اختصاصی گسترش نیوز؛
موش و گربه بازی دولت با فعالین ارز دیجیتال | دومینوی مسدودسازی تا کی ادامه دارد؟
نعیمی خواه؛ کارشناس بازار ارز دیجیتال گفت: از آنجا که ارزهای دیجیتال ماهیت پولی ندارند و نمیتوان از آنها بهصورت گسترده بهجای پول استفاده کرد، بهتر است نهادی دیگر، بهجای بانک مرکزی یا همراه با آن، بهعنوان ناظر این حوزه شناخته شود. در جلساتی که با بانک مرکزی برگزار شد، کارشناسان تلاش کردند تا صدای صرافیها و فعالان بازار کریپتو شنیده شود؛ اما شرایط به گونهای دیگر پیش رفت و شرایط مورد انتظار ما پیش نرفت. به نظر میرسد بانک مرکزی با هدف کنترل نرخ ارز، توجه کافی به موضوع رمزارزها ندارد و اقدامات پیشگیرانه خود در بازار ارز را از حوزه ارز دیجیتال آغاز کرده است.
گسترش نیوز - مبینا خلیل ارجمندی: چندی پیش، بانک مرکزی بهعنوان متولی اصلی حوزه ارز دیجیتال و رمزارز در کشور معرفی شد؛ سندی نیز در این خصوص تنظیم و به تصویب سران قوا رسید. هفته های پیش، بانک مرکزی همزمان با افزایش قیمت دلار اقدام به بستن درگاههای پرداخت صرافیهای رمزارزی کرد.
این اقدام با واکنشهای منفی از سوی فعالان حوزه ارز دیجیتال همراه بود. بسیاری از کارشناسان، بستن حسابهای صرافیهای رمزارزی را بهانهای از سوی بانک مرکزی و دستگاههای متولی میدانند. پاسخ بانک مرکزی به این اعتراضات و اظهارنظرهای رسانهای جالب توجه بود؛ آنها کنترل نرخ ارز را دلیل این اقدام اعلام کردند اما زمانی برای پایان این محدودیت و از سرگیری فعالیت صرافیها تعیین نکردند.
همچنین، بانک مرکزی در اقدامی دیگر پیشنهادی مبنی بر تعیین دامنه نوسان برای ارز دیجیتال تتر ارائه کرد که فعالان بازار یک صدا این واکنش را رد کردند. فعالان بازار کریپتو ایران این پیشنهاد را غیرعملی و غیرقابل اجرا دانستند. در این راستا خبرنگار گسترش نیوز گفتگویی با نیما نعیمی خواه؛ کارشناس حوزه ارز دیجیتال داشت. در ادامه همراه ما باشید.
شوک به بازار ارز دیجیتال
نعیمی خواه؛ کارشناس حوزه ارز دیجیتال در رابطه با سند تنظیم گری حوزه کریپتو و انتخاب بانک مرکزی به عنوان نهاد تنظیمگر در حوزه ارز دیجیتال گفت: بحث متولی شدن بانک مرکزی همه را شوکه کرده است. فعالان این حوزه انتظار داشتند که نظارت بر رمزارزها به شیوهای متفاوت انجام شود.
وی افزود: از آنجا که ارزهای دیجیتال ماهیت پولی ندارند و نمیتوان از آنها بهصورت گسترده بهجای پول استفاده کرد، بهتر است نهادی دیگر، بهجای بانک مرکزی یا همراه با آن، بهعنوان ناظر این حوزه شناخته شود. در جلساتی که با بانک مرکزی برگزار شد، کارشناسان تلاش کردند تا صدای صرافیها و فعالان بازار کریپتو شنیده شود؛ اما شرایط به گونهای دیگر پیش رفت و شرایط مورد انتظار ما پیش نرفت. به نظر میرسد بانک مرکزی با هدف کنترل نرخ ارز، توجه کافی به موضوع رمزارزها ندارد و اقدامات پیشگیرانه خود در بازار ارز را از حوزه ارز دیجیتال آغاز کرده است.
این کارشناس حوزه ارز دیجیتال خاطر نشان کرد: هیچ کدام از فعالین حوزه کریپتو موافق نظارت کامل بانک مرکزی نیستند و رگولاتور همه ارز ها نباید به طور انحصاری در دست بانک مرکزی باشد. کاربران ارز دیجیتال انتظار تصمیم دیگری را داشتند و حداقل خواسته آنها تشکلیل نهادی جدا و مستقل بود که در آن بانک مرکزی، وزارت اقتصاد، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، سازمان بورس و فعالین بخش خصوصی بازار ارز دیجیتال هر کدام نماینده داشته باشند.
نگرانی ها از ورود بانک مرکزی
نعیمی خواه ضمن اشاره به چالش های نظارت بانک مرکزی به حوزه ارز دیجیتال گفت: یکی از نگرانیهای اصلی در ورود بانک مرکزی بهعنوان نهاد قانونگذار در حوزه رمزارزها، احتمال تکرار شکستها و مواجهه با تحریمهای بینالمللی است. در گذشته شاهد شکست در شبکه پرداخت بین المللی بودیم. کمترین پیامد چنین وضعیتی، از بین رفتن سرمایه مردم خواهد بود. بسته شدن مسیرهای ورودی بسیاری از صرافیها، آسیب جدی به اقتصاد این حوزه وارد میکند. هرچند دغدغه بانک مرکزی برای کنترل نرخ دلار قابل درک است؛ اما تجربه اخیر نشان داده که این اقدامات تأثیری معکوس داشتهاند.
وی افزود: شفافیت در این زمینه بسیار حائز اهمیت است. اگر هدف کنترل نرخ ارز و دلار است، باید از طریق گفتوگو و تعامل شفاف با فعالان حوزه رمزارزها، راهکارهای عملی و موثر اتخاذ شود. بستن ناگهانی درگاههای پرداخت نهتنها راهحل مناسبی نیست، بلکه میتواند تبعات منفی بیشتری به همراه داشته باشد. تعامل و گفتمان دوطرفه میتواند به حل بهتر مسائل کلیدی کشور کمک کند.
این کارشناس بازار رمزارز در پایان ضمن اشاره به پیشنهاد بانک مرکزی در خصوص دامنه نوسان برای ارز دیجیتال تتر تاکید کرد: از موضوعات داغ این روزها که در فضای کریپتو سر و صدای زیادی به پا کرده، بحث تعیین دامنه نوسان برای ارزهای دیجیتال است. فعالان حوزه رمزارز این موضوع را در حد گمانهزنی میدانند و اجرای آن را نیازمند برگزاری جلسات مداوم و تخصصی میدانند. تعیین دامنه نوسان موضوعی پیچیده است، چرا که بسیاری از ارزهای دیجیتال مانند تتر دارای ماهیت بازار باز هستند و قابلیت تعیین دامنه نوسانی برای آنها وجود ندارد. این در حالی است که برای توکنهای بهادار، تعیین دامنه نوسان امکانپذیر است و میتوان چنین سازوکاری را برای آنها اجرا کرد. با این حال، برای تتر و ارزهایی با ماهیت مشابه، در حال حاضر هیچ ایده مشخص و عملی ارائه نشده است.
ارسال نظر