گفتگوی اختصاصی گسترش نیوز:
وضعیت وخیم ایران درباره کالای اساسی | عربستان برنده این میدان است
آرمان کارشناس اقتصادی گفت: ساختار اقتصادی ایران به گونهای تضعیف شده است که حتی ارز کافی برای واردات کالاهای اساسی وجود ندارد. حتی در صورت رفع تحریم ها و برقراری روابط عادی با جهان، شرایط داخلی کشور اجازه استفاده از این امکانات را نمیدهد. تا زمانی که این فضا وجود دارد، امکان توسعه اقتصادی در ایران عملاً غیرممکن است.

صنعت کشاورزی در سراسر جهان، هم سو با تکلنولوژی های جدید به روز شده است. امروزه دیگر روش های سنتی در کشاورزی جای خود را به روش های نوین داده اند و این اتفاق هم از نظر عملکرد و هم از نظر مصرف انرژی و به ویژه آب، مزیت های فراوانی برای بخش کشاورزی داشته است. مهندسان کشاورزی همواره در تلاش هستند تا بیشترین بهره وری را در این صنعت به دست بیاورند و لازمه رسیدن به این موضوع، پیشرفته تر شدن و به روزتر شدن سنت های قدیمی کشاورزی است.
در همین راستا خبرنگار گسترش نیوز در گفت و گویی با بهمن آرمان، کارشناس اقتصادی به بررسی وضعیت اقتصادی ایران و چالشهای موجود در حوزه کشاورزی و منابع آبی پرداخته است. وابستگی شدید کشور به واردات کالاهای اساسی، سیاستهای نادرست در بخش کشاورزی و عدم بهره برداری از منابع آبی از موارد اصلی این گزارش است، با ما همراه باشید.
وابستگی به واردات کالاهای اساسی
بهمن آرمان، کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار گسترش نیوز گفت: ساختار اقتصادی ایران به گونهای تضعیف شده است که حتی ارز کافی برای واردات کالاهای اساسی وجود ندارد. این وابستگی شدید به واردات کالاهای اساسی نشان دهنده این است که سیاست خودکفایی در زمینه واردات کالاهای اساسی، که یکی از شعارهای انقلاب بوده، به علت سیاست های اشتباهی که در بخش کشاورزی اعمال شده، موجب کاهش این وابستگی نشده است.
آرمان با اشاره به شرایط اقلیمی کشور و کمبود بارندگی در سال جاری، تأکید کرد: عدم استفاده از شیوه های نوین آبیاری، به ویژه آبیاری زیر سطحی، موجب از بین رفتن اراضی کشاورزی شده است. در حالی که عربستان با استفاده از شیوههای نوین آبیاری توانسته آب دریا را شیرین کرده و بخشهایی از بیابانهای خود را به جنگل تبدیل کند، ایران با وجود داشتن رودخانه ها و منابع آب زیرزمینی، از این امکانات بهره برداری نکرده است.
پیشنهاد سرمایهگذاری برای انتقال آب
این کارشناس اقتصادی افزود: با سرمایه گذاری حدود ۵۰۰ تا ۷۰۰ میلیون دلار، میتوان آب خلیج فارس را به فلات مرکزی ایران منتقل کرد و با ایجاد یک دیوار سبز، از پیشروی کویر جلوگیری نمود. با استفاده از آبیاری زیر سطحی میتوان میزان مصرف آب در بخش کشاورزی را کاهش داد. مصرف ۹۰ درصدی آب کشور در بخش کشاورزی منطقی نیست. با وجود این مصرف بالا، اقلام اساسی وارداتی ما را همین کالاهای کشاورزی تشکیل میدهند.بهرهوری پایین در بخش کشاورزی یکی از دلایل اصلی این وابستگی است.
مقایسه تولید روغن زیتون ایران و عربستان
آرمان با اشاره به تولید روغن زیتون در عربستان سعودی، اظهار داشت: عربستان، کشوری بیابانی، ۱۵ هزار تن روغن زیتون در سال تولید میکند، ایران با داشتن دامنههای زاگرس و البرز تنها ۱۱ هزار تن تولید دارد. عربستان در آینده نهچندان دور جایگاه ایتالیا و اسپانیا را از نظر تولید روغن زیتون خواهد گرفت.
کارشناس اقتصادی تاکید کرد: حتی در صورت رفع تحریم ها و برقراری روابط عادی با جهان، شرایط داخلی کشور اجازه استفاده از این امکانات را نمیدهد. تا زمانی که تکنوکراتها و صاحبان فن اداره امور را در دست نگیرند، امکان توسعه اقتصادی در ایران فراهم نیست.تا زمانی که این فضا وجود دارد، امکان توسعه اقتصادی در ایران عملاً غیرممکن است.
آرمان با انتقاد از رسانههای داخلی گفت: اینها مرتب در تلویزیون که انحصاری برای خودشان است، تبلیغ میکنند که سدها خالی است، آن طرف این گونه شده، آن طرف سال خودتان را آماده کنید برای تابستان سخت؛ ولی کسی نمیگوید که چرا ۹۰ درصد آب را در بخش کشاورزی استفاده میکنید ولی بهره وری کافی ندارید.
مقایسه با کشورهای دیگر
این کارشناس اقتصادی در پایان به خبرنگار گسترش نیوز گفت: تمام بازار اروپا از نظر مرکبات در اختیار اسرائیل و ترکیه است. اسرائیل که آب ندارد، ترکیه هم که یک کشور کوچک است؛ پس چگونه است که ایران با این همه تنوع نمیتواند؟ عربستان آب را از کجا میآورد؟ آن که رودخانه ندارد؛ ولی آب دریا را شیرین میکند و اکنون آن قدر پیشرفت کرده که هزینه تبدیل آب شور دریا به آب شیرین را به ۴۰ دلار رسانده است. از اول انقلاب ما یک دیواری کشیدیم دور خودمان و میگوییم همه کارها را خودمان میکنیم. بدون تغییر در سیاستها و بهرهبرداری از فناوریهای نوین، امکان توسعه اقتصادی در ایران وجود ندارد.
ارسال نظر