اختصاصی گسترشنیوز:
سودآورترین نوع توت را بشناسید + نرخ نهال یکساله
شاتوت جز درختان میوه «بدون گل» است و این بهنوبه خود یک مزیت کلیدی بهحساب میآید. از طرف دیگر کمتر درخت میوهای پیدا میشود که در یک بازه ۵ ساله به ثمر بنشیند.
گسترشنیوز: شاتوت در اصل بومی ایران و ترکیه است. این نوع توت که به خانواده توتسانان تعلق دارد علاوه بر آنکه یکی از میوههای موردعلاقه مردم است به شکلی گسترده در صنعت تولید بستنی و نیز تولید و فرآوری مربا استفاده میشود. شاتوت جز درختانی است که عمر طولانی دارد و حتی ممکن است چند قرن میوه بدهد. در شرایط کنونی کشت و پرورش شاتوت بهواسطه چند مزیت مهمی که این درخت دارد به لحاظ اقتصادی بسیار بهصرفه است. با گسترشنیوز همراه باشید.
کمتر کسی پیدا میشود که مزه ترش و شیرین شاتوت را نپسندد. شاهتوت یا سلطان میوهها که به پادشاه میوهها معروف شده است منبع سرشار ویتامینهای خانواده B و K به شمار میآید. علاوه بر این منگنز، منیزیم، پتاسیم و وجود انواع آنتیاکسیدانها از شاتوت، میوهای محبوب و منحصربهفرد ساخته است.
قیمت مناسب و نوسان قیمتی نادر
شاتوت به لحاظ قیمتی همیشه یک میوه به نسبت لوکس بوده است. کمتر میوهای پیدا میشود که نوسان نرخ و پائین و بالای آن، زحمات باغداران را برباد ندهد اما این مشکل بزرگ حداقل تاکنون دامن شاتوتکاران را نگرفته است: نرخ عمدهفروشی شاتوت در سالهای ۹۵، ۹۶ و ۹۷ به ترتیب ۵، ۹ و ۱۲ هزار و ۵۰۰ تومان بوده است. توجه داشته باشید که قیمتهای فوق، نرخ عمدهفروشی یا بهقولمعروف نرخ سرزمین هستند و با نزدیک شدن فصل برداشت، بیشتر شاتوتکاران محصول خود را پیشفروش میکنند. بدونشک در یک سال گذشته همه محصولات باغی، افزایش شدید نرخ داشتهاند اما افزایش نرخ شاتوت روند طبیعی و هرساله خود را طی میکند و برخلاف اقلام دیگر به امسال محدود نمیشود.
دلیل کم بودن نوسان قیمتی
پاسخ دادن به این سوال چندان سخت نیست. دلیل اصلی مناسب بودن نرخ شاتوت پائین بودن سطح زیرکشت این درخت است. به هر دلیلی درحالحاضر کشت و پرورش شاتوت در ایران بهصورت بسیار محدود انجام میشود. ممکن است برای شما سوال باشد که دلیل این موضوع چیست؟ همانطور که گفته شد شاتوت در اصل بومی ایران و ترکیه است پس نمیتوان دلیل توجه کم باغداران به آن را ناآشنایی با این درخت دانست. اگر فکر میکنید که این درخت در شرایط اقلیمی خاصی به عمل میآید هم در اشتباه هستید.
در دانشنامه بریتانیکا درباره اقلیم مناسب برای کاشت شاتوت فهرست مفصلی ارائه شده است: از نواحی استوایی و گرمسیری تا نواحی نزدیک به سرد! اگر نواحی بسیار سرد و گرم و خشک را نادیده بگیریم کشت و پرورش شاتوت در نواحی دیگر امکانپذیر است. برای همین است که هم باغداران استان تهران میتوانند شاتوت بکارند و هم کردستان به نسبت سرد به قطب شاتوت تبدیل شده است و هم شاهد اقبال روزافزون مردم کاشان به این درخت منحصربهفرد هستیم.
درختی بسیار مقاوم
مقاوم بودن در برابر شرایط مختلف آب و هوایی یکی از مهمترین محاسن شاتوت است. شمال، غرب و بخشی از شرق و جنوب کشور مستعد کشت و پرورش شاتوت هستند. شاتوت جز درختان میوه بدون گل است و این بهنوبه خود یک مزیت کلیدی بهحساب میآید. گل ندادن شاتوت به آن معناست که شاتوتستان شما از گزند کاهش ناگهانی دما که در بسیاری از نواحی ایران مسئلهساز میشود در امان میماند. توتهای سیاهرنگ شاتوت از دهه سوم خردادماه پدیدار میشوند و فصل چیدن و برداشت از نیمه دوم تیرماه شروع میشود و تقریبا در بیشتر نواحی تا اوایل مهرماه ادامه دارد. اوج دوره برداشت شاتوت مردادماه است اما درمجموع حدود ۵۰ روز طول میکشد. باغداران میگویند که شاتوت ۷ بار میوه میدهد. بهعنوانمثال در درکه تهران، باغداران حتی تا پایان دو دهه اول مهرماه شاتوت میچینند. تراکم و مقدار میوه هر درخت در مقاطع مختلف دوره برداشت متفاوت است. نوبرانه این درخت ریز است اما تراکم توتها زیاد است. بهمرورزمان از تراکم محصول میشود اما شاتوتها بزرگتر میشوند.
از طرف دیگر کمتر درخت میوهای پیدا میشود که در یک بازه ۵ ساله به ثمر بنشیند. با گذشت یک دهه از عمر درخت میتوانید روی درآمدزایی قابلتوجه درختان خود حساب کنید.
شاتوت چند نوع مختلف دارد و نرخ نهال آن بسته به یک یا دوساله بودن آن متفاوت است. درحالحاضر نرخ هر اصله نهال یکساله شاتوت (نوع مرغوب) چیزی حدود ۱۲۰ هزار تومان است. در روش کاشت به روش قلمهزنی همه خواص ژنتیک درخت مادر حفظ میشود.
ارسال نظر