|

مبلغ یارانه بیشتر می‌شود؟

یارانه جدیدی در راه است یا مبلغ یارانه‌ها افزایش می‌یابد؟ این نکته را می‌توان از صحبت‌های محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه دریافت.

گسترش‌نیوز : نوبخت تاکید کرده است هر مابه‌التفاوتی که از تخصیص ارز رسمی به کالاهای اساسی حاصل شود، به مردم بازگردانده خواهد شد.

فصل اول داستان ارز ۴۲۰۰ تومانی با خیز شدید دلار برای فتح قیمت‌های بالاتر رقم خورد. وقتی نرخ دلار رو به افزایش گذاشت، در روزهای پایانی فروردین بود که دولت اعلام کرد ارز تک نرخی است و خرید وفروش ارز به قیمتی بالاتر از ۴۲۰۰ تومان ممنوع است. این اما همه ماجرا نبود. از پس اعلام تک نرخی شدن ارز نیز وضعیت چندان عادی نشد و رکورد شکنی‌های دلار هر روز تدام یافت. تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی ابتدا برای واردات کالا و سپس برای واردات کالاهای اساسی با هدف پیشگیری از افزایش نرخ در دستور کار قرار گرفت اما نتیجه چندان مطلوب نبود. از پس رشد بی‌محابای تورم، نرخ کالاهای اساسی نیز رشدی متناسب با نرخ تورم عمومی را تجربه کرد در حالی که نرخ ارز تخصیصی برای واردات آن ۴۲۰۰ تومان بود.

حالا معلوم می‌شود بسیاری از اقلامی که با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد بازار شده است، بر مبنای قیمت‌های بالاتری فروخته می‌شوند.

این مابه التفاوت که رقمی قابل توجه می‌شود و برخی از آن به عنوان حراج منابع حلی نیز یاد می‌کنند، در جیب عده‌ای معدود قرار می‌گیرد.

حالا اما مکانیزم تازه‌ای در سخنان نوبخت رونمایی شده است. وی از بازگرداندن این مابه‌التفاوت به مردم سخن می‌گوید.

اعتباری به بزرگی ۶۰ هزار میلیار تومان

امسال اعتباری برابر با ۱۴ میلیارد دلار برای واردات کالاهای اساسی بنه کشور اختصاص یافته است. آن گونه که نوبخت می‌گوید میزان مابه‌التفاوت حاصل از این رقم برابر با ۶۰ هزار میلیارد تومان می‌شود. اعتباری قابل توجه. با احتساب جمعیت ۸۱ میلیون نفری ایران سهم هر ایرانی از این مابه التفاوت برابر با ۷۴۰ هزار تومان می‌شود. به عبارت دیگر دولت به ازای هر شهروند یارانه‌ای برابر با ۷۴۰ هزار تومان را تخصیص می‌دهد تا از افزایش نرخ کالاهای اساسی ممانعت کند این در حالی است که بررسی‌های آماری نشان می‌دهد میزان رشد نرخ کالاهای اساسی چندان به اعتبارات مذکور وابستگی نداشته و کالاها همچنان رو به افزایش نهاده‌اند.

در چنین شرایطی تصمیم برای بازگرداندن مابه التفاوت نرخ ارز واردات کالاهای اساسی به مردم از برقراری مکانیزمی تازه در اقتصاد خبر می‌دهد.

پرداخت یارانه نقدی از سال ۱۳۸۹ کلید خورد وقتی که مقرر شد یارانه‌های پنهان تبدیل به یارانه آشکار شود و در قالب نقدی میان مردم توزیع شود. یارانه نقدی مبلغی برابر با ۴۵ هزار و ۴۰۰ نفر به ازای هر نفر است.

حالا از پس هشت سال، یارانه‌های نقدی به زخمی چرکین برای اقتصاد ایران بدل شده‌اند اما به نظر می‌رسد با توجه به موثر نبودن پرداخت یارانه‌های پنهان یا اعطای این مابه التفاوت به وارد‌کننده و تولید‌کننده و عدم انتفاع مصرف‌کننده از آن، شیوه‌های جدید در دستور کار قرار گرفته است.

البته نوبخت تبصره‌ای را نیز در سخنان خود به کار گرفت و تاکید کرد دولت حاضر شده این مابه‌التفاوت را از واردکنندگان و تولیدکنندگان دریافت نکند، به شرط اینکه نرخ کالاها نیز افزایش نیابد. اقدامی که تا کنون صورت گرفته اما مانعی بر سر راه افزایش قیمت‌ها نبوده است.

چه کسانی یارانه می‌گیرند؟

پرداخت این مابه التفاوت به نظر می‌رسد مکانیزمی مجزا از پرداخت یارانه نقدی داشته باشد. دولتی و مجلس چند سالی است که در تکاپوی کاهش فهرست دور و دراز یارانه بگیران در ایران هستند و مفاد قانون بودجه نیز این پیش‌بینی را برای سال آینده در خود دارد اما با این حال مابه التفاوت نرخ ارز رسمی برای واردات کالاهای اساسی یعنی مبلغ ۴۲۰۰ تومان به ارز تخصیصی برای واردات کالا یعنی ارز نیمایی که غالبا رقمی در کانال هشت هزار تومان است، قرار است در قالب دستور العمل مشخصی به مردم تعلق گیرد تا موجبات تقویت قدرت خرید را فراهم کند.

برخی می‌گویند این بازگرداندن می‌تواند نه تنها در قالب نقدی که در قالب کالایی باشد. امسال نیز دولت با هدف حمایت از سبد معیشت سبد حمایتی ۲۰۰ هزار تومانی را به ۱۶ میلیون خانوار تا کنون اختصاص داده است.

خبرهای رسیده از جلسات متعدد مسئولان در این خصوص دلالت بر آن دارد که وزنه بارگرداندن کالایی این اعتبار به مردم سنگین تر از شکل نقدی بازگرداندن آن است. هر چه هست سال آینده حمایت‌های متفاوتی در این قالب در راه است.

منبع: اقتصاد آنلاین

کدخبر: 46274

ارسال نظر

 

آخرین اخبار

پربازدیدترین