|

در گفت‌وگوی گسترش‌نیوز با مدیر بازرگانی معاونت صنایع‌دستی استان کرمان تشریح شد:

چرا گلیم صادراتی سیرجان ابتدا به تهران می‌آید؟

در گفت‌وگوی گسترش‌نیوز با مدیر بازرگانی معاونت صنایع‌دستی استان کرمان تشریح شد:

شورای جهانی صنایع‌دستی سیرجان را به‌عنوان مهم‌ترین تولیدکننده گلیم به رسمیت شناخته است.

گسترش‌نیوز: بیشتر مردم با شنیدن نام کرمان به یاد معادن و صنایع معدنی آن می‌افتند اما واقعیت آن است که این استان یکی از قطب‌ها و سنگین‌وزن‌های صنایع‌دستی هم به شمار می‌آید. در همین راستا با کاظم حسین‌زاده، مدیر بازرگانی معاونت صنایع‌دستی و کارشناس صنایع‌دستی به گفت‌وگو نشستیم تا با ابعاد مختلف رشته‌های مختلف صنایع‌دستی کرمان و به‌خصوص اقتصاد آن آشنا شویم. نظر به مفصل بودن گفتگو آن را به دو بخش تقسیم کردیم. در ادامه بخش اول مصاحبه را می‌خوانید.

kazemhosainzadeh.jpg

سیرجان، نگین گلیم‌بافی جهان

کاظم حسین‌زاده در معرفی و توصیف توانمندهای استان کرمان در حوزه صنایع‌دستی گفت: استان کرمان و به خصوص روستاهای آن، از جمله کانون‌ّ‌های اصلی صنایع‌دستی در کشور به شمار می‌آیند. روستاهای استان قابلیت جهانی شدن دارند. به‌عنوان‌مثال در روستای بید کردوئیه از توابع شهرستان بافت، گلیم خاص و منحصربه‌فردی به نام گلیم چهل ماشوله یا گلیم چپی که به آن سینه ریز نیز گفته می شود، تولید می‌شود. روستای هوتک، روستای شالبافی به شمار می‌آید. در روستای ده علی از توابع شهرستان کوهبنان، هنر گیوه‌بافی احیاء شده است. بعضی از روستاهای کرمان در زمینه حصیربافی شاخص هستند. خلاصه بیشتر روستاهای کرمان، بسته به اقلیم و فرهنگ خود، حضور پررنگی در عرصه صنایع‌دستی دارند. در جنوب استان، حصیربافی و سوزن‌‌دوزی، نمود پررنگی دارد. در غرب استان، بافته‌ های داری و در شمال آن، صنایع‌دستی مرتبط با سنگ‌های قیمتی رشد بسیاری خوبی داشته‌‌اند. شهر بم در هنر سیس‌بافی و حصیربافی شاخص است. برآورد مالی ما نشان می‌دهد که ارزش مالی سیس‌بافی بالغ‌بر ۶۰ میلیارد تومان در سال است. کاربری اصلی این محصول به تولید خرما مربوط می‌شود. چیزی حدود ۷۰ هزار نفر در حوزه صنایع‌دستی استان مشغول به کار هستند. اگر فعالان حوزه فرش را اضافه کنیم با عدد بزرگ‌تری سروکار خواهیم داشت. رکورد تولید در هنر سوزن‌دوزی در اختیار استان کرمان است. مجموع گردش مالی گلیم شیریکی‌پیچ سیرجان چیزی حدود ۵۰ میلیارد تومان در سال است. شورای جهانی صنایع‌دستی سیرجان را به‌عنوان مهم‌ترین تولیدکننده گلیم به رسمیت شناخته است. در سیرجان حدود ۱۷ هزار گلیم‌باف داریم. شهریورماه جشن سالروز ثبت جهانی در شهرستان سیرجان و روستای دارستان که از روستاهای سیرجان است برگزار می‌شود. فرش کرمان هم که شهرت جهانی دارد و به معرفی، نیاز ندارد. نام سوزن‌دوزی هم به کرمان و مس آن پیوند خورده است.

مهم‌ترین موانع صادرات

وی در پاسخ این سوال که «آیا این ظرفیت بزرگ به توانمندی صادراتی هم منجر شده است؟» گفت: در رابطه با صادرات مشکلاتی وجود دارد. عدم حضور مستمردر بازارهای هدف صنایع دستی ، عدم برند سازی مناسب در این حوزه ، بسته بندی نامناسب و هزینه های بسیار بالا جهت حضور در بازارهای بین المللی را از موانع صادرات برشمرد. در استان کرمان صادرات به صورت رسمی انجام نمی‌شود. دو نوع صادرات داریم؛ صادرات چمدانی و صادرات رسمی که از طریق مراکز گمرکی انجام می‌شود. صادرات چمدانی به گردشگران مربوط می‌شود. بر اساس برآوردهای ما مقدار این نوع صادرات در سال گذشته بالغ‌بر ۸۶۰ هزار دلار در استان کرمان بوده است. گلیم شیریکی‌پیچ سیرجان از جمله مهم‌ترین اقلامی است که می‌تواند ظرفیت صادراتی داشته باشد و در بازارهای جهانی مشتری داشته باشد. متاسفانه و به دلایل مختلف؛ صادرات این محصول کلیدی در خود استان انجام نمی‌شود. علاوه بر این خدمات پیش و پس از تولید گلیم در خود استان کرمان انجام نمی‌شود. در رابطه با خدمات پیش از تولید باید گفت که ریسندگی در شکل سنتی آن منسوخ شده و در هیات کارخانه‌ای انجام می‌شود. کرمان فاقد این کارخانجات است. رنگرزی هم در شهرهای دیگر انجام می‌شود. عمده خدمات بعد از تولید هم در تهران و قالی‌شویی‌های آن انجام می‌شود. اگر این نوع خدمات در خود منطقه ارائه می‌شد می‌توانست به رونق هر چه بیشتر صنایع‌دستی استان کمک کند. در سالهای گذشته تجار ترکیه در سیرجان گلیم را خریداری می کردند وپس از انجام فرآیند خدمات پس از تولید آن را به کشورهای اروپایی صادر می نمودند ، کشورهای حاشیه خلیج‌فارس و اروپا از مهم‌ترین مقاصد صادراتی گلیم سیرجان هستند. گلیم بعد از تولید به قالی‌شویی‌های تهران برده می‌شود و بعد از انجام خدمات لازم از گمرک صادر می‌شود. به‌این‌ترتیب دیگر نمی‌توان گفت که به‌عنوان‌مثال چه مقدار گلیم کرمان از مبادی گمرکی تهران صادر شده است. این معضل باعث می‌شود آمار رسمی و قابل‌اتکایی در دست نداشته باشیم ولی به صورت برآوردی می‌دانیم که بیش از ۸۰ درصد گلیم سیرجان به خارج از کشور صادر می‌شود. بنابراین می‌توان گفت که ۸۰ درصد از گردش مالی ۵۰ میلیاردی که گفته شد از ناحیه صادرات به‌دست می‌آید.

کدخبر: 60843

ارسال نظر

 

آخرین اخبار

پربازدیدترین