نایب رئیس انجمن صنفی سرآشپزان تهران در گفتوگو با گسترشنیوز:
هر جلسه آموزش آشپزی، ۵/ ۲ میلیون
این ذهنیت نادرست که مردان، آشپزان بهتری هستند در جامعه، نهادینه شده است و بعضی از کارفرمایان فقط آشپز مرد میخواهند.
گسترشنیوز: دستمزد یک آشپز یا سرآشپز ماهر چقدر است؟ آیا جامعه آشپزان، انجمن و تشکل صنفی خاص خود را دارند؟ برای یافتن پاسخ این سوالات با نایب رئیس انجمن آشپزان تهران به گفتوگو نشستیم. با گسترشنیوز همراه باشید.
پیگیر وضعیت بیمه اعضا هستیم
نایب رئیس انجمن آشپزان و سرآشپزان در رابطه با خدمات این انجمن اظهارکرد: ما در راستای ارتقای سطح مهارت جامعه آشپزان تلاش میکنیم. در انجمن بدون محرز شدن سطح تواناییهای آشپزان به آنها کارت عضویت نمیدهیم. در حال راهاندازی تعاونی مسکن و فروشگاه خواروبار هستیم. بیمههای تکمیلی را به صورت انفرادی برای اعضا فراهم کردهایم. هزینههای بالای بیمه خویشفرما ما را تشویق کرد در این زمنیه تلاش کنیم و خوشبختانه در سایه پیگیریها و رایزنیهای خود توانستیم بیمه خویشفرما را با تخفیفی خوب از سازمان تامین اجتماعی دریافت کنیم. درحالحاضر حق بیمه آشپز ۸۰۰ هزار تومن شده است و یک کارگر ساده باید ۶۰۰ هزار تومان بپردازد اما اینجا میتوانیم با ۴۰۵ هزار تومان آنها را بیمه کنیم.
درآمد آشپزها چقدر است؟
فروغ نجاتی در رابطه با متوسط درآمد یک آشپز گفت: درآمد آشپز نباید کمتر از ۳ میلیون باشد ولی متاسفانه چنین نمیشود. بیشتر کارفرماها، آشپز بدون سواد و مدرک را ترجیح میدهند. آنها فقط میخواهند حقوق کمتری پرداخت کنند. کارفرماهایی که به ما زنگ میزنند انتظار دارند یک میلیون و نیم به آشپز پرداخت کنند. الان کف حقوق وزارت کاری، یک میلیون و ۶۰۰ هزار است. متاسفانه تعدادی از آشپزان به این حقوق ناچیز رضایت میدهند و کار آشپزان دیگر را خراب میکنند. به هر حال حقوق آشپز خوب و ماهر نباید کمتر از ۵ میلیون تومان باشد.
امنیت شغلی اعضا را بیشتر میکنیم
نجاتی در تکمیل این بخش از سخنان خود گفت: یکی از کارهای ما پیگیری حقوق اعضا است. کارفرمایان را مجاب میکنیم حقوق پرداخت نشده اعضا را پرداخت کنند. در شرایطی که کارگر بیمه نیست و مزایای شغلی خود را دریافت نمیکند حداقل باید حقوقش پرداخت شود. آشپز، کارگر و ظرفشور از طریق انجمن، امنیت شغلی خود را بیشتر میکنند. متاسفانه علیرغم حمایتهای همهجانبهای که به عمل آوردهایم هنوز بسیاری از اعضای این صنف حتی از وجود چنین صنفی اطلاع ندارند.
آشپزان معروف مدرک ندارند
نایب رئیس انجمن آشپزان و سرآشپزان تهران در ادامه اظهارکرد: آشپزان حرفهای و بسیار ماهر میتوانند به درآمدهای بالای ۱۰ یا حتی ۲۰ میلیون تومان فکر کنند. البته متاسفانه آشپزانی وجود دارند که بدون داشتن مدرک و دانش خاصی که برای این حرفه لازم است ۱۰۰ میلیون درآمد ماهانه دارند. چیزی به اسم «کباب ملل» که این روزها بازار آن در فضای مجازی حسابی داغ شده است اصلا وجود ندارد. یا چیزی به اسم کباب مصری، هیچ هویت و اصالتی ندارد. آشپزی هم مثل هر حرفه دیگری، تاریخچه خاص خودش را دارد. همین آقا در عرض سه روز ۱۳ نوع کباب را آموزش میدهد و برای هر جلسه دو و نیم میلیون تومان هم میگیرد. متاسفانه اطلاعاتی کاملا نادرست داده میشود.
وی در ادامه افزود: ما حتی امکان آموزش رایگان را برای کسانی که توانایی پرداخت شهریه ندارند را فراهم آوردهایم. من که بیشتر از ۳ هزار و ۶۰۰ جلسه آموزش دیدهام خودم را آشپز شف معرفی نمیکنم؛ تعجب میکنم چطور بعضی از افراد به این راحتی این عنوان را در مورد خود استفاده میکنند. شف بودن مراحلی طولانی دارد اما متاسفانه ناآگاهی مردم باعث شده این عنوان را از هر کسی قبول کنند. متاسفانه هیچ یک از آشپزان مشهور تلویزیون هم مدرک ندارند. معتبرترین مدرک، مدرکی است که سازمان فنی و حرفهای کشور به واجدان شرایط اعطا میکند. بسیاری از آشپزان سرشناس به نمایندگیهای موسسات خارجی پول میدهند و مدرک دریافت میکنند.
وی در ادامه گفت: همانطور که گفتم آشپزی، تاریخ خاص خودش را دارد و علاوه بر مهارت و تجربه باید علم خاص آن را هم داشت. به عنوان مثال تاریخچه خورشت قیمه که بیش از ۲۰ نوع از آن وجود دارد به دوره قاجار برمیگردد. فلان شخص به «سلطان کباب» معروف شده اما نمیداند که در خورشت قیمه اصیل از رب استفاده نمیشود. متاسفانه خود را قطب و پادشاه آشپزی میدانند و خود را از یادگیری و شنیدن سخن دیگران کاملا بینیاز میدانند. در صورت تلاش و پیگیری مستمر میتوان در عرض ۳ سال آشپزی ماهر و بهروز شد. البته باید به طور مستمر دانستههای خود را به روز کرد و بر معلومات خود افزود.
مردان آشپزان بهتری هستند؟
آیا استعداد آشپزی به جنسیت ربط دارد؟ فروغ نجاتی در پاسخ این سوال گفت: به هیچ عنوان. البته مردان به لحاظ تواناییهای بدنی در وضعیت بهتری هستند. آشپز خانم ممکن است نتواند یک دیگ سنگین را جابهجا کند اما تاجایی که به خود آشپزی و پخت و پز مربوط میشود آشپزان زن، ضعیفتر نیستند. وسواس بهداشتی خانمها یا توجه به ظرایف و تزئینات در میان آنها، بسیار بیشتر است. آشپز خانم ماهر میداند که غذای خانگی باید طعم غذای خانگی و غذای رستورانی باید طعم و رنگ و بوی غذای رستورانی داشته باشد.
آشپز مرد میخواهند
وی در ادامه افزود: متاسفانه این ذهنیت که مردان آشپزان بهتری هستند جا افتاده است و بعضی از کارفرمایانی که با ما تماس میگیرند فقط آشپز مرد میخواهند. البته در کشورهای دیگر اینگونه نیست. خود من در یکی از رستورانهای معروفی خارجی کار کردهام و چنین ذهنیتی را ندیدم. شان و جایگاه صنف آشپز در کشورهای دیگر واقعا بالاست.
فقط رئیس مجلس جواب داد
فروغ نجاتی در رابطه با مشکلات انجمن گفت: این انجمن به لحاظ مالی به جایی وابسته نیست. متاسفانه حامی و اسپانسری خاصی هم نداریم. در این راستا رایزنیهای بسیاری کردهایم و حتی به رئیسجمهور نامه نوشتهایم. فقط رئیس مجلس، آقای لاریجانی به نامهنگاریهای ما جواب دادند. ایشان برای مجلس ۵ آشپز از ما گرفتند. صرفنطر از این مورد به هیچ یک از درخواستهای ما توجه نشده است.
در ایران مدرک بینالمللی بگیرید
نایب رئیس انجمن آشپزان در ادامه گفت: برای اخد مدرک بینالمللی نیاز نیست به کشورهای خارجی بروید. باید توجه داشت که بسیاری از غذاهای خارجی در کشور ما طرفدار چندانی ندارند. تعداد رستورانهای چینی و ایتالیایی انگشتشمار است ولی به هر رستورانی که بروید کباب سلطانی را در منو میبینید. آموزش دیدن در کشورهای دیگر اشتباه است چون فرهنگ غذایی ما متفاوت است. از طرف دیگر مدرکی که سازمان فنی و حرفهای اعطا میکند بینالمللی است و همه جای دنیا به کار میآید. هزینه اخذ مدرک در داخل کشور بسیار ارزانتر است. یک میلیون و ۵۶۶ هزار تومان که مصوبه فنی و حرفهای است میتوان مدرک بینالمللی گرفت. تازه مدرک مربوط به غذاهای سنتی به مراتب پائینتر است.
سلام وعرض ادب،۱۰ساله آشپزی سنتی توشرکتها
انجام میدم،خیلی علاقه دارم کلاس ب رم ومدرک بگیرم،لطفا راهنماییم کنید آیا م یتونم فقط ۵شنبه وجمعه ها کلاس برم،
من بیشتر از 15 سال سابقه آشپزی دارم اما تا الان در هیچ رستورانی بیمه نشدم و الان با وجود مهارت در کارم آخرین حقوق دریافت ی 5000000 تومان بوده است