|

سوءاستفاده افغانستانی ها از ایران تمامی ندارد

یکی از اعضای هیئت مدیره صندوق توسعه صادرات زعفران ایران اعلام کرد که مقادیر زیادی از زعفران کشور به شکل گسترده و غیرقانونی، حتی با استفاده از تریلی، از مرزهای ایران خارج می‌شود.

اقتصاد

محمدرضا اردوخانی، عضو هیئت مدیره صندوق توسعه صادرات زعفران، در نشست خبری بیان کرد که ایران به عنوان خاستگاه زعفران در جهان، حدود ۹۰ درصد از تولید این محصول را در اختیار دارد. با این حال، سهم کشور از بازار جهانی زعفران ناچیز است. بخش قابل توجهی از زعفران تولیدی ایران به صورت غیرقانونی از طریق هند و افغانستان از کشور خارج می‌شود.

عضو هیئت مدیره صندوق توسعه صادرات زعفران ایران گفت:مقایسه آمار تولید و صادرات زعفران افعانستان خود گویای این امر هست؛ درحالی که افغانستان سالانه  ۲۰ تن تولید دارد ۹۰ تن صادرات انجام می‌داد. بخش دیگری نیز از صادرات زعفران با وجود اینکه بهزطور مستقیم از کشور خودمان انجام می‌شود اما  با کارت های بازرگانی‌ اجاره ای است که در نهایت  ارز آوری برای کشور ندارد.

اردوخانی با اشاره به وضعیت صادرات زعفران در سال جاری  گفت: ۶۶ تن  در شش ماه ابتدای سال صادرات داشتیم که این رقم در ۴ ماه  دوم سال به ۹۵ تن شش رسید که در مقایسه  با مدت مشابه سال قبل ۱۰ درصد کاهش دارد اما پیش بینی می‌شود در ایام باقی مانده سال جبران شود.

عضو هیئت مدیره صندوق توسعه صادرات زعفران ایران گفت:سال سال زراعی گذشته حداکثر ۳۵۰ تن تولید زعفران در کشور تولید شده است که بخش عمده تولید این محصول صادر می‌شود. با توجه به اینکه مبادلات بانکی نداریم بخش زیادی از صادرات قاچاق می‌شود و از طریق افعانستان و هندوستان صادر می‌شود. از طرفی تعرفه صادراتی بالای هندوستان نیز باعث شده بخشی از صادرات ما به این کشور از افعانستان صادر شود.

وی گفت: صادرکنندگان خشکبار و زنجیره کشاورزی هیچ کدام ارز حاصل از صادرات را در ساملنه مبادله طلا و ارز عرضه نکرده اندو صادرات با کارت های اجاره ای و قاچاق انجام میشود.

وی با اشاره بر لزوم مجزا شدن بخش کشاورزی از ساملنه معاملات ارزی گفت:ارز حاصل از صادرات پتروشیمی با این سامانه  از ۴۲ هزار تومان شده اکنون به  ۶۶ هزار تومان افزایش یافت و از آن استقبال میکنند اما محصولات کشاورزان از جمله زعفران محصولی آزاد هستند که می‌تواند ارز خود را به صورت توافقی واگذار کنند.

وی گفت:  گردش مالی زعفران  در دنیا ۸ میلیارد دلار برآورد می‌شود  که  ۳۰۰ میلیون دلار آن نصیب ایران می‌شود.

وی تاکید کرد کا برای فروش زعفران به قیمت جهانی باید جلوی قاچاق این محصول از کشور را گرفت؛ زعفران ایران با معادل ریال ایران خریداری می‌شود و با افزایش ارزش دلار در ایران؛ قیمت جهانی زعفران کاهش می‌یابد.

وی گفت:حجم  تقاضا برای خرید زعفران بی کیفیت و تقلبی زیاد است  بنابراین در هر کارگاهی  زعفران بسته بندی می‌شود  که ممکن است تقلبی باشد به همین منظور به خریداران پیشنهاد می‌شود محصول استاندارد خریداری کنند.

وی گفت:۷۰ درصد زعفران  ایران در خراسان رضوی تولید می‌شود که بخش عمده آندر شهرستان تربت است.

منبع: تسنیم
کدخبر: 346828 سارا سمیع شمس

ارسال نظر