در قانون حجاب اما نشان می‌دهند که این قانون آنطور که پیش‌فرض علم حقوق است به صورت «حکیمانه» بررسی نشده است.

یک دلیل عدم وجود حکمت در تدوین این قانون به اعداد مربوط به مجازات حبس بی‌حجابی یا به قول قانون‌گذار همان «برهنگی» بر‌می‌گردد. طبق این قانون دستگیری یک شهروند برای بار دوم به دلیل «برهنگی» می‌تواند برای او بین ۱۰ تا ۱۵ سال حبس داشته باشد، همین شهروند در صورت ارتکاب به جرایمی چون آدم‌ربایی به قصد دریافت پول، قاچاق تریاک تا ۲۰ کیلوگرم، خرید و فروش سلاح‌های نیمه‌سنگین و سنگین، قاچاق مواد منفجره شیمیایی و نظامی، قتل عمد در صورت رضایت اولیای دم و موارد پر تعداد دیگری به میزان حبسی کمتر از مجازات دستگیری بار دوم به دلیل «برهنگی» محکوم می‌شود. سوال از قانونگذار این است که‌ بین این موارد تناسبی وجود دارد؟ به عبارتی با کدام منطق حقوقی و عقلانی، مجازات بار دوم دستگیری به دلیل عدم رعایت حجاب باید بیش از آدم‌ربایی یا قاچاق تریاک و اسلحه گرم سنگین باشد؟ کدامیک از این موارد بیشتر امنیت عمومی و نظم اجتماعی را مختل می‌کند؟ کاملا مشهود است که در این مقایسه، قانون‌گذار معنای اعداد و ارقام را نفهمیده چرا که متوجه جوانب و اطراف امر حقوقی مورد بحث و ابعاد اجتماعی آن نمی‌شود و در خوش‌بینانه‌ترین حالت درکی بسیار محدود و بسته از این موضوعات دارد.

حجاب

 جریمه بی‌حجابی از حقوق ماهانه یک کارگر بیشتر شد

درج اعداد دیگر در این قانون هم به همین بی‌معنایی و بی‌منطقی است. به‌طور مثال ما شاهد وضع جرایمی بین ۸ تا ۱۶۸ میلیون تومان برای شهروندان توسط قانون‌گذار برای افعال مختلفی از بی‌حجابی یا تبلیغ آن هستیم. همین قانون‌گذار تاکید دارد که مساله جامعه ما مسائل اقتصادی است و موضوعات دیگر به دلیل این اولویت، اهمیتی ندارند. بگذریم از اینکه خود این قانون‌گذار در اوج گرفتاری‌های اقتصادی تمرکز خود را متوجه موضوعی چون قانون حجاب و عفاف می‌کند اما باز هم متوجه نیست که برای چه جامعه‌ای در حال وضع قانون و جریمه‌های جدید است. طبق محاسبات مرکز پژوهش‌های مجلس برای امسال، خط فقر در تهران برای یک خانواده ۳ نفره در کمترین حالت معادل ۲۰ میلیون تومان است. چندی قبل هم وزیر کار خبر داد که حداقل ۳۰ درصد جامعه ایران زیر خط فقر هستند. این در حالی است که برآوردها می‌گویند که بین ۲۰ تا ۳۰ درصد جامعه هم در آستانه این خط فقر قرار دارند. آن هم در شرایطی که حداقل حقوق کارگری در ایران حدود ۷ میلیون تومان می‌باشد.

اولا این یعنی اینکه کمترین جریمه بی‌حجابی از حداقل حقوق ماهانه یک کارگر در ایران بیشتر است. ثانیا با اجرای این قانون حداقل ۲۰‌درصد جامعه با جریمه شدن به دلیل بی‌حجابی به زیر خط فقر سقوط می‌کنند. تلخ است که به یاد بیاوریم کمی بیش از یک دهه قبل دغدغه اقتصاددانان ایران این بود که حدود ۲۰‌درصد جامعه با یک بیماری زیر خط فقر می‌روند و در تمام این سال‌ها به جای یافتن راهکار و علاج این وضع، در نظام تصمیم‌گیری کشور برگی به عنوان قانون جدید رو شده که با جریمه بی‌حجابی نیز همین اتفاق رخ می‌دهد.

البته بحث انتقاد به اعداد و ارقام این قانون بسیار وسیع‌تر از این است. خصوصا درباره اعداد پنهان آن نظیر منابع مالی که برای تکالیفی چون تامین مسکن جوانان طبق بند ۳ ماده ۲۲، تعریف انواع تسهیلات و همین‌طور معافیت‌های قابل توجه مالیاتی و... درج شده که معلوم نیست باید از کجا و چگونه در شرایط کنونی کشور تامین شوند. خلاصه کلام اما این است که تدوین‌کنندگان قانون نه فقط در مسائل اجتماعی و فرهنگی از درک ضروریات و واقعیات درمانده بوده‌اند بلکه حتی برای درج اعدادی که فهم آنها بسیار ساده‌تر است نیز اندکی تامل و دقت به خرج نداده‌اند. قانونی که برای اعداد و ارقام اصلی آن یک حساب و کتاب سرانگشتی ساده انجام نشده چگونه می‌تواند در ابعاد اجتماعی، امنیتی، فرهنگی و سیاسی دقیق باشد؟

منبع: اعتماد
کدخبر: 342258
  • ناشناس ارسالی در

    فقط تاسف تاسف تاسف

  • افسرده بی روح ارسالی در

    بازود وتهدید تا حالا جواب نداده اینها هم ون بانوان ودخترانی هستن که تا دیروز معقن ه درسر داشته بودن علت از خودتان است

  • . ارسالی در

    پول‌دارابی‌حجابند

    بی‌پوله ‌نداریشو‌زیرچادرقایم‌میکنه.

  • رضا ارسالی در

    با مقایسه جرائم رانندگی و حجاف و برخورد با مجرمین میفهمیم که این نظام با اسلام ناب محمدی هزاران فرسخ فاطله دارد

  • ناشناس ارسالی در

    در ایران مو از اقتصاد مهمتره هم در بین م خالفان حجاب اجباری هم موافقان حجاب اجبار ی پس انشالله همین باعث فرج در کشور میشه نگران نباشید

  • م ر ارسالی در

    هر بی حجابی طاووس خواهد جور هندوستان کشد
    اگه باقی خلافها جریمه اشون کمه اونا باید بروزرسانی شوند و مبالغشون بالا بره
    در کشورهای دیگه هم برای خلافهای کوچک حتی جریمه های سنگین هست که جرأت خلاف زا پایین میاره.

  • ناشناس ارسالی در

    زمانی که نفوذی ها هم در قانون گذرای نفوذ میکنند !!

  • ناشناس ارسالی در

    کسانی که این قانون رو گذاشتن یا بی سوادند و جاهل مثل خوارج که در هر زمان و هر مکان استخوان در گلویند یا نفوذی دشمن که آن ک باقی مانده ایمان و اعتقاد مردم را بدزدند

  • ناشناس ارسالی در

    جدی نگیرید. شو و نمایش است

  • ناشناس ارسالی در

    قیمت هاروپایین بیاریدوسفره مردم روپرکنیدبعد به مسائل دیگربپردازیدهرچندحجاب ازاوجب واجباته

  • محمد ارسالی در

    اگه زن نبود این حکومت با چی مردم را سرگر م میکرد؟!

  • علی ارسالی در

    دخترانشان در کانادا و آمریکا میگرده برای ماهم بجای کنترل تورم حجاب تصویب می کنند زمان شاه ما زنهایمان حجاب داشت

  • امیر ارسالی در

    دوباره دوگانه حجاب و معیشت را کلید زدند
    اینکه جریمه بی حجابی بیشتر از حقوق کارگر ایرانی باشد چه اشکالی دارد؟؟
    اصلا این دو چه ربطی به هم دارند؟؟
    اگر یکی حل نشده، نباید دنبال حل دیگری بود؟؟
    این چه منطقی هست دارید!!

  • مجید ارسالی در

    بس کنید مسائل بسیار مهمتری وجود دارد و م جلس چنین قانون مسخره ای را تصویب میکند

  • پرهام عطائی ارسالی در

    تاثیر گشت ارشاد بر آلودگی هوا و ناترازی بنزین؟!آیا میدانستید این واقعیت دارد.وقت ی زنان و دختران بخاطر حجاب در خیابان مور د تعرض قرار میگیرند یا در مترو توسط حجاب بان با ایشان برخورد میشود،زنان که بیشتر ین مشتری حمل و نقل عمومی هستند برای فرار از دردسرهای حجاب و عفاف ترجیح به استفاد ه از خودروی شخصی خواهند داشت و در نتیجه مصرف بنزین بیشتر و آلودگی هوای بیشتر.دید ین واقعا تاثیر داره

ارسال نظر

 

آخرین اخبار

پربازدیدترین