در گفتوگوی گسترشنیوز با رئیس انجمن حمایت از حقوق مصرفکنندگان تهران مطرح شد:
چرا دلار ارزان شد ولی ارزانی نیامد؟
ستاد تنظیم بازار، کمیسیونهای نظارت و کمیتههای نرخگذاری عموماً در زمان افزایش نرخ ارز با درخواست تولیدکنندگان و عرضهکنندگان کالاها و خدمات، مجوزهایی مبنی بر افزایش نرخ کالاها و خدمات صادر کردهاند.
گسترشنیوز : هنگام افزایش قیمتها، نگاهها متوجه افزایش نرخ ارز میشود. آیا فرازوفرود نرخ ارز تا به این حد روی نرخ کالاها و خدمات تاثیر میگذارد؟ موضوع اصلی گفتوگوی ما با رئیس انجمن حمایت از حقوق مصرفکنندگان همین است. با گسترشنیوز همراه باشید.
جملهای تکراری اما بیاساس
رئیس انجمن حمایت از حقوق مصرفکنندگان اظهارکرد: نرخ بخش عمدهای از کالاهای مصرفی در کشور یا بهصورت مستقیم و یا بهصورت غیرمستقیم به نرخ ارز وابسته است. تحلیل دادههای اقتصادی در فرآیند تاثیر نوسانات نرخ ارز در تعیین نرخ کالاها و خدمات ارائهشده به مصرفکننده حاکی از این است که این تاثیر عموماً با گذشت زمانی طولانی و گاه چندماهه، نمود خود را در نرخ تمامشده کالا نمایان میکند.
مهدی نجفپور در تکمیل بیشتر این موضوع گفت: در زمانهایی که کشور دچار افزایش نرخ ارز است اگر سری به بازار بزنیم شاهد این خواهیم بود که این افزایش به صورت لحظهای در نرخ کالاها و حتی نرخ کالاهایی که تأثیر چندانی از نرخ ارز ندارند نمایان میشود و اگر از فروشندگان دلیل این افزایش را جویا شویم یا احیاناً به آن معترض شویم جمله آشنایی را خواهیم شنید که دلار گران شده است. مصرفکننده بیپناه، چارهای جز شنیدن و تحمل کردن این جملات بیپایه و اساس ندارد.
چه کسی باید پاسخ دهد؟
وی در ادامه اظهارکرد: اگر نرخ ارز با سرعت هم رو به افزایش بوده باشد تاثیر آن در نرخ تمامشده کالاها باید پس از طی فرآیند ثبت سفارش، حمل، ورود کالا به گمرکات و ترخیص از گمرک که بازه زمانی چندینماهه را میطلبد در کالاها نمایان شود نه به صورت یکشبه!
رئیس انجمن حمایت از حقوق مصرفکنندگان در بخش بعدی سخنان خود، بعدی دیگری از موضوع را تشریح کرد و گفت: در طی روزها و هفتههای اخیر، شاهد تنزل نرخ دلار و سایر ارزهای خارجی بودیم. سوال اینجاست که چرا وقتی نرخ ارز بالا میرفت نرخ کالاها هم با شتابی بیشتر از آن، افزایش مییافت ولی اکنونکه هفتههاست نرخ ارز رو به کاهش است اثری از آن در کاهش قیمتها در بازار ازجمله نرخ لوازمخانگی، خودرو، موبایل، لوازم صوتی تصویری و برخی مواد غذایی مشاهده نمیشود. پاسخ این سوال را چه کسی باید بدهد؟ دولت، بازاریان یا مصرفکنندگان!!!
منتظر درخواست تولیدکنندگان و فروشندگان هستند؟!
نجفپور افزود: دستگاههای نظارتی و متولی قیمتگذاری در کشور از جمله ستاد تنظیم بازار، کمیسیونهای نظارت و کمیتههای نرخگذاری عموماً در زمان افزایش نرخ ارز با درخواست تولیدکنندگان و عرضهکنندگان کالاها و خدمات مجوزهایی مبنی بر افزایش نرخ کالاها و خدمات صادر کردهاند. حال با کاهش نرخ ارز باید منتظر درخواست تولیدکنندگان و فروشندگان کالاها برای کاهش قیمتها بود یا دستگاههای نظارتی شخصاً نسبت به تعدیل قیمتها و ابلاغ آن به عرضهکنندگان اقدام میکنند؟!؟
حاکمیت ورود کند
نجفپور تصریح کرد: پاسخ روشن است. در بازاری که زیرساختی برای تجارت آزاد ندارد و عمده کالاها با انحصار عرضه میشود هیچگاه نمیتوان منتظر کاهش نرخ به سبب رقابت و افزایش عرضه بود. بنابراین در چنین شرایطی تنها راهحل آن است که حاکمیت، ورود قوی داشته باشد و ضمن نظارت حداکثری بر بازار، نسبت به کاهش نرخ کالاها و خدمات مشمول قیمتگذاری و همزمان با آن، کاهش نرخ ارز اقدام کند.
ارسال نظر