سوال گسترشنیوز از مدیرکل دفتر هماهنگی امور استانهای سازمان حمایت:
شرایط شرکت در انتخابات انجمنهای حمایت از مصرفکنندگان
انتخابات انجمنهای حمایت از حقوق مصرفکنندگان حدود ۱۰ روز دیگر برگزار میشود. تاکنون تعداد نامزدها در شهر تهران به ۱۴نفر رسیده است.
گسترشنیوز: در آستانه سومین دوره انتخابات هیات مدیره و بازرس انجمنهای حمایت از حقوق مصرفکنندگان قرار داریم. وجود انجمنهای حمایت از مصرفکننده از چه نظر مهم است؟ چه وظایف و اختیاراتی برای آنها در نظر گرفته شده است و شرایط عضویت در آنها کدام است؟ برای یافتن سوالات خود با مدیرکل دفتر نظارت بر تشکلها و هماهنگی امور استانهای سازمان حمایت از حقوق مصرفکنندگان و تولیدکنندگان به گفتوگو نشستیم. با توجه به مفصل بودن گفتوگو آن را به دو بخش تقسیم کردیم. آنچه میخوانید بخش اول این گفتوگوست.
انتخابات به دور دوم کشیده شده است
مجید ارغندهپور، مدیرکل دفتر نظارت بر تشکلها و هماهنگی امور استانهای سازمان حمایت از حقوق مصرفکنندگان و تولیدکنندگان در رابطه با حال و هوای رقابتهای انتخاباتی تهران گفت: خوشبختانه در شهر تهران، شاهد حضور کاندیداهای باتجربه هستیم. تعدادی از آنها چه در قالب انجمن و چه در خارج از آن، خدمات ارزندهای ارائه کردهاند. دوره نخست این انتخابات شنبه، یازدهم خردادماه انجام شد ولی متاسفانه مجمع عمومی نتوانست همه اعضای خود را بشناسند و به حد نصاب برسد بنابراین انتخابات به دور دوم کشیده شد. این مرحله از انتخابات حدود ۱۰ روز دیگر در شهر تهران برگزار میشود. از همه مردم شریف کشور دعوت میکنم با حضور و ثبت نام در سامانه، عضویت خود را ثبت کنند تا بتوانند حقوق خود را مطالبه و پیگیری کنند و نمایندگان خود را معرفی نمایند.
وی در رابطه با نامزدهای تهران گفت: نمیتوان از افراد نام برد ولی میتوان گفت که تعدادی از روسای نهادهای غیردولتی در میان نامزدها دیده میشوند. بهعنوانمثال یکی از وزرای سابق اعلام حضور کردهاند. بعضی از معاونان وزرا، درخواست حضور دادهاند. شماری از چهرههای شاخص و شناختهشده غیردولتی مثل چهرههای فرهنگی و پزشکان حضور دارند. امیدواریم این توانمندیها به بار بنشیند و یک هیات مدیره قدرتمند تشکیل شود.
نحوه عضویت در انجمنهای حمایت
ارغندهپور در ادامه افزود: در شهر تهران، مهلت حضور در انتخابات به پایان رسیده است ولی در سایر شهرستانهای استان تهران و استانهای دیگر هنوز فرصت به پایان نرسیده و متقاضیان میتوانند اقدام کنند. سازمانهای صنعت، معدن و تجارت استانها ناظر انتخابات و انجمنهای حمایت هم برگزارکننده انتخاب هستند. متقاضیان برای ثبتنام در سامانه میتوانند به آدرس http: //crpsmember.irمراجعه و ثبتنام کنند. علاوه بر این متقاضیان میتوانند به سامانه انجمن ملی حمایت از حقوق مصرفکنندگان هم مراجعه کنند. چون همه انجمنهای کشور دارای امکانات اداری کامل نیستند میتوان در دفاتر صنعت، معدن و تجارت هم درخواست عضویت کرد.
وی در ادامه افزود: در مرحله نخست ۲۱ نامزد، اعلام حضور کرده بودند اما تعدادی از آنها نتوانستند مدارک لازم را ارائه کنند. درحالحاضر تعداد نامزدها برای هیات مدیره به ۱۴ نفر رسیده و صلاحیت دو نفر هم برای داوطلبی بازرس انجمن تایید شده است. در نهایت ۵ نفر بهعنوان هیات مدیره و یک نفر هم بهعنوان بازرس انتخاب خواهند شد.
چه کسانی میتوانند عضو انجمنها شوند؟
ارغنده در پاسخ این سوال که «چه کسانی میتوانند عضو انجمن شوند؟» گفت: از دو موضع میتوان به انجمنها و تشکلها نگریست. اتحادیهها، اصناف، اتاقهای بازرگانی یک هدف صنفی مشخص را دنبال میکنند. اعضای این نوع تشکلها باید صنفی باشند و غیر صنفیها نمیتوانند در آنها حضور داشته باشند. اما در مورد تشکلها و سمنهایی که منافع و دغدغههای عمومی را دنبال میکنند محدودیت شغلی یا صنفی وجود ندارد.
آیا دولتیها هم میتوانند عضو هیات مدیره و بازرس انجمنها شوند؟
وی در تکمیل این بخش از سخنان خود افزود: انجمنها ساختار غیردولتی، غیرانتفاعی و غیرتجاری دارند بنابراین این سوال پیش میآید که آیا شخصیتهای دولتی هم میتوانند به عضویت هیات مدیره و بازرس انجمنها درآیند. باید توجه داشت که اشخاص دولتی هم مصرفکننده هستند. از طرف دیگر انجمنهای حمایت از مصرفکنندگان، صنفی نیستند که عضویت در آنها را به صنف خاصی محدود کرد. طبق قانون حمایت از حقوق مصرفکنندگان هر فرد حقیقی و حقوقی که کالا یا خدمتی را مصرف میکنند مصرفکننده بهحساب میآید. با این تعریف هر مصرفکنندهای میتواند بهعنوان عضوی از جامعه مصرفکنندگان در انجمن حضور داشته باشد. اما طبق قانون، فعالیت دولتی شخص نباید روی فعالیت او در انجمن تاثیر داشته باشد. بهعبارتدیگر سمت دولتی نباید روی کم و کیف فعالیت در انجمن تاثیر بگذارد. با این تعریف کارکنان دولت منعی برای عضویت در هیات مدیره و بازرس انجمن ندارند. البته توصیه میشود که به منظور افزایش بیشتر مشارکت مردمی، کارکنان دولتی از عضویت در هیات مدیره و بازرس انجمنها خودداری نمایند. بههرحال حضور در انجمن، مستلزم اختصاص وقت کافی است بنابراین توصیه میکنیم آنهایی که وقت و فراغت بیشتری دارند عضو شوند..
انجمنها بودجه دولتی ندارند
وی در ادامه گفت: همه انجمنها با مشارکت مردم و توسط مردم تاسیس و اداره میشوند و انجمن حمایت از حقوق مصرفکنندگان هم از این قاعده مستثنا نیست. انجمنها و اعضای آن هیچ بودجهای از طرف دولت دریافت نمیکنند. البته در قانون حمایت از حقوق مصرفکنندگان اخذ کارمزد برای جبران هزینهای متقبل شده پس از استیفای حقوق مصرفکننده از محکوم علیه و دریافت کمکهای انجمنهای حمایت از حقوق مصرفکننده بینالمللی و مردمی در راستای اهداف انجمن به عنوان منابعی برای انجمنها پیشبینی شده است. لیکن انجمنها در دورههای اول و دوم با مشکلات مالی متعدد مواجه بودند که امیدواریم در دور سوم برطرف شوند.
ارسال نظر